Přejít na obsah

Worldtime UMF electric


SAS

Doporučené příspěvky

Znáte někdo tyto hodinky?

Rozměry pouzdra:

průměr 37 mm bez korunky,

výška 11 mm,

rozteč nožek 20 mm,

Korunka je umístěná atypicky na pozici 4h.

Strojek je značený "UMF electric 25", bateriový, elektromechanický.

Na ciferníku jsou nápisy "WORLDTIME", "electric" a Made in Germany.

Dno je nerezové, naklapávací s vyraženým číslem 00975 (sériové??).

Zkoušel jsem o nich najít něco na netu, ale kromě těchto základních údajů o strojku se mi nepodařilo nic podrobnějšího najít.

Až na poškrábané sklíčko a špinavý ciferník jsou hodinky v pořádku, strojek by měl být funkční. Rád bych se o nich dozvěděl něco víc - kdy se vyráběly, atd....

post-2639-1226442142.jpg

post-2639-1226442176.jpg

post-2639-1226442209.jpg

post-2639-1226442242.jpg

Upraveno uživatelem SAS
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
Podle kalibru 25 ( http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi...k&UMF_25_10 ) se vyrabely nekdy v 60. letech.

 

V 70. letech se myslim z UMF-Ruhla stala jen Ruhla. Ale jak to presne bylo nevim.

Díky za odkaz, ale ten už mám nehoře v dotazu.

Zajímá mě, jestli někdo neví kolik se jich vyrobilo, jak jsou na tom s přesností atd....

Nedávno byly na Aukru skoro stejné, ale já ty své nechci prodat, je to taková kuriozitka v mé sbírce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po letech...
  • po 2 týdnech...

Takový hybrid - Baterka-drive (mezi mechanikou a elektronikou) . Ruhla (možná i Prim) to dávala i do stolních hodin. Pod setrvačkou je cívka která je buzená elektricky tak,  aby suplovala sílu pera - dává impulsy pro postrčení setrvačky (hodinky tedy nemají pro pohon pero, ale baterku). Dále už je to stejné jako v mechanických hodinkách. Jinak tento způsob pohonu je používán i v různých nástěnných  a stolních hodinách k pohonu atrap kyvadel a ozdob, který se otáčí, nebo kývají.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po letech...

Ahoj,

můj názor: jde o elektromechanický hodinový strojek, což byla slepá ulička hodinářského vývoje v 60-tých letech a tedy i poměrně velmi krátká epizoda. Magnety jsou umístěny staticky ve strojku, zatímco cívka je umístěna přímo na setrvačce a tak na ni musí být elektřina přiváděna kontaktním vodičem. Vypínání pak zajišťuje vačka na hřídeli setrvačky. Na kontaktním vodiči tímto vlivem dochází k jiskření a strojek je tak náročný na údržbu.

Prvními elektrickými (tedy i elektromechanickými) náramkovými hodinkami na světě byly hodinky prototyp Epperlein 100 a následně z nich vycházející americký Hamilton 500, který zaznamenal na západních trzích nemalý úspěch. Rusové technologii napodobili a vyrobili v letech 1960 - 63 v 2. moskevském hodinářském závodě malou zkušební sérii hodinek 114 ČN (časy naručnyje). Do velkosériové výroby se však hodinky nedostaly a vývoj se soustředil jiným směrem. Kolem roku 1965 se o totéž pokusili Němci v Ruhle a vznikl tak kalibr UMF 25 jako vylepšená kopie novějšího Hamiltonu 505. Výsledkem byl , nikoliv pro Ruhlu typicky levný, ale precizní ba špičkový kalibr svého druhu. Díky náročnosti výroby a i díky potřebě materiálu ze západu se však hodinky nevyráběli příliš dlouho.

Někde jsem nabyl ještě zajímavé informace, ale nemohu dohledat zdroj tak nevím zda dále nemystifikuji: Výroba snad byla trnem v oku vedoucí mocnosti východního bloku a tak hodinek Ruhla electric bylo vyrobeno jen velmi málo a dostala se k nim v zásadě pouze vládnoucí nomenklatura. Výroba však byla lákavá i jako zdroj valut a tak o něco větší množství hodinek bylo prodáváno pod soukromými značkami dovozců ze zahraničí, např. Champion, Services, atd.. Zde ve východním bloku se hodinky objevují právě jako "noname značka" WorldTime.

Rozhodně jsou hodinky WorldTime tedy tak trochu tajné Ruhla electric se světově uznávaným strojkem UMF 25 první elektromechanické konstrukce.

A domnívám se, že jde o docela vzácné hodinky, obzvláště jsou-li v provozuschopném stavu. 

  

Ještě přikládám pohled do strojku pod drobnohledem, kde je krásně vidět cívka na setrvačce. Magnet je pak na můstku vlevo pod kolíkem s koncem vlásku.post-46666-0-66745200-1532273899_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

no vida, docela zajímavost, na tyto jsem na toulkách po DDR nenarazil, ale má to něco do sebe, Ostalgie, dobrý je to nízké výrobní číslo vyražené na dýnku...  gratulace k takové sbírkové položce...  :notworthy:

Zrovna jsem včra za deště přehraboval ty mé ddr poklady, některé ze 60s mají třeba i slušný design, ale ten budíkový strojek - to kazí.  :frusty:  V použitelné časové dimenzi jsou jen Ruhly pokud mají M2/M3 rubínový strojek. 

**

Upraveno uživatelem eloga
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Ty, bych rád viděl, na vlastní  oči dělal jsem Lip s elektro magnetickým popudem, ale ta cívka, součástí setrvačky . To jsem viděl jenom v knížce.  Jirka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po letech...
  • po měsících...

Tak třeba časem. Hlavně trpí ta cívka na věnci a ty drátky od ní na kontakty. To se opravdu opravit nedá. To musí být stoprocentní a při opravě to riziko poškození je také, i když na setrvačku i špatně foukneš balónkem.

Upraveno uživatelem Jiří9
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...