Přejít na obsah

Obytný automobil


Doporučené příspěvky

Tak jsem se vrátil z první dovelené s bydlibusem. Už mě přestalo bavit drtit kilometry po dálnici a vlastně nic nevidět. Tak jsem si řekl, že i cesta je cíl a rozhodl jsem se, že cestou na apartmán strávím 3-4 dny cestou tam i zpátky. A taky na zkoušku, jak to snese osádka. V Rakousku jsem viděl to, co jistě už všichni znáte (pěkné silnice, tráva i na prudkých svazích nízce střižená, nikde žádný papír, igelitka, ve vesničkách většinou 70 km/h, většinou absence plotů, když tak jen živé, vše čisté a upravené, v restauracích usměvavý a ochotný personál, krásné autocampy, Stellplatz s úrovní vybavení na které nedosáhne 99,9 % českých domácností a stovky dalších drobností...). A tak si tak jedu těma Alpama a začala se mi vtírat neodbytná myšlenka: proč jsi vlastně hrdý na to, že jseš Čech?

 

Jinak, není nad to, probudit se v krásném alpském údolí, udělat si čerstvé espresso a čumět na hory vůkol - manželka už se ani nechtěla do ČR vrátit :)
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 1,4tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Ural je ozaj fesak asi najkrajsi nakladak co poznam obdivujem to tu vzdy ked je moznost maju to hlavne hasici, vojaci sa vozia skor na lahsich GAZ Sadko co je IMO v 4x4 uprave na lahky obytnak vhodnejsie nez Ural a vozi sa to tusim aj do CR takze euronorma homologacie atd. Naopak ten Ural na tom bude u nad ovela horsie, stare vojenske su sice za relativne rozumny peniaz ale max tak na zelenych znackach takze ziadne velke cestovanie mimo CR mozno by slo vysasit nejaky na znackach z NDR ale kazdopadne zeru benzin takze nic na dlhe cesty. Nove sa pokial viem do EU vobec nevozia ani nevozili a ani zanovny si z RU sem len tak nedotiahnes ak ano, tak to bude za ranec. Jeden znamy sa pre nieco podobne svojho casu nadchol a po nejakom badani mu vyslo ze jedina moznost je dat to dokopy na Ukrajine a potom vyrazit dalej na vychod... nakonuec prevladol zdravy rozum a vozi sa defenderom.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

elloco - Ty jinak trávíš dovolené drcením kilometrů po dálnicích:-)? Bydlibus máš vlastní? Víš, my cestujeme na motorce i starým US vanem po celé Evropě. V mnoha zemích je nádherně, třeba zrovna Alpy, rumunská divočina, Pobaltí, zamilovali jsme si Holandsko, Petrohrad, Izrael, Balkán... Kamkoliv se vydáváme, objevuju krásy a v některých zemích bych si i dovedl představit, že bych žil. Kromě krásné přírody je tam čisto, lidi za ničím nehoní, jsou v pohodě. Ale mnohé z toho je jen zdánlivé, část ledovce nad hladinou a kromě toho tam jsou i věci, které mi blízké nejsou. U nás je a děje se spousta nesmyslů a v mnohém na Čechy nejsem hrdý. Ale když se zamyslím, tak jo, celkově jsem hrdý že jsem Čech a jsem rád, že žiju v Čechách. Čím víc cestuju, tím je ten pocit silnější. Kdysi jsme na mnohé země koukali jako na nedostižné vzory, dnes jsme některé z nich v lecčems překonali. Italové a Španělé jezdí za prací k nám, my, na dovolené u nich, už neživoříme s dovezenými konzervami, ale chodíme do restaurací a na mnohé kroky jejich vlád bych byl mnohem víc naštvaný než na tu naši. Stále je mnohde dráž než u nás, ale už si to můžeme dovolit a máme se i lépe, než mnozí místní obyvatelé. Zapadlý italský, francouzský nebo i švýcarský venkov, to u nás na vesnicích se mají lidé líp. Patříme mezi bohatou světovou menšinu, naše země zatím moc netrpí hurikány či tornády, je krásná a úrodná, do potoků se vrátili raci. Známe ji a už nám ničím krásná nepřijde, ale zkuste se v duchu vžít do role turisty a zase se se zájmem a jinýma očima rozhlížejte kolem sebe, třeba známou cestou z práce. A najednou začnete na tom tisíckrát projetém úseku objevovat pěkná místa. Někdo jezdí do ciziny za přírodou, někdo za památkami či sluncem, já stejným dílem i za místními  lidmi, kulturou a způsobem života. Rád komunikuji, dostáváme se často až k lidem domů, vyprávíme jim a oni nám, sleduji a poznávám jejich život. Vždycky když u nás někdo nadává jak to tady stojí za ..., říkám si v duchu, že toho asi moc neprocestoval. Obytné auto i motorka jsou skvělé dopravní prostředky pro tohle poznávání, ale důležité je vyjet a mít oči, uši a srdce otevřené. Tak šupšup, sbalit se a jedem, sezóna je v plném proudu.     

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To Ivan Lelák - Celý život jsem na dovolené létal. Poslední 4 roky jsem objevil krásu plavby po jadranském archipelagu. Pobyt v apartmánu a loď zaparkovaná před domem. A snažil jsem se tam dostat co nejkratší cestou, co nejrychleji - tedy po dálnici. Po té cestě jsem se ale dával dva dny dohromady... Tak jsem pořídil obytňák - 4,6 t, A vlastně poprvé v životě jsem si užíval cestu a krásu malých vesniček, hospůdek, výhledů a tak. Asi jsem o hodně přišel a pokusím se to vynahradit :)

A k tomu češství. Samozřejmě mám tendenci vidět to negativní. Ale těžko nevidět silnice rozjebané tak, jako někde v Africe, doteď nedovybudování obchvatu Prahy, všudypřítomný bordel a špína. V ostatních bývalých soc. zemích se to zlepšuje.. No a vem si hokej. Když vyhrajem, tak my jsme vyhráli, kdo neskáče, není Čech a když prohrajem, tak oni to posrali, ať jdou k lopatě, nemehla. Zajímavý rys povahy. A asi nejvíc mě štve neochota poslouchat argumenty druhých, nenávistné reakce a buď si ruský šváb, nebo eurohujer, nacista, nebo neomarxista, především od lidí, kteří mají minimální náhled. A naše země bezesporu krásná je. Ale za to my nemůžeme. My můžeme za to, jak jsme si jí doprasili. Dost už nářků :)

Jo a motorka. Mám choppera. To není na dlouhé cestování, ale rád se projedu. Cestovní enduro se sbalenejma kuframa dává jiný možnosti :)

A ten příspěvek jsem psal proto, jaký jsem byl dosud mamlas a jak plytké byly moje dovolené... A o Tobě vím, jaký si cestovatel. Třeba se Ti někdy přiblížím :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ivane, krasne napsane. Mam to stejne, a vzdycky kdyz se vracim a uz z dalky vidim ten kopec pod kterym mame barak, tak me hreje u srdce :) Je fakt, ze uz po tydnu se zase tesime az nekam vyjedem....asi prave pro ty navraty.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

elloco - díky za názor. On ten náš povahový rys buď milovat nebo nenávidět není zdaleka ojedinělý, dokonce bych řekl, že myslím že je většinový. Když už jsme u toho sportu, vezmi si fotbal. Itálie, Brazílie, tam vyhráváš a jsi bůh a nebo prohráváš a jsi zatracenec. Když kdysi Lauda jezdil za Ferrari, milovali ho. Když oznámil, že u nich končí, byl ten největší parchant. A těch zemí je mnohem víc, nejen ty jižanské horkokrevnější. Ale jasně, ani mně se to nelíbí. K tomu bordelu - zajeď na ty největší okresky a vesnice do Francie, Itálie, je tam bordel stejný jako tady, ani ty silnice nejsou nic moc. Naproti tomu třeba Holandsko apod., to je krása. Ale projdeš nějakou zadní uličkou, ve Španělsku apod. i dokonce ve městech jako je Barcelona a bordel strašný. Když jsem viděl ze zadních uliček pootevřené dveře do kuchyní restaurací, tak i ten nejtolerantnější hygienik by to tam měl hned zavřít. Prostě jak poznávám cizí země a nakukuji jim pod pokličku, tak si nemyslím, že bychom se měli až tak moc stydět. I když jak v čem. Cestování pro mne je i hodně o tomhle.. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Tak jsme zpátky. Rumunsko, tentokrát po ukrajinské hranici...Až na ta obrovská vedra a některým místům, ze kterých se pomalu stává masová atrakce, to opět bylo super. 

Upraveno uživatelem Cyril
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, kamarada oslnily v Chorvatsku obytne privesy a jak jejich obyvatele si v kempu uzivaji dovolene. Nadchl se pro Wenzel ponorka ktery se vyrabel pred lety na letisti v Brne Turanech. Je to ten , jak se dolu vysune ta podlahova harmonika. Nemate s tim nejake zkusenosti?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Uzasna kara a paradni stan! Kolik se vas do toho stanu vejde? Zbytek spi v aute nebo ..?

Dík. Stan je James Baroud. Je pohodlný tak max. pro tři (žena a děti) a já spím na rozkádací posteli v autě. Pro dva a do složitějšího terénu jsme dříve používali starší úzkou a krátkou Maggiolinu (modrá). Ale je těžká skoro jako obrovskej Baroud, tak už to často ani nepřehazuju a jezdím jen s velkým. Střešní stan je svoboda na čtyřech kolech....teda pokud nám to časem někdo nezatrhne....Je to dobrý i pro akce s motorými padáky, na výlety po celám světě...prostě super. Byli jsme s tím ina Sahaře, Islandu..a td.   

Ps. Ivane nádhera....skoro jsem měl chuť vzít to nad vámi domů, ale spěchal jsem a letěl jsem přes TMA Pardubice. 

Upraveno uživatelem Cyril
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...