Přejít na obsah

Oris Classic Date


Doporučené příspěvky

Potřeba pořídit si oblekové hodinky ve mě zrála velmi dlouho. I když si to možná nechci připustit, většinu času už dnes trávím v kravatě a diversky či pilotky, jakkoliv jsou pěkné a nositelné, prostě zcela nesplňují estetická kritéria.

První vážnou známostí na cestě k tomuto "sňatku" byly TAG Heuer Carrera. Cenově dostupné hodinky s nadčasovým designem se mi zalíbily na první pohled. Už jsem málem začal kuchat prasátko, když jsem objevil Archimede Arcadia. Hodinky velmi podobné, i když zcela jiné. A nakonec jsem do výběru zařadil i Oris s modely Classic Date. Rozhodování nebylo lehké, i když nakonec muselo být velmi rychlé. Vzpomínám si, jak jsem si do diáře čmáral plusy a mínusy jednotlivých modelů, i když bych si je přál v podstatě všechny. Jak jsem se rozhodoval?

 

1. Značka Swiss Made je pro mě spíše komplikací a nelpím na ní (bod pro Archimede)

2. Když Swiss Made, tak ne Swatchky (TAG i ORIS splňuje)

3. Nadčasový design (tady Archimede subjektivně ztrácí v provedení ruček, asi by mě brzy přestalo bavit)

4. Svítící indexy vítány (Archimede mimo hru)

5. Kalibr Sellita byl výzvou

 

K bodu 4 se pár slovy vrátím. K čemu jsou na společenských svítící indexy? Třeba ke sledování času v divadle! Onehdy jsem na jedné premiéře opravdu netrpělivě poposedával a čekal na přestávku, abych se mohl jít... Ehm... Však víte co.

 

Jak jsem napsal už výše, rozhodování bylo nakonec velmi rychlé. V neděli jsem prodal 66% hodinek, které jsem běžně nosil a zbývajících 33% jsem v pondělí poslal do opravy. Jinými slovy jsem zůstal nahý. Rozhodnutí bylo tímto velmi urychleno a i když jsem byl už dříve rozhodnut pro ORIS, neměl jsem možnost výmluvy a šel jsem smlouvat.

 

Než se dostanu k tomu, jak jsem smlouval a co jsem usmlouval se zastavím o mém vnímání obchodních značek. Podvědomně se snažím vyhýbat velkým a profláknutým brandům typu Omega, Breitling či třeba TAG Heuer. Je to možná zbytečné a možná i hloupé, ale tak nějak to cítím a ve svých mnoha letech už nepotřebuji na nikoho dělat Zagorku. Pokud bych ale racionálně usoudil, že ten či onen konkrétní model opravdu nutně musím mít, asi bych tuto zásadu bez pupínků opustil.

Kdysi jsem se porozhlížel i po hodinkách Prim, které mi ale za tuto cenu nenabízí nic srovnatelného. Prim Linea se standardní Etou, plochým ciferníkem a vyšší cenou jsou podle mého názoru poněkud mimo.

 

Vlastní nákup byl všechno jiné, než obřad. Po jedenácti hodinách v autě jsem se přiřítil na střešní parkoviště brněnské Vaňkovky, poklusem seběhnul do obchodní galerie a bez zbytečných okolků jsem vběhnul do prodejny. Zjevně vyděšená prodavačka se opatrně zeptala, co si přeji. "Dejte mi tyhlety Orisky, už jsem si je zkoušel. Nemám čas, jakou mi dáte slevu...?!"

Usmlouval jsem tisícovku, lepší než drátem do oka.

 

Až později doma jsem si mohl vychutnat pocit spojený s vytahováním hodinek z etue (mimochodem velmi jednoduché), seřizováním času podle teletextu a první neobratné nasazení na ruku. První pocit byl velmi příjemný. Ačkoliv mají hodinky průměr 42 mm, na ruce nevypadají nijak obrovsky či rozplizle. Kombinace lesklých a kartáčovaných ploch působí velmi plasticky, korunka má rozměry přiměřené pouzdru. Velmi příjemně se s ní manipuluje, její hřídelka je silná. Na korunce je nápis ORIS. Při prvním seřízení jsem měl problém s nalezením mezipolohy na nastavování datumu, tady je např. Seiko daleko jistější. Hacking funguje bezchybně, dnes už bych si bez něj nedovedl představit žádné hodinky. Při nastavování času není v kalibru žádná vůle, korunka sedí naprosto jistě a sebemenší pohyb se okamžitě a velmi přesně přenáší na ručičky. Při zatlačení korunky nedojde k posunutí ručiček, což se mi občas jinde stávalo.

 

Zadní straně vévodí, jak je v současnosti (bohužel) zvykem průhledné dýnko. Kalibr je velmi pěkně zpracovaný, bohužel bez zdobení. Na druhou stranu by zdobení možná zbytečně zvyšovalo cenu, která je takto velmi příznivá. Jedinou "atrakcí" tak zůstává typický červený rotor.

 

Hodinky hodnotím jako velmi zdařilé. Při výběru jsem preferoval decentnější provedení se stříbrným ciferníkem a zlatými ručkami a indexy s arabskými číslicemi. Přes relativně jednoduchý design se domnívám, že se jedná nejen o nadčasové, ale taky poměrně univerzální hodinky, které mohou (a taky budou) plnit roli jednak čistokrevných oblekovek, ale také hodinek k tričku a riflím, kde rozhodně neurazí ani nebudou působit nepatřičně.

 

Přesnost po několika dnech činí přibližně -12 vteřin denně, ale podezírám rozhlas, že pokaždé pípá jindy. Chci dát kalibru čas, aby si sednul a pak měření zopakuji.

 

Provedení:

- Nerezové pouzdro, kombinace lesklých (boky) a kartáčovaných (horní plocha nožiček) ploch

- Stříbrný ciferník

- Hnědý tovární kožený pásek s ocelovou sponou a logem ORIS

- Průměr 42 mm

- Tloušťka 12 mm

- Rozteč nožiček 20 mm

- Kalibr ORIS 733 (na základě Sellita SW 200), průměr 25,6 mm (11 1/2 '''), automatický nátah, 26 kamenů

- Rezerva nátahu 38 hodin

- Hacking

- Safírové sklíčko, ploché

- Nerezové dýnko s průhledem na kalibr a červený rotor

- Nerezová korunka (průměr 7 mm)

- Ručičky a hodinové pozice s vrstvou Superluminovy C3 (svítí velmi decentně)

- Vodotěsnost 50 m

 

Odkaz na stránky výrobce: http://www.oris.ch/collections/collections...;id_product=244

 

A pár obrázků:

 

post-2946-1226168831.jpg

V popředí ORIS, v pozadí Žďákovský most

 

post-2946-1226168946.jpg

 

post-2946-1226168967.jpg

 

post-2946-1226168996.jpg

 

post-2946-1226169026.jpg

 

post-2946-1226169084.jpg

 

post-2946-1226168910.jpg

Noční pohled

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

... jen ten remen je odpudivej ;)

To je bohužel pravda. Ještě jsem nepřišel na to, který zvíře má imitovat... Uvažuji o novém, nejspíše hnědém telecím (střední odstín). Trochu lavíruji nad prošitím, líbí se mi kontrastní, ale mohlo by nevypadat úplně nejlíp. Z trochu jiného soudku by byl ocelový tah, na jehož získání jsem už taky začal pracovat.

 

PS: jako recenzi bych si to nedovolil označit, na to se rozhodně necítím býti povolaným.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Krásný hodinky. Jedny z těch, u kterých mě mrzí, že nenosím oblek. Za poslední rok jsem je doporučil třem známejm, dva koupili a jsou velmi spokojení. Sellita by neměla být žádný problém. Přítelkyně je má ve Steinhartech Estella (SW 200) už skoro rok a vše je v pohodě. Denní odchylka 6 s. Možná by mě jenom zajímala tvoje zkušenost s rezervou nátahu. Přece jen se mně zdá u těch Estell trochu menší. Jenže přítelkyně moc rukama nehejbe a doma je sundává. :)

 

btw: rozsahem jde (jak píše spiderer) opravdu spíš o recenzi. Ale výhodou tohoto nového "modelu" pro přírůstky je právě to, že komenty mohou být i velmi dlouhé a stejně se v tom neztratíš. ;)

 

Každopádně ještě jednou gratuluju!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jenom k přesnosti radiového času. Mám superquartz od Breitlingu, a v rádiu pípají ( ČRO1 ) opravdu přesně. Takže tebou zmiňovaných 12 sekund je asi realita, což zase není u takhle levných hodinek žádná katastrofa. Ať Ti dělají radost, na tomhle, i jakémkoli jiném řemínku :-)

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po letech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...