Přejít na obsah

Návštěva u Sinn


kubson

Doporučené příspěvky

....Co mě na Sinnech malinko štve, je ta kapsle. Myslím, že maj dost chytré inženýry, aby to šlo i bez ní. Jinak jsou Sinny skvělé hodinky.

 

edit: Ten argon s tou kapslí je pro mě docela záhada. Jestliže je v hodinkách argon a ne vzduch, na co potom kapsle ? Že by počítali s tím, že do hodinek časem vlhkost pronikne ? Nejsem fyzik, možná někdo bude vědět. ....

 

Inženýry mají skutečně chytré, takže moc dobře vědí, že i když mají hodinky vodotěsné, tak nejsou plynotěsné. A přestože součástí triumvirátu vychytávek v jejich ?Ar-Dehumidifying Technology? jsou i lepší Extreme Diffusion-Reducing (EDR) těsnění, které propouštějí jen 25% vlhkosti ve srovnání se standardním materiálem, tak dochází stále k pronikání mikro-množství plynů (například vzduchu včetně vlhkosti) dovnitř hodinek nebo naopak. Záleží, na které straně pouzdra je zrovna větší parciální tlak argonu. (Mimochodem naše atmosféra obsahuje také argon. Je hned a třetím místě za dusíkem a kyslíkem). Stačí jedna tlaková níže nebo výše a už to pomaličku difunduje.

 

Časem se argon uzavřený v hodinkách ?naředí? nějakým způsobem se vzduchem. Jestli tam vůbec něco zůstane, je asi jedno. Sám výrobce netvrdí nic jiného než to, že v argonové atmosféře hodinky zavírá jenom proto, aby tam v okamžiku jejich uzavření nebyla nějaká vlhkost. Podle mě je úkolem inertního plynu jen oddálit okamžik, kdy svoji funkci převezme vysoušecí kapsle.

 

Docela by mě zajímalo, zda tady na Chronomagu už někdo absolvoval proces výměny vysoušecí kapsle. Jak dlouho vydržela? Vymění se pouze kapsle? Nebo se s tím sjede rovnou kompletní servis vnitřností?

 

... Ale třeba takové Seiko nebo Orient umí utěsnit hodinky, do kterých nepronikne ani molekula helia. Leda že by to nějak souviselo s odšroubováním korunky. Člověk sem tam hodinky nastavuje a po pár letech je opravdu možné, že se tam nějaká vlhkost dostane, což třeba Seiko neřeší. Když se hodinky uzavřou a korunka dotáhne, helium nepronikne a vlhkost se neřeší.

 

Řeší se to všechno a důkladně. Ve skutečnosti profi-divery Seiko Prospex Professional tak úplně těsné vůči plynnému heliu nejsou. Ale nejlépe to popíše sám šéf vývojové týmu Seika pan Ikuo Tokunaga:

 

??.Our research and development was done as the perfect He-mixed-gas diver's watch of the 6159 professional 600m diver's watch in 1975.

 

We designed the diver's watch as the development target that the inner pressure of the watch case did not go up in high-pressure helium mixture gas like Rolex etc., and the development of the special quality gasket of the material of Improved-IIR (Isobutylene-isoprene rubber) and in the structure development of the watch case we used the glass gasket of L type and one-piece case became the conclusive factor in the He-tightness.

 

As the result of the experiment, the penetration of helium gas is suppressed by about 1/100 to the conventional watch case, the inner pressure of the case does not turn into high pressure and the diver's watch of the ideal saturation diving specification which does not need "helium gas escape valve" is completed?.?

 

U Seiko Prospex Professional minimalizovali počet možných vstupních míst + vymakali materiál a tvar těsnění. Současný jediný model Orientu kvalifikovaný na saturační ponory sice nemá jednodílné pouzdro, tak pod dýnko přidaly to vylepšené těsnění. Ostatně Japonci nejsou jediný a ani první, kdo mají saturační-profi divery bez ventilu na odpouštění přetlaků plynů (helia) z pouzdra hodinek. Takto začínal i původní a dnes legendární model Omega Seamaster 600 PloProf a dnes jsou bez ventilu například potápky od IWC.

 

Norma (ISO 6425) v případě kvalifikace hodinek pro saturační potápění neříká, jak mají být konstrukčně provedeny. Specifikuje, aby hodinky zůstaly funkční, v celku a vodotěsné i po provedení 15 denního saturačního ponoru a rychlé dekompresi. Jak si to výrobci zařídí, je jejich věc.

 

Hodinky s odpouštěcím ventilem, dovolí při saturačním ponoru inertnímu plynu o vysokém tlaku v hyperbarické komoře pomalu difundovat do hodinek a postupně vyrovnat uvnitř tlak s tlakem v hyperbarické komoře. Hodinky jsou pak během většiny ponoru v komoře nebo mořské hlubině vystaveny jen minimálnímu přetlaku vnějšího okolí. Ovšem při poměrně rychlém dekompresním výstupu pak musí uzavřený přetlak odpustit, jinak explodují (sklo). To skutečně není teoretické hrozba, ale v 60. letech, kdy se saturační potápění zavedlo, to postihlo asi všechny tehdejší typy profi-diverů.

 

Japonské řešení je přesně opačné. Maximálně utěsní hodinky a po celou dobu ponoru v nich drží tlak téměř stejný jako na povrchu. Při ponoru jsou ale permanentně vystaveny přetlaku okolí v komoře nebo ve vodě.

 

Dalším řešením, použitým poprvé na Omega Seamaster 600 PloProf, je použití hrubé síly. Plyn v hyperbarické saturační komoře pronikne dovnitř hodinek a ty se postupně natlakují. Při dekompresním výstupu na hladinu se sklo ale podrží bytelnou vnější přírubou. Hodinky musí být tedy odolné nejen na vnější přetlak, ale jejich konstrukční řešení musí zvládnout i jev opačný ? velký vnitřní přetlak.

 

Vlhkost uvnitř hodinek se samozřejmě řeší u všech výrobců profi-diverů. Jen se jde na to tradičně ? předepisují se kontroly těsnosti (u profi-diverů je to automaticky včetně kontroly vlhkosti), a nepoměrně častější kompletní prohlídky vnitřností. Jednotlivá výrobci se ale liší v doporučovaných servisních intervalech. Je dobré asi také připomenout, že ?Ar-Dehumidifying Technology? není u Sinnu jen záležitostí profi-diverů, ale má je v nabídce i pro sportovní modely.

 

Bylo by jistě zajímavé, co doporučuje Sinn u svých hodinek s ?Ar-Dehumidifying Technology?. Pokud by se to mělo někde projevit, tak je to právě servisní interval.

 

Ví někdo, zda Sinn doporučuje jiné hodnoty pro hodinky s a bez vysoušecí technologie?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
  • Odpovědi 41
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...