Přejít na obsah

Jak funguje mechanický strojek


Doporučené příspěvky

Jak fungují mechanické hodinky. Pojďme se na to společně podívat. Já začnu a vy mne doplníte textem, obrázky, nebo mne opravíte. Už ani nevím, kde všude jsem tenkrát čerpal informace. A třeba je to zbytečné vlákno, ale snad se sem hodí víc, než mnohá jiná.

 

Také vás zajímá, jak vlastně funguje mechanický strojek v hodinkách a jaké jsou jeho hlavní části? V tomto článku si popíšeme základní mechanický strojek s ručním nátahem.

Otáčením korunky dochází ke smršťování péra v pérovníku, což je pro celý strojek zásobárna potřebné energie. Jeho rozvíjením se roztáčí do rychla zpřevodované soukolí zakončené krokovým kolem, kde se otáčivý pohyb přeměňuje na kývavý pohyb kotvy a následně na oscilaci setrvačky s vláskem - nejcitlivější části hodinek, jejíž kvalita je pro správný chod strojku rozhodující.

 

Podívejme se na to ještě podrobněji. Rozvíjející péro roztáčí pérovník, ve kterém je uloženo a ten zase svým ozubením pohání minutové kolo. Minutové kolo přenáší otáčivou energii kolu mezilehlému, aby se přes kolo vteřinové dostala až ke kolu krokovému. To má speciálně skloněná čela zubů tak, aby se kotva kývala z jedné strany na druhou. Tímto kýváním dává kotva potřebné impulsy setrvačce. Proti nim působí vlásek. Vlásek setrvačky je pružinka, která svou činnou délkou přímo určuje výkyvy setrvačky a frekvenci pohybu. Díky tomu můžeme nastavovat rychlost hodinkového strojku. Minutové kolo, které je osazeno minutovou ručičkou, dává otáčivou energii kolu střídnému a to roztáčí kolo hodinové s hodinovou ručičkou.

 

Natahovací hřídelík (Winding Stem): slouží k natahování či seřizování hodinek

2 Natahovací kolo (Winder, Crown Wheel) : součást přenosu točivého momentu od korunky k západkovému kolu

3 Západkové kolo (Ratchet Wheel): přenáší energii do pérovníku

4 Západka (Click): drží západkové kolo při působení hnací síly, tím umožňuje natažení péra

5 Základní deska (Mainplate): slouží k osazení jednotlivými komponenty strojku, můstky jsou k ní přišroubovány

6 Šroub (Screw)

7 Ložiskový kámen - kameny (Jewel - Jewels): nejčastěji ze syntetického rubínu snižující tření a opotřebení

8 Vlásek (Hairspring): plochá pružina umožňující oscilaci dříve vyráběná z oceli nebo zlata, dnes z odolných slitin nebo křemíku

9 Setrvačka, Neklid (Balance Wheel): oscilátor mechanického strojku tvořící společně s vláskem jeden celek

Zdroj: Hodinkee.com, Aliexpress.com, Vintagewatchstraps.com, Watchrepairtalk.com, Lugaro.com, Wallpaper.com, Wikimedia.org

 
 
Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je dobrý vlákno, občas si některé části toho videa od Michala musím pustit znovu, a pak rychle počíst Daemonův text a snažit se to celé pochopit a zorientovat se. Jsem rád, že hodinky nosím a nevyrábím, či neopravuji :lol2:. Díky za oživení!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...