Přejít na obsah

Certina DS First


Vit

Doporučené příspěvky

Recenze Certina DS First

 

Hodinky vlastním už přes 4 roky, takže se dá mluvit o opravdových zkušenostech získaných dlouhodobým používáním hodinek.

Byly to moje první "lepší" hodinky, které jsem si kupoval jako dárek a památku na bakalářské promoce. Vybíral jsem si je ještě v době, kdy jsem na toto fórum ještě nechodil a jedinou schůdnou cestou pro mě byl nákup nových hodinek v kameném obchodě.

I když jsem od té doby své návyky změnil (nákup po internetu ani vintage zboží nezavrhuju) tak své volby nelituju.

 

Posted Image

 

Jak je patrné z fotek, jde o divers model s otočnou lunetou.

Někdo jim může vytknout to, že luneta je podobná Rolex Yachtmaster, ale já jsem o tom v době nákupu nevěděl a nevadí mi to ani teď.

Hodinky celkově působí robustním dojmem, jak se na diversky sluší a patří.

 

Posted Image

 

Pouzdro

Masivní pouzdro o průměru 42mm je z větší části pískované, pouze na některých místech je leštěné.

Průhledné zadní dýnko pro mě bylo nezbytností. Vím, že mnoho skalních členů průhled na diverskách odsuzuje, ale já tedy rozhodně ne.

Má to pro mě spoustu výhod:

- vidím, že strojek je v pořádku (není tam například voda nebo nějaký uvolněný šroubek)

- když je natahuju pomocí rotoru (otáčím s hodinkama v ruce), tak vidím jak ochotně se rotor točí a z toho velmi přibližně poznám jak moc jsou nataženy

- je pěkné podívat se na to, jak kalibr pracuje

 

Posted Image

 

Sklíčko

Sklíčko je ploché safírové s antireflexní vrstvou na vnitřní straně. Toto řešení je asi to nejpraktičtější, které existuje. Vnější antireflexní vrstva je sice velmi efektní, ale také daleko choulostivější na vznik oděrek než samotný safír.

 

Luneta

Luneta je pískovaná s tím, že plasticky vystupující čísla na ní jsou leštěné. Během používání vznikly na leštěných plochách mikroškrábance, které jsou ovšem patrné pouze z bezprostřední blízkosti.

Co mě na lunetě zlobí je problém s čištěním ploch na rozhraní plastický index - pískovaná plocha. Blbě se k tomu dostává a čištění je díky tomu dost pracné (kdyby se tak mohly do čističky dát celé hodinky). Na druhou stranu je luteta díky tomu druhu zpracování opravdu velmi hezká.

 

Posted Image

 

Ciferník a ručičky

Ciferník je černý a každá hodina (kromě trojky, na které je datumovka) je označena číslem.

Číslo je provedeno luminiscenční barvou, která je ohraničena tenkým lemem z lestěného nerezu. Vypadá to velmi hezky a pomáhá to čitelnosti za horších světelných podmínek.

Na ciferníku nechybí ani minutové a pětiminutové (hodinové) indexy (ocenil bych, kdyby rozdíl v jejich tloušťce, popř. délce byl větší).

Ručičky jsou nerezové, vyplněné luminiscenční barvou (což pěkně koresponduje s indexy). Minutovou ručičku bych udělal o maličko delší, aby byla blíž k indexům. Délka hodinové ručičky je dobrá.

 

Posted Image

 

Luminiscence je průměrná, lepší než u Poljotů, horší než u Precisty PRS 20 a daleko horší než u Lumtechů. Tak jako téměř u všech hodinek, které mám, je patrný rozdíl v síle svitu indexů a ručiček (ručičky vždy svítí víc).

 

Posted Image

 

Kalibr

O bezproblémový chod hodinek se stará švýcarská klasika ETA 2824. Tento strojek asi nikoho neoslní, ale já si na něj zatím nemůžu vůbes stěžovat. Je spolehlivý a relativně přesný. Není to sice nejpřesnější kalibr, který mám, ale předbíhá se konstantně o cca 9 sekund denně bez ohledu na polohu do které ho odkládám. Odchylka se s lety nemění, takže pokud by byly přesně seřízeny, tak mi jdou přesně už 4 roky.

 

Tah

Standardně byl tah dodáván pouze u provedení quartz. Automat byl dodáván s koženým řemenem. Proto jsem požádal prodejce aby mi byl objednán i tah a jsem velmi rád, že ho mám. Je to bytelný kus železa, jehož tloušťka se pohybuje okolo 5mm. Na ruce sedí velmi dobře a vůbec netahá chlupy. Designově tah krásně navazuje na pouzdro a opakuje kombinaci pískovaných a leštěných ploch která je použita u pouzdra i lunety.

Nechybí ani extenze na neopren, která je součástí všech solidních potápěčských hodinek.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Hodinky mám rád a dá se říct , že si je v současné době šetřím (nosím je teď už jen občas, zatímco první dva roky jse je nosil téměř denně, protože jsem jiné hodinky neměl). Pro každodenní nošení dávám v současnosti přednost hodinkám Lum Tech, protože jsou z wolframcarbidu, který je nepoškrabatelný (alespoň zatím se mi to nepovedlo).

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Závěrem bych chtěl říci, že jsou to asi jediné moje hodinky, na jejichž adresu jsem na několika srazech chronomagorů zaznamenal pouze pozitivní reakce. Nikdo jim nevyčítal, že jsou velké nebo malé, příliš moderní nebo zastaralý design, ...

Co na ně říkáte vy?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za recenzi. Certinu mám rád, má jí ode mě manželka. Tady na fóru je ta značka trochu nedoceněná, imho jen proto, že je to masovka.

V každým případě je to poctivá značka a tyhle recenzovaný potápky jsou ve svý ceně výborný. Výborný ve smyslu, pokud někdo chce odolný švýcary na denní nošení.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za recenzi. Certinu mám rád, má jí ode mě manželka. Tady na fóru je ta značka trochu nedoceněná, imho jen proto, že je to masovka.

V každým případě je to poctivá značka a tyhle recenzovaný potápky jsou ve svý ceně výborný. Výborný ve smyslu, pokud někdo chce odolný švýcary na denní nošení.

 

Stály mě tehdy asi 13.000 Kč, což bych řekl, že je na švýcary v kamenném obchodě slušné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen tak pro zajimavost, vzpomenes si jaka byla cena toho tahu ?

 

Celková cena včetně tahu je na účtence 12.690 Kč.

Na igelitovém pytlíku od tahu je nalepená cena 2.440 Sk (v Čechách tehdy nebyl a tak ho obchod přivezl ze Slovenska). Nevím jestli to ale není cena před slevou, kterou jsem si domluvil.

Upraveno uživatelem Vit
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
  • po 3 týdnech...
  • po 2 týdnech...

Nevíte prosím zda se dají tyto hodinky ještě někde koupit? Hledám, ale našel jsme pouze podobné http://www.hodinky-k...-129-7084-42-31

 

Tento model už není pěknou dobu v kolekci. Zkus ho poptat, třeba v obchodě, na který tu uvádíš link, a je dost pravděpodobné, že ještě půjde objednat u výrobce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...
  • po měsících...
  • po 4 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...