Přejít na obsah

Kalibry 55 a 57


Doporučené příspěvky

Rád bych se zeptal znalejších členů a majitelů starých Primek na zkušenosti s kalibry 55 a 57. Když si prohlížím fotografie historických kalibrů, tak po ryze vizuální stránce se mi kalibry 55 a 57 zdají nejzajímavější, protože jsou prostorově "vícevrstevnaté". Pokud tomu dobře rozumím, tak uzavírají první řadu kalibrů odvozených od francouzského kalibru LIP R25-3, protože kalibry 66 a další jsou odvozeny od švýcarské ETA 1080. Současně to jsou jediné kalibry Prim, které mají centrální vteřinovku s nepřímým náhonem. V literatuře jsem se dočetl, že vteřinový pastorek je v tomto případě stranou mimo přenos hnací síly v hlavním soukolí a je poháněn přídavným kolem umístěným na hřídeli mezilehlého kola. Čep vteřinového pastorku je přidržován pružinkou, která současně brzdí vteřinovou ručku a tím eliminuje mezizubní vůli, která by jinak způsobila chvění vteřinovky. Nevýhodou tohoto řešení je to, že část energie pera se zbytečně vyplýtvá na brzdící pružinku. Tolik teorie, pokud jsem ji správně pochopil (v opačném případě mne klidně opravte). Jak je to ale v praxi? Jak si zachovalé hodinky s těmito strojky stojí z hlediska rezervy chodu, přesnosti a spolehlivosti v porovnání s hodinkami vybavenými ostatními kalibry z 50. a 60. let? Pohybuje se vteřinovka skutečně bez chvění?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám dvoje s kal. 55, oboje slušně zachovalé (pavouk dokonce velmi). Oba strojky jsou v dobré kondici, s rezervou kolem 36 h, přesnost chodu lepší než 30s/den. Odchylka je stabilní, takže by určitě šly při troše trpělivosti zregulovat ještě lépe. Žádné cukání nebo nerovnoměrnost pohybu vteřinovky jsem nepozoroval.

 

post-7426-069802800 1330984364.jpgpost-7426-064724100 1330984382.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky moc. Takže tyto kalibry s nástavbou nepřímého náhonu šlapou i po letech dobře. Pohrávám si s myšlenkou mít nějaký v pouzdru s průhledem.

 

Každopádně je na něj krásný pohled - jednak kvůli vícenásobnému vrstvení a druhak kvůli kolíčkové setrvačce. :smile_anim:
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud trváš na fotkách tak rád dodám ,ale pokud by ti stačily míry tak tady jsou.Traktor průměr dýnka 34mm a výška cca 3mm a u kal 57 průměr 31mm a výška 4.3mm.Nevím ale tyto dýnka mezi sebou nepřehodíš. :crying_anim: Bastlení zdar

Upraveno uživatelem skodna
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...