Přejít na obsah

Grand Seiko SBGW031


Sorbus

Doporučené příspěvky

Občasné neprozíravé návštěvy zdejší sekce Japonské hodinky mne uvrhly do pokušení, jemuž jsem nakonec neodolal. Výsledkem je nákup hodinek SBGW031 z mechanické řady Grand Seiko. Nákup jsem uskutečnil v internetovém obchodě pana Seiya Kobayashi (link). Seiya-san, který je zde na fóru dobře znám, ochotně odpovídal na všechny mé dotazy, kterých nebylo málo, a po podání objednávky jsem měl hodinky v EMS balíčku do týdne doma. Jeho obchod mohu jen doporučit.

 

Model SBGW031 byl uveden na trh v únoru tohoto roku a jak indikuje písmeno "W" v jeho označení, má manuálním nátah. Hodinky nemají datumovku, ze které jsem slevil kvůli celkové čistotě jejich designu. Ten plně odpovídá ustálenému stylu mechanické řady Grand Seiko a navazuje na předchozí manuální model SBGW001. Jako všechny hodinky Grand Seiko pochází z hodinářského ateliéru Shizuku-ishi, který je součástí Morioka Seiko Instruments Inc. a nachází se v prefektuře Iwate na severu ostrova Honšú (link). Průměr hodinek je 35.8 mm, výška 11.6 mm, rozteč nožek 19 mm, váha 61 g a vodotěsnost 3 ATM (30 metrů).

 

Číselník má barvu světlé slonové kosti. Minutové indexy jsou tištěné, zatímco hodinové indexy jsou z leštěného kovu. Dauphinové ručky hodin a minut doplňuje útlá vteřinovka. Všechny ručky jsou rovněž leštěné a na koncích mírně zahnuté směrem k číselníku. Cylindrické mírně konkávní safírové sklíčko s vnitřním antireflexem dodává hodinkám na půvabu. Mám cylindrická sklíčka rád. Na číselníku nevznikají žádné odlesky, světlo jakoby se do jeho měkce matného povrchu vsakovalo. To vytváří vysoký kontrast s kovovými indexy a ručkami. Díky této skutečnosti a díky dokonale průzračnému sklíčku je čitelnost hodinek výborná.

 

Pouzdro je z leštěné oceli, nožky mají na horní vnější straně úzké fasety. Všechny linie nožek i dýnka jsou velmi propracované a měkkce zaoblené, není tu nikde žádná ostrá hrana. Dýnko zdobí plastická obruba a nesmí chybět ani slavný lev, symbol Grand Seiko užívaný od jeho vzniku v roce 1960. Ten je umístěn v safírovém skle průhledu dýnka, ale pohledu na strojek nijak nebrání, protože se ukáže jen při pohledu ze strany z určitého úhlu. Nápisy umístěné mezi obroubou a průhledem jsou filigránsky jemné. Samotná ozdobná obruba je velmi úzká a elegantní. Korunka nese plastická písmena GS a výborně padne do ruky.

 

Uvnitř pouzdra pracuje strojek nového kalibru 9S64, který měl premiéru v loňské limitované edici k oslavě 130. výročí prvopočátku Seika (modely SBGW033, SBGW039 a SBGW040 v oceli, zlatě a platině, link). Pan Kintaro Hattori, zakladatel firmy Seiko, totiž zahájil svou hodinářskou dráhu v roce 1881, kdy si ve věku dvaceti dvou let otevřel v Tokiu malou prodejnu a opravnu hodin. Průměr strojku je 28.4 mm, výška 4.9 mm, frekvence chodu 28800 půlkmitů za hodinu (4 Hz), počet kamenů 24 a počet součástek 146.

 

Pero je ze slitiny SPRON 510 a vlásek setrvačky ze slitiny SPRON 610. Oba materiály byly, jak také jinak, vyvinuté firmou Seiko. Strojek má jeden perovník, který poskytuje rezervu chodu 72 hodin. Provedl jsem zkoušku a od plného natažení do zastavení hodinek jsem naměřil 75 hodin a 45 minut. Samotné natahování je velice hladké, korunka neklade po celou dobu až do úplného natažení prakticky žádný odpor. Pro plné natažení zastavených hodinek je potřeba necelých 60 otočení korunkou, což při pravidelném denním natahování znamená zhruba 20 otáček. To se může zdát hodně, ale vzhledem k minimálnímu odporu je to rychlý a příjemný proces.

 

Podobně jako v ostatních nových kalibrech řady 9S má krokové kolo zvláštní skeletonizovanou podobu, která snižuje jeho hmotnost, a konce zubů mají malé žlábky, které slouží jako zásobárna maziva. Krokové kolo a kotva jsou vyráběny technologií MEMS (Micro Electro Mechanical System), která proti jiným postupům umožňuje vytvářet složitější tvary a současně zvyšuje kvalitu zpracování. Informace k technologii MEMS lze najít na stránkách Seiko Instruments Inc. (stručné vysvětlení: link, použití k výrobě hodinkových součástek: link, výhody této technologie: link).

 

Garantovaná přesnost je -3/+5 sekund denně v klidové poloze a -1/+10 sekund denně při běžném užívání, kdy jsou hodinky část dne na ruce a část dne v klidu. Všechny strojky Grand Seiko prochází 17-denním testováním v šesti polohách při teplotách 8, 23 a 38 stupňů Celsia. Test Grand Seiko, který se v dnešní podobě užívá od roku 1998, je ve všech měřených parametrech buď stejně přísný nebo přísnější než švýcarský COSC. V praxi eviduji odchylku zhruba +1 s za den, pokud jsou plně natažené hodinky odložené v klidu číselníkem nahoru, a zhruba +3 s za den, pokud jsou přes den na ruce a v noci odložené číselníkem nahoru. Hodinky mám ale krátce, strojek není zaběhnutý a také jsem ho neměl možnost sledovat po delší dobu. Na jakékoliv hodnocení přesnosti a stability chodu je proto zatím brzy.

 

Vzhledově strojek spojuje technickou pragmatičnost s perfektním zpracováním. Tříčtvrteční hlavní můstek a můstek setrvačky jsou rhodiované a zdobené tzv. "tokijskými pruhy". Ty vytváří intenzivní hru světel a stínů, která vyvolává dojem, že povrch můstku je plasticky zvlněný. Plocha můstku je kromě toho využitá pro popisy kalibru a identifikační údaje. Západkové kolo perovníku je profilované a nezvyklým prvkem je velký kámen pod západkou. Za pohled určitě stojí z části viditelné skeletonizované krokové kolo, ale k vychutnání jeho složitého tvaru už potřebuji lupu.

 

Podtrženo a sečteno, zpracování všech částí hodinek je bezchybné. Měření času zajišťuje moderní strojek, který je vyráběn s použitím nových materiálů a technologií. Vzhledově se hodinky vyznačují barevnou střídmostí oživovanou vysokým leskem kovových prvků, přičemž čitelnost času je bezproblémová. Jejich design je zdánlivě prostý, ale ve skutečnosti velmi promyšlený a propracovaný. Seiko prohlašuje, že cílem Grand Seiko bylo a je nabízet "the best basic watch in the world", u kterých forma následuje funkci a které mají vše podstatné a nic nadbytečného. SBGW031 jsou myslím klasickou ukázkou této koncepce elegantní účelnosti.

 

 

1. Hodinky na ruce (obvod zápěstí 17.5 cm). Barevné odlesky jsou odrazem okolní zeleně (fotografie byla pořízena venku).

post-11943-062924300 1336627973.jpg

 

 

2. Číselník.

post-11943-026480400 1336627979.jpg

 

 

3. Pohled ze strany.

post-11943-012905100 1336627986.jpg

 

 

4. Detail hrany sklíčka a indexů.

post-11943-026755800 1336627991.jpg

 

 

5. Bok pouzdra a korunka.

post-11943-069390500 1336627996.jpg

 

 

6. Spodní část pouzdra a průhled na strojek. I ze spodní strany jsou všchny linie pouzdra měkké. Některé části strojku působí na snímku jako černé, ale ve skutečnosti jsou kovově stříbřité.

post-11943-089598300 1336628002.jpg

 

 

7. K hodinkám je kromě certifikátu o absolvování testů, manuálu k modelům s kalibrem 9S64 a záruční knížky přibalena také brožurka o obecné péči o mechanická Grand Seika a o vlivech na jejich přesnost, tzv. Mechanical Watches Hand Book. Tato brožurka je psána velice půvabným stylem. Zde je pro ilustraci úvod anglické části.

post-11943-061159200 1336628009.jpg

 

 

8. Zde ještě pro zajímavost pravidlo č. 6 ze stejné brožurky.

post-11943-021844700 1336628017.jpg

Upraveno uživatelem Sorbus
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 81
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Petře, gratuluju ke krásným a elegantním hodinkám a děkuji za pěknou recenzi.

Když člověk čte: necelých 36mm, tak si říká, že to budou malé hodinky, ale z fotek působí na Tvé ruce spíše větším dojmem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky všem. Obzvláště si vážím Harlequinova stého příspěvku :-)

 

Ještě k velikosti na ruce. Uvědomil jsem si, že můj snímek v recenzi je trochu zkreslený tím, že jsem zápěstí fotil příliš zblízka, jak jsem se pořád soustředil na hodinky. Mělo mi to dojít hned, ale nedošlo. Udělal jsem teď proto jiný snímek ze vzdálenosti, v jaké člověk normálně svou ruku vidí, a z něho následně výřez. Teď je velikost hodinek vůči zápěstí podána věrně.

 

 

post-11943-086771900 1336633819.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...