Přejít na obsah

Zajímavé technologie firmy SINN


filo-boxer

Doporučené příspěvky

Při nedávném pročítání katalogu firmy SINN mě docela zaujaly stránky věnované technologiím používaných v hodinkách této značky. Protože jsem o tom na foru prakticky nic nenašel řekl jsem si že část přeložím a předložím k diskuzi. Je toho víc, přeložil jsem jen první tři. Pokud bude zájem, přeložím rád i ostatní. Protože nejsem překladatel překlad je trochu kostrbatý, doufám, že se mi aspoň podařilo vystihnout smysl textu.

Ještě upozorňuju, že se jedná o překlad z katakogu a má tedy logicky silný reklamní charakter. Zdroj: www.sinn.de


Následující texty pojednávají o AR technologii udržování sucha, technologii DIAPAL a HYDRO. Zajímal by mě váš názor: mají tyto vychytávky opravdu smysl, jsou v hodinkách přínosem a opravdu super "feature", nebo jsou to sice zajímavé věci, ale vlastně zbytečné, jen takový marketingový gag? Nebo je to všechno na nic, protože se takové hodinky prakticky nedají servisovat jinde než u výrobce?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Technologie udržováni sucha a Ar-technologie udržováni sucha

post-3194-1252500899.jpg




Technologie udržováni sucha řeší jeden ze zásadních problémů mechanických hodinek: stárnutí olejů uvnitř hodinek způsobené přítomností vzdušné vlhkosti (už přítomné, nebo časem difundované). S pomoci Ar-technologie udržování sucha je hodinový strojek prostřednictvím tří elementů (vysoušecí kapsle, těsněni z materiálu Viton, náplň ochranným plynem) uložen v takřka suché atmosféře. Tím je zamezeno procesu stárnutí oleje a zamlžování sklíčka při teplotním šoku, spolehlivost a přesnost chodu jsou zachovány.

Průkopnická řešení
To krásné a fascinující na vlastnictví hodinek Sinn je uvědomění si preciznosti jemné mechaniky tohoto předmětu denní spotřeby. I přes preciznost výroby jednotlivých součástí ? k zachování jejich trvalé funkčnosti je potřeba minimalizovat tření a opotřebení. K tomu slouží kvalitní syntetické oleje zajišťující optimální mazání. Avšak přítomnost vzdušné vlhkosti uvnitř pouzdra zrychluje proces stárnutí tohoto oleje, změny teplot navíc způsobuji mikrokondenzaci. Následky: snížená mazivost a izolační schopnost oleje, stoupající elektrochemické opotřebeni a tření, snižující se amplituda setrvačky. Hodinky přestávají jít přesně a nakonec potřebují opravu. Až dodnes nevyhnutelný průběh k lítosti všech milovníků mechanických hodinek. Naši inženýři hledali pro tento problém řešení a našli ho ve formě technologie udržování sucha a technologie DIAPAL.

Tři technické elementy
Technologie udržováni sucha pracuje se třemi technickými elementy, které ale nejsou kompletně integrovány v každém modelu: Vysoušecí kapsle, těsnění z materiálu Viton? a náplň ochranným plynem. Pokud jsou použity všechny tři elementy, mluvíme o Ar-technologii udržování sucha. Hodinky s touto technologií jsou na ciferníku označeny symbolem Ar v kroužku.

Srdce systému: vysoušecí kapsle
Vysoušecí kapsle tvoří srdce tohoto systému. Tato kapsle absorbuje vzdušnou vlhkost z pouzdra a udržuje ji v sobě. To se týká jak vzdušné vlhkosti vniklé do pouzdra při montáži hodinek, tak i vlhkosti později difundované. Neboť: molekuly vody jsou v plynném stavu tak malé, že proniknou dokonce skrz akrylátové sklo a těsnění.

Stav nasycení kapsle. Čím tmavší modrá, tím více pohlcené vlhkosti:

post-3194-1252500927.jpgpost-3194-1252500932.jpgpost-3194-1252500938.jpgpost-3194-1252500943.jpg



Těsnění z materiálu Viton?
Aby docházelo k co nejmenší výměně plynů mezi vnitřkem pouzdra a okolním vzduchem jsou u těchto modelů hodinek Sinn používána výhradně těsnění z materiálu Viton?. Tato těsnění redukuji pronikání vzdušné vlhkosti do pouzdra až o 75% ve srovnání s běžnými těsněními z Nitrilu.

Náplň ochranným plynem
Modely s Ar-technologií udržování sucha jsou navíc zdokonaleny pomocí náplně pouzdra ochranným plynem. Při tomto opatření je z pouzdra po jeho montáži odčerpán veškerý vzduch a vzdušná vlhkost. Strojek je tak uložen v ochranné plynové atmosféře.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



DIAPAL?


post-3194-1252501197.jpg

Cílem Ar-technologie udržování sucha je zabránit stárnutí oleje použitého k mazání strojku..Technologie DIAPAL jde ještě o krok dál. Cíleně volíme speciální materiálová spojení, která jsou schopná i bez mazání bezproblémově (bez tření) spolupracovat a zaručit tak dlouhodobou přesnost chodu strojku, obzvláště pak Švýcarského kroku. Myšlenka: kde není olej, nemůže olej stárnout.

Jádro tohoto nápadu je namířeno na Švýcarský krok, protože tato část strojku má zvláštní význam s ohledem na problematiku stárnutí oleje. Podle našich zkušeností je oblast kroku nejcitlivější mechanickou částí hodinového strojku, to znamená, kvalita mazání této části nejsilněji ovlivní kvalitu a stabilitu chodu celého hodinového strojku.

Na počátku stál Diamant, dnes triumfuje Nano Technologie
Výzkum na technologii DIAPAL začal u SINNu v roce 1995 nápadem výměny rubínových palet kotvy DIAmantovými PALetami. U běžného kroku je olej potřeba pouze k snížení tření vznikajícího mezi rubínovými paletami kotvy a ocelovým krokovým kolem.

Ukázalo se, že vyleštěný diamantový povrch je v rámci Švýcarského kroku vhodnějším třecím partnerem, než tradičně používaný rubín. Pro zachování trvalého pravidelného chodu zde již pak není zapotřebí žádné mazání. Bez mazání však tato kombinace ještě nedosahuje uspokojivé rozmezí kmitání. Od roku 1995 bylo proto u SINNu otestováno mnoho materiálových kombinací vzhledem k jejich vhodnosti použití v hodinářských technologiích. V roce 2000 byly nahlášeny první patenty.

Označení DIAPAL SINN používá i pro další vývojové stupně této technologie, které následovaly po použití původních diamantových palet, to znamená pro každou materiálovou kombinaci, která se osvědčila jako schopná bez mazání udržet trvalou a bezchybnou funkčnost ozubeného soukolí ? obzvláště Švýcarského kroku. Do sériové výroby nakonec dospěla nano varianta této technologie a to v modelu 756 DIAPAL.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



HYDRO?


post-3194-1252500988.jpg

Nulová šance orosení skla, tlakuvzdornost pro každou dosažitelnou hloubku a stoprocentní odčitatelnost pod vodou z každého úhlu ? tyto skvělé vlastnosti nabízí naše potápěčské hodinky vybavené technologií HYDRO.


Princip této technologie je jednoduchý, jeho praktické provedení však vyžaduje dokonalé ovládnutí několika zvláštních dovedností. Hodinky v nichž je použita technologie HYDRO jsou kompletně naplněny speciálním olejem, to znamená, strojek, ciferník a ručičky jsou přímo uloženy v čiré olejové lázni.

Výhody této konstrukce se dají přesvědčivě vyložit: je absolutně vyloučeno orosení skla, protože se uvnitř hodinek nenachází vzduch. Protože je olej (takřka) nestlačitelný vnitřní tlak hodinek se díky nepatrnému pohybu membránového dýnka vždy vyrovná tlaku okolnímu. Díky tomu jsou HYDRO-hodinky tlakuvzdorné pro jakoukoliv dosažitelnou hloubku ponoru. I v největších hloubkách není sklo a dýnko vystaveno žádné tlakové zátěži.

Další výhoda: index lomu našeho HYDRO-oleje je přizpůsoben indexu lomu safírového skla. Tímto způsobem je zabráněno lomu světla při jeho přechodu z oleje do skla. Díky tomuto jsou HYDRO-hodinky pod vodou odčitatelné z každého úhlu.

Protože setrvačník mechanických hodinek není schopen překonat tření tekutého média (oleje), jsou všechny Hydro-hodinky nezbytně quarzové hodinky. Naše HYDRO-hodinky řady UX jsou vybaveny chronometrickými Quarzovými strojky švýcarského výrobce ETA s tepelnou kompenzací a lithiovou baterií s dlouhodobou životností. Odchylka chodu je u těchto strojků v rozmezí +/- 0,05 sekundy za den. Roční odchylka tak činí maximálně 20 sekund.
 

Upraveno uživatelem filo-boxer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Parada, diky :notworthy:

 

Zrovna o te kapsli mluvil Skalis na srazu :)

 

To jsem nebyl ja, ted o tech kapslich ctu poprve...

 

Filo: diky za preklad, nemcinou vladnu jen na urovni pro preziti a zakladni domluvu (protoze ji prakticky nepouzivam), tohle bych si urcite neprelozil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky vsem za pochvalu. Jeste vic by me ale potesilo, kdyby jste vyjadrili svuj nazor k technologiim samotnym. Jak jsem uz psal:

 

"Zajímal by mě váš názor: mají tyto vychytávky opravdu smysl, jsou v hodinkách přínosem a opravdu super "feature", nebo jsou to sice zajímavé věci, ale vlastně zbytečné, jen takový marketingový gag? Nebo je to všechno na nic, protože se takové hodinky prakticky nedají servisovat jinde než u výrobce?"

 

Napr. technologie HYDRO. Vymena baterky je kvuli oleje mozna pravdepodobne jen ve Farankfurtu primo u vyrobce. Jak dlouho takova baterka vlastne vydrzi?

 

U technologie vysouseni a DIAPAL: oboji zni super, ale je to doopravdy takovy krok kupredu? Je ta zbytkova vlhkost v hodinkach opravdu takovy problem? I hodinky SINN by se preci mely kazdych par roku nechat servisovat, vymenit tesneni, vycistit....to uz tech par kapek oleje neni takovy problem, ne?

 

Co na to mistni hodinari?

 

Jedno je pro me jiste. Je to velice zajimava pridana hodnota coz v teto cenove kategorii urcite neni pravidlem. A pro nas, hracicky tim tuplem... ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO
Diky vsem za pochvalu. Jeste vic by me ale potesilo, kdyby jste vyjadrili svuj nazor k technologiim samotnym. Jak jsem uz psal:

 

"Zajímal by mě váš názor: mají tyto vychytávky opravdu smysl, jsou v hodinkách přínosem a opravdu super "feature", nebo jsou to sice zajímavé věci, ale vlastně zbytečné, jen takový marketingový gag? Nebo je to všechno na nic, protože se takové hodinky prakticky nedají servisovat jinde než u výrobce?"

 

Napr. technologie HYDRO. Vymena baterky je kvuli oleje mozna pravdepodobne jen ve Farankfurtu primo u vyrobce. Jak dlouho takova baterka vlastne vydrzi?

 

U technologie vysouseni a DIAPAL: oboji zni super, ale je to doopravdy takovy krok kupredu? Je ta zbytkova vlhkost v hodinkach opravdu takovy problem? I hodinky SINN by se preci mely kazdych par roku nechat servisovat, vymenit tesneni, vycistit....to uz tech par kapek oleje neni takovy problem, ne?

 

Co na to mistni hodinari?

 

Jedno je pro me jiste. Je to velice zajimava pridana hodnota coz v teto cenove kategorii urcite neni pravidlem. A pro nas, hracicky tim tuplem... ;)

 

Baterie vydrží cca 7 let a musí se měnit jenom v Německu, protože se u toho mění i olej - nejspíš nejdražší výměna baterie na světě :)

 

Co se týká oleje tak Sinn přestal používat silikonový olej a přešel na teflon - po silikonu žloutnou ručky i indexy

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...
Ukázalo se, že vyleštěný diamantový povrch je v rámci Švýcarského kroku vhodnějším třecím partnerem, než tradičně používaný rubín. Pro zachování trvalého pravidelného chodu zde již pak není zapotřebí žádné mazání. Bez mazání však tato kombinace ještě nedosahuje uspokojivé rozmezí kmitání. Od roku 1995 bylo proto u SINNu otestováno mnoho materiálových kombinací vzhledem k jejich vhodnosti použití v hodinářských technologiích. V roce 2000 byly nahlášeny první patenty.

 

Označení DIAPAL SINN používá i pro další vývojové stupně této technologie, které následovaly po použití původních diamantových palet, to znamená pro každou materiálovou kombinaci, která se osvědčila jako schopná bez mazání udržet trvalou a bezchybnou funkčnost ozubeného soukolí ? obzvláště Švýcarského kroku. Do sériové výroby nakonec dospěla nano varianta této technologie a to v modelu 756 DIAPAL.

Tak mě napadá... Konečná podoba technologie diapal je tedy jaká?

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...