Přejít na obsah

Bulova Accutron Astronaut


Návštěvník Tada

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 89
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Návštěvník Tada

Pleteš se v obou případech.

 

Aha, no jo. Takže je to tak, jak jsem si NEmyslel, že chronomag je v zásadě závislý na dobročinnosti místních členů, kteří, když něco napíšou, tak dovolí zveřejnění na titulce. Případně jejich výtvor jde rovnou na titulku. Tak teď tomu rozumím :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Tada

to Tada: a proč jsi ten článek vlastně nepublikoval tady ? 6000tis příspěvků tu a článek nic ? :sad01_anim:

škoda

 

Vždyť si to můžete přečíst i tam, ne? A nejde o to, kde si to člověk přečte, ale že si to člověk přečte, ne? :) Navíc sem neumím vkládat fotky, tak aby byly mezi odstavci textu :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Předmět: Článek ? Bulova Accutron Astronaut?

 

Komu: Tada

Dlouho jsem si pohrával s myšlenkou napsat článek o hodinkách Accutron Astronaut a objasnit jejich úlohu při americkém vesmírném programu. Nakonec se mi podařiloz USA sehnat fotografie a informace a dát dohromady menší článek.

 

http://info.photowatches.eu/2011/03/bulova-accutron-astronaut-a-dobyvani-vesmiru/

 

Teď ještě pracuji na více všeobecném článku věnovaném ladičkovým hodinkám, speciálně modelu Accutron Astronaut.

 

Blahopřeji k článku. Pěkná práce.:speak_cool:

 

Zajímavého čtení není nikdy dost. Prosím pokračuj v dalším psaní, v češtině je toho o hodinkách stále pomálu. :smile_anim:

 

Protože jsem velký fanda do vesmírného programu a nějaký ten článek už jsem taky napsal, tak pevně věřím, že uvítáš pár mých tipů jak tvůj článek ještě více vylepšit:

 

Trošku jsem po té tvé masírce o překvapivých odhalení týkajících se amerického kosmického programu zbystřil, že si tady s tebou potlachám o X-15 nebo programu OXCART (A-12), ale pak jsem si přečetl celý odkaz http://accutron.org/214/aerospace.htm, který jsi dal až nakonec článku.

 

Nevím, jak to vidíš ty, ale většina stěžejních kapitol tvého článku jsou vlastně zkráceným překladem toho, co je v tom odkazu. To je OK, jen si myslím, že by ke čtenářům bylo korektnější, kdyby si hned v úvodu deklaroval, že článek je kompilačním překladem uvedených zdrojů doplněný tvými dalšími myšlenkami. I tak má tvůj článek obrovský přínos. Ne každý umí anglicky a ten, kdo umí, zase nemá čas propátrávat celý internet.

 

Přestože je tvůj editovaný a zkrácený překlad dobrý, musím přiznat, že já osobně dávám přednost zdrojovému anglickému textu - obsahuje totiž více fotografií, textů a přesnější terminologie. Mně to zjednodušující zkracování technických textů a ubírání informací je proti srsti. Vždyť to je celé o špičkových technologiích vesmírný program, X-15, A-12 na jedné straně a o ladičkových hodinkách na druhé straně. A nikoliv o designových produktech určené pro masové lifestylové magazíny.

 

Domnívám se, že jsem v úvodních kapitolách asi našel i pár nepřesností. Jsi si jistý, že Omega Speedmaster Professional jsou jediné oficiálně certifikované hodinky pro vesmírné lety s posádkou? Neměl jsi na mysli certifikované pro výstup do volného vesmíru (EVA) a to pouze v rámci NASA? Taktéž si nejsem jistý, jestli lze tvrdit, že Bulova byla dodavatelem veškerých palubních hodin pro vesmírný program USA? Je o tom nějaký přesvědčivý zdroj?

 

:pokey:

Nakonec, mám ještě jednu laskavou prosbu. Nechceš to přeci jen publikovat i tady na Chronomagu? Chápu, že Kibi je tvůj kámoš, a tak jsi to poprvé zveřejnil na jeho rozjíždějících se stránkách. Ale my jsme tady všichni snad taky tvoji virtuální kámoši, nebo snad ne? Navíc bys tím vyjádřil úctu k Chronomagu jako instituci. Abychom tady mohli přátelsky po večerech debatovat o hodinkách, někdo to musí financovat, držet v chodu, odstraňovat brouky, atd. A jistě uvítá (Chronomag jako instituce a ne konkrétní osoba), že další výborný článek přitáhne další nové čtenáře a členy atd.

 

Neříkám, že máš někde něco mazat, ale spíše to udělat stejně jako Kibi nebo řada dalších autorů ? publikovat to na více místech, ať se ten pěkný článek dostane k co největšímu okruhu čtenářů. Na zdejším blogu je místa dost a fotky tam jdou snadno vkládat i mezi texty a navíc to můžeš snadno a kdykoliv znovu editovat a vylepšovat.

 

P. S.: A ještě pár zajímavých odkazů k tématu Bulova Accutron a aerokosmická témata:

 

accutron.org/214/

 

www.decadecounter.com/vta/articleview.php?item=900

 

forums.watchuseek.com/f80/my-bulova-accutron-astronaute-213708.html

 

mwrforum.net/forums/showthread.php?t=34367

 

watchtalkforums.info/forums/bulova-accutron-forum/41904.htm

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Tada

Petr_P: Psal jsem si s autorem toho článku, ze kterého jsem čerpal a získal jsem jeho souhlas k použití informací, protože jeho velice stručný článek byl jediným takto rozsáhlým a komplexním souborem informací o hodinkách Accutron Astronaut... I kdybych se přetrhl, tak bych na nic víc nepřišel - i když to neznamená, že nepřestávám pátrat. Astronauty považuji za jeden z nejlepších kousků mé sbírky, z hlediska historie hodinek, možná ten nejzásadnější. Snažil jsem se o víc než jen prostý překlad, možná proto jsi to nazval překladem kompilačním, čímž mi přiznáváš část práce na text.

 

Jisté nepřesnosti mohly vzniknout jednak mým nedostatčeným průzkumem dané materie (soustředil jsem se především na firmu Bulova a Omegy mi byly celkem šumák) a druhak tím, že moje ambice byla sepsat článek srozumitelný i lidem, ktaří se ve světě hodinek nepohybují, případně pohybují, ale neznají vše. Takže vlastně takový populárně-naučný text. To se mi doufám povedlo. Jinak můj text v zásadě pojednává o situaci v letech 1962-1965, co bylo potom a které další hodinky byly/jsou certifikované pro vesmírný program NASA (a že jich je víc), jsem neřešil, možná jindy.

 

Tím s těmy palubdními hodinami jsem si celkem jistý. Firma Bulova dodávala veškerá časoměrná zařízení na bázi ladičkové technologie, nejednalo se i o hodiny, ale různé časované spínače a podobně. Touto informací jsem si jist až k a přes program Apollo, dále už nevím, co a kdy ladičky nahradilo.

 

Teď pracuji na normální recenzi Accutron Astronaut coby hodinek, které občas nosím, musím říct, že je to není lehké napsat o nešem tak subjektivním jako je vnímání náramkových hodinek, aby to mělo nějakou vypovýdající hodnotu. Někde jsem měl zapsaný příběh člověka, který sloužil na letadlové lodi během Vietnamské války a nosil právě ladičkové Accutron, nejdřív model Spaceview, o který přišel při nehodě a poté si přímo na lodi zakoupil model Astronaut. Bohužel, jsem ztratil zdroj...

 

Recenzi Accutronů jako hodinek plánuji publikovat jak u kibiho, tak tady - na chronomagu ale bez fotek, nechci vyvolávat nějaké nepokoje v současné situaci, která je ohledně kibiho fotek tady na foru napjatá a poněkud nejasná.

 

Jinak nějaké odbornější diskusi na téma ladiček a vesmírného/leteckého výzkumu se nebráním, samotného by mě zajímalo, jak je to s jejich odolností oproti mechanickým hodinkám, na což se názory velmi různí, apod.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rád bych se jako člověk, kterej občas do klávesnice sáhne a psaním si tu a tam přivydělává, zastavil u dvou (přinejmenším pro mě) zásadních věcí.

 

Snažil jsem se o víc než jen prostý překlad, možná proto jsi to nazval překladem kompilačním, čímž mi přiznáváš část práce na text.

"Kompilační" znamená, že jsi vykradl víc článků než jeden. I tak se sluší uvádět zdroje.

 

Tím s těmy palubdními hodinami jsem si celkem jistý.

Když se někdo cíleně zeptá na zdroj, kterej jsi nedodal, tak "celkem jistý" není správná odpověď.

 

Jestli ti připadá, že se po tobě vozím, tak... ale jo, je to vlastně pravda. Protože jinak se nikdy nenaučíš psát pořádně. Tohle mohl bejt vynikající článek, kdyby se pořádně popadl do ruky a jen málokdy dostaneš dvě šance k tomu, abys jednu věc udělal správně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Tada

Zdroje jsem uvedl vsechny, ktere jsem pouzil... Ono ldyz se to vezme kolem a kolem, tak veskere clanky na tohle tema napsal pisatel, ktereho jsem pozadal o svoleni s pouzitim jeho clanku, takze nevidim problem. Urcite by to slo napsat lip, ale o moc vic zdroju fakt nenajdes... A kydz ano, budou stejne vychaze od tohoto autora

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Petr_P: Psal jsem si s autorem toho článku, ze kterého jsem čerpal a získal jsem jeho souhlas k použití informací, protože jeho velice stručný článek byl jediným takto rozsáhlým a komplexním souborem informací o hodinkách Accutron Astronaut........................

 

Děkuji za detailní a férovou odpověď. :notworthy:

 

Už se těším na tvůj článek o Accutron Astronaut.

 

A kdyby jsi je chtěl někdy podrobit zkouškám jako v NASA, stačí říci, většina z toho se dá skutečně zařídit. Má to jeden háček - bude to stát řádově násobky ceny těch hodinek.:crying_anim:

 

Ale vážněji, již několik měsíců uvažuji o tom, co budu psát, až dopíšu rozpracované články. A jako jedno ze zajímavých témat se tam rýsuje blogový román shrnující hodinky ve vesmírném programu NASA od 60. let do současnosti.

 

Právě tvůj článek (a jeho zdroj) poukázal na to, že na světě je obrovské množství vynikajících článků na toto téma. Zpravidla to má ale jedinou ?chybu? - tematicky se zaměřují jen na jednu značku nebo jen jeden model. A často se to soustředí jen na nějaké poměrně krátké časové období. NASA ale posílá lidi do kosmu téměř 50 let. Jen program STS (raketoplán) létá nahoru už 30 let a vystřídali se tam stovky astronautů. Takže je tu výzva udělat to trochu více souhrnně než je běžně zvykem. Jen udělat soupis toho, co už někdo publikoval, může trvat věčnost. No uvidím?

Upraveno uživatelem Petr_P
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Tada

No, sepsat něco komplexnějšího je vždycky poměrně složité no, zaměřit se jen na jednu značku je takové, no jednodušší. Protože každá značka si razí nějakou svojí pravdu, resp. její komunita razí nějakou pravdu. Rolex komunita tvrdí, že nejzásadnější byly pro lety do vesmíru GMT Mastery, Breitlingáři ti kolikrát ani nevědí, že Carpenter měl při prvním letu Breitling Cosmonaute, Omega si razí marketing, že teda jen Omega a nikdo jiný...

 

Je to džungle...

 

Srovnávací test by byl skutečně zajímavý, objevil jsem názor, že ladičky byly krokem vpřed, co se odolností týče, protože obsahují méně součástek než mechaniky a hlavně mnohem menší počet součástek pohyblivých. Ale je zřejmé, ale něco vydržet musely, Bulova by podle mě nepustila do světa nějaký šmejd, už jen to, že většinou i po letech běží s větší přesností než tenkrát garantoval výrobce. Moje například udělaly tento týden odchylku menší než 1s a to jsou z roku 68...

 

Jediné, co by podle mě Accutrony nepřestály, ale je to jen moje domněnka, je nějaké trvalejší vystavení magnetickému poli, případně EM pulz při výbuchu atomovky, což je pro hodinky, jejichž očekávané využití bylo pro zaměstnance vojensko-technologického komplexu docela zásadní chyba. Ale to už jsou jen doměnky...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Srovnávací test by byl skutečně zajímavý, objevil jsem názor, že ladičky byly krokem vpřed, co se odolností týče, protože obsahují méně součástek než mechaniky a hlavně mnohem menší počet součástek pohyblivých.

Já zase slyšel názor, že v ladičkách je taková pidisoučástka, která kmitá tak rychle, že její životnost je nic moc ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Tada

Já zase slyšel názor, že v ladičkách je taková pidisoučástka, která kmitá tak rychle, že její životnost je nic moc ;)

 

Tím asi myslíš "Index wheel", které tam v podstatě plní funkci krokového kola, to se fakt točí celkem rychle, někde jsem i viděl, kolik udělá rotací za kolik let, bylo to číslo s jedenácti nulama :D Moje Accutrony mají ještě původní index wheel, jediný problém zpravidla nastal ve chvíli, kdy se použila nesprávná baterie a hodinky běžěly moc rychle. Ale je to v zásadě jediná součástka náchylaná k závadám, o jiné další u ladiček firmy Bulova nevím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale je to v zásadě jediná součástka náchylaná k závadám, o jiné další u ladiček firmy Bulova nevím.

 

Jediná, ale riziko problému je velmi časté, takže psát o tom, jak byl ladičkovej systém spolehlivej, je imho nesmysl.

 

To je jako psát o tom, že Wankelův motor byl odjakživa děsně spolehlivej, až na tu děsnou spotřebu oleje ;)

Upraveno uživatelem NIGHTinGALE
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...