Přejít na obsah

Digi fotaky, foceni a vsechno kolem toho..


odklizec

Doporučené příspěvky

Toto tema nam tu asi jeste chybi, nebo uz zapadlo prachem? My hracickove mame porad nejaky "novy" a "lepsi" fotak a tak nejak doufame, ze jednoho dne tu bude fotak, ktery bude mit vse po cem touzime.

 

Za sebe musim rict, ze uz jsem vyzkousel kde co, ale napriklad zrcadlovce porad odolavam. Vim, je to kvalita, foceni uplne o necem jinem, ale nejsem profik a fakt mne nebavi s sebou tahat velky fotak a objektivy. Takze tak nejak doufam, v neco kompaktnejsiho. I kdyz mam teda jednu vyjimku, ktere bych asi neodolal. Ovsem cena samotneho tela je takova, ze bych musel dostat velkou ranu do hlavy, abych si to poridil. Jde o Epson RD1. Mozna to znate. Fotak stylu leica s vymennymi objektivy a nebyt displeje vzadu, ktery se da otocit, ani byste nepoznali, ze nejde o digital :) No neni krasny?

rd1-2.jpg

Dokonce i ukazatele to ma rucickove..

displaydetail.jpg

 

Ovsem s cenou tela bratru za 2500USD to neni zadna sranda. A bohuzel, vystup te cene prilis neodpovida. Neni spatny, ale urcite nema hodnotu tolika penez.

 

Takze mam mnohem splnitelnejsi sen a to je Ricoh GR Digital.

1A_ricoh_gr_digital.jpg

Fotak se sirokouhlym fix focus objektivem (teda zaden zoom) co mu melo zajistit nekompromisni kvalitu a ostrost obrazu bez fialovych okraju. Rikam melo, protoze to neni az takovy zazrak jak mel byt a bohuzel, nevhodnou volbou snimace ten fotak dost degradovali. Sice inzenyri delali co mohli, ale sum pri ISO 800 a 1600 je znacny. Zachranuje to pouze fakt, ze struktura sumu je velmi prijemna a po prevedeni fotky na cernobilou to se sumem i dobre vypada. Kazdopadne, fotak je to pekny. Maly a plny funkci a ma vynikajici makro. Bohuzel, s volitelnym prislusenstvim se jeho cena vysplha az na temer 1000USD, co nevim jestli jsem ochoten dat za kompakt bez zoomu a diskutabilni kvalitou obrazu. Sice nejsem zaden noise hunter, ale na druhou stranu, fotak za litr, respektive za 600USD bez prislusenstvi by mel mit lepsi vystup.

 

Momentalne teda fotim jeho starsim, levnejsim a mene vybavenym brachou z druheho kolena Ricoh GX8.

001A_ricoh_caplio_GX8.jpg

Stejny snimac, castecne stejny i funkcne, jen ponekud omezeny. Nema napriklad RAW a nektera podrobna nastaveni, ktera ma GRD. Zase ma ale zoom objekktiv a musim rict, ze nebyt chromaticke aberace, i velmi kvalitni. Kldine ho mohli dat i do GRD a vubec by tomu fotkau neudelal ostudu. Sumu je uz ale ponekud vice nez u GRD. Makro je ale napriklad jeste lepsi.

 

Nez jsem jej poridil, dlouho predlouho jsem se rozhodoval mezi Casiem Z750 a Z850 a nakonec impulzivne, behem jednoho tydne, zvolil Ricoh GX8. Chtel jsem sice neco mensiho, ale zase ten Ricoh ma sanky na blesk, je rychly, sirokouhly a jede i na dve tuzkove baterky, kterych mam doma hromadu. Taky ma mnohem lepsi makro a moznost pouzivat predsadky a filtry. Co bych u mnohem kompaktnejsiho casia musel resit nejakym "samo-domo" pripravkem. A kvalita objektivu ricoh a casio se neda srovnat. Ricoh je ostry od rohu k rohu, zatim co casio v rozich trpi neostrosti.

 

No jo, je to porad to stare zname: decisions..decisions.. ;)

 

Jinak vsimate? Divam se po samych dneska "typicky" fotografickych firmach: Epson..Ricoh..Casio... :D Co nadelam, kdyz Canon odmita udelat maly kompakt typu Casio Z750, nabity funkcema az po okraj? A pritom jsou jejich ixusy tak poveden! Fuji pouziva debilni XD karty a manualnich funkci do fotaku taky moc neda a digitalni olympus, az na cestne vyjimky, neni zrovna zaden zazrak a uz taky vsude rvou jen ty pomale XD karty, ktere porad jeste nejsou vetsi nez 1GB a stoji tolik, kolik zaplatim za 2GB SD kartu.

 

A co vy, jak jste na tom s technikou a vasimi pranimi??

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže já jsem do foťáků dost ulítlej, ale hlavně do těch starých a protože jich je nepřeberné množství, tak jsem se zaměřil na české. Miluju ten vzhled, opravdová mechanika, koženka, chrom, nádherné objektivy...no krása.

Moje první práce byla v servise digitálních foto, od té doby jsem nesnášel vše co mělo Mpix, MB, LCD atd. Vlastně mi to tak trochu zůstalo do teď a raději bych nějaký trošku retro.

 

Samozřejmě vlastním dnes již postarší zrcadlovku Minolta A 7000, která je opravdu dokonalým strojem pro mé použití. Ale má přeci jen nevýhodu ...není to digitální foťák. Na obr. bez objektivů.

 

Další foťák, který používám hlavně kvůli možnosti fotit macro od snad 2cm je tento. BTW: má špičkový hledáček s informačním panýlkem. Bohužel je již starší, což je znát na CCD, pouhých 2,1Mpix.

 

http://www.digineff.cz/fotaky/00/hp912/hp912.html

 

a další je malý kompakt Pentax Optio používaný na momentky.

 

K tomu retro stylu mám vztah a proto budu volit asi něco z výrobků Leicy, je to řada fotoaparátů vyvinutá ve spolupráci s Panasonicem. Zajímavé je, že retro vzhled je spoplatněm o 40% vyšší cenou než má Panasonic z hi-tech vzhledem.

 

to Odklízeč: to retro Epson je super, ale cena je dost vysoká. Bohužel vývoj jde strašně rychle dopředu a příští rok je překonán, ještě štěstí, že to tak není u hodinek. Ale jinak pravda, máš zajímavý výběr značek....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Po tech panasonic-leicach a leicach jako takovych jsem taky koukal, ale bohuzel, kvalita obrazu nic moc a funkcne to taky neni zaden zazrak. Bohuzel jak se zda, hranate "retro" telo opravdu zvysuje cenu fotaku a dost casto jsou pritom funkcne o nicem. Jsem dost zvedavy na tu novou panasonic zrcadlovku, ale to uz je velke.

 

Tak nejak porad nechapu, jaky maji vyrobci problem dat do kompaktniho tela poradny cip a optiku? Ted jsem cetl nejaky rozhovor s tvurcema toho GRD, co ma byt vlastne digi varianta jejich analogoveho 35mm fotaku GR, a tam se presne ptali, proc nepouzili vetsi cip? A odpoved byla neco v tom smyslu, ze by pak muselo byt vetsi telo a objektiv a blablabla.. Ja teda nevim, fakt nejsem odbornik, ale kdyz mohli mit velikostne stejny fotak na 35mm film, co je jeste o kus vetsi plocha nez ma napriklad APS-C cip, jaky je tam problem s velikosti? Uz i 2/3" cip by byl lepsi nez 1/1.8". Neco mi unika?

 

Jinak jestli mas rad makro, tak v tom smeru by te ricoh velmi potesil. Nejen ze se da od 1cm, ale je fakt super! A to jsem si ted hral s obracenym canon objektivem a to taky pekne vylepsi stavajici makro. Bohuzel, uz ne tolik kolik jsem doufal, ale to je tim, ze by to chtelo aby na fotaku byl vetsi opticky zoom. To by teprv byly vysledky! Tady je ukazka bezneho 1cm makra a reverse lens makra (crop a zmenseno na 70%):

 

R0010447_50.jpg

R0010451_50.jpg

 

R0010446_50.jpg

R0010439_50.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To odklizec - kontrolní otázka - co je to TO na fotkách? Detail něčeho normálního, nebo něco fujtajbl?

PS promiň nám laikům, co umíme u foťáku verze "digi/compact na pohlednici z dovolené" mačkat jen čudlík... :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V podstate nejaky fujtajbl zachyceny na parapetu balkonu ;) Beznym okem takrka nepostrehnutelny. To byly jen takove hokus pokusy. Nekdy bych mel mit i fotku ptaciho tentononc mezi lisejniky co tak nenapadne rostou na balkone..jeden by neveril co vsechno na balkone najde :D

 

Abys nerek, tady mas foto neceho, cemu rozumis ;) Zadne uimeni, jen srovnavaci pokus bezneho makra a "vylepseneho makra".

http://xs103.xs.to/xs103/06283/R0010466_crop_DCE.jpg

http://xs103.xs.to/xs103/06283/R0010475_crop_DCE.jpg

(zamerne to sem nedavam jako fotku, protoze je to vyrez v plne velikosti a tohle forum vetsi fotky natvrdo zmensuje)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

leicy jsou nadherne fotaky.. slint slint, no zpatky na zem...

 

ted fotim na Nikona D50 s NIKKOR AF-S DX 18-70 /3,5-4,5G IF ED - ještě šilhám po nějakém standartním objektivu bez zoomu

na kinofilm mám klasiku Pentax K1000 s parádním 50mm 1,4

 

co se tyka kompaktnost vs. kvalita, tak si vem ze i ty leicy jsou s poradnym objektivem celkem velke - poradne sklo proste nicim nenahradis... a navic zrcadlovky jsou podstatne ergonomictejsi nez titerne kompakty a kdyz fotis fakt hodne tak radeji ozelis male rozmery... nicmene kdyz tak nad tim uvazuju tak i mne by se hodil nejaky maly fotacek :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ukázka, jak nesmyslný a nic neříkající je "parametr" makro od x cm. Odkud? Od přední čočky nebo od povrchu čipu? Foceno ze vzdálenosti 44 cm. První obrázek celý záběr, jen zmenšený, druhý je výřez 1:1 :)

Ještě prozradím další oblíbený parametr. Objektiv 4,2x bzoom :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty centimetry jsou minimalni vzdalenost, na kterou fotak dokaze zaostrit v makro rezimu. Obvykle to znamena vzdalenost objektivu od fotografovaneho predmetu. Samozrejme neco jineho je fotit zrcadlovkou s kvalitnim objektivem a cipem a neco jineho kompaktem. Ale kdo ma s sebou vsude tahat zrcadlovku? ;) Porad tka nejak doufam, ze nekdo vyrobi poradny kompakt, klidne i bez zoomu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky se ale prozradilo jak moc potřebujou Tvoje Primky vyčistit.

Taky jsem se zhrozil, když jsem to viděl zblízka. :) Ale zatím na ně nemám futrálek, tak číštění neřeším. Čekají na svou příležitost, kdy se dostanou do opravy a čistírny.

Ten nápis PRIM Czechoslovakia je rytý, frézovaný nebo lisovaný?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty centimetry jsou minimalni vzdalenost, na kterou fotak dokaze zaostrit v makro rezimu. Obvykle to znamena vzdalenost objektivu od fotografovaneho predmetu. Samozrejme neco jineho je fotit zrcadlovkou s kvalitnim objektivem a cipem a neco jineho kompaktem. Ale kdo ma s sebou vsude tahat zrcadlovku? ;) Porad tka nejak doufam, ze nekdo vyrobi poradny kompakt, klidne i bez zoomu.

To je jasné, ale ten údaj o minimální vzdálenosti nic neříká o tom, co bude na fotce. Proto může mít foťák s makrem od 10 cm větší zvětšení, než ten s makrem od 1 cm. A taky s makrem od 1 cm nevyfotím nic živého, protože to uteče nebo si budu stínit objektivem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A taky s makrem od 1 cm nevyfotím nic živého, protože to uteče nebo si budu stínit objektivem.

Hehe..musis to prispendlit nebo zmrazit co je pry celkem bezna technika foceni male haveti ;) Mne na makru zajimaji vicemene abstraktni veci jako je treba i to zatisi s fujtajblem na parapetu. Ale to byl jen pokus maxima, co z toho fotaku dokazu vytahnout. Na kompakt docela dobre, ale DOF je proste maly. Holt fyziku rohlikem neopijes..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A taky s makrem od 1 cm nevyfotím nic živého, protože to uteče nebo si budu stínit objektivem.

Hehe..musis to prispendlit nebo zmrazit co je pry celkem bezna technika foceni male haveti ;) Mne na makru zajimaji vicemene abstraktni veci jako je treba i to zatisi s fujtajblem na parapetu. Ale to byl jen pokus maxima, co z toho fotaku dokazu vytahnout. Na kompakt docela dobre, ale DOF je proste maly. Holt fyziku rohlikem neopijes..

Přesně tak a to jsou na tom ještě kompakty s DOF docela dobře. Zrcadlovka s velkým čipem je na tom hůř. Dělal jsem pokusy s reverzně připojeným objektivem 30 mm a DOF vycházela asi na 0,1 mm. Hlavička špendlíku nebyla celá ostrá. Fyzika se oblbnout ani ukecat nedá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Porad tka nejak doufam, ze nekdo vyrobi poradny kompakt, klidne i bez zoomu.

Nevyrobí. Neprodaly by se jich miliony, lidi jsou zmasírovaní reklamou, chtějí megapixly a bzum. :( A když vyrobí větší čip, nacpou tam nesmyslných 12 megapixelů, k tomu jednoduchou optiku a bude to zase stát za prd. Sony vyrábí kompakt R1 s čipem ze zrcadlovky. Je to velké, dražší než zrcadlovka a nedají se měnit objektivy. Tak si říkám, proč tohle a ne rovnou zrcadlovku?

Zbývá jediná možnost. Najít v Meoptě nějakého pana Prokopa a zorganizovat Flexaret L.E. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Flexarety miluju, design je prostě nepřekonatelný. Někdo dokonce vyrábí retro dvouokou zrcadlovku, místo matnice je LCD, fix focus atd. Bohužel technicky je ten foťák strašně slabý, vzhledově nádherný!!! Cena byla kupodivu kolem 10tis. Kč.

A co staré kamery pánové - 8mm???

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Porad tka nejak doufam, ze nekdo vyrobi poradny kompakt, klidne i bez zoomu.

Nevyrobí. Neprodaly by se jich miliony, lidi jsou zmasírovaní reklamou, chtějí megapixly a bzum. :( A když vyrobí větší čip, nacpou tam nesmyslných 12 megapixelů, k tomu jednoduchou optiku a bude to zase stát za prd. Sony vyrábí kompakt R1 s čipem ze zrcadlovky. Je to velké, dražší než zrcadlovka a nedají se měnit objektivy. Tak si říkám, proč tohle a ne rovnou zrcadlovku?

Zbývá jediná možnost. Najít v Meoptě nějakého pana Prokopa a zorganizovat Flexaret L.E. :)

Je to bohuzel tak. Ale vidis, tenhle pokus od Ricohu s GRD nebyl tak spatny, jen kdyby tam nedali ten maly 8M cip. Jinak to bylo naslapnuti dobrym smerem. Urcite si nemysleli, ze toho prodaji miliony. Ale treba ten jejich analog ze ktereho se vychazelo byl pomerne hodne uspesny. Jeste dneska ho na ebay koupis kolem 500USD a 21mm verzi jeste podstatne draz, tam to jde kolem 1000USD. Takze ta kvalita tam asi byla? Ja jsem pripadne ochoten dat za maly ale opravdu kvalitni kompakt stejne prachy, jako bych dal za zrcadlovku a urcite nejsem sam. Ale musi to byt fakt kvalita! Tu bohuzel zatim nikdo v tehle kategorii nenabizi :(

 

Jinak ten Sony R1 znam, mel jsem ho ted parkrat v ruce, protoze si ho poridil kolega. Vis jaky to ma vyznam? Ze je sirokouhly, ma to i nejake tele a nemusis tomu menit objektivy! Takze ti nehrozi prach na cipu a podobne srandy jako u beznych zrcadlovek. A to je pro hodne lidi dost padny argument. Musim rict, ze tohle se sony fakt povedlo! Po vybornem 707/717, totalne nepovedenem 828 je R1 velmu slusnym nastupcem tehle rady. Obrazova kvalita je super, az do ISO 800 si sumu temer nevsimnes, u ISO 1600 uz ano, ale naprosto vpohode. Mnohem lepsi jako smesne 4:3 Olympusy, vydavajici se za zrcadlovky ;) Kdyby tam nedali 10M cip, ale na stejnou plochu cipu tochu mene megapixelu, tak je to uplna bomba. Je to opravdu povedeny fotak pro lidi, kterym nevadi velikost a nechteji tahat vice objektivu. Na muj vkus moc velky a tezky :D Tady u mne plati presny opak toho co u hodinek...velke fotaky mne proste neoslovujou.

 

Chci proste street fotak s manualem a kvalitnim vystupem, ktery vytahnu z kapsy..vyfotim..schovam do kapsy. Zatim se musim spokojit s tim co je a doufat, ze Ricoh ten GRD potahne spravnym smerem ;) Dokonce jsem cetl, ze uvazujou o moznosti vymeny CCD cipu ve stavajicich GRD jako servisni sluzbu soucasnym majitelum! Pry je na to ten fotak vylozene konstruovany. Urcite to nebude levne, ale rozhodne zajimavy pokus jak zatraktivnit fotak a prodlouzit mu zivotnost. CCD technologie se porad vyviji a za rok za dva bude mit 8MPix chip uplne jine a doufejme lepsi vlastnosti nez dnes?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A taky s makrem od 1 cm nevyfotím nic živého, protože to uteče nebo si budu stínit objektivem.

Hehe..musis to prispendlit nebo zmrazit co je pry celkem bezna technika foceni male haveti ;)

Hehe, zkus zmrazit vrtulník za letu na břehu rybníka :)

Na to jsou takove spreje :D Ono makro za letu stejne asi fotit nebudes, no ne?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...