Přejít na obsah

ROLEX subjektivní recenze několika knih


Cyber

Doporučené příspěvky

Malý přehled literatury zabývající se značkou Rolex, která se mi dostala do ruky

 

Stejně jako mnoho lidí zde na foru jsem se ke značce Rolex dostal postupně. Prošel jsem fází nezájem, přes období demonstativní igorace, až k uznání značky a definitivnímu usazení u Rolexu.

Začínal jsem jako skoro všichni zde s Primkami, které mám dodnes rád. Okrajově jsem se mihnul kolem Seik, ke kterým jsem se čas od času vracel, trochu jsem pobyl u Fortisů, Arnold Sonů, Bell Rossů, Tag Heuerů, Orisů, Stowy a pak jsem prošel dlouhým obdobím stráveným u Omegy a Breitlingu, s rozpustilými odskoky k IWC a JLC, abych po čase propadnul na dlouhou dobu značce Panerai. Postupně jsem si o Panerai začal shánět literaturu, a zjišťovat informace. Jedna z prvních získaných byla ta, že strojky pro první Panerai dodával Rolex. Ta informace mě posunula postupně k Rolexu. Moje oblíbené a úžasné hodinky jsou vlastně Rolexky s netradičním uzávěrem korunky. ( Samozřejmě všechny moje tehdejší Paneraie, měly laciňoučký Unitas, a ty dvoje další, jen o málo dražší ETU 7750, ale i tak jsem byl hrdý, jaké to báječné hodinky Panerai vlastně jsou, když pro ně Rolex kdysi dodával strojky. ) Zájem o Rolex pomalu přerostl v obdiv, Paneraií jsem se zbavil, a přešel k cestě, která již nemá odbočky, a zákruty, a vede jen s svaté trojci Comex, Double Red a Milsub. :) Moje první pořádné Rolexy tady na foru byly Exporery II od Kamila ( Kamile děkuju ). A můj guru Romulada, který byl pro mě , a stále je, největší ze sběratelů a znalců Rolexu na Chronomagu. Jeho znalosti, kontakty, reklamy a sbírka literatury o Rolexu, mě otevřela oči, a donutila začít knihy shánět. ( Romulado děkuju ). Bohužel platí že za kvalitní informace se všude na světě platí. A tak zatímco vágní , mnohdy nepřesné a dokola omílané informace o Rolexu lze najít i v českých časopisech,( buď lifestylových nebo zabývajících se hodinkami ) za pár desítek korun, tak za kvalitní knihy, člověk musí z kapsy vytáhnout nejen desítky korun, ale i stovky, a tisíce.

 

Tady je malý přehled toho co se mi dostalo do ruky, s mým čistě subjektivním hodnocením, spolu s počtem stránek a cenou udanou na obalu knihy, nebo nakladatelem, pro orientaci.

 

post-39-080656800 1326501594.jpg

 

Hodnocení:

 

* nic moc

** průmerné

*** výborné

**** vynikající

 

kategorie:

 

informační hodnota textu

fotografie a detailní popisy

zpracování knihy

cena/ výkon

 

začnu knihou která je na německém trhu již několik let, a napsal ji

 

Franz-Christoph Hell

Rolex

143 stran - barevně

19.95 Euro

 

post-39-007472800 1326501626.jpg

 

je to německy psaná publikace mapující v kostce vývoj značky Rolex od roku cca 1920 do 2010, doplněná různou urovní fotografií, vybraných z fotobank, reklamních fotografií přímo od Rolexu, a několika zajímavými staršími fotografiemi. Celková informační hodnota knihy je velmi slabá, a zaujme jen naprostého začátečníka, ve kterém ale nepodnítí žádný zvláštní zájem o značku. Kniha vyšla v grafické úpravě německého časopisu Armband Uhren, a vlastně jen teží z kouzla značky Rolex, aniž by cokoli navíc přidávala. Množství současných reklamních fotografií, a mnoho obsahových chyb v textu, tuto knihu znehodnocuje. Pochvalu zaslouží jen kvalitní, německy bytelná, lakovaná tvrdá vazba, a nízká cena, která ale naprosto odpovídá obsahu knihy.

 

informační hodnota textu *

fotografie a detailní popisy **

zpracování knihy **

cena/ výkon **

 

 

další kniha, která se mi dostala do ruky je asi první pořádnou knihou o Rolexu, kterou by si měl přečíst každý před pořízením jakýchkoliv vintage Rolexek, nebo obecně před pořízením jakýchkoli Rolexek z druhé ruky. A pak také každý koho Rolex nějakám způsobem zajímá.

 

John-E Brozek

Rolex Report

čtvrté vydání

302 stran - černobíle

39.95 USD

 

post-39-060591400 1326501708.jpg

 

post-39-015726600 1326501768.jpg

 

tato kniha, představuje asi základní informace pro úplného laika, a mnohdy doplní informace, které časem vypadly z hlavy. Je orientovaná na základní otázky jak poznat fake od originálu ( samozřejmě poplatné době svého napsání, protože dnešní faky jsou mnohem obtížněji rozlišitelné, než v době napsání této knihy), jaké jsou referenční čísla, které tahy patří ke kterým hodinám, jak vypadá balení, jsou zde i informace o modelových řadách, o historii. Jsou zde také tipy pro nákup, t mnoho různých upozornění a také pár reklam. Vše v kostce, černobíle s mnohdy velmi amatérskými fotografiemi, v brožované vazbě, ale přesto s docela velkou informační hodnotou. Detailní informace zde nehledejte. ale i tak je kniha velmi kvalitní.

 

informační hodnota textu ***

fotografie a detailní popisy **

zpracování knihy *

cena/ výkon ***

 

Pokud člověk schroupal Johnovy informace a chtěl objevovat dále, musel nutně narazit na zajímavé knihy z nakladatelství Schiffer, a to kupříkladu na:

 

James M. Downing - Jeffrey P. Hess

The Best of Time

Rolex wristwatches

třetí vydání

400 stran ? barevně

125 USD

 

post-39-033191600 1326501804.jpg

 

post-39-073477100 1326501872.jpg

 

Tato kniha je výborná textově. Mapuje kompletní historii firmy, věnuje se jak přelomovým patentům, tak i marketingu a reklamě Rolexu, a je podle mě druhou podstatnou knihou pro nevyhraněného zájemce o modely Rolexu. Věnuje se více historickým modelům i když rozpětí je zhruba od roku 1913 do roku 1990, s důrazem na historické modely. Najdete tu jak kapesní Rolexky, tak hodinky které mezi válkami dobývaly svět. Fotografie jsou dost různorodé, většina fotografovaných modelů ja na pestrobarevném pozadí ( někdo tomu také říká zátiší ), což podle mě trochu snižuje celkovou hodnotu obrazového materiálu. Graficky je kniha trošku pelmel, ale to nijak nesnižuje její nárok na pozici v knihovně chronomagora.

 

informační hodnota textu ***

fotografie a detailní popisy **

zpracování knihy ***

cena/ výkon ***

 

Ten kdo však chce tuto knihu přeskočit, protože je se jeho zájem soustředí spíše na sportovní modely, ten si u stejného nakladatelství objedná tuto knihu:

 

Martin ? Nick Urul

Vintage Rolex Sport model

druhé vydání

266 stran -barevně

79.99 USD

 

post-5465-023488400 1326505432.jpg

 

post-39-077665700 1326501960.jpg

 

Tato kniha poskytne všechny základní informace o modelech, kalibrech a typech Turn-O-Graph, Submariner, Sea Dweller, Daytona, GMT Master, a všimněte si laskavě, i Milgauss! To vše z období 1950 ? 1980. Je to podle mě v kategorii cena/výkon nejlepší kniha na trhu. Zpracovaní knihy je excelentní, stejně jako jednotlivé popisy modelů, nákresů pouzdrer, a chronologie modelů. Je zde i mnoho dobových reklam, fotografií krabiček, reprografií manuálů, a tabulek. Fotografie jsou skvělé, grafické zpracování, fonty písem a čistota lay-outu užásná. Exceletní práce vznikla opět v nakladatelství Schiffer. Vřele doporučuju!

 

informační hodnota textu ****

fotografie a detailní popisy ****

zpracování knihy ***

cena/ výkon ****

 

Poté co člověk přečtě tuto knihu, tak zjistí tolik informací, že se už nikdy nezeptá při koupi SeaDwellerů z roku 2008 proč není luminiscence na ciferníku modrá, nebo které modely Rolex v sobě mají Etu, a které ne :) ,opravdu si nevymýšlím, to jsem zažil !. Jenže Rolex od založení vyrobil tolik modelů, že by se v tom čert vyznal. Jen kolik bylo bubble back Rolexů, a kolik variant Datejustů! A tak jednoho dne objeví v starožitnictví na rohu vintážní Rolexky vel. 34mm, o kterých neví zhola nic, a tak není ani schopný poznat zda li se něco takového vůbec vyrábělo, a tak zkusí hledat odpověď na tuto otázku. V tom mu může, ale také nemusí pomoci tato kniha:

 

Kesaharu Imai

Rolex 3.261 wristwatces

druhé vydání

225 stran ? barevně

69.95 USD

 

post-39-009958900 1326502052.jpg

 

post-39-067822800 1326502128.jpg

 

Tato kniha je něco mezi komixem, a knihou. Textu je v ní minimálně. Občas se najde i faktická chyba, ale to hlavní co Kesaharu Imai slibuje, to také plní. A to 3.261 maličkatých fotografií, kde s lupou můžete najít ten váš model ze starožitnictví, a nebo také ne. Každopádně je to kniha, která obsahuje nejvíce fotografií s referenčními čísly od roku cca 1920 do roku 1996. Informací kromě fotografií a timeline jednotlivých řad není mnoho, ale i tak je dobré tuto knihu mít. Rozhodně zde nikoho nebude obtěžovat angličtina, protože tu skoro žádná není :).

 

informační hodnota textu ***

fotografie a detailní popisy **

zpracování knihy **

cena/ výkon **

 

Pokud jste si koupili vše co jsem doposud popisoval, tak jste zhruba o jedenáct tisíc korun chytřejší, ale zdaleka ještě nevíte ani polovinu toho co vědět z knih lze. Dostávám se totiž k vyšší lize, kterou představuje kniha:

 

John Goldberg

100 Superlative Rolex Watches

2 vydání

266 stran ? barevně

199.95 USD

 

post-39-004638600 1326502317.jpg

 

post-39-054025900 1326502340.jpg

Tato kniha má ambici ukázat na kolekci většinou pěti fotografií na dvoustraně, to nejlepší, nejdražší, nejcennější co Rolex vyrobil a co lze koupit na aukcích, pokud se Váš stryc jmenuje Abramovič, nebo Kellner. Kniha je neskutečně dobře graficky navržená, obal má v pravé kůži s platickým tiskem vyplněným zlatou barvou, to celé v kartonovém obalu. V ruce tak máte přesně to, co je napsáno na obalu knihy. 100 vynikajících Rolex hodinek, jak je pravděpodobně nikdy naživo pohromadě neuvidíte. Pokud je Váš strýc Abramovič, nebo Kellner, tak se omlouvám :). Textová část knihy je sice menší, ale zpracováním také výtečná. Obsahuje historii, timeline modelů, a mnohon dalších informací. o modelech a kalibrech. Knihu vydalo nakladatelství Damiani

 

informační hodnota textu **

fotografie a detailní popisy ****

zpracování knihy ****

cena/ výkon ****

 

A teď už jsme na samotném Mont Everestu. Nikdo nikdy neudělal lepší knihy než Mondani, a niko nikdy si za ně nenechal lépe zaplatit. Vítejte v království úžasných knih, a bohužel i úžasných ( úžas budících cen )

 

začnu tou vynikající a skončím tou neskutečně úžasnou a dokonalou. Takže, pokud to se sbíráním myslíte vážně a máte už jedny sportovní Suby a koukáte po druhých, neřku li vintážních, je povinnost si pořídit knihu, která je biblí všech 2.500 chronomagorů Rolexu, kteří na světě jsou. Víc jich Mondani do svého království nepustí. Leda až s dotiskem.

 

Rolex Submariner Story

Franca a ( osobně ) G.uido Mondani ? Lele Ravagnani

1 vydání 2.000ks

284 stran ? barevně

420 Euro

 

post-39-032131300 1326502362.jpg

 

post-39-036093300 1326502426.jpg

 

momentálně k dispozici verze s podpisem v kroužkové vazbě v počtu 500ks

za 620 Euro

 

Tato obří bichle vážící skoro 4,5 kila, je neskutečně zajímavým příběhem sportovních Submarinerů, a SeaDwellerů od roku 1955 do současnosti. Obsahuje mnoho velmi detailních informací a spoustu úžasných záběrů těch nejcenějších hodinek řady SeaDweller a Submariner. Také tahů, balení, kotviček, detailů, a prostě všeho co se Suby souvisí. Jednotlivé kalibry jsou nafoceny jak v detailech tak mnohdy i rozebrané. Je také neocenitelnou pomůckou při nákupu vintage modelů. Pomůže člověku identifikovat správné markanty jednotlivých modelů, roků výroby, a jejich specifikace. Bez nastudování detailů je třeba nákup Submariner RED v aukci čirým hazardem, protože mnoho nabízených hodinek má na originální číselník dotištěnou červenou barvu, a tím uměle zvýšenou cenu. Mondani se spoluautory také popisuje jednotlivé varianty třeba Submariner LV, detailně se věnuje COMEXu, a dalším specialitám. Kniha má jednu zvláštnost, a to pravidelnou aktualizaci, kterou Mondani rozesílá majitelům knihy, takže informace v ní jsou skutečně aktuální. Součástí knihy je i cenový průvodce na zvláštním listu. Fotografie, grafika i texty jsou úžasné. Knize nelze skoro nic vyčíst, až na dvě drobnosti. Tou první je cena, a tou druhou velikost a váha. Protože jakákoli manipulace je díky svým rozměrům, a váze obtížná. Ale zase to vylučuje čtení na záchodě, ve vaně, a v posteli, což je pro knihu jedině dobře.

 

informační hodnota textu ****

fotografie a detailní popisy ****

zpracování knihy ****

cena/ výkon ***

 

nakonec jsem si nechal to co považuji ve své knihovně za nejlepší, a opět od Mondaniho:

 

 

Rolex GMT Master

G.uido Mondani

2.rozšířené vydání

320 stran ? barevně

350 Euro

 

post-39-039560400 1326502602.jpg

 

post-39-093713200 1326502625.jpg

 

Velká, a těžká ( ale ne tak nemotorná a tak těžká jako Rolex Submariner Story ) kniha, věnující se jen a jen modelu GMT master, který přišel na trh ještě o rok dříve jak Rolex Submariner. Tato kniha uvádí od prvního modelu GMT masteru skoro všechny existující varianty a to díky rozšiřování ( podobně jako u Rolex Submariner Story ) až do současnosti, a budoucnosti. Je v ní mnoho informací jak z historie modelů, tak mnoho úžasných fotografií, a kompletních dokumentací. Mnoho detailů korunek, strojků, tahu. Desetinásobné i větší zvětšení detailů!

Mnoho zajimavých obrazových materiálů, včetně kopií COCS certifikátů, balení, kartiček, dobových reklam. Ůžasné jsou detaily ciferníků, stejně jako katalog tahů. Spolu s knihou Vintage Rolex Sport Model by měla být základem každé knihovny sběratele sportovních Rolexů. Samozřejmě také obsahuje cenového rádce, na zvláštním sešitu. Vřele doporučuju!

 

 

informační hodnota textu ****

fotografie a detailní popisy ****

zpracování knihy ****

cena/ výkon ****

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 89
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Tak tolik moje postřehy.

Knihy které nemám, ale chtěl bych je mít, a třeba si na ně časem našetřím :) :

 

Rolex

Collecting Modern and Vintage Rolex wristwatches

2 knihy, celkem 848 stran - barevně

nakladatelství Mondani

420 Euro

 

Rolex Chronographs

nakladatelství Mondani

450 stran ? barevně

400 Euro

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky, tak to je výborná recenze! Začíná se u mě projevovat Rolex nemoc a přemejšlim co že by měl bejt další kousek, jestli Daytony, SDDS nebo Suby. A vypadá to že nejdřív budu chvíli studovat :smile_anim:

Upraveno uživatelem parre
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Velice dekuji za recenzi, myslim ze ji zde skutecne mnoho lidi oceni! Zamozrejme vcetne me, ktery diskuzi okolo knih vyvolal a Ty tak skvele objasnil.

Prosim Te, jak je to presne s aktualizaci knihy RSS, o ktere pises. Kdyz knihu koupis nekde se registrujes? Pak chodi aktualizace mejlem nebo tistene postou? Aktualizace je celozivotni nebo jak je to? Pokud koupis starsi knihu, jak je to s aktualizaci? Diky za odpoved.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

I já se připojuju k díkům za výbornej přehled! Osobně chovám sympatie k více značkám a i když můj obdiv k rolexu je a zřejmě i bude vyjádřen vlastnictvím jen jednoho kusu (musí se dostat i na ostatní, že:-)) literatury není nikdy dost..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Skvělá informace. Patrně by nikdo z Rolex fandů neměl přehlídnout a doplnit knihovnu :-)

Já zápasím se 4,5 kg od Omegy :-)

 

post-5108-018199500 1326530033.jpg

 

@ Cyber - skvela recenzia, dakujem! Ked budem mat cas citat aj ine veci okrem skoly, tak urcite zoberiem knihu o submarineroch.

 

@ Brett - ja zapasim so skoro 3 kilami od hulina

 

Posted Image

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...sice som momentalne niekde medzi fazami "přes období demonstativní igorace, až k uznání značky" ako si ich sam pomenoval (a dufam ze dalsia faza u mna nebude)

 

ale sanka dolu...

 

cokolvek ked sa robi na takej urovni ako to tu prezentujes (aj keby islo o zaujem o napr. stacionarne bicykle, alebo zapalkove skatulky), zasluzi si to velky obdiv!!!

 

+1 (big big one)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...