Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Díky!

 

Na večeři jsem dostal befelem od rodinné rady jednu nejvíc klasiku všech rychlojídel ? šunkofleky.

 

53839f90241f0f3651b5627f29c215f7.jpg

 

Já si to dal befelem sám. A povedly se i přes mírný kuchařský přešlap. Cibulku jsem dělal na iberijskem špeku, ale chtěl jsem tam přece jen cvrknout trochu oleje. Omylem jsem sáhl po octu a lžící tam fouknul. Vylétla ze mě jedna procítěná k..va, ale potrápil jsem to trochu déle na pánvi, odpařil to, dal více muškátového oříšku, smetany a nebylo to nakonec vůbec cítit. Uf. Malý zlepšovák od vedoucí praktického výcviku na místní hotelovce: vajíčka rozšlehat se smetanou, pepřem a muškátovým ořechem a nalít na tu horkou pánev po cibuli a mase, kteréžto jsou už smíchané s nudlemi, a nechat chvíli na sporáku a lehce, za stálého míchání předsrazit na takové chuchvalce v kapalině. Neproteče to pak všechno nudlemi na dno zapékací mísy a drží se to v objemu. 67cd169a4a75e78a6ffd8102484aa4e4.jpg Upraveno uživatelem Hasňa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A ještě něco sem prsknu. Na mase není nic zajímavýho, pečená krkovice na kmíně, ale ten špenát... Byli jsme s paní na zahradě a já se tu chystal do boje s přebujelou vegetací. Koukám, že tam roste dost kopřiv, tak jsem dostal nápad a říkám: "Co kdybysme z těch kopřiv udělali špenát k tomu masu?" - "Ale jo, když chceš... Si je nasbírej a udělej špenát."

No, tak jo. Udělal jsem kopřivový špenát a oba jsme s ženou nadšení. Akorát synek se k tomu odmítá přiblížit, protože přede dvěma týdny sebou na návštěvě při hraní se strejdovým psem do pěkně rostlých kopřiv švihl a doteď si to pamatuje.

 

post-14111-0-96950400-1556368342_thumb.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hezkypěkně, Rici!

U nás pečené kuře na kořenové zelenině s jablky a játry, ořechová nádivka. 36e8f7cbd3eaf69102d9fda2cf4173b8.jpg

Sladká tečka pak takle :)e077ccff86c8433d1ccf2e671be65e76.jpg

Vypadá to skvostně všechno;-))) mohl bych Tě Radku poporosit o recepis na to kuře, to bych fakt rád vyzkoušel, zní to libově!
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Sichr. Je to celkem brnkačka.

 

Dělam stehna nebo čtvrtky, protože prsa nikdo nechce a skelet je k hownu. Ale bude to fungovat i s celym kuřetem. Anyway...

 

Maso pořádně osolim a necham přes noc v lednici. Druhý den osušim, necham vodfrknout na pokojovce a pak zprudka zatáhnu na lžice sádla v hrnci, kde se potom bude všecko péct.

 

Jak je maso zataženo na barvu, jde ven a místo toho do hrnce cibule na jemno (dával jsem červenou). Chvíli smažit na střední forsáž. Potom na malé kostičky nakrájená kořenovka ? mrkev a petržel, spolu s jablkem. Vše smažit 5-10min. Vmíchat 3-4 lžíce protlaku a zas chvilku smažit ; a hlídat!!, aby se protlak nepřismahnul. Jak to má barvu skoro jako základ na guláš, zalít 3/4 litrem kuřecího vývaru, vrátit maso, přidat 200g kuřecích (jen osolených) jater, přiklopit a tradá do trouby předehřáté na 140st. ? 2 hodiny.

 

Po 2h odklopit a zvýšit forsáž na 200st. Maso-kuře dopéct na barvu a (vopatrně, bude se rozpadat) vyndat z hrnce/pekáče. Ještě 10-15min péct jen směs jater se zeleninou. Jak bude konzistence lehce hutnější omáčky, nalít cca deci smetany (33, lépe 40%) a zas chvilku provařit. Vyndat z trouby, dochutit a možno ještě volitelně doladit kouskem másla (u mě nebylo třeba). Další volitelné je nakonec játra vyndat, směs projet tyčákem a vytvořit hutnou zeleninovou omáčku. Funguje to taky dobře, ale já to tentokrát chtěl trochu rustikálnější.

 

Voala... :)

Upraveno uživatelem Maxel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...