Přejít na obsah

Rolex Oyster Perpetual Date


Doporučené příspěvky

Po dlouhém hledání menších a pohodlných oblekovek jsem díky doporučení Skalise nečekaně skončil u značky Rolex. Po prohlídce a vyzkoušení různých modelů jsem zvolil model 115200 z řady Oyster Perpetual Date, který se vyznačuje černým ciferníkem bez číslic a hladkým ocelovým pouzdrem o šířce 34 mm bez korunky.

Malá biologická odbočka: Jak je dobře známo, název modelové řady Oyster je holdem ústřicím, které byly pro tyto hodinky inspirací. Dokonce se údajně jednalo o jednu konkrétní vzdorovitou ústřici, kterou se panu Hansi Wilsdorfovi, zakladateli firmy Rolex, nedařilo otevřít. To mu vnuklo myšlenku na vytvoření festovního hermeticky uzavřeného hodinkového pouzdra. Hodinky řady Oyster tak můžeme považovat za vyšší evoluční stupeň těchto jinak dobromyslných mlžů. Zachovaly si robustnost a mírumilovnost ústřic a přibraly navíc časoměrnou funkci.

Pro úplnost několik technických údajů. Uvnitř se skrývá automatický in-house kalibr 3135 s rezervou chodu 50 hodin. Šířka kalibru je 28.5 mm, výška 6 mm, počet kamenů 31, frekvence chodu 28800 kyvů za hodinu, nátah rotorem je oboustranný a ke změně data dochází okamžitým překlopením datumovky o půlnoci. Pouzdro je z leštěné oceli s výjimkou spodní plochy dýnka, která je kartáčovaná. Korunka je šroubovací, celková vodotěsnost 100 m. Ručky a indexy mají luminiscenci. Ručky jsou zdánlivě jednoduše hladké, ale ve skutečnosti jsou podél osy lehce lomené, takže se na nich láme světlo. Tah je z plných ocelových článků. Krajní řady článků jsou matné, střední řada je leštěná do stejného lesku jako pouzdro. Jednoduchým překlopením malého speciálního článku skrytého pod sponou lze prodloužit celkovou délku tahu o několik milimetrů. Sklo je safírové bez vnějšího i vnitřního antireflexu a s typickou lupou nad datumovkou, tzv. kyklopem, která datum zvětšuje 2.5-krát.

Malá mytologická odbočka: Lupa nad datem by nejspíš potěšila Hésioda, který měl na Kyklopy pozitivní názor: "jménem Kyklópové se zvali proto, že měli jediné okrouhlé oko, jež sedělo uprostřed čela; sílu svalstva i um oni vkládali do svého díla" (Zrození bohů, verše 144-146). Proti tomu jeho kolegu Homéra by tato vychytávka asi nepotěšila a nejspíš by vznesl otázku "Co na těch roládách máte?", protože podle něj Kyklopové "nemají poradných sněmův a vůbec zákonných řádů, nýbrž jim dutá sluj jest obydlím, každému jiná, na vrších vysokých hor, kdež každý má úplnou vládu nad vlastní ženou a dětmi, a jeden druhého nedbá" (Odysseia, zpěv IX., verše 112-115). Odpověď na otázku, jak by tento model šel na odbyt ve starověkém Řecku, tak musíme ponechat dalšímu výzkumu.

Jak jsem psal výše, šířka hodinek je 34 mm. To se může zdát v dnešní době pro pánské hodinky zoufale málo, ale podle mého názoru díky protáhlému tvaru pouzdra působí na zápěstí mé velikosti vyváženě (obvod mého nefotogenicky chlupatého zápěstí je 17.5 cm), viz snímek níže. A pokud si někdo myslí něco jiného, tak je to jeho věc :-)

Všechny nepatřičnosti na sklíčku a pouzdru na níže přiložených snímcích nejsou ani mikrošrábance ani nějaké kazy, ale pouze různé mikrosmetí a šalebné odlesky světla. Povrchová úprava hodinek nemá sebemenší chybu, vše je dokonale hladké, bez kazu a bezchybně do sebe zapadající, včetně takové drobnosti jako směřování loga na zatažené korunce vždy směrem vzhůru. Jen jsem neměl trpělivost hodinky dokonale očistit, jsou koneckonců k nošení a pouhým okem ten prach a otisky prstů vidět nejsou. Musíte se tedy smířit s mým syrově realistickým stylem a profesionálně bezchybné obrázky si najít na internetu.

Přesto, že hodinky jsou malé a decentní, nepůsobí v reálu nijak křehce. Naopak z nich mám pocit, že jsou dělané pro dlouhodobé normální používání bez nějakých zvláštních ohledů, ať už jejich majitel pracuje duševně nebo fyzicky. Případnou recenzi nicméně napíšu nejdřív za rok, protože teprve po delší zkušenosti budu doopravdy vědět, jaké hodinky to jsou.

post-11943-070848400 1294511317.jpg

post-11943-088342900 1294511326.jpg

post-11943-057850100 1294511335.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky za perfektny uvod a krasne Rolexy.

Blahozelam!

Hlavne si ich nechaj a nepredavaj ich.Bude ich este nosit tvoj syn a potom jeho deti! Tento dizajn je proste klasicky nesmrtelny, tak ako esencia tejto znacky.

Upraveno uživatelem xoslic
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...