Přejít na obsah

Akvaristika...


Návštěvník Hammer_Time

Doporučené příspěvky

Děkuji za projevenou důvěru.  :)

 

Že všude radí proti řasám ancistrusy...  :crying_anim02:  Tyhle potvory ty řasy moc nedegustují. Podobnou zkušenost mám s otocincly, ti taky řasy moc nežerou. Ale až budeš mít děravé rostlinky, tak nehledej příčinu v hnojení, ale pustili se do nich ancistrusi. Časem to rostlinstvo stejně vyplení... Po mých zkušenostech s přemnožením šneků (mojí vinou ? překrmováním), jejich vyvražděním (surmovkami vražednými) a jejich znovu nasazením do akvária, musím říct, že nejlepší konzumenti řas jsou právě šneci a doporučil bych je. Okružáci a levatky, spasou kdejaký bordel, mrtvolky, zbytky rostlin, prostě veškerý odpad. Dá se tomu předcházet samozřejmě i pořádným osázením rostlinami.

 

Kdybys dal ty ancistrusy pryč a místo nich přidal dalších 30 neonek, tak to teprve začne být paráda. Někdy zalezou všechny moje skaláry a když tam moje stovka neonek udělá hejno a začne plavat tam a zpět...  :D  Mám inforace o 750l nádrži ve které je 2000 neonek a to je prý super pokoukání. Takže neonky, čím více tím lépe.

 

Ještě k tomu chytání rybiček, pokud jsem některé neúspěšně lovil ze své 460l, tak jsem na ně šel v noci s baterkou, když jsou rozespalé. Máš tak 10 min, než se proberou, do té doby se dají chytnout poměrně rychle, dokud jsou zblblé. V jezírku to bude asi komplikovanější, ale třeba se to dá využít.

 

 

Takže jestli ti šneci vadit nebudou, když budeš chtít, můžu ti poslat várku rostlin z prostřihu. Kdyby ti vadili, musíš si rostliny vydesinfikovat. Co nevyužiješ, časem vyhážeš.

Upraveno uživatelem Wanderer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 504
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Kurňa to jsou mi věci...Díky moc za reakce pánové. Vidím, že i mezi odborníky platí pravidlo o rozdílných osobních zkušenostech. Díky mému obrovskému rozptylu v aktivitách které provozuji...(Však víš, Honzo), se do akvaristiky nemám šanci pustit naplno. Když vidím, kolik to kamarádovi zabírá času, aby měl všechno v 1A stavu v jeho 500l akváriu, tak vím, že tolik času v současné době obětovat neumím. Jezírko mi funguje proto, že k němu mám připojenou relativně obrovskou mechanickou čističku, která včetně UV lampy jede 24 hodin denně. Jakmile ji vypnu, tak již druhý den se začíná voda kalit. Fungovalo by to asi i bez ní, ale nic moc bych neviděl. Akvárium je v tomhle ohledu díky prťavosti náročnější...Tam jsou změny vidět hned. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Akvaristice nemáš být otrokem, ale užívat si to jako relax, mezi jinými aktivitami. Aspoň já to tak dělám a kolikrát se těším, až budu doma, něco si naleju a sednu do křesla před akvárium. Naštěstí akvárium si s hodně věcmi poradí samo, když je dobře založené a není potřeba do něj pořád vrtat. Dej tam maximum rostlin a poběží to samo.

 

A jinak k těm šnekům. Dnes přijdu domů a na dně hromada šneků, což není jen tak. Tak tam hrábnu a měli spasenou půlku neonky. Takže mi to potvrzuje, že to je opravdu užitečná úklidová četa.

 

Pokud trochu slevíš a bude ti stačit 2A stav, tak zjistíš, že to tolik práce nedá. Žádné CO2, automatické hnojení a podobné moderní vymoženosti. Prakticky pouze vyměníš jednou za dva týdny vodu a jednou za čas prostřihneš rostliny. Krmit taky není potřeba denně. Voda teče sama hadicí tam i zpět, takže nic náročného. Já u toho kolikrát popíjím. :-) Od funkčního akvária se dá odjet bez problémů na 14 dní na dovolenou, bez nutnosti krmení a jakýchkoli zásahů.

Jestli o tom uvažuješ, tak pořiď co největší objem, bude s tím míň starání a fakt si to užiješ.

 

Akvaristika je nádherný koníček, že si říkám, že jsem se do toho nepustil už dávno. Je to skvělá protiváha právě k těm motorkám, letadlům a dalším technickým věcem, které zaměstnávají tu technickou polovinu mozku. Tady se nedá všechno naplánovat a spočítat a kolikrát tě příroda něčím nečekaným překvapí.

 

A to mě na tom baví asi nejvíc.

Upraveno uživatelem Wanderer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Úplně se bojím postnout místním akvaristikům následující, ale co...

 

Děti (9) dostaly před x lety akvárko, podle mého tak 60litrů. Pokud byla žena ještě s náma, starala se oněj. Jenže odešla a podle toho to vypadá. Já se občas rád podívám, ale nemám zkušenosti, čas ani náladu se o to starat. A děti akvárko chtějí. Nevíte pls, jestli se dá sehnat odborník, který by udělal první velkou generálku a pak cca jednou za dva měsíce chodil na pravidelnou údržbu? V Praze na firmě nám takhle jeden pán chodí, ale v Ústí n.L. jsem nikde tuto službu neobjevil, ptal jsem se i v různých místních zverimexech.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Wanderer: Jako bych to, s dovolením, psal já... :blush02: A to jsem míval, s ohledem na bytové poměry, jen dvě dvoustovky ve stojanu nad sebou. A jak píšeš - jsem toho názoru, že krásu nádržky nedělají, kupodivu, ryby, nýbrž kytky. Ryby jsou samosebou taky důležitý, však proto se akvaristika dělá, ale hezký a prosperující kytky jsou prostě základ a nemusí to být zrovna holandské akvárium. A práce kolem nádrží fakt není moc, je-li dobře zařízená, udělá si fungující biotop sama. Dycky se mi líbily jihoamerický perleťovky a mými "trumfovými" rybkami byly Geophagus surinamensis. Pro první várku jsem byl u chovatele "až" v Rychnově nad Kněžnou, to se psal rok cca 1995. Jo, to bývaly časy, doufám, věřím, že se k rybám ještě někdy vrátím... :wub:

ricous:   Upřímně - než takto, to už snad radši nic... :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...a proč? Třeba jen proto, že jednak šedesátka nádrž je na uvažovaný systém provozu malá a druhak i v dobře zařízené a prosperující nádrži se může přihodit, že je potřeba zasáhnout rychle, což průměrně zkušený akvarista většinou zvládne (měl by.) Stačí mu několik pohledů do nádrže, aby zjistil, je-li vše v pořádku nebo nee. Chápu, že v dnešní době je asi možné objednat a zaplatit si všelijaký servis, ale pořizovat akvárko s takovou myšlenkou mně osobně nějak nejde pod kůži. Akvárium by mělo by v lidech, v tomto případě v dětech, probouzet a udržovat vztah a zájem o přírodu a vše živé, dívat se, jak kytky pěkně rostou a rybkám se daří, a ne sloužit jako bytová dekorace, o niž se někdo jednou za pár týdnů za pár peněz postará. Neber to, prosím, ve zlém, zeptal ses a za sebe jsem se pokusil odpovědět. Jiní třeba budou mít jiný náhled, já jsem vintážní typ nejen co se hodinek týče... :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V podstatě souhlas s colommbem. Šedesátka je fakt na hraně. Pokud bys na tom Ricousi trval, myslím, že by to mohly zvládnout děti samy. V devíti jsem se staral o pět akvarií o celkovém objemu 400 litrů a o řadu pětilitrovejch sklenic, zvladnout se to dá.

 

Základ je nespěchat. Vybrat solidní techniku, správný zdroj světla, správný substrát na dno, kořeny a kameny, napustit nádrž a osadit rostlinami, alespoň pěti druhy. Bude se to řasit, to je normální. Vydržet to aspoň 14 dní bez ryb, koupit dětem zakladní knížku o akvaristice, at si mezitím studují, a pak koupit 4x Otocinclus (moje zkušenost) a 10x jiné drobné ryby nebo krevetky. Nekupovat nic, co dorůstá pres 6 cm. Krmit málo. A uvidíte. Pokud to nezvladnete sami, radši si do nenapušťenýho akvárka vysaďte kaktusy a sukulenty...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jinak to s těmi kaktusy a sukulenty nebylo ironický dloubnutí - i takovy prostor lze udělat tak, aby byl zajímavý a poučný a může to fungovat i jako přilezitostné insektárium pro hmyz a jiné bezobratlé, kterým nevadí vyšši vlhkost a absence větrání.

 

Další možností je využit akvarium na sezonní pokusy s domácí vodní faunou a florou; třeba si děti z prazdnin přivezou pár pulců a uvidí celý proces přeměny na žabku, nebo můžou sledovat larvy chrostíků či splešťule. Akorát teda to co bylo za mýho mládí normální, se dneska nesmí, pomalu každej živočich je chráněnej, na to bacha. Já třeba zachránil na jaře pulce ropuch zelených z bazénu a než jsem se dostal k tomu je vypustit na vhodný lokalitě, byly z nich žabky, no :)

...Úplně se bojím postnout místním akvaristikům následující, ale co...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máme taky nově založené akvárium Malawi, tak to sem plesknu. Dnes už to vypadá jinak, víc rostlin, dvě skalky a jeden druh kamene, ale valisnerie mi pořád ty potvůrky vytahují z podkladu. :-/

post-21215-0-02014700-1541678064_thumb.jpeg

Upraveno uživatelem shewcza
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ricous: šel bych minimálně do 120l akvária. Moje zkušenost je taková, že čím větší, tím lepší. V malém akváriu je ta rovnováha fakt lehce rozhoditelná, stačí, když nasypeš trochu víc krmení a je zaděláno na problém. Větší akvárium si s tím do jisté míry dokáže poradit. A že u dětí se nehody při krmení stávají dost často...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děti jsem naučil, že se krmení nesype nikdy přímo do akvárka, ale do dávkovače, nebo na složený papír, takže nehod je akvarium ušetřeno.

 

Vallisnerie nechat v jiné nádrži pořádně zakořenit do klasických květináčů z keramiky s hrubším štěrkem a navrch na štěrk dát do květináče ještě větší šutry. Pod květináče, které se tlamovci budou snažit podbagrovat, nějakou inertní podložku, nebo ideálně přímo na květináč zespodu tři bobky silikonu, aby se nestalo, že celá váha květináče spkčine na ostrém zrnku písku, mohlo by rupnout dno.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsme se řídili některými vašimi radami a něco přikoupili. Dalších dvacet neonek a pět šneků co žerou řasy a nemnoží se. A hromadu kytek. Chtěli jsme i ty otocinclusy, ale prodavač v akvaristice to nedoporučil, páč měli právě čerstý závoz a rybky by prej byly zbytečně vystresovaný. Stejně jsme tam nebyli naposledy, protože nám při prolézání internetu učarovaly krevetky a potom i sumečci průsvitní Kryptopterus vitreolus.  Možná tedy vyřešímě nákupem dalšího akvária letošního Ježíška, což by mohlo mít pro mládež i pozitivně vzdělávací dopad. 

Upraveno uživatelem Cyril
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo tak ti sumečci průsvitní mě berou taky. Akorát akvárium není nafukovací, nechci míchat kontinenty, tak bych musel jedině založit nové akvárium na Asii. 

Jinak s těma otíkama počítej s velkou ztrátovostí. Jsou to jen odchyty, vystresovaní, vyhladovělí, může jich klidně polovina pochcípat. Kdybys je kupoval, tak jen ty dobře vypasené s pořádnými bříšky.

 

A ještě jestli po nich toužíš, tak bych se s nima domluvil a čerstvý závoz odvezl rovnou domů, aniž by je přelovovali. Ušetříš jim stres jedné adaptace na jinou vodu a zvládli by to zase o trochu lépe.

 

A, že je to fajn koníček... :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak musím říct, že průsvitní sumečci jsou boží. Nikdy předtím jsem je nechoval. Drží formaci, mají namodralou barvu, jsou a vždy budou štíhlí a elegantní (protože břišní dutina je v poměru k tělu maličká, hned za hlavou, a cca 80% těla tvoří průhledná svalovina a v ní kostičky. Mají před sebe stále napřažené dva vousky, kterými kontrolují prostor před sebou, hledají potravu a podle všeho i komunikují. Ve velkém akvariu s rostlinami by početnější hejno vypadalo skvěle...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen si řikám - stavba těla (poměr břišní dutiny a svaloviny) je hodně atypická kvůli evolučnimu požadavku na neviditelnost ryb - trochu bych měl obavy z jejich výdrže v období půstu (dovolená). Většina ryb dá v zarostlé nádrži bez problémů týden bez krmení, tady nevím. Jsou stále v pohybu, a přitom bříško je tak maličké a zásoby energie v tuku tak mizivé, že bych byl opatrný.

 

Druhou věcí je ta průhlednost, tj. absence pigmentu na povrchu těla i ve svalovině. Pigment mimo jiné chrání tkáně před škodlivou částí světelného spektra. V přírodě jsou sumečci chráněni samotnou vodou (vyskytuji se v pomalu proudicí nebo stojeté vodě, která má buď tmavé zbarvení (huminové výluhy z listů, oplodí i vrstvy rašeliny) nebo světle kalné zbarvení (anorganické častečky jílu a dalších materiálů). Takové typy vod filtrují škodlivou složku záření samy. Sumečci průhlední přijimají potravu především ve vodním sloupci, v omezené míře i u dna, ale k hladině chodí neradi - to vcelku odpovídá instinktu být chráněn vrstvou vody. Čili si říkám, zda by tenhle aspekt neměl být brán v potaz v případě, ze by člověk uvažoval o pořizení průsvitných sumečků do akvária, které ma čirou vodu a je vystaveno přimé sluneční expozici.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...