Přejít na obsah

Seiko Prospex SBDC001 Sumo


jacob

Doporučené příspěvky

Dámy a pánové, zdravím Vás a velice rád bych Vám zde něco napsal o hodinkách Seiko SBDC001, které jsou zde na Chronomagu možná i známější pod názvem Seiko Sumo.

 

První bych měl napsat něco málo o tom, proč zrovna tyto hodinky.

 

- Potřeba koupě nových hodinek se dostavila a volba padla na kategorii sportovní hodinky, anebo divers. Po chvíli přemýšlení jsem se začal rozhodovat mezi Steinhart Triton 100 ATM a Seiko SBDC001.

 

- Musím napsat, že Steinharty Triton se mi dlouho líbily, ale nakonec mě odradila luneta, tedy její "plastový" vzhled a kovová část hodinek (obruba) mezi sklem hodinek a již zmíněnou lunetou. I přes tyto dvě věci se dle mého názoru jedná o velice osobité a kvalitní hodinky za skvělou cenu. Firma Steinhart dělá po přibližně deseti letech své existence velice kvalitní a většinou i hezké hodinky. Jakmile se odpoutají od Rolex designu u některých svých modelů, tak to bude zase o něco lepší.

 

post-1156-039607300 1327219507.jpg

 

Seiko SBDC001 Sumo - technické parametry.

 

- Automatický stroj, konkrétně kalibr 6R15.

- Průměr pouzdra je 44 milimetrů bez korunky, korunka má přibližně 4 milimetry.

- Výška hodinek je 13.5 milimetrů.

- Váha hodinek s originálním kovovým tahem činí 187 gramů.

- Rozteč pro řemen, nebo tah je 20 milimetrů.

- Hodinky jsou vybavený tvrzeným sklem Hardlex.

- Ručky a indexy jsou pokryty vrstvou Lumibrite.

- Vodotěstnost je 20ATM, chcete-li 200 metrů.

 

Stroj, kalibr 6R15.

 

- Rád bych napsal něco málo o samotném srdci hodinek. Hodinky jsou vybavené in-house kalibrem 6R15, který vzdáleně vychází z kalibrů řady 7xxx, avšak jeho parametry a přesnost jsou výrazně lepší. Mezi faktické přednosti kalibru 6R15 patří ruční nátah, hacking (zastavení vteřinové ručky) a padesáti hodinová rezerva nátahu. Kalibr 7S35, kterým jsou vybaveny například Seiko Monster, Samurai, nebo i řada Seiko 5 disponuje nižší rezervou nátahu, přibližně čtyřicet dva hodin a postrádá funkci hacking.

 

- Odchylka kalibru 6R15 za dvacet čtyři hodin je výborných 1 až 1.5 vteřiny. Pro srovnání Seiko Samurai a kalibr 7S35 se předchází o 9 až 10 vteřin. Pro zajímavost bych dodal, že pokud má den 86 400 vteřin, tak ochylka mých Seiko Sumo je přibližně 0.0015% za jeden den. Pokud tedy nějaké hodinky mají odchylku například 5 vteřin za den a stěžujete si, jak jsou hodinky nepřesné, tak je potřeba si uvědomit, jak malá odchylka to ve skutečnosti je.

 

- Níže příkládám fotografie obou výše zmíněných strojů. Vlevo je kalibr 6R15 (Sumo, Alpinist, ...) a na pravé straně je kalibr 7S35 (Samurai, Monster, Seiko 5, ...).

 

post-1156-072262200 1327221839.jpg

Jak se hodinky nosí.

 

- První musím napsat svůj subjektivní názor na design hodinek. Kombinace leštěných a kartáčovaných ploch je podle mě dokonalá. Celkový tvar pouzdra, kde se střídají oblé a ostré plochy je opravdu velice přitažlivý. Korunka na pozici hodinového indexu čtyři je samozřejmě šroubovací s velmi pěkným logem S, které může dávat najevo, že hodinky pochází od výrobce Seiko anebo se hlásí k řadě Scuba. Já se přikláním k první variantě.

 

- Číselník chrání mírně klenuté, na pohled téměř ploché tvrzené sklo Hardlex, které je v jedné rovině s lunetou. Luneta má velmi přesný přesvědčivý chod a je jednostranně otočná. Při otočení o 360 stupňů uslyšíte sto dvacet cvaknutí. Samotný ciferník černé barvy má kovové plastické indexy a ostatní nápisy jsou tištěné. Moc se mi líbí zvolený font písma u nápisu Automatic, který je tištěný kurzívou a stalo se tak poprvé u potápěčských hodinek Seiko. Na zahraničních fórech se často vedou diskuze o tom, že Seiko má trochu problémy s výstupní kontrolou kvality i u dražších hodinek. Jako problém, konkrétně u modelů Sumo se například uvádí to, že ciferník je o něco posunutý oproti vnitřní lunetě. Je pravda, že ciferník je posunutý možná ani ne o půl milimetru. Naprosto stejně jako u mých Omega Seamaster.

 

- Luminescence je jedna z nejsilnějších, co jsem kdy viděl, pokud nepočítám například hodinky Ball, které svítí jako z jiné planety. Sumo není potřeba nechat nasvítit například přímo pod lampou, ale i přesto vydrží svítit až sedm hodin. Podle zpráv ze zahraničí Sumo svítí lépe, než například Seiko SBDX001 z řady Marine Master. Toto tvrzení by mohli potvrdit někteří členové, kteří zde na fóru vlastní oba modely zmíněných hodinek.

 

- Hodinky jsou dodávány s tahem širokým 20 milimetrů, který se skládá z plných dílků (opravdu to není žádné chastítko). Spona je překlápěcí s dvěma pojistkami proti nechtěnému otevření. Již zmíněná šíře tahu dělá hodinky ještě větší, než ve skutečnosti jsou. Například Seiko Samurai s tahem, který je široký 22 milimetrů působí o něco vyváženějším dojmem, ale Suma dle mého subjektivního názoru sedí na ruce lépe.

 

- Ocelové dýnko hodinek je samozřejmě šroubovací a na jeho povrchu jsou veškeré důležité údaje o hodinkách, jako například typ stroje, údaj o tom, že hodinky byly vyrobeny v Japonsku a také se na dýnku nachází známé plastické logo vlny, podle kterého můžeme identifikovat Seika pro použití ve vodě a pod její hladinou.

 

- Myslím si, že užitná hodnota hodinek Seiko Prospex SBDC001 a jejich kvalita vysoce převyšuje jejich pořizovací cenu. Cítím, že se pomalu odpoutávám od Swiss Made syndromu a přemýšlím nad SBDX001 Marine Master :-).

 

Fotografie k recenzi

 

post-1156-084320300 1327235733.jpg

 

post-1156-079208100 1327235762.jpg

 

post-1156-046263700 1327235784.jpg

 

post-1156-047838100 1327235811.jpg

 

post-1156-080330700 1327235869.jpg

 

post-1156-017855600 1327235901.jpg

 

post-1156-001005500 1327236119.jpg

 

 

 

Upraveno uživatelem jacob
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

hezky napsaná recenze, díky.

suma mám jako své nejlepší hodinky a zatím nemám důvod zkoušet něco lepšího od jiné značky. jsou to parádní hodinky s nádherným pouzdrem a špičkovým zpracováním. a díky 20mm šířce tahu jsou velmi pohodlné.

ohledně skla, nevím proč někteří blázní ze safíru - o něm by se dalo uvažovat jedině že bych hardlex brutálně doškrábal.

instatnt to tehdy moc hezky popsal, proč a jak.. jedna z věcí, pokud se nepletu je, že hardlex má větší propustnost světla než safír.

 

ještě k té přesnosti - docela by mě zajímalo, jestli 6R15 je nějak lépe laděn než 7S.., trochu o tom pochybuju.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ohledně zpracování, je to takové zajímavé. Moje suma mají boční kartáčovanou hranu poměrně tenkou, tak jsem na netu hledal detailní fotky a našel několik kusů a každé suma to měly trochu jinak, zejména spojení na nožce v té špičce jak se schází leštěné a kartáčované plochy. Někdy je tam špička, jindy leštění ubralo více materiálu, tak je tam ploška, ale to už je hnidopišství.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ohledně zpracování, je to takové zajímavé.

 

Když jsem dělal recenzi, tak jsem to studoval spíše na zahraničních fórech a ty leštěné/kartáčované plochy se tam také zmiňovaly. Jako další problém byl, že datumovka nebyla přesně ve středu datumového pole. Ale bylo tam více stejných názoru, že od roku 2009 se ty hodinky o dost zlepšily.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

... já mám hodinky na ruce, takže nemám potřebu je tady obhajovat...

 

Hele to je super formulace:-) Až teď si dokážu odpovědět na otázku, proč se vůbec nezastanu TH když se tu do nich dost často kope. Přestože furt nosím Aquagraphy a považuju je furt za jedny z nej diverů v nabídce Swiss v kategorii do 100k v poměru cena/"výkon".

 

Suma jsem prodal, stejně jako po všech Seikách co šli dál se mi stýská. Mrzí mě, že jsem je nezkusil i na tahu. Teď mám jen Landsmonstery a slintám nad MM. A ztotožňuji se s lidmi kteří při srovnání staví Suma na úroveň Bondovek. Byli tu odkazy na zahraniční diskuze, překládal jsem si to tehdy jen googlem.

 

Kdojinej není úplně marnej... na srazu zapůsobil velmi pozitivním dojmem, navíc měl na ruce móóc fajnové Spirity na tahu. Nakonec mě ani za vlasy nevykáral:-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nechci prilevat olej do ohne... dneska mi prisel safir s antireflexem na Suma... ale fakt jsem tohle vlakno necetl, nez jsem to objednal. :D no, Suma mela skrabanec, takze mi to usetrilo premysleni. proste safir za 53 usd a nazdar.

 

jo, a jeste dodam (mam SBDC003, takze modrasky), ze ackoliv cernou vlozku do lunety sehnat jde, a to bez vetsich problemu, tak modra je nesehnatelna. pouze jako celek s lunetou, asi za 50 euro. ale asi mi nic jineho nezbyde... i kdyz by me vyslo levneji koupit cerny cifernik a vlozku lunety a mel bych z nich SBDC001 jako nove, asi za 35 euro :D ale komu neni rady, tomu neni pomoci... ja si proste myslim, ze ta modra je prilis dobra na to, abych o ni prisel ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přečtěte si taky tohle. Prostě dokud nebyli schopni při uspokojivých nákladech vyrobit safír s lepšími vlastnostmi než jejich high-end hardlex, tak používali hardlex. Poznámka o swiss made syndromu celkem sedí, opravdu netuším kde se bere ta někdy až nesmyslná adorace safíru. Připadá mi to jako někteří lidé s bio úchylkou u potravin, případně apple nebo anti-apple fanatici :)

 

A díky za pěknou recenzi ;)

Upraveno uživatelem Chumpus
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, dokud nemají vlastní, po všech stránkách uspokojivé, řešení, tak danou věc nepoužívají. Proč by něco outsourcovali, když si to můžou vyvinout sami a lepší.

A já jsem za to rád. Radši se dočkám 100% dotaženosti než aby tam bylo něco polovičatého a nefungovalo to ideálně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

kdybych si měl vsadit na to, že seiko vyvine do roku 2050 superdokonalej hardlex, rolex a spol. od nich koupí patent a odepíše safír...

..byla by to sázka s maximálním rizikem... to už bych radši vsadil na to, že budějce s řepkou vyhrajou pohár uefa

Upraveno uživatelem montemar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdyz dojdou argumenty nastoupi no comment. :D

Nevim co tady resis. jestli se ti nelibi ze nejaky hodinky maji mineral a ne safir tak si kup jiny. Nebo si to sklo nech vymenit... Proste Seiko nekam dava Hardlex nekam safir , tak to proste je. Taky mam radsi safir a aje mi to prd platny...

Safir je proste tvrdsi ale krehci , takze treba ho neposkrabes ale snaze ti praskne / odstipne se po padu....

 

post-6982-097222600 1327416089.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Uzavřel bych to takto... Hardlex na MM je úplně nejlepčí safír :)

 

Instant by měl za aroganci dostat 3denní ban, dovolil si, ačkoli nemůže spát a má čas, chtít po někom aby si něco vygooglil :D

a boha jeho Juraj neni ty si sám Vlado veliký?:suicide_anim:

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zase se to nejak zvrtlo, ta diskuze, ne? ;)

 

Pod to se podepisuju, ta modrá je prostě nádherná.

A ještě dotaz, ten safír od Harolda je taky mírné vypouklý jako originální sklo, nebo rovný?

 

bohushu, safir je delany 1:1, tedy naprosto stejny rozmer i tvar. takze mirne vypoukly.

 

jo a pro ostatni bych si dovolil i jednu pripominku. ac mam Seiko nesmirne rad, tak nektere jejich postupy proste nechapu. servis bude asi jeden z nich. ted resim napriklad nasazeni jednoho dilku tahu na Landmonstera, ze kterych jsem ztratil tu osicku. no a po dlouhem premlouvani a otravovani se uvolil oficialni servis v UK, ze to udelaji. "oprava", kde jde POUZE o jednu osicku v radech haliru, me prisla na 25 liber. a to se jeste usilovne modlim, aby mi to poslali zpet ve stavu, ktery bude uspokojivy.

 

pripadnym rypalum si dovolim podotknout, ze:

1. problem neni u me jako zakaznika, ale v nemoznosti koupit original Seiko dil (a to jsem se i zaregistroval jako odberatel u hodinarskeho velkoobchodu, ktery ma pristup ke kompletnimu sortimentu nahradnich dilu Seiko)

2. co se tyka nahradniho skla na Suma, tak to jsem nezkousel... jenom nahradni vlozku do lunety, kterou Seiko samostatne ale NEPRODAVA... takze zpet k bodu 1.

 

chci tim jen rict, ze original neoriginal, nekdy to je proste schudnejsi alternativa... nehlede na to, ze se shanenim je nulovy problem, coz by se u original dilu od Seika rict asi nedalo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové, abych to tady odlehčil, tak jsem chtěl vyfotit luminescenci v porovnání se Seiko Samurai, a Omega SMP. Připavím si foťák, stativ a hodinky na stojánky. Vracím se, protože mi chyběl jeden stojánek a cestou rána. Kopnul jsem do skřínky a zlomil si prsty na noze. Tedy jeden jsem si zlomil a druhý narazil.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...