Přejít na obsah

Výstup do b.c Mount Everestu a jiné krásné kopečky


Doporučené příspěvky

to je pravda, se mi právě zjara i z kraje léta zdálo, když to plánovali a tisk tomu dělal publicitu, že to je docela risk za hranou. Čekal jsem všechno možné a také že tam polezou v nepřízni počasí, ale klobouk dolů, zvládli to v klidu a s jistotou návratu.

*

Upraveno uživatelem eloga
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ok, dobrej je více než 100%, ale za hranou je za hranou, na to už pak někdy není kdy atd., 

viz toto https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/na-everest-zkousel-vylezt-sedmkrat-osmy-pokus-stal-japonce-s/r~62f9863c5e7a11e8a1e90cc47ab5f122/

ale v každém případě myslím, že v dobrých podmínkách to Mára na Parbatu zmákne.

**

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na Mont Blanc zavádzajú limit. Na horu pustia menej horolezcovhttps://www.aktuality.sk/clanok/620822/na-mont-blanc-zavadzaju-limit-na-horu-pustia-menej-horolezcov/?AT=wgt.article_clanok-podclankom.c.x...B.neviem, ci sa to tu uz nahodou nespominalo

Já s tím asi souhlasím, šestnáct mrtvých je už alarmující číslo :-( Každá hora je jiná, každá něčím specifická a Mont Blanc bohužel získal nálepku hory výstupově lehké, turistické, což je na míle vzdálené realitě. Já osobně jsem tam byl svědkem, když jsme potkali skupinu maďarů bez lana, cepínů, přileb, copak, ale někteří v teniskách a větrovkách. A kam že to šli? Nahoru, byli jsme v šoku, ale bohužel se takto vydá na horu ročně desítky lidí. Dolezou na Gouter, šťastlivci to otočí, ti co jdou dál bohužel často umírají. Mont Blanc je hora těžká, meteorologicky nevypočitatelná a samozřejmě nebezpečná jako každá jiná. Malý sestřih z naší expedice, šli by jste ho v teniskách? :-)

 

Upraveno uživatelem African
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Afri, to je ale vsude. Staci se podivat jen pres hranice do Tater.

A ja dnes pomahal dvema ceskam v pokrocilem veku dolu z hrebenu ( dal jsem jim lahev s pitim, sam pravda v sandalich, ale mel jsem sebou 5l vody, ony vybaveny jak do velehor, ale kazda 0,5l lahev od coly ).

Ja omezeni beru, ale temhle turistickejm "dobrodruhum" to asi nezabrani ve vystupu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

M.B. bych za snadnou horu asi neoznačil. Vlastně málokerá hora je snadná....během 10 minut se ti změní počasí, chytneš křeč, nátahneš si kolenní vaz a pak může být člověku krušno. Pořád plánuji Matternhorn. Teď mi volali známí, abych tam v půlce měsíce jel s nima. Říkám ok, ale že chci náký info o těch lidech.Zkrátím to- ve finále by šel kluk co byl asi nejvejš ve 3000m.n.m a na skále byl letos o prázdninách poprvé + jeho holka kerá byla na tý skále s ním a já prej bych byl na laně s jejich kamarádkou(ta na skále nebyla ani o těch prázdninách) :-). No nedivím se, že tam umírá průměrně 50 lidí ročně.achjooo. Ale udělal jsem si radost a zaplatil si lyže v Zermattu v únoru. Tak se tááák těším po všech těch Schladmincích, Kaprunu a Livignu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně o tom to je, lidi prostě nevědí, přirovnal bych to stejně jako když dáš klukovi, který má týden řidičák Ferrari do ruky. Není to jejich chyba, jen nevědí a potřebují nasměrovat a to plánuje dělat Chamonie při udílení permitu....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přišla mě cenová nabídka na Island Peak a málem jsem hodil vrtuli, za posledních pět let šlo všechno strašně nahoru a když to tak nějak dávám dohromady, jsem na 110, au :-( No nic, začínám smlouvat, osekávat a pomalu se koukat okolo. Uvidíme, už jsem poslal i nějaký ten dotaz na Aconcagua překrásný kopec. Hodně muziky za málo peněz...nelezl jste ho někdo? Každá informace potěší :-)

post-364-0-97184900-1536679708_thumb.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Wawricku, kamaráde, nešel jsi trek okolo Manaslu třítýdenní? Z doslechu krásně divoký a vcelku bez lidí. Dostal jsem právě velmi zajímavou nabídku. Island Peak za kilo dělat nebudu a nový starý dlouholetý nápad Aconcagua musím odložit na Leden 2020. Jedná se o super  parádní expedici s renomovanou Českou cestovní kanceláří za příjemné peníze, kdyby kdokoliv měl zájem, třeba i ty, pošlu detailní instrukce. Mají i dvě místa na Leden 2019, než jsem si uvědomil, že budu mít v hubě čerstvě nabouchané implantáty, takže bohužel nepřipadá v úvahu. Ale nevadí, stejně to bylo takové trochu narychlo, ale v roce 2020 do toho jdu, mám tam již rezervované místo  :clap: No a teď jelikož tři týdny máme všichni doma a v práci domluvené, tak hledám, hledám a Manaslu trek mě vychází jako dobrá volba. Navíc kluci nikam jinám nechtějí, ještě tam nebyli a já jim ho už pár let vychvaluji  :photo: 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Trek kolem Manaslu doporučuju - ačkoli jsme kvůli zemětřesení skončili ve vesnici Lho (to je ta s tím fotogenickým klášterem nad ní), už byla vidět tibetská kultura.

Pak jsme tam strávili ještě 7 dní, než jsme se dostali v rámci evakuace přeživších cizích turistů vojenským vrtulníkem zpět do KTM.

Jako aklimatizaci jsme měli domluvený výstup na hranici s Tibetem (tam prý mají na čáře Číňani kamery a když se někdo blíží, hned se dostaví, aby náhodou...).

Doufám, že se tam ještě někdy dostanem.

Je méně frenkventovaná než ostatní treky (havně Ananpurna a BC Everest apod.) Dostaneš se do sedla před 5.000 m n.m., dá se všude vyspat pod střechou (bez vlastního stanu - to byl požadavek přítelkyně). Blízkost Tibetu. A neuvěřitelně krásné hory a příjemní lidi  (čím výš, tím líp).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Afri: Manaslu som nešiel, nejako ma neláka. Plus som pár rokov dozadu spal pod sedlom Thorong La v čajovni u dvoch bratov, čo odtiaľ odišli, lebo im nesedela tamojšia mentalita. Ešte v deväťdesiatych rokoch tam panovala povera, že cudzincov treba kántriť, lebo odnesú šťastie :) A nepálska vláda spolu s maoistami mali problém im vysvetliť, že cudzinci prinášajú peniaze a obživu, bude sa im žiť ľahšie. Inak pár rokov dozadu (3-5?) miestni vybielili tábor tesne pred sedlom Larkya La. Bohužiaľ to teraz neviem nikde nájsť, pritom som si istý, že o tom písali aj niektoré SK/CZ weby.

 

Ja na tvojom mieste by som išiel okolo Dhaulágirí. Veľmi špecifický trek, divoký a zaručene najmenej frekventovaný v celej oblasti. Aj do Mustangu už chodí viac ľudí. Pritom okolo Dhaulágirí nepotrebuješ žiadne papiere, permity, povolenia ani guida, proste hneď po prílete do KTM môžeš pokračovať do Pokhary a Beni. Plus je tam bonus, môžeš si vybehnúť na Thapa Peak, čo je miestna veľmi jednoduchá šesťtisícka, ale na tú je už povinný guide, ak to teda nechceš vyjsť na drzáka (čo tam je inak dosť jednoduché a pomerne bezpečné, lebo vidíš na kilometre ďaleko, či niekto nejde). Podľa mňa by ťa to aj viac uspokojilo, ako bežný autostrádny choďák Manaslu Circuit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...