Přejít na obsah

Dalekohled


Doporučené příspěvky

Chci koupit dalekohled do 3000,-Kč. Jedná se dalekohled do přírody, každý mi říká, ideální 10x50. Rozmýšlím mezi těmito, co myslíte, nebo máte lepší nápad?

 

http://www.nakupnicentrum.cz/elektro/nikon...action-vii.html

Nikon 10x50 VII Action

 

nebo

 

http://www.nakupnicentrum.cz/elektro/bushn...-powerview.html

Bushnell 10x50 Powerview

post-364-1225891387.jpg

post-364-1225891398.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 654
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Máme doma mj. jeden bushnell. Má příjemné "jednoruční" kolíbkové ladění a skleněnou optiku. V tom tvém odkazu je napsáno u Bushnellu 10x50, ale v textu 7x zvětšení, to je blbost, chce si to pohlídat, který z těch údajů je korektní.

 

Mírnou nevýhodou u obou pro brejlovce je, že nemají ohebné gumové "naočníky", s nimiž se dá pohodlně koukat i přes brejle. U Bushnellu to ale i tak docela jde.

 

Edit 10x50 je opravdu ideální, za šera je s ním hezky vidět a zorné pole je dostatečné.

Upraveno uživatelem bandicoot
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO
YPO: to je krásný, na posed to musí být bomba - osmičkou najdeš kus a pak si ho přiblížíš, že mu budeš vidět perlení na paroží.

 

tak to nevím - jelena jsem viděl jenom v ZOO a několikrát před autem :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bushnell a Nikon jsou ve stejných cenových kategoriích naprosto srovnatelné. S tou světelností minimálně 50 souhlas, pokud jsi to ochoten tahat. Ty kapesní cosi x 30 či 25 jsou výrazně horší, ale zase pořád lepší horší dalekohled v kapse, než pořádný doma ve skříni - tenhle efekt zvaž také, u mně se projevuje třeba u fotovýbavy dost výrazně ;-)

 

Já bych ale do přírody doporučil spíš nějaký zoom - osobně si nemohu vynachválit 10-22x50 právě od Bushnellu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pokud má být do přírody tak to chce potěžkat a zhodnotit pouzdro aby to šlo rozumně nosit. Dost mě překvapily takové ty laciné plastové z tržnic. Některé mají optiku lepší než sovětské dalekohledy co se tady prodávaly v osmdesátých letech, jsou lehké a na nějaké to otloukání toho za čtyři stovky není škoda. Sám mám po tátovi českou Meoptu 7x50 z časů než zakázali u nás dělat špičkové výrobky. Světelnost úžasná, v šeru perfektní, ve dne na slunci z toho bolí oči. V autě vozím jakýsi zaměřovač na kanón koupený kdysi na burze. Je to zvláštní pocit dívat se na svět zaměřovačem :-) Z těch dvou, Nikon x Bushnell jsou dobré oba. Chce to vybírat podle osobních pocitů. Jak sedí v ruce a "na ksichtu", jak se hejbá hejblatama, jak příjemné je tónování skel a jak jsem už zmínil váha a pouzdro. To jsou věci které jsou subjektivní, co vyhoví jednomu nemusí sedět druhému.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám ještě z dob SSSR 20x60 a je to skvělé - akorát mechanická konstrukce nic moc, proti jiným ruským dalekohledům nebo starým Zeissům to působí strašně křehkým a zranitelným dojmem.

Ten mám taky , je skvělý , na 3km přečtu dopravní značku. Ale nedá se udržet , musím ho podepírat .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

já mám tady tenhle: http://eshop.fomei.com/cz/produkt/7x50-zcf...ion-dalekohled/

Je to český Fomej, uvnitř vyšší třída skla, sice není plněný dusíkem ( či jak se dělá "protizamlžovací" úprava) ale je dobrej i do šera a není moc těžkej na vycházky. Navíc "7x" se dé v pohodě udržet v ruce, i když i " 10x" je únosné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Z toho co nezaznelo bych doporucil vzit v uvahu jeste zorne pole - jak sirokej pas obzoru vidis. Jinak ciste oznaceni zvetseni vzdy neodpovida realu, zkousel jsem to nekolikrat u tech kramu do kapsy a u nekolika puskohledu. Kazdy dalekohled ma i urcitou ostrost obrazu, kterou jinak nez vyzkousenim neoveris. Cocky muzou mirne zkreslovat barvy a na vnejsich okrajich muze byt obraz neostry. A podle me je do ruky optimalni 10x a maximum 12x zvetseni - pokud netahas stativ. Ono jedna vec je vzit to v kramu do ruky a podivat se na kraj ulice, jina vec je pracovat s tim treba hodinu ci dve. To uz alespon u me se zacina trepat i 10x. Ruce rychle umdlevaji. Plneneni dusikem je dnes snad uz standart, sklo v tehle cene asi nesezenes. Ale dnesni plastove cocky jsou kvalitni dost a nevazi tolik. Zvaz na co to vlastne budes pouzivat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co jsem se radil o dalekohledech, tak lovci vždy doporučovali značku - tedy u nás ze zaplatitelných tuším vlastně jen nikon a olympus (swarovski je asi už mimo) - kvůli kresbě, barevnému rozostření, prostě optické kvalitě. Pak taky je 10x50 už asi maximum, co jde udržet, i tak bych si koupil něco těžkýho, velkýho. To 50 schvaluju, to se mi zdá optimum, lovci by ale určitě šli do 8x50.

Astronomům kupodivu bylo skoro všechno buřt, šli jenom po zvětšení a eventuálně zoomování, nebo měnitelným okulárům kvůli záměru.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za Vaše postřehy, nakonec jsem tedy skončil po pár doporučeních u Zoomu" Nikon Action zoom 10-22x50- 3600Kč.

http://www.hunting-shop.cz/produkty/daleko...50/4-DNACZ2250/

 

Bushnell Zoom jsem v této cenové relaci nenašel, ikdyž bych radši tuto značku, tak budu ještě týden hledat, ale pak už objednávám.

post-364-1226606021.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Takže se to nakonec ještě trochu zamotalo:-) Našel jsem 10x50 Bushnell za super peníz na aukru a vydražil. Nakonec ale ani nevzal, protože byl Made in China a dovozce mi řekl, že originál je Made in Filipíny" S prodejcem jsem se slušně dohodl.

Nakonec tedy dopadl Bushnell 10x50, protože mi pár myslivců u piva Zoom rozmluvili. Ale řeknu Vám, byl jsem tedy docela překvapen zpracováním - příšerný. Umělou kabelku, co k tomu dali a umělý popruh na krk jsem zrovna hodil do popelnice. Zátky optiky nedrží a hned po hodině používání mi z něho upadl nějáký umělý kroužek" Pogumování jakž takž, ale u dalkohledu skoro za 3000,- bych čekal mnohem větší kvalitu.

Jinak dalekohled má Lifetime záruku na prvního majitele, tak uvidíme.

Jedna věc mě ovšem přesvědčila, abych si dalekohled nechal a to optika. Pozorování je na jedničku: perfektní obraz, super zaostřování. A na to přeci dalekohled je, aby se koukalo do něj a né na něj :-) A to mi už potvrdilo pár lidí, že Bushnell má příšerné zpracování, ale super optiku, takže až si nějáký pořídíte, tak se nelekněte!!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud by se nekdo rozhodoval o vyšší cenové relaci tohle je z časopisu Myslivost 9/08 to noční porovnání je asi nejdůležitější protože za slunce koukají skoro všechny stejně dobře.

Optika na noc

Autor: Karel Krejčí

[7.9.2008]

Zdravím,tohle téma je zde stále dokola.Mám udělán svůj vlastní žebříček světelné propustnosti pozorovacích dalekohledů vyrobených asi od let 1935.Přeskočíme-li relaci kolem 50.000Kč ,ve které ja pořadí:1.Zeiss Victory 8x56=93%,2.Swarovski a 3.Leica 88%...V cenové relaci kolem 20.000Kč mám toto pořadí:Docter Nobilem 8x56=87%,Steiner Nighunter 8x56=86%,Meostar 8x56=85%,Nikon Monarch=83%,Carl Zeiss Jena 7x50W a 10x50W Jenoptem=80%a typy Dekarem,Dekaris=79%,Yashica a Carton=78%,starší ruské BPC 7x a 10x50=77%,Tento=76%,Berkut a Sotem=75%,starší Meopta=74%,Srb a Štys=73%...Je to pro každého na osobním výběru,věku,vad očí,ceně,designu,velikosti,váhy...info na 737386030.

Upraveno uživatelem Conrad
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Z ďalekohladmi je to presne ako z hodinkami a všetkým iným... za málo peňazí málo muziky.Dúfam , že ma nezbombardujete kritikou ale môj názor je asi taký, že kuker do 10.000 ani neni kuker...

Dlho som skúšal všelijaké akože ďalekohľady, až kým som neprešiel k tým nad 40.000Sk

 

Ja som si vybral 8,5X42 EL od Swarovski . Je to iné kukanie ako cez tie lacné čínske šuvixy.

Ďalekohľad treba posudzovať komplexnejšie, nie len letmím phľadom cezeň.Ide o to ako sa bude chovať pri mínusových teplotáach, či sa vtedy vôbec bude dať pohnúť ostriacim koliečkom , akú má minimálnu zaostrovaciu vzdialenosť, svetelnú priepustnosť a hlavne šírku poľa videnia.

 

Ďalej je tak celý rad optických a všakovakých iných vád ako napr.chromatická aberácia, ktorou trpí vacsina Roof ďalekohľadov

 

Svetelná priepustnosť drahého 8,5x42 je oveľa vyššia ako lacného 7x50 !

 

Chromatická aberácia sa prejavuje hlavne sfialovením alebo iným zafarbením hrán predmetov

 

Pole videnia je tiež velmi dôležitým prvkom pri výbere kvalitného ďlekohladu.Keď sa pozriete do lacnejšieho modelu, vidíte

velkú časť tubusu - tunelový efekt

 

Pri nižšom rozpočte by som odporúčal výber nejakého porro modelu , ktoré sú kvalitnejšie , než o niečo drahší roof model.

Teda vacsinou..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...