Přejít na obsah

Dotaz na IT specialisty a všechny, kteří vládnou PC


Návštěvník Snow

Doporučené příspěvky

Jestli naska a router bezi furt, teoreticky by se to stavat nemelo i kdyz dostava adresu dynamicky. Ale to te nechci strasit, s nejvetsi pravdepodobnosti to bude tak, jak pise eskimak.

Upraveno uživatelem Prochy68
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na "ViaGiaHomeGateWay" dává tmobile do konfigurací lease time 600s, tedy stačí 5-10 minut (podle toho jak moc se vypnutí trefí do DHCPRENEW T1/T2 intervalu) vyplá NAS a mezitím nasáčkovaný jiný klient. Těch 5 minut může v ideálním případě být i nějaký větší update u pomalejšího Synology.

 

Pokud má být adresa statická, řeší se to rezervací, ne spoléháním na dlouhý lease time. 

Upraveno uživatelem szt
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@maxel: ADSL operátoři veřejné IPV4 adresy umějí, ale kvůli optimalizacím/rekonfiguracím sítě obhospodařovaným třetí stranou negarantují že budou statické - podobně jako UPC, kde stokorunový příplatek za "fixní IPv4" zaručuje v podstatě jen to že Ti před změnou pošlou omluvný e-mail.

Router typicky dostává adresu protokolem DHCP, tj. Ý-Tý soused vynucující si vlastní by kvůli kolizím nejspíš rychle dostal přes prsty. Stejně tak zcestná je ovšem i představa našeho samodomo agenta s teplou vodou, že se přidělené IPV4 adresy jen tak z plezíru resetují a mixují co 600 sekund - klient (zde domácí router) ví kdy končí pronájem a s předstihem posílá DHCP serveru požadavek na obnovení, který je zpravidla (tj. v případě že nedošlo ke kolizi) akceptován s nabídkou stávající adresy. U trvalých pronájmů se navíc (na rozdíl od dial-up připojení, klientů domácích/kancelářských routerů a veřejných AP) nehraje na overbooking, takže pokud to opět není vynuceno třeba z důvodu zařazení nového klienta/MAC do Tvého rozsahu (což četností pasuje na popisované "občasné" změny), stejnou IPv4 pro svou MAC adresu s velkou pravděpodobností dostaneš i po dočasném odpojení, jedno jestli jde o reset a nebo výpadek proudu na Tvé straně  :cool02:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ad ?ADSL operátoři veřejné IPV4 adresy umějí, ale kvůli optimalizacím/rekonfiguracím sítě obhospodařovaným třetí stranou negarantují že budou statické - podobně jako UPC, kde stokorunový příplatek za "fixní IPv4" zaručuje v podstatě jen to že Ti před změnou pošlou omluvný e-mail.?

 

Maxel napsal že má IPTV, že má TMobile a že od něj nafasoval Mikrotik. Jediná domácnostní TMobilí služba ve známém vesmíru, ke kterém se fasuje Mikrotik je http://viahome.cz/, což není xDSL. Komu to zřejmé nebylo, tomu jsem napověděl já zmínkou o ?ViaGiaHomeGateWay?. Služba ViaHome nikdy nebyla založena na xDSL, tedy psát Maxelovi o xDSL je mimo, on žádné xDSL nemá, jak bylo zřejmé hned z jeho prvního příspěvku.

 

Ad ?Router typicky dostává adresu protokolem DHCP?.

 

Na ViaGia ano, na xDSL o kterém píšeš ovšem nikoli, tam se přiděluje IP adresa adresa jiným protokolem. Směšovat DHCP a xDSL vypovídá o hlubokých neznalostech protokolu PPP(oE) a souvisejících. V každém případě, Maxelovi je úplně jedno jakou IP adresu má na vnějším rozhraní, on řeší IP adresu jeho NAS ve vnitřní síti.

 

DHCP rozhodně není jediný protokol kterým lze přidělovat IP adresy, za domácí úkol zjisti dalších pět protokolů které lze pro tento účel použít.

 

Ad ?Stejně tak zcestná je ovšem i představa našeho samodomo agenta s teplou vodou, že se přidělené IPV4 adresy jen tak z plezíru resetují a mixují co 600 sekund - klient (zde domácí router) ví kdy končí pronájem a s předstihem posílá DHCP serveru požadavek na obnovení, který je zpravidla (tj. v případě že nedošlo ke kolizi) akceptován s nabídkou stávající adresy.?

 

Ano, klient ví kdy končí pronájem (době pronájmu se říká lease time). Tomu tvému ?předstihu? (předstih je jinak to co se seřizuje na mopedech a Pionýrech) se od doby RFC 1531 říká T1 a je to 0.5 leasetimu, tedy pokud je leasetime 10minut, T1 je pět minut. Pak je ještě ?předstih? T2, který je 0.125 (resp 0.875, podle toho zda se díváš od začátku nebo od konce) leasetimu, ale ten není pro náš případ důležitý.

No, takže pak stačí když je NAS vypnutý na pět minut, (nebo začne aktualizační reboot těsně před T1 a současně bootuje déle než je T1), což už jsem psal.

 

U trvalých pronájmů se navíc (na rozdíl od dial-up připojení, klientů domácích/kancelářských routerů a veřejných AP) nehraje na overbooking, takže pokud to opět není vynuceno třeba z důvodu zařazení nového klienta/MAC do Tvého rozsahu (což četností pasuje na popisované "občasné" změny), stejnou IPv4 pro svou MAC adresu s velkou pravděpodobností dostaneš i po dočasném odpojení, jedno jestli jde o reset a nebo výpadek proudu na Tvé straně :cool02:

 

Tady jsem vůbec nepochopil co tím chtěl básník říct, evidentně jsi nikdy neviděl konfiguraci přidělování IP providerem. Nebo pravděpodobněji to plyne z hruškojablečného míchání vnějších a vnitřních adres.

 

V každém případě, jak už jsem psal, pokud chci trvalou IP adresu pro zařízení v interní síti, řeší se to rezervací. Respektuji že Mikrotik je nad tvou mentální kapacitu, tedy přikládám tři odkazy kde je DHCP rezervace vysvětlena na routerech přiměřenějších tvým znalostem:

 

https://www.asus.com/support/FAQ/1000906/

https://www.tp-link.com/us/support/faq/182/

https://www.tendacn.com/en/faq/3372.html

 

Jádro pudla zmatenosti tvého ranního příspěvku totiž bude v tom že vůbec netušíš co je to DHCP rezervace, ačkoli je to funkcionalita, kterou umí i nounejmové čínské routery.

 

Až tuto funkcionalitiu pochopíš na těchto čínských routerech, můžeš si ji vyzkoušet na Mikrotiku, i tam je kouzelné tlačítko ?Make Static?, případně si můžeš přečíst https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/DHCP_Server#Leases

 

Jako dárek abys se přestal bát Mikrotiku máš ode mne obrázek jak může takový 10minut leasetime vypadat (a jak u Maxela nepochybně vypadá) : https://ibb.co/HnJSk5R

 

Radku, když se se mnou budeš chtít pořád hádat, kdo si myslíš že asi tak při propastném rozdílu našich znalostí vyhraje? Chováš se jako někdo kdo si bere do přestřelky nůž. Co kdybys zkusil jiný přístup a když už tu nabízím znalosti, něco se doučit?

Upraveno uživatelem szt
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Neslo by otvorit IT vlakno bez tychto sraciek? Teda bez szt. On ma este tu drzost niekomu pisat o znalostiach a tu trepe jednu blbost za druhou. Omg. Alebo vytvorit mikrotik vlakno pre ludi ktori chcu mat pocit ze su uplne inde nez zvysok, ze ako jedini to naozaj maju pod kontrolou. A admin vlakna bude szt.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2geometr: Jasně, tuhle pomoc dostal už včera. Ráno jsem reagoval už jen na Radka.


eskimak: Uvědomuješ si že toto není o Mikrotiku, ale obecně zcela korektní chování DHCP při krátkém (10min) leasetimu? MIkrotik s tím nemá co dělat, kdyby mu tam TMobile dal tvým znalostem přiměřený Asus s nastaveným leasetimem 600sekund, budeme řešit totéž. I na tvým Asus lze nastavit takový leasetime, viz https://www.asus.com/support/FAQ/1011703/.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2siwi: To by byla také cesta, v domácnosti akceptovatelná. Ale méně elegantní. Tak jako v programování platí že kdykoli programátor použije ve zdrojáku konstantu, Bůh zabije koťáko, v síťařině analogicky platí že kdykoli někdo použije pevnou IP, Bůh zabije koťátko.

 

Rezervace na routeru je elegantní, pak vidím všechny adresy na jednom místě, celá síť je dynamická a nutné konstanty jsou narvané jen na jediném místě. A když se rozhodnu síť přečíslovat, vůbec nemusím do koncových klientů lozit, jen udělám skript který mi přečísluje rezervace, počkám na T1 a je přečíslováno.

 

U Maxela v domácnosti by to bylo asi jedno, ale zkus si představit že přebíráš síť kde jsou stovky zařízení které nějaký nešťastník oadresoval staticky a máš se v tom vyznat, nedejbože to na dálku rozházet do různých VLAN.

 

Další důvod je to že ViaGia dává do konfigurací:

 

/ip pool
add name=pool1 ranges=192.168.88.2-192.168.88.254
 
 
Tedy celý subnet je vyhrazen pro DHCP. Pokud NAS běží tak není problém, DHCP si před přidělením adresy pingne zda adresa není obsazená, tedy kolize nehrozí, ale co se stane když Maxel na chvíli NAS vypne a nějaký klient si v tu chvíli řekne o kolidující adresu ?
 
Tedy, pokud by chtěl statickou IP, měl by pak upravit ten pool tak aby byla statika mimo pool. Což obnáší stejně do toho Mikrotika vlízt no a to už líp vyjde ta rezervace. Je to míň práce než lozit do NASu.
Upraveno uživatelem szt
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2geometr: Jasně, tuhle pomoc dostal už včera. Ráno jsem reagoval už jen na Radka.

 

eskimak: Uvědomuješ si že toto není o Mikrotiku, ale obecně zcela korektní chování DHCP při krátkém (10min) leasetimu? MIkrotik s tím nemá co dělat, kdyby mu tam TMobile dal tvým znalostem přiměřený Asus s nastaveným leasetimem 600sekund, budeme řešit totéž. I na tvým Asus lze nastavit takový leasetime, viz https://www.asus.com/support/FAQ/1011703/.

Opat si to raz nepochopil.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Soráč chlapi, kdybych bejval věděl, jakou lavinu tu spustim, optal bych se raději třeba na bmwforu :D

 

(kecam, aspoň je tu co číst)

 

Každopádně ale díky všem za rady ; vč. szt do SZ.

 

Mě nesere, že si NAS občas změní čísélko na konci řady. Jen sem chtěl vědět, zda je to normoš a nejni to možnej hack útok nevrlého (profi-IT) souseda. Tim bych to uzavřel.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...