Přejít na obsah

Definice pojmů "ORIGINÁL" a dalších.


Doporučené příspěvky

V tomto vlákně bych si rád s vámi popovídal na téma, jak chápeme pojmy:

 

1) Originální hodinky

2) Oprava hodinek

3) Renovace hodinek

4) Replika

5) Remake

6) Limitovaná série

7) Zákaznický originál

8) Solitér

 

PS: Na druhou stranu bych měl velký zájem na tom, abyste sem poslali své názory na to, co už i vy považujete za nepřípustné porušování autorských práv a průmyslových vzorů.

 

Dávám svůj názor jako první do diskuze:

 

1) Hodinky vyrobené jejich výrobcem. Pokud se jedná o historické hodinky, tak se za originál považují pouze ty, které vznikly pouze v čase oficiální prvovýroby. Podle mého přesvědčení nejsou originálem hodinky, smontované (byť z originálních dílů) až následně.

 

2) Opravu hodinek bych definoval jako nejnutnější zásahy, nutné pro uvedení hodinek opět do správného chodu, to znamená oprava poškozených dílů + výměna poškozených součástek, bezprostředně nutných pro správný chod hodinek.

 

3) Samozřejmou součástí je existence originálních hodinek v jakémkoliv stádiu poškození. Ty je pak možné renovovat. Součástí renovace je i oprava hodinek. Renovací rozumíme opravu nebo výměnu těch částí hodinek, které byly funkčně poškozeny nebo vzhledově došly na hranici morální životnosti.

 

4) Nově vyrobené originální hodinky dle původní výkresové dokumentace s tím, že můžou být použity stejné nebo hodnotnější materiály. Materiálově identické hodinky by pak měly asi nést viditelně a 3D reliéfním popisem nápis "REPLIKA".

 

5) Nově vyrobené originální hodinky, inspirované výrobní dokumentací k původnímu originálu. Pro remake může být typické použití větších rozměrů, upravených proporcí a drobné tvarové změny, stejně jako hodnotnější nebo účelově vhodnější materiály.

 

6) Limitovaná série - hodinky z l.e. jsou charakterizovány kombinací designu pouzdra, grafiky číselníku a použitého kalibru. Pokud bude použito stejné pouzdro a stejný kalibr, nesmí grafika ani zdánlivě svádět k záměně. To samé platí i o použitém pouzdře, které nelze modifikovat jen kosmetickými zásahy (například přebroušenými boky pouzdra).

 

7) Zákaznický originál (1/1) se staví na základě zákazníkova přání, přitom takto nesmí vzniknout kousek, který by sváděl k záměně s hodinkami, které vznikly jako solitér nebo součást kterékoliv L.E. Klíčové pro posuzování je hodnocení třech parametrů: design pouzdra, grafika a barevnost číselníku a použitý kalibr.

 

8) Solitérem označujeme zákaznický originál, který vznikl na bázi drahých kovů, vyznačuje se viditelnými designérskými odlišnostmi od standardu. Jinými slovy, zákazník u nich musel projevit buďto výrazně specifické přání nebo určitou ochotu jít do rizika prvovýroby. Pod pojem solitér může být zahrnut i model z nerezové ocele, pokud splňuje kritérium prvovýroby v unikátním designu.

 

Beru to jako výzvu k věcné diskuzi, ne jako další konfrontační vlákno.

 

Cílem je vyjasnit některé pojmy a stanovit jednoznačné hranice pro obě strany. Pro nás, ale i pro Vás, i když na Vaší straně asi nebudou mít jinou než symbolickou sílu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobře poskládané hodinky tedy nesjou originální, souhlasím, také to ale nejsou falza. Budeme jim tedy říkat hodinky z originálních dílů. Ale u některých vzhledem k vyrobenému množství bude těžké vlastně poznat které jsou které. Takže ve finále se pro mne osobně prakticky tento rozdíl rozplývá. A bohužel hodinky nemluví ani neumí psát, tak ten příběh samy nedoloží a prodávající si může vlastně vymyslet cokoliv. Menší série s jasným počtem kusů viz. letecké je něco jiného. Proto si teď hodně cením hodinek, ke kterým je i doklad pořízení.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já bych to viděl asi takto.

1) Originál je všechno, co vyrobí výrobce. Za originál bych považoval i případ úplně shodných hodinek vyrobených výrobcem i po delší době.

2 a 3) Oprava a renovace - s tím souhlasím.

4) Replikou bych nazval hodinky, které vypadají stejně a mají i stejné rozměry. Jsou vyrobeny dle původní dokumentace, ale s nějakou odlišností (například z hodnotnějších materiálů), která nemění vzhled. Změny vynucené použitými materiály by byly samozřejmě přípustné, pokud by nezměnily vzhled. (Například usazení safírového skla a plastového skla se liší.)

Pokud by byly vyrobeny kompletně shodné (i materiálově), vznikl by přímo originál a obvykle bude v zájmu výrobce a ochrany originálních hodinek tohle nedělat.

5) souhlas

6) Limitovaná série - je série hodinek, která má jasně dané jednotící prvky a výrobce se zaručuje, že nikdy nevyrobí shodné, ani repliku a ani podobné, kde by mohlo dojít lehce k záměně... Například Ch.L.E. má jendotící prvek v pouzdře, kalibru, vzhledu ciferníku (ale ve třech barvách :) )

7 a 8) Zákaznický originál i solitér mi přijde to samý, jen se liší cenou. Možná lze říci, že solitér je zákaznický originál v limitované edici o počtu jeden kus.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když jde o vyjasňování pojmů, jenom bych rád upozornil, že případ, kdy Elton v rámci "renovace" vymění původní mosazné pouzdro za stejně tvarované, ale vyrobené z jiného materiálu, tedy není podle těchto definic renovace (jak to Elton označuje), protože výsledným produktem je, nemohu si pomoci, replika.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když jde o vyjasňování pojmů, jenom bych rád upozornil, že případ, kdy Elton v rámci "renovace" vymění původní mosazné pouzdro za stejně tvarované, ale vyrobené z jiného materiálu, tedy není podle těchto definic renovace (jak to Elton označuje), protože výsledným produktem je, nemohu si pomoci, replika.

Tento případ bych spíš označil pojmem renovace se zhodnocením. :) Při replice vzniká nový kus hodinek, zatímco při renovaci ne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to ciferník: OK, ale renovace neznamená pouze použití původních náhradních dílů, třeba kvůli jejich nedostupnosti. Pokud je použit díl stejné specifikace, vyrobený např. z jiného materiálu, osobně v tom nevidím problém.

Konkrétně u renovací automobilů je to běžné. Nahradit méně kvalitní materiál za technicky vyspělejší, samozřejmě vizuelně totožný výsledek.

To co udělal Ondraj není žádný zločin, osobně bych ale takové hodinky nechtěl, nemají pro mě pocitově hodnotu, protože chyběl původní kus.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Výměnou mosazného pouzdra za nerez se asi opravdu nedostaneme k renovaci, to je pravda.

Zde může být i paradox, že když já jako "obyč." člověk poskládám ze dvou totožných jedny v lepším stavu,

provedl jsem dle mého jednu z nejšetrnějších renovací.

Pak by tu mohl být další termín "zhodnocení" hodinek. Nemyslím tím finanční ale jejich vlastností a parametrů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Při replice vzniká nový kus hodinek, zatímco při renovaci ne.

Podle mě ale při takto provedené "renovaci" VZNIKÁ nový kus hodinek a právě proto nejde o renovaci, ale o výrobu repliky :-)

 

Jaký je podle Vás rozdíl mezi následujícími dvěma situacemi:

1) vezmu kalibr 50 a dám ho do neoriginálního ocelového pouzdra, které, pravda, vypadá tvarově stejně jako to původní

2) vezmu kalibr 50 a dám ho do pouzdra od Poběd (předpokládejme, že tam bude pasovat).

 

Dle mého názoru ten rozdíl není vůbec žádný a v případě č. 2 byste si asi netroufl tvrdit, že nevznikl nový kus hodinek... To pouzdro prostě není originální a žádné PRIMky kal. 50 nebyly nikdy prodány s pouzdrem z oceli jako nové. Tečka.

 

Pokud je použit díl stejné specifikace, vyrobený např. z jiného materiálu, osobně v tom nevidím problém.

Problém vidím jenom tom, že sběratelská hodnota takto upravených hodinek je dle mého názoru dost diskutabilní. Odklízeč, který má zjevně ve svých aktivitách značné přesahy do zahraničí, Vám jistě potvrdí, že mezi zahraničními sběrateli hodinky dost výrazně degraduje i sebelíp provedený "redial", tedy restaurovaný (rozuměj: znova namalovaný/natištěný) ciferník. Z hlediska užitné hodnoty je ovšem samozřejmě všechno v nejlepším pořádku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Samozřejmě, že vždy kompletní hodinky v původním stavu mají největší sběratelskou hodnotu. Já tam tak trošku přirovnával k autům a ono nalézt 60 let staré auto, bez nutnosti oprav, výměny poškozených dílů je takřka nemožné. A špičkově provedená renovace nijak nedegraduje celkový výsledek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Z mého pohledu se jedná spíš o slovní přestřelku, ale přesto - kam zařadit následující:

Hodinář mi ze svých skladových zásob poskládá fungl nové sporty2. A do posledního kolečka či šroubečku to budou nové, nikdy nepoužité díly. Jak zpochybním originalitu těchto hodinek? A určitě nejde o opravu nebo remake.

 

Pro mě - jako sběratele - bude pořád asi nejcennější příběh konkrétních hodinek.

 

Z pohledu sběratele si myslím, že výměnou původního mosazného pouzdra za nerezové sice zvýším užitné vlastnosti hodinek, ale degraduji jejich historii.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Lukáši, sportů mám několik. Ne u všech znám jejich původ a historii, ale u některých ano. Kde na nich najdu výrobní číslo? Na pouzdře není, ne dýnku není a na strojku taky není - jen číslo kalibru.

 

Jinak ty mnou uvedené sestavené sporty nemám - je to jen hypotéza, ale chtěl bych je.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi by ještě bylo dobré rozlišit, když tyto operace udělá výrobce (nebo hodinář se souhlasem výrobce) a nebo když to provede hodinář o své vůli. Předpokládám, že výrobce by zde prezentované scénáře kvůli ochraně původních hodinek nedělal (pobědy + kal.50, apod.).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...nebudete zvyšovat počet těch neoriginálních, které budou znehodnocovat investice zběratelů, kteří si koupili originál.

To přeci není znehodnocování investic. Třeba georg má originál letecké a bude nosit repliku. Proč si ničit originál? Bude tím jeho originální kousek degradován?

 

Když nemám finanční možnosti, abych si koupil 700 let starý samurajský meč, tak si koupím repliku. Je majitel, vlastnící originál meče, poškozen?

 

Když si koupím reprodukci Mařákova obrazu, poškozuji tím majitele originálu? O kolik poklesne jeho hodnota?

 

Ještě nedávno jste neměli původní Orlík. Chcete tvrdit, že kdybyste na něj někde ve fabrice posháněli pár dílů a pár jiných měli možnost koupit v bazaru a od hodináře, že byste jej nesložili dohromady?

 

Není to ve skutečnosti tak, že vám možná ani tak nejde o ochranu sběratelských investic (těch pár stokorun nemá smysl ochraňovat), ale o monopol na renovace? ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ježíši a já si nechal opravit primky u hodináře u nás u práce - vyměnil myslím i pár součástek, co měl na skladě, ze saturnu, nebo odkaď - budou to vůbec ještě primky????? Moje investice je v čudu!!!!! Jsem podveden nezdárným prznitelem originálů!!!!!! Hodinářem!!! - je to vůbec ofiko partner?? - NENÍ, takoví nejsou!! AUUUUUUU!!!!

 

Jinak k definicím: není co vytknout, jen drobná upřesnění:

- je třeba jasněji odlišit renovaci od opravy, myslím, že bych vyzdvihl poměr použitých nových částí, tedy poměr původního stavu a stavu po akci (renovaci a opravě) . Oprava - jen zprovoznění stávajícího použitelného stavu / renovace - od nevyhovujícího stavu ke stavu jako nový - myšleno původní.

 

- l.e., a zákaznický originál - doplnil bych jako hledisko i materiály a barvy, nejen design a jeho kombinace (linea v platině např. bude jistě l.e.)

 

- úplně mi ušel rozdíl mezi zákaznickým originálem a soliterem.

 

- doplnil bych dále definice pojmů : restaurování, rekonstrukce / přestavba, sanace, facelift, tunning, a další .... Musím mrknout do slovníku, obyčejně ty pojmy v češtině dost splývají - halt čeština, naše slabina.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to Prim : originál hodinky které tu byly probírány přece vznikly v "čase oficiální prvovýroby" , jen montáž provedl někdo jiný a jindy. Proto bych si dovolil tvrdit že je to originál a taky že pokud je zamícháte mezi originály jiné , NIKDO je nedokáže rozlišit. To že chybí výrobní čísla na strojích i na pouzdrech je přeci známá věc. Měl jsem pocit že firma Prim by neměla mít zapotřebí toto řešit. Horší to má třeba ta Zbrojovka.................

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...