Přejít na obsah

Presnejsi QUARTZ


milhauszn

Doporučené příspěvky

Tak snad to patri do teto casti fora, kdyztak prosim moderatora at to soupne do spravnejsi sekce.

Vzpomel jsem si na dobu na stredni skole, kde nas ucitel inzenyr drive pracujici i pro vyvoj v Tesle si poptrpel na presny cas.

Jeho oblibou bylo honit maximalne sekundu do mesice.

Vzdy se jednalo o takove ty digitalky z trznice za par stovek s 16ti melodiema ci podobne. Standartne delajici i desitky vterin denne.

Dulezite bylo aby se predchazely a pak byla mozna jejich oprava.

Spocivala v pridani maleho kondenzatoru (kapacita vytvorena treba 5mm dvou zkroucenych dratku) paralelne ke krystalu.

Pastupne bylo mozno tyto dratky zkracovat a tim vetsi zpomaleni postupne doladit az na presny chod.

Samozrejmne pak prisel problem s tepelnou kompenzaci. U krystaly na cca 32kHz ovlini teplota presnost vic nez u vyssich frekvenci, protoze se vysledna frekvence nedeli tak velkym cislem.

Nezbyvalo nez hodinky neustale nosit na ruce. Ovsem cestovani ve zmrzlem vlaku ci cesta z nadrazi v mrazu zpusobovala meritelnou odchylku, kterou bylo potreba vykompenzovat stejne dlouhym pobytem hodinek v elektricke troube s nalezitou teplotou. Vtipne bylo pokud se prehnal i tento cyklus bylo potreba chvili chladit na parapetu.

Myslim ze jedny takove mam doma u rodicu. Pokud se mi je podari najit, prilozim foto vcetne zmineho vylepseni.

Pisu to jen pro zajimavost jak lze ovlivnovat chod hodinek a ze lidska vynalezavost je velka.

Take jako poctu zminenemu uciteli.

Jinak pokud nekdo touzi po termokompenzovanem quartz, tak proc si tuto kompenzaci neprovadet sam ? :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ad ohrivani a chlazeni:

Vzhledem k tomu ze delaly bezne 10 sekund denne, tak neni v technickych moznostech toto kompenzovat teplotne. Krystal ma nejakou miru o kterou muze menit svuj rozmer. Pri vyssi teplote se rozpina a tim padem klesa jeho rezonancni frekvence. Takze na zkompenzovani by se museli byt v daleko vetsi teplote nez by snesla konstrukce celych hodinek. Popripade cely den v troube :-) Takze pro noseni nepouzitelne.

 

Ad serizovani podle webu:

V dobe o ktere se bavim byl internet u nas na skole jen v jedne ucebne priveden pres trvale vytoceny modem 28kbit ;-). Pingove casy snad v te dobe nikdo nemeril, takze pro serizovani casu nepouzitelne. Navic dotycny ucitel byl starsi generace, ktery mel nejradeji programovatelnou ruskou kalkulacku s takovym starym zobrazovacem, trochu podobnym elektronkovym zobrazovacum u vetsich zarizeni, u ktere baterie vydrzely maximalne na par hodin provozu ... :-)

Takze nejpresnejsi mohlo byt DCF, coz v te dobe docela draha sranda v jakekoliv verzi ktera by zobrazovala sekundy a nebo teletext CT1 ktery sice mohl mit vuci DCF sekundu ci 2 zpozdeni, ale stale stejne. Tudiz pro kalibraci dostacujici. Teda do te doby, nez spoluzak zacal narizovat podle teletextu vysilaneho z jineho vysilace :-)

 

Doufam ze dotycne hodinky najdu, rad bych si pripomel stare casy.

 

Nicmene jeste jednou pripominam ze pan inzenyr byl sice trochu blazen, ale velmi chytry. Jeden cas pracujici pro armadni vyzkum, nebo i pro TESLU, v ktere kompletne navrhl prehravac magnetofonovych pasek B52.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, myslim ze min narocne by bylo je misto strkani do trouby/mrazaku proste kazdy den seridit podle www.time.is :)

 

Jeste poznamka: 10 sekund denne, znamena 5 sekund v pulce dne = naprosto neprijatelne pro inzenyra :-)

BTW: po letech jsem uz prisel na to, ze par sekund nehraje roli :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Po měření přesnosti většiny hodinek co mám jsem objevil Casia co se vejdou do jedné vteřiny měsíčně. Jde o model : F 18 modul 695 nebo třeba typ F91W modul 593 jde +8 sec měsíčně. Asi nejpřesnější hodinky sbírky co mám jsou Texas Instrument dělají -5 sec od 28.12.09

 

Ale mám i opačný extrémy. Moje druhý DW 5700 modul 691 dělají +1m06s měsíčně nebo GMW15 modul 832 dokonce +1m16s

Upraveno uživatelem t2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem se zatim stale nedostal do meho rodneho domu pro slibene hodinky, nicmene jsem objevil toto vlakno:

http://forum.chronomag.cz/index.php?showtopic=29027

digitalky o kterych jsem psal jsou ty uprostred jmenem Montana :-)

Mozna by se Standis nechal ukecat a udelal foto otevreneho (neupraveneho) exemplare driv nez se to podari me.

Jinak co se tyce presnosti Casii, tak mam docela dobre zkusenosti. Na stredni jsem dostal jedny se kteryma jsem mohl konkurovat upravenym montanam ;-) (zkouska probihala spolecnym zapnutim stopek na 24h), sice se o trochu sekly, ale docela OK, typ W-88H.

Po promoci jsem si poridil Protreky PRS-201 se solarnim nabijenim. Ty uz delaly radove sekundy, ale nikdy vic jak pul minuty. Jenze ted po 5ti letech trochu selhal kondezator (ci co za chemii a nesmysli se tam nabiji) a pravidelne pri pokusu o rozsviceni, nebo pipani budiku se rozblika "RECOVERY".

Kdyz si to zpetne vybavim, tak v tech puvodnich baterie dosla pred rokem, takze sec se mi napad ze slunickem libil, tak me vlastne zklamal :-)

 

Pred dvema tydny jsem si poridil T-Touch experty a zatim jsem nepostrehl odchylku od DCF. Jsem zvedavy jak to dopadne po mesici.

 

Foto zminenych dvou Casii dodam az se mi vrati fotak ze serizeni :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Tak uz mam fotak i hodinky.

Po jejich nalezeni jsem zjistil ze zminovane dratky jsem z nejakych duvodu kdysi odstranil.

Kazdopadne hodinky bezi stale a az bude opet cas, dratky vytvorim a pripojim, abych ukazal jak to cele bylo mysleno.

Na poslednich foto je krystal a pak z opacne strany plosny spoj, na kterem to bylo priletovano.

Pri obhlidnuti hodinek a foceni jsem se musel zasmat, oznaceni U.S.A. a hlave dustproof s otvorama primo dovnitr hodine :-) :-)

post-10726-1273934325.jpg

post-10726-1273934332.jpg

post-10726-1273934344.jpg

post-10726-1273934350.jpg

post-10726-1273934364.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Inženýr se vrátil! A silnější než kdykoli předtím!

:thumbsup_anim: :suicide_anim:

 

 

Spocivala v pridani maleho kondenzatoru (kapacita vytvorena treba 5mm dvou zkroucenych dratku) paralelne ke krystalu. Pastupne bylo mozno tyto dratky zkracovat a tim vetsi zpomaleni postupne doladit az na presny chod.

Paralelním připojením kondenzátoru ke krystalu můžeš jeho oscilační frekvenci vždy jenom snížit, a nikdy ne zvýšit! Tato úprava funguje jenom když krystal kmitá na vyšší frekvenci a hodinky utíkají. Proto čím víc budeš zkracovat tyto drátky, tak tím větší zrychlení a ne zpomalení. U dražších strojků quartz byl přidáván malý otočný kondenzátor takzvaný trimr, kterým se dala frekvence doladit do plusu aj do mínusu. Jenže u těchto strojku quartz s trimrem, byl krystal vybroušen tak aby kmital na vyšší frekvenci. Přidáním trimru nastaveným zhruba na polovinu hodnoty své celkové kapacity, byl dosažen ideální kmitočet pro děličku. Proto se dal kmitočet tímto trimrem zvyšovat i snižovat. Trimrem nelze kmitočet změnit o desítky vteřin za den!

 

 

.....Nezbyvalo nez hodinky neustale nosit na ruce. Ovsem cestovani ve zmrzlem vlaku ci cesta z nadrazi v mrazu zpusobovala meritelnou odchylku, kterou bylo potreba vykompenzovat stejne dlouhym pobytem hodinek v elektricke troube s nalezitou teplotou. Vtipne bylo pokud se prehnal i tento cyklus bylo potreba chvili chladit na parapetu.....

Co se týče změny teploty křemenného výbrusu krystalu a jeho vliv na přesnost hodinek, tak ten je vybroušen pro teplotu kolem 25°C. Toto znamená, že krystal a jeho kmitočet bude téměř přesný při pokojové teplotě, ale zpomalí se při každém zvýšení, nebo snížený teploty. Ještě jednou opakuji "ZPOMALÍ PŘI KAŽDÉM SNÍŽENÍ NEBO ZVÝŠENÍ TEPLOTY" !

 

Běžný parabolický teplotní součinitel pro krystal do hodinek 32 kHz je: -0.04 ppm/°C tudíž: f=fo[1- 0.04 ppm(T-To) na druhou]

 

Ve skutečnosti toto znamená, že hodiny s krystalem 32 kHz, by v pokojové teplotě (25°C) šli přesně, při změně teploty o 10°C dole nebo nahoru by ztratili 2 minuty ročně, při 20°C nad či pod pokojovou teplotou, by ztratili 8 minut ročně!

 

Nic ve zlém, ale co je moc to je moc. Si snad děláš srandu nebo co?

Upraveno uživatelem Mario?
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takze zaprve upozornuji ze nejsem materialovy odbornik, nybrz clovek zabyvajici se elektronikou.

To jestli mam titul nebo nekdo jiny mi neprijde k smichu, protoze na tom nezalezi.

 

Kdyby jsi si pozorne precetl tu vetu o zkracovani dratku, tak jsi nemusel ani pouzivat vykricnik.

 

Ale pro jasne vysvetleni:

Pridanim dratku ke krystalu je to stejne jako jsi psal o trimru. Takze jde vyhradne o zpomaleni. Bylo o par radku vys i zmineno ze se musely predchazet.

Co se tyce nepochopeni vety, tak ustrihnutim dratku si zmensil kapacitu (pohnul tvym trimrem) a tim je "relativne vuci delsim dratkum" urychlil. Omlouvam se tedy tem, co nepochopili vyznam zkracene vety "vetsi zpomaleni doladit".

 

Co se tyce termokompenzace, tak je pekne pouzit skoro doslovne prelozene vety z AJ wikipedie ve ktere se vyhleda "Crystal oscillator".

http://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_oscillator

Nicmene jsi zapomel na slovicko "common" a taky zminku o " tuning fork crystal", v doslovnem prekladu ladena vydlicka ;-) (proste vypada jak ladicka).

Kazdopadne je tam o kousek niz i foto a hned pod ni foto "Simple quartz crystal".

Jelikoz se jedna o dost stare hodinky od trhovcu, tak predpokladam tu nejjednodusi a nejlacinejsi vyrobu soucastek, asi si kazdy domysli, co je lacinejsi vyrobit. U tohoto vybrusu uz zalezi na zmenach rozmeru v zavislosti na teplote a urcite se nejedna o parabolicky teplotni soucinitel.

 

Pro doplneni:

U krystalu zalezi na smeru jejich rezu vuci ose krystalu, kadzy smer se chova jinak a ma i ruzne pouziti a cenu vyrobu.

Dale pak na cistote a presnosti rezu, umistneni, tlaku v soucastce ....

 

Kazdopadne si srandu nedelam a myslim vse uplne vazne.

Nicmene se mi nechce ten krystal kuchat abych se presvedcil jaky ma tvar vybrus v nem :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co se tyce termokompenzace, tak je pekne pouzit skoro doslovne prelozene vety z AJ wikipedie ve ktere se vyhleda "Crystal oscillator".

http://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_oscillator

Vážně? Víš ono to že 1+1=2 bude napsáno jak v české, tak aj v "AJ" wikipedii. Možná tomu nebudeš ani věřit, ale je to napsané též v učebnicích pro základní školy v Číně. Všechny typické příklady a matematické vzorce platí na celém světe, a jsou identické téměř ve všech učebnicích. Ještě na mě uhoď, že jsem zkopíroval Pythagorovou větu. :thumbsup_anim:

 

Jaká "termokompenzace"? Já jsem nepsal o žádné "termokompenzaci". Víš co to termokompenzace krystalového oscilátoru vůbec je? Já jsem postavil nejeden oscilátor s termokompenzací (vyhřívaným prostorem oscilátoru) pro vysílač atp. Také jsem nepsal o SuperQuartz s termokompenzací. O tem se píše zde: http://forum.chronomag.cz/index.php?showtopic=26714 . Já se pouze zmínil o vlivu teploty na křemenný krystal v hodinkách. A pro ten zásadně, a u každého krystalu v hodinkách platí že ZPOMALÍ PŘI KAŽDÉM SNÍŽENÍ NEBO ZVÝŠENÍ TEPLOTY!

 

Proto mě nejvíc pobavilo toto:

...Nezbyvalo nez hodinky neustale nosit na ruce. Ovsem cestovani ve zmrzlem vlaku ci cesta z nadrazi v mrazu zpusobovala meritelnou odchylku, kterou bylo potreba vykompenzovat stejne dlouhym pobytem hodinek v elektricke troube s nalezitou teplotou. Vtipne bylo pokud se prehnal i tento cyklus bylo potreba chvili chladit na parapetu...

 

btw...piš si tady co jen chceš. Já ti už odpovídat nebudu. Přeji hezký den, večer nebo dobrou noc pane ing. :thumbsup_anim:

Upraveno uživatelem Mario?
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dekuji za upresneni. Pan ing. si ted sype popel na hlavu, protoze se prepsal a misto teplotni zavislosti krystalu napsal slovo termokompenzace.

Klidne me za to ukamenujte :-)

 

Kazdopadne chytat za slovicka dovedes, ale doufam ze tu prvni myslenku uz jsi pochopil, po dukladnejsim vysvetleni?

 

To ze neco opises je v pohode, v podstate malokdo v dnesni dobe neco vymysli sam.

 

Takze dekuji za nachytani na slovicku pane "konstruktere".

 

Nicmene co se tyce rychlosti chodu, pisu veci ktere tak fungovaly.

 

Kazdy kdo si precte toto vlakno si udela vlastni usudek. Ja verim tomu co jsem v praxi videl a mereni na realnych hodinkach od trhovcu.

To ze se jine druhy a vybrusy krystalu tak chovaji nepopiram a o termostatovanych oscilatorech vim, ikdyz jsem je nikdy nestavel (ooo jaka hamba).

 

Doted jsem si rikal, jake je toto forum fajn, ze kdyz nekdo odepise, tak ve vsi slusnosti a dobre nalade a urcite se nikomu nevysmiva.

Ale asi vsude existuji lide, kteri si mysli ze maji za kazde okolnosti neomylnou pravdu a musi ji dat najevo ustepacnymi poznamkami.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...