Přejít na obsah

Japonští hodináři


Doporučené příspěvky

Nejen Seiko, ale i nezávislí v Japonsku. S AHCI letos prvně na Baselu vystavoval Masahiro Kikuno. Není ještě uveden jako kandidát, ale asi bude.

 

Tady na fotce od Speake Marina na jeho fb.

Posted Image

 

Bohužel sám jsem ho nenafotil a nikde nejsou na netu fotky, asi to fotil jen ten Speake Marin. Úplně jsem ho na stánku přehlédl (nemáte někdo fotky, kdo tam byl?) V každým případě, mám podezření, že má hodinky s japonským tradičním časem, tj. temporální hodiny, což by byla bomba. Odpovídala by tomu ta velká modrá ručička. Ale nevidím, jak by se ty indexy přestavovaly. (Japonské temporální hodiny se totiž počítají jako 6 hodin do východu do západu slunce a šest hodin od západu do východu, tj během roku se jejich délka mění.) Ty zlaté ručky ukazují normální středí sluneční, tj. náš, zápaďácký občanský čas. Je kousek po poledni, čemuž by odpovídala ta velká ručka japonského času - poledne je dole. Na druhou stranu, délka těch temporálních hodin neodpovídá době krátce po rovnodennosti - noční a denní hodiny by měly být těď ještě přibližně stejně dlouhé. Tak nevím ...

 

 

post-3262-038473600 1301778387.jpg

(foto facebook Peter Speake-Marin)

 

Další jména, ti na Baselu nebyli, ale vystavovali spolu s Masahirem na japonském Antiquoru:

 

Shuhei IMOSE,

Posted Image

 

Teppei OTSUKA,

Posted Image

 

 

Daizo MAKIHARA,

Posted Image

 

všechno mladí kluci, lonští absoloventi (nevím tedy čeho)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

dobre vidiet ze japonci nie su limitovani koncernovou kreativitou. v niektorom vlákne som pred nejakou dobou vzlykal nad tým, kedy vyrobia aspon ciferník evokujuci meranie casu pred akceptaciou zapadneho 24h systemu.. nejaku vyrocnu l.e. So specialne naprogramovanym quartzom napr. stalo by to silene love, ale rad by som sa na to pozeral na webe :D

 

nuz ale toto by bolo mega cool, zaujimalo by ma ako to vyriesili v mechanike. inak v tych dobach sa to riesilo uplne sialene, hodinky boli "dvojrychlostne" a vyzadovali prestelovanie 24x do roka. to bol tzv. civilny cas.

 

Cisarsky palac sa riadili astronomickym casom - viem si predstavit ten poprask v dielni casomeracov, ked chcela jeho jasnost vediet kolko je prave hodin - alchymisti sa len uchechtavali, ti uz mali svoje odrobene a uz dobrych par storoci pracu len simulovali :)

post-4112-053292200 1301789266.jpg

post-4112-057750300 1301789267.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ešte 1x Masahiro Kikuno:

 

Cákryš. Tady to má ty indexy vážně jinak od sebe. To vypadá, že se fakt přesouvají a že to fakt ukazuje temporální hodiny.

To mi teda štve, protože jsem chtěl jednou sám postavit planetární hodiny a koukám, že mi to Kikuna vyfoukla :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak uz to tak vyzerá že áno. žaponci sa nezdajú, pritom na ich pomery ten teenagerský bejbyfejs snáď nemá ešte ani volebné právo :)

je absolventom Hiko Mizuno School of Jewelry

absolventská výstava - hodinky sú jeho "graduation work" http://antiquorum.ex...jp/d2011-02-16/

Upraveno uživatelem instant
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...
  • po měsících...

Hmm, tak nevím, mě to japonské myšlení a estetické cítění k srdci nepřirostlo. Nevím, jestli je to tou tak odlišnou kulturou, nebo evropským naučeným vnímáním hodinek. Třeba čajové soupravy mají úžasné o nožích a mečích není třeba mluvit, ale tyto hodinky.. Určitě si ale kupce najdou. Každý vnímá estetickou část hodinek jinak a to je dobře :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...
  • po 3 týdnech...

Layout vypadá zajímavě, pro zadní průhled optimální, mikroregulaci si asi doplní.

Nelíbí se mi to z boku nekryté krokové kolo, je to pomsta při usazování do pouzdra. Na krokové mohl použít jehly (trumpety) v KIFech, místa tam má dost.

Beru jako plus, že strojek bude torzně dost tuhý, zajímalo by mně, jestli počítá s kameny v pérovníku a jakou to má rezervu chodu.

Povrchovky - velmi vtipně provedený kontrast lesklá-matná, precizní odhranění, některé plochy by chtěly dotáhnout - vybrání na case screw a pod.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nevím, abych pravdu řekl, nějak mně k tomu navedl tvar vlásku a číslo 000. Gyromax (ty c-závaží) jsem si myslel že je na jiný druh regulace (vyvážení, polohy), teď když to čtu znova, tak i na základní odchylku, ale přijde mi to jako trochu nepraktické - samoúčelné. Při těchto rozměrech je pro mně problém "klasické" polohování a že bych byl nějak nadšený z toho, že kvůli načasování to rozvážím ... Zámeček s válečky je imho dostatečně "přesná" záležitost.

Možná je to dané povahou, ale nemám rád nepraktické věci a zase ocením usnadnění regulace a servisu, které na přesnosti dělá velmi mnoho.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už přes padesát let koexistují oba systémy - regulace změnou momentu hybnosti a reguleca změnou délky vlásku vedle sebe. Nicméně Patek i Rolex a v poslední době řada dalších preferuje free-sprung. Neřekl bych, že jsou samoúčelné, ale asi ani ne univerzálně výhodnější. Lange například nikdy touto cestou nešel, i když taky těžko v DDR mohl, a dneska to je asi jinde.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

j, ale tak starý a bohatý nejsem :-)

Když vezmu, že ve finále potřebuji vláskem hýbat tak +- 1/10 mm a méně, sevření mezi válečky je z hlediska únavového namáhání vhodnější než zakolíkování a s tím gyromaxem se dá bezpečně hýbat jenom když je věnec podložený (sundaná setrvačka), tak na svém názoru při použití na regulaci prostě setrvávám bez ohledu na to co u koho preferují. Ono u luxusních věcí se občas dělá práce pro práci protože WOW ostatní to nemají, prodává to.

Sice mám jistou slabost pro mikrorotory a thin až ultrathin, ale na denní nošení mám počínaje ETA 2824 (momentálně na ruce) a další podobně koncipované kalibry. Racionálně vzato jsou Bureny 1000+ opět naprosto zbytečným plýtváním místa, kdy na hlavní i hodinové soukolí zbyde zoufale málo místa a stejně základna musí být tlustá, aby to mělo alespoň nějakou tuhost, rotor nikdy nemá takovou efektivitu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...