Přejít na obsah


Fotka
* * * * - 22 Hlasů

KULINÁRIUM Chronomagicum


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12387 odpovědí na toto téma

#9581 Maxel

Maxel

    vořežprut s vařečkou

  • Member_50
  • 6 707 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha | HK | Písek

Publikováno 4.září.2017 - 17:56

5e31619d933a3df8cff351a49aa63ed2.jpg

Topinky z žitného chleba, houbové ragů, kachní prsa s tymiánem, jarní cibulka a pažitka.

9a0863f1d7d0f3b06da27261af201e08.jpg

Čokoládové palačinky s cottagem, krém z tvarohu, ricotty a medu, čoko-hobliny a karamel.

82947f712e7a24728323a0d86bbd1724.jpg

Tento příspěvek byl upraven od Maxel: 4.září.2017 - 17:57


#9582 Rici-Pici

Rici-Pici

    Závislák

  • Member_50
  • 548 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:v hlavním městě ČR
  • Fanoušek značky:Maurice Lacroix
    Panerai
    Omega
    Zenith
    Perrelet

Publikováno 4.září.2017 - 19:00

Dnes jsem se dal do hovězího ossobuca

A technologický postup jsem udělal formou obrázků :-)

8f996c87a70a3c30b3d990b045ce2a48.jpg

7ae173e12b6fa62a4369b0a7eef598a9.jpg

0a1d4236f17afb9b1ee92783692aa80a.jpg

4e15a03bda6c3b1db29053a2a21356a0.jpg

Tady už šmakuláda odpočívá v alobalu a já to zalévám francouzským vínem :-)

92f1a2b40b2b4d3cb2dbac83a954add2.jpg

Gazdovská slaninka a máslo

c442a88d2f0812de69268c30af33fc96.jpg

Mrkev a řapíkatý celer

31b42d66f1d58ffa2e5cd46ba837c7ae.jpg

cc94646e7b0b8c55596aad57f0b8f8d2.jpg

Zalijeme šťávou z masa

38707670f8d8248de8df3b9fe363ab04.jpg

9d29e05cc13e10cc2193143706ac4f29.jpg

Servírování

https://uploads.tapa...6f5ba389331.jpg

https://uploads.tapa...3814e3b4c91.jpg

....královské dělení :-)

https://uploads.tapa...d97adbfacf0.jpg

https://uploads.tapa...cf75aeae8f6.jpg

https://uploads.tapa...c087e9f2b5b.jpg

A za tepla do myčky :-)

https://uploads.tapa...ea262c97218.jpg

https://uploads.tapa...92ef4dc0820.jpg

https://uploads.tapa...4d1debde300.jpg

#9583 Maxel

Maxel

    vořežprut s vařečkou

  • Member_50
  • 6 707 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha | HK | Písek

Publikováno 5.září.2017 - 19:05

Vykoštěná stehna pečená v jogurtu, římském kmínu, chilli a limetkové šťávě. Zeleninový kuskus. Omáčka z výpeku.

15f9d32dbd18e9e45041b4ca935e8a54.jpg

023c6691f3f6f96f7750ec555df06531.jpg

#9584 Maxel

Maxel

    vořežprut s vařečkou

  • Member_50
  • 6 707 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha | HK | Písek

Publikováno 8.září.2017 - 20:11

Když neni chuť na maso, za to je chuť na brambory - zapečené jako takový simple pie. Dá se jako hlavní bezmasé jídlo, nebo i jako hutnější příloha třeba ke grilované krkovičce.

Ingredience:
- brambory (7 větších)
- cibule (3 střední bílé)
- petrželka
- vejce (4ks)
- smetana (1 dcl)
- mozzarella (1 balení)
- parmazán (10 dkg)
- sůl/pepř

Brambory nakrájet na tenké plátky. Hodit do pánve na oliváč a takových 15 min opékat a prohazovat. Mezitim osolit a opepřit.

5e703b9dc303e074c8ee4b0cbf0c88c0.jpg

Cibule na půl a pak na silnější plátky. Přidat do pánve.

5e14745891fc95e8f3a8b1ffd05fb5e3.jpg

Dál tam jde petrželka, docela hodně. Volitelně lze přidat jakékoliv další bylinky, podle chuti každého soudruha.

5788b51ae2461a6a7c3c8ad5425a86c0.jpg

Nastrouhaný parmazán vmíchat do směsi a sundat ze sporáku. Jen tak 2/3, zbytek nechat na posypání.

754aef2276578e2e520c22a40b898390.jpg

Vejce rozšlehat se smetanou, osolit/opepřit a rovnoměrně nalít na směs.

c5ad193b31eefd3696f7437333442461.jpg

Posypat zbytkem parmazánu a poklást plátky mozzarelly. A šup s tim do trouby předehřáté na 180st. Zhruba půl hodiny.

f5319227614b7ce3dff28805de700b69.jpg

Finíto.

14e0b768964d13ef637283136830225a.jpg

Bon apetit ;)

901f9de502f03f67b10e2df2f934753a.jpg

#9585 tommas4

tommas4

    .

  • Member_50
  • 5 434 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž

Publikováno 9.září.2017 - 19:22

Směs na topinky na zimní večery :) i s receptem tentokrát. Někde už rostou, někde začnou, 

prostě celej podzim = houby. Nadbytek?

Kolik hub, tolik cibule a stejné množství paprik.

Momentálně jsem našel sírovec, tak jsem to udělal z něj, ale fungovat to bude
z hlívy z obchodu a nebo z jakýchkoliv jedlých hřibovitých hub co najdete v lese


Všechno nadrobno, do hrnce cibuli, lehce zarestovat, přidat houby a papriku,

malinko podlít vodou a přidat:
ostrý kečup, protlak, česnek
dochutit:
česnek, sůl, pepř a dle libosti nějakou chilli papričku ;)

 


podusit hodinku (občas míchat)
lehce! tomu pomoct tyčovým mixérem pokud se houby dostatečně nerozvaří,
ale nerozsekat na kaši, chceme tam mít nějakou strukturu a ne z toho udělat přesnídávku

 

naplnit do skleniček, ještě je dávám zavařit do trouby, to se dělá tak že zapnu troubu
tak na 130, skleničky dám na plech s vyšším okrajem, nejradši mám starej hliníkovej;
naleju tam konvici vroucí vody, zavřu troubu a nechám 20 minut

 


pak nechat vychladnout (neobracet víčkama dolů, ta trouba stačí), schovat do sklepa

 

 

studený nebo ohřátý namazat na topinky . . . no nic, jdu si jednu skleničku hned otevřít :D


Tento příspěvek byl upraven od tommas4: 9.září.2017 - 19:23


#9586 Maxel

Maxel

    vořežprut s vařečkou

  • Member_50
  • 6 707 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha | HK | Písek

Publikováno 10.září.2017 - 14:30

Na nedělní oběd česká klasika - pečené kuře, nádivka, okurkový salát.

Ingredience na kuře:
- překvapivě kuře :)
- sůl (200g)
- cukr (100g)
- tymián, rozmarýn, petržel (vše čertvé)
- jednu limetu

Dokonalé pečené kuře, ač se nezdá, je docela alchymie. Nepřepéct nebo naopak nedopéct, křupavá kůrka, dochucení, slanost, omáčka, atd. atd. Hledal jsem na netu různé postupy, až jsem našel přípravu, kterou jsem dneska vyzkoušel. Nefotil jsem, tak jen textově.

Nejdřív je potřeba připravit nálev:
- ohřát v konvici 1l vody a tu pak nalít do většího hrnce
- do vody ještě zatepla přijde sůl, cukr, bylinky a šťáva z jedné limety
- doplnit 2l studené vody a nechat vychladnout
- do toho pak vložit kuře, musí být celé ponořené, a pobude si tam 6 hodin

Po šesti hodinách kuře vyndat, osušit, položit na pekáč, NESOLIT je slané dost, podlít cca deci vody a poslat do trouby:
- nejdřív na plný koule (220-230st.) na 15 minut prsama nahoru
- potom otočit a nechat dalších 10 minut za stejné teploty
- pak vrátit zpátky prsama nahoru , snížit teplotu na 140st. a takto péct cca hodinu a půl až dvě
-- celkem si tak kuře pobude v troubě cca 2 a půl hodiny a nakonci bude vypadat takhle nějak

47b762459cf4598e7172f4eb16cde045.jpg

Naporcovat, vrátit na plech a buď odložit přikryté alobalem, nebo vrátit zpět do vyhřáté/vypnuté trouby.

fb625c0cc2ea3ee878eb9f4b7fb3b793.jpg

Ingredience na tmavou ořechovou nádivku.

8ba233f7b18944c1ddac55c587196c03.jpg

Nádivka je takový národní sport, každá druhá rodina má vlastní recept. Tahle je taková skoro klasická, jen s malými změnami v rámci vlastní invence - místo rohlíků je tam celozrná žitná bageta, ořechy jsou neslané kešu.

Pečivo nakrájet na malé kousky, oddělit žloutek a bílek. Žloutek smíchat s mlékem a zamíchat do pečiva. Z bílků vyšlehat sníh. Vše ostatní nakrájet najemno a osmahnout na pánvy. Nechat vychladnout, přidat do pečiva společně s nasekanou petrželkou vše a promíchat. Sůl/pepř.

3c6aafcf5747a86d895926efe43c568c.jpg

Do směsi opatrně vmíchat sníh.

bdd88c258cc08d2be6b11ded723f07ca.jpg

Směs nalít a uhladit do nějaké pečící formy, zapékacích misek, nebo srnčího hřbetu v mém případě.

1eba28bc0b922d990fe23a300762ff4b.jpg

Peče se 30-40 minut na 180st. Nakonec jsem navrch nalil trochu výpeku z kuřete a formu přesunul na pár minut pod gril. Výpek se vsákne do nádivky a gril udělá kůrku.

837bb6d43b4ae24f44d261ff0bb7944b.jpg

Kuře máme. Nádivku máme. Na okurkový salát je expert moje žena a dělá ho dost výrazný (sladkokyselý a ostřejší), taky máme. Stačí jen doladit omáčku (vlastně jen zredukovat, rozhodně nesolit!) a je hotovo. Maso je po naložení v "láku" docela výrazné, lehce slanější a jsou cítit bylinky. Za mě palec hore!

d955743b1d6e845d21ec2d5c8078e75c.jpg

Bon apetit ;)

a7b0683e5dce080150253b4b9aec95e4.jpg

Tento příspěvek byl upraven od Maxel: 10.září.2017 - 14:40


#9587 Guest_Kamil_*

Guest_Kamil_*
  • Guests

Publikováno 10.září.2017 - 14:44

Kolik hub, tolik cibule a stejné množství paprik.

 

Na váhu nebo objem? Vypadá to jedle. :)



#9588 Roman I.

Roman I.

    nic

  • Member_50
  • 6 019 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Pardubice

Publikováno 10.září.2017 - 14:58

Maxeli, to je poctive vareni. Tleskam

To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou...


#9589 tommas4

tommas4

    .

  • Member_50
  • 5 434 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž

Publikováno 10.září.2017 - 15:23

Na váhu nebo objem? Vypadá to jedle. :)

 

No tak spíš baj oko :D V receptu co jsem dostal se píše na kilo hub 5 velkých cibulí a 6 paprik . . .
dal jsem to podle váhy a funguje to výborně, akorát to malý ostrý svinstvo co jsem vypěstoval

do toho nešlo, jsem to rozříznul, olíznul, umřel, sebral se z podlahy, narval si plnou pusu jogurtem,

zapil mlíkem, pět minut si nadával a pak jsem to vyhodil. 
Mám jich na třech rostlinkách asi 50 :( strašný to je.

 

 

Jo Maxeli, kde máš přílohu????



#9590 nividic

nividic

    chrnmg18(na)centrum.cz

  • Member_50
  • 2 404 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Olomouc

Publikováno 10.září.2017 - 15:36

Preklad pro Kamila: ...podle vahy a funguje to! :D

Jinak bych chtel Tomasovi jeste jednou podekovat za ty chilli. Myslel jsem, ze z nich udelam nejakou tu pastu, ale jsou tak akorat pikantni, ze je prikusuju zacerstva. Dneska jsme napriklad delali chilli con carne, k masu sly papricky 3 a prislo mi to malo, tak jsem si dal jeste jednu na zakus.

Strasny rozhodne nejsou! :D

#9591 tommas4

tommas4

    .

  • Member_50
  • 5 434 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž

Publikováno 10.září.2017 - 15:40

Njn, to co jsi dostal ty jsou ostrý beraní rohy, já myslel to malý scvrklý hnědý - teda pardon "čokoládový"

jak je na té fotce u té houbové směsi na prkýnku vlevo dole. Až ty potvory dozrajou tak ti dovezu, tyhle se

"ukusovat začerstva" nedají :D 



#9592 nividic

nividic

    chrnmg18(na)centrum.cz

  • Member_50
  • 2 404 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Olomouc

Publikováno 10.září.2017 - 15:43

Ajo, ale nepodcenuj Kamila, ten basti jinou ligu :)

#9593 Maxel

Maxel

    vořežprut s vařečkou

  • Member_50
  • 6 707 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha | HK | Písek

Publikováno 10.září.2017 - 17:20

Jo Maxeli, kde máš přílohu????


Simplifikace kulinařiny, nádivka = příloha.
Dlouho jsem byl zvyklej od babičky, ke kuřeti s nádivkou brambory. Pak jsem zjistil, že další sacharidy tam vlastně nepotřebujem. Vono i tak to zrovna neni jídlo do dietáře.

#9594 tommas4

tommas4

    .

  • Member_50
  • 5 434 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž

Publikováno 10.září.2017 - 18:55

Cítim z toho nějaký dietní podtón . . . ;)

Před chvílí jsem dovařil povidla. A jsou boží.

#9595 Radek124

Radek124

    Mr Creosote

  • Member_50
  • 4 422 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž

Publikováno 10.září.2017 - 20:43

Předesílám že nechci být za hnidopicha, věřím že jako všechno od Maxela to určitě bylo zatraceně jedlé - ale nepopisuje slovo "nádivka" spíš způsob přípravy, kdy se vhodná směs napchá dovnitř zvířete/plodu, přičemž právě společnou tepelnou úpravou ve vlastní šťávě dojde k onomu kouzelnému spojení všech přítomných chutí? A nemusí to být zrovna "velbloud nadívaný ovcí nadívanou dropem domácím, který je nadíván kaprem nadívaným vejci"  :cool02:

Beru že tyhle externě pečené "vylepšené polenty" bývaly populární k nastavení omezeného množství nedostatkového masa na venkově a za války - ale nádivka to prostě není, i kdyby se všecky naše babky, Babica, mimibazarníci i ten šizuňk hospodský odvedle (který má tu drzost podobnou "houskovou bublaninu" za příplatek přikrajovat k mizerně ogrilovanému kuřeti) na palici postavili...  :cheff:



#9596 honza71

honza71

    Perun s námi !

  • Member_50
  • 5 033 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:se mi dobře

Publikováno 10.září.2017 - 20:52

Co třeba velikonoční nádivka, nic? Neslyšels?

Tento příspěvek byl upraven od honza71: 10.září.2017 - 20:53

All I Really Need To Know I Learned In Kindergarten (Robert Fulghum)
Jsme tak velcí, jak velké věci nás rozčilují.

#9597 Maxel

Maxel

    vořežprut s vařečkou

  • Member_50
  • 6 707 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha | HK | Písek

Publikováno 10.září.2017 - 20:55

Fakticky máš samozřejmě pravdu. Ikdyž v mnoha rodinách je to již jen zažitý způsob, jak tu "věc" popsat nějakým všeobecně známým způsobem. U nás co si pamatuju, tak obě babičky, máma (a poté i táta, co začal vařit), teta, všichni připravují "nádivku" (abych dodržel počet uvozovek na post :P ) vedle kuřete v pekáči - a dycky to bylo nebe v hubě. Popravdě jsem o nacpání do opeřence tentokrát opravdu uvažoval, ale nakonec se na to vykašlal (nebo zapoměl, už nevim) - zaprvé by jí bylo imo málo (pokud bych dělal jen množství do dutiny), a zadruhé jsem kuře dal péct o dost dřív, než jsem se pustil do "nádivky".

#9598 Maxel

Maxel

    vořežprut s vařečkou

  • Member_50
  • 6 707 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž
  • Bydlí:Praha | HK | Písek

Publikováno 10.září.2017 - 21:04

Tohle by bylo pecka místo na sraz...díval jsem se na to už kdysi :D
http://www.4kocky.cz/

Tak se na to vyspime a v pondělí uvidíme co z toho třeba vyleze. Potřebujeme kuchyň :)


Vyspali jsme se trochu víc, ale mě to nepustilo. Co vás? (myšleno obecně, ne jen Lamiczku a Tommase)
Září už je imo pasé, ale na druhou polovinu října - symbolicky rok po původní akci - zatim nic nemam.

#9599 Radek124

Radek124

    Mr Creosote

  • Member_50
  • 4 422 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž

Publikováno 10.září.2017 - 21:32

Já kdykoliv, ideálně dokud ještě bude hezky... ale i v plískanici rád pomůžu s klohněním (dle potřeby i nadíváním) a konzumací  :drunk:



#9600 tommas4

tommas4

    .

  • Member_50
  • 5 434 příspěvků(y)
  • Pohlaví:Muž

Publikováno 11.září.2017 - 06:06

 "velbloud nadívaný ovcí nadívanou dropem domácím, který je nadíván kaprem nadívaným vejci"  :cool02:

 

A sakra, to bych si zrovna dal . . . děláš mi chutě :D

 

Jinak nádivkou se nadívá, nicméně pokud je to v domácích podmínkách a nenadíváš velblouda,

tak udělat jeden hrnek nádivky je divné, nádivky se dělá více a co se nevejde to útrob opeřence

tak se peče zvlášť, dokonce to tak je ve starších kuchařkách vyžadováno, a jezení masa dříve jen

třeba 1x týdně a jeho nedostatek kompenzovaný nádivkou tomu odpovídá.
Proto také tradičně maso + nádivka + příloha, protože reálně byl na talíři malý kousek masa, hodně

nádivky místo masa a k tomu příloha.

Doma pokročila, masa máme dostatek tak jíme nádivku jako přílohu. Končím historický rozbor tématu :D