Přejít na obsah

Casio G-Shock GW-9000 Mudman


David_B

Doporučené příspěvky

Po výzvě kolegy Giliuse jsem dal dohromady něco jako recenzi na mé nové G-Shocky. Nikdy jsem nic podobného nepsal, tak buďte shovívaví k případným pravopisným či stylistickým nedostatkům ;)

 

Pro koupi těchto Mudmanů jsem se rozhodl poté, co jsem je začal závidět svému bratrovi, který je dostal ode mne k narozeninám v září 08 :D

Původně jsem vlastnil G-2900 a byl jsem s nimi nadmíru spokojen, ale nakonec jsem podlehl zajímavějšímu designu a touze po technicky pokročilejším kousku. Stejně jako bratrovy, tak i moje jsem koupil za 128 dolarů (včetně poštovného) na e-bay od stejného prodejce, kterého můžu jen doporučit ? Shopemco.

 

Co se týká vzhledu hodinek, tak pouzdro má klasický Mudman tvar. Poznávacím znamením Mudmanů jsou tlačítka na levé straně splývající s pouzdrem a mající čtvercový tvar, zatímco tlačítka na pravé straně vystupují a jsou kulatá.

post-2402-1230937991.jpg post-2402-1230938004.jpg

Specifikum Mudmanů je jejich odolnost vůči bahnu, prachu a veškerým jiným nečistotám, které by se mohly dostat do prostor okolo tlačítek u ostatních typů G-Shocků. Odolnost vůči vodě je u Casio G-Shock samozřejmostí, všechny modely mají WR 200m.

 

Můj model má černou barvu, nápisy na pouzdře jsou vyvedeny v barvě šedé, což je činí barevně konzervativními a nedápadnými. Sklo je, jak je u G-Shocků zvykem, minerální. Střed displeje patří ukazateli času, pod kterým se nachází datum nebo den v týdnu, v závislosti na tom, co majitel zrovna chce vidět. Nalevo od data je ukazatel aktivovaných funkcí (alarm, opakovaný alarm, hodinový signál), napravo je ukazatel stavu baterie. Nad ukazatelem času je pět kruhů, které znázornují Casio vysílače radiového signálu (2x Japonsko, USA, Německo a Velká Británie). Ty jediné mají odlišnou barvu od zbytku hodin a to šedozelenou (snad ještě umím poznávat barvy B) ).

post-2402-1230938135.jpg

Ještě bych se zmínil o řemenu, který má u šroubovacích stěžejek šířku 22mm a pak se zužuje na šíři 20mm. Co se mi na řemenu libí nejvíce, je jazýčková spona, která má dva jazýčky a tudíž i řemen má vždy dvě dírky vedle sebe. Dodává to na outdoorovém vzhledu :speak_cool:

post-2402-1230938667.jpg

Dýnko drží na několika šroubcích a po obvodu je chráněco gumovým ?chráničem? se šesti zdrsněnými výstupky, jejichž funkci si vysvětluji jako jakési zabraňovače klouzání po ruce, jinak nevím k čemu tam jsou. Zde bych rovnou zmínil jednu negativní zkušenost mého bratra, který hodinky nosí navolno a právě tyto výstupky mu způsobily dva mozoly, právě v místech kontaktu těchto výstupků s rukou. Já hodinky nosím poměrně napevno a nezaznamenal jsem žádný problém.

post-2402-1230938254.jpg

Důležitým rozdílem mezi vlastnostmi G-2900 a GW-9000 (a potažmo všemi Mudmany a ostatními Géčky) je v tuhosti stisku tlačítek. Mudmany jsou opravdu koncipovány tak, aby odolaly špíně a vodě, a tak se není co divit, že tlačítka jdou ztuha. Zprvu mne to štvalo, ptal jsem se na WUS fóru a dostalo se mi ujištění, že nemám očekávat ?změknutí? časem, a také doporučení na jeden ?fígl? z youtube, kde majitel jedněch Mudmanů očesal hodinky z pláště a ten poté chvíli povařil ve vodě. Výsledkem mělo být změkčení tlačítek. Rozhodl jsem se toto nezkoušet a po cca 3 týdnech každodenního nošení (v rámci zatěžkávacího testování i v kanceláři ke kravatě ;) ) musím říct, že jsem si zvyknul a dnes mi to již nepřijde.

 

A teď k funkcím...GW-9000 jsou vybaveny většinou standardních funkcí, které jsou společné pro vícero Géček, ale v některých se liší. Nejprve bych zmínil solární pohon. Až víceleté užívání ukáže, zda je to dobrá volba či ne. Z mé zkušenosti, která je opravdu krátkodobá, musím říci, že s nabíjením baterie nemám problém. Od chvíle co jsem je vytáhl z krabice se drží na nejvyšším stupni nabití. Jen jednou klesly na střední hodnotu, ale stačilo mít jeden den povyhrnutý rukáv a byly zase na High. Na druhou stranu zkušenosti mého bratra jsou opačné. On povětšinou nosí mikiny s dlouhým rukávem a v práci 95% času nosí ochranné rukavice, takže jsou hodinky téměř pořád zakryty, a tak se po čase nošení dostal na Low. Stačil sice jeden den doma na okně a hodinky byly zase na Mid, ale pro mne z toho vyplývá, že je dobré zvážit styl nošení, než se budete rozhodovat mezi klasickou baterií či solárním pohonem. Důležité je pamatovat na to, že v momentě kdy stav baterie klesne na Low nebudete moci používat řízení rádiem, osvětlení a jakékoliv zvukové signály.

 

Seřízení s rádiovým signálem je jednoduché a v mém případě trvá cca 2 minuty, kdy nechávám hodinky na okně. Signál německého vysílače chytám bez problémů. Můžete si zvolit mezi manuální synchronizací anebo automatickou (což znamená, že každou noc okolo 2 či 3 hodiny se hodinky pokusí o seřízení signálem). Já osobně vždy jednou týdně dělám ruční seřízení, přestože se hodinky nestačí ani trochu odchýlit :P

 

Hodinky dále nabízejí stopky do 24hodin a odpočet do 60min. Světové časy jsou také přitomny. Budíků hodinky nabízejí celkem 5 a u každého lze zvolit opakování (po 5 minutách od určeného času budík spustí znovu) a hodinový signál.

Příjemnou funkcí je podsvětlení displeje, které lze aktivovat bud stiskem tlačítka pod displejem nebo lze zapnout funkci Auto-On a hodinky se rozsvítí při každém naklonění k obličeji. Toho hojně využívám v noci, kdy nemusím nic ospale mačkat, jen zvednu ruku k obličeji a je to. Za zmíňku stojí mé zjištění, že pokud jste v prostředí, kde je dostatek světla, nebude vám podsvícení displeje fungovat. Přišel jsem na to náhodou pod světlem v koupelně..manuál jsem detailně nestudoval :whistle:

 

S těmito G-Shocky jsem opravdu hodně spokojen, ale musím říct, že po 3 týdnech ?zatěžkavácího? nošení se mi stýskalo po zářících ručkách mých Monster a pocitu mechanických hodinek. Nicméně vám ale jejich lehkost dá rychle zapomenout, že na ruce něco máte, což se mi u Monster nestalo :D

 

Kdybych měl ale přece jen najít nějaké mouchy, tak to bude právě možnost zobrazení buď data nebo dne v týdnu. Měnit mezi těmito dvěma údaji lze stiskem pravého horního tlačítka. Já mám rád všechny údaje hned na displeji. Druhým nedostatkem je, dle mého, nemožnost vidět kolik je hodin při spuštěných stopkách. Pokud mám zapnuté stopky, musím 3x stisknout levé dolní tlačítko, abych se dostal k údaji o čase. Například při zapnutém odpočtu času se reálný čas zobrazuje v dolní části displeje. Škoda, že tomu tak není i u stopek.

 

Takže závěrem musím konstatovat, že tyto hodinky jsou pro volný čas, když nechceme ?opotřebovávat? naše mechanické kousky, téměř ideální.

post-2402-1230938529.jpg

 

Pokud budete mít nějaké konkrétní dotazy na tento model, klidně napište, pokusím se odpovědět :angel:

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky za peknou recenzi. Zkusenost se solarnim dobijenim je zajimava. Takze to, ze bracha kdyz prijde domu a je uz treba sero nebo sviti doma lustr na plne dobiti nestaci?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky za peknou recenzi. Zkusenost se solarnim dobijenim je zajimava. Takze to, ze bracha kdyz prijde domu a je uz treba sero nebo sviti doma lustr na plne dobiti nestaci?

 

Ne, tohle stačit nebude. Ideální je přímý sluneční svit, pak normální denní světlo, přes okenní sklo je to o něco horší a pod žárovkou nabití trvá nejdéle. V manuálu se uvádí "indoor fluorescent lighting", tak si myslím, že to bude něco na způsob zářivky.

Brácha říkal, že když měl večer "low" a strčil hodinky na noc pod lampu s obyčejnou žárovkou, tak ráno bylo "mid", ale moc dlouho to nevydrželo, po cca dvou dnech byl zase dole.

Denní světlo je zkrátka nejlepší. Na slunci je nabíjení opravdu rychlé. Přes vánoce se mi stalo, že jsem se dostal na mid a po cca 30minutách venku, když zrovna svítilo slunce jsem byl na high a tam to už zůstalo.

 

Takže tak :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky za info, to jsem nevedel. Zil jsem v domeni, ze ta elektrika se vyrabi proste proto, ze na "neco" dopada "nejake" svetlo. Ikdyz me napada, ze pokud mam u terarka zarovku ktera ma stejnou vlnovou delku jako svetlo slunce, melo by to stejne i fungovat. Ale nevim jak je to s intenzitou...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Hezké, díky!

Jen krátce doplním zkušenosti s odlehčenou verzí (G-9000) - žádné trable se solární baterkou, day-date neustále na očích... Řízeny jsou pouze nějakým čipem co je uvnitř, ale po nastavení s rádiové řízeným budíkem po pár týdnech nevykazují odchylku. A oživují je červená tlačítka (stejně tvrdá). což - ač jsem to sám nečekal - u hodinek na volný čas začínám oceňovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Díky i když ne zcela můj šálek kávy, ale ležet na chodníku seberu a mažu jako Bolt a to i díky moc pěkně napsané recenzi.

Hodinky jsou prostě našlápnuté (Solar dobíjení a radio control mimo jiné) a jsou prostě určné primárně do terénu.

 

Hezká recenze včetně popisu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hezká recenze, jen bych upřesnil, že se nejedná o Casio vysílače, ale obecně o vysílače časového signálu. Info v češtině např. zde, anglicky a obsáhleji zde.

Vysílač je v provozu od roku 1959, od roku 1973 vysílá informaci o datu a čase. Vysílá o výkonu 50 kW na frekvenci 77,5 kHz.

Jen technická poznámka: noc je pro šíření dlouhých vln lepší než den, proto hodinky provádí standardně synchronizaci o půlnoci. Ve vzdálenějších destinacích (cca 1500 až 2000 km od vysílače) může být přes den nemožné signál zachytit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...