Přejít na obsah

Prim Sport - používáte lunetu?


Používáte lunetu?  

36 hlasů

  1. 1. Jak často používáte lunetu?

    • Pravidelně
    • Jen když se nudím
    • Vůbec nebo jen velmi zřídka
  2. 2. Vyhovuje vám klasická luneta?

    • Ano
    • Ne, radši mám reversní ve stylu Elton Sport
    • Ne, radši mám jinou

  • Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Doporučené příspěvky

Jsem popravdě asi ještě před měsícem netušil k čemu je... :-) jsem myslel, že je to na nic a kupodivu je to celkem věc.

 

Teďka ještě zbývá rozluštit tajemství chronometru nebo jak s pomocí lunety určovat světové strany.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Občas ji použiju.

1) označení začátku nějaké události a pak vím, jak dlouho mi "něco" trvalo

2) označení začátku nějaké události a pak vím, kolik mám času, než budu muset "něco" (např. vykopnu dcééru v kroužku a označím si, kdy ji vyzvednout)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Luneta se občas hodí na nějaký odpočet - taky si ho občas takhle ohlídám. Vzhled - stupnice je mi celkem jedno - to je věc zvyknutí si na konkrétní vzestupnost/sestupnost číselných indexů. Ale ten lumi bod na dvanáctce chybí, ale musel by být z kvalitní lumi, aby alespoň tu hodinu byl jasně čitelný a ovšem i lumi na hodinkách by musela být minimálně ve stejné kvalitě.

Pro "Odjinud" - podle lunety poznáš pytel a ne světové strany, ty se určují podle postavení slunce malou(hodinovou) ručičkou. <_<

 

 

post-5320-067721600 1338819104.jpgpost-5320-053766700 1338819112.jpg

 

 

 

Edit: překlep

Upraveno uživatelem Honza.manta
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Lunetu použivam k měřeni kratkych casovych useku v radu 0-60min. jde to i pres hodinu ale clovek si to musi pamatovat.

 

Sestupna luneta u potapecskych hodinek podle me pochazi z dob zacatku masovejsiho pot. rozvoje tj. cca 60.leta kdy se planovaly ponory dle zasoby vzduchu v prevazne vetsine na max. dobu pobytu pod hladinou do 1h nebo urcitý casový úsek strávený na dekompresni zastavce do urcitého cas. bodu a pak se jde dal a nastavi se na dalsi cas usek podle planu atd. Orliku a ES bych tipoval na 95% ze to byl pozadavek armadnich specialistu kde se takoveto specificke planovani provadelo nebo mozna provadi.

 

Pro sportovni cinnost v dnesni dobe bych rekl (i podle toho kolik svetovych vyrobcu vyrabi hodinky se sestupnou lunetou) ze praktictejsi je vzestupna luneta.ktera mi vyhovuje vic i pokud je v 0 poloze tak jako orientacni body 10, 20, 30 min odpovida desitkovym indexum pro rychlou orientaci na ciselniku. Pokud to k necemu ma slouzit mela by byt aretovana aby se za provozu neposunula.

 

Ta vzestupna luneta je takova nostalgie u techto (O+ES) MILITARY modelu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No a co ty lunety, co tam mají světové strany? To je přece na měřění svět. stran, ne? Chápu, že ve spolupráci se sluncem.

 

Jam mam taku lunetu.Este som nejako "nelaboroval" z jej pouzitim ako kompasu,ale aj to pride.K tomu mam aj merac rychlosti kroku,ale zatial naozaj luneta mi sluzi len ako jednoduche stopky popripade pocitadlo "piv" :smile_anim:
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je hezký, ale napřed si musíš ten sever najít - a to jde jenom podle slunce a malé ručičky - a teprve potom si podle toho nastavíš lunetu a můžeš odečítat úhly.

 

Jasnacka,ze to inak sa neda pouzit :wallbash:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na nejcastejsi odmerovani casovych intervalu mi to prijde praktictejsi nez chronograf. Vetsinou jde o minuty az desitky minut a na to luneta staci. U Igenu mi vyhovuje obousmerna otocnost i to, ze jde otacet snadneji nez lunety s aretaci. Takze pouzivam prakticky kazdy den.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vcelku často a to nejen proto,že tam je,prostě mě to baví a u většiny svých hraček chci využívat to,co obsahují nebo k čemu jsou funkce určené.

1.Měření pracovní pauzy.

2.Délka stejného úseku at´pěšky nebo na kole(samo nedůležité,nepřesné,pouze orientačně,na určení radikálního zlepšení či zhoršení postačuje)

3.Vaření těstovin.

4.Počítání piv při předpokladu delšího sezení a hlavně více lidí,ale hlavně pro orientaci,kolik zbývá sil,když už to člověk příliš nerozpozná,jen nesmí zapomenout pootáčet,nebo se to může vymstít!(dříve jsem vykládal sirky,ale ty mi vždycky někdo bral)

5.Doba platnosti lístku na MHD,když jednou za 100let jedu.(zejména v Praze,jinde snad tak dlouho nejezdím)

6.Reálná délka letu při změně časů mezi odletem a příletem.

7.Reálná doba funkčnosti RC nabíjecího modelu.

7.Doba zpoždění toho,s kým jsem domluven a on má zpoždění,není pak moc jeho argumentů proti seřvání!:-)

 

A v podsatě cokoli pro mě zajímavé,měřitelné a takřka veškeré hodinky,které mám,mají lunetu anebo ji vyžaduji,nejlépe klasickou,vzestupnou s čísly a indexy,ideálně podsvětlenou,aretaci vidím převážně jako výhodu,takže spíše jednosměrnou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já si občas z nudy stopoval na některých nudných přednáškách čas do konce, takže by se mi tenkrát hodila "potapěčská" luneta. Párkrát jsem si zkoušel stopnout cestu do školy, ale vždy to ztroskotalo na tom, že jsem na to ke konci zapomněl... :suicide_anim: Takže ji občas použiju na vaření těstovin, rýže,... ale na to jsem dřív používal jednu vychytávku na Sicurách, které teď mám radši někde v suchu, neb mi chybí čudlíky...

 

Úplně ideální by pro mne byla kombinace minutestop (vynulovatelná spřažená minutová ručka) + luneta na urční hodin. Co jsem tak koukal na strojek, tak ani není nikterak složitá komplikace, ale u žádných jiných hodin jsem to ještě neviděl...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tahle luneta je k nezaplacení, když se člověk nudí, jde s tím točit. A co teprve platová na Prim Sport 2, ta jde i sundavat, prostor pod tím čistit, zase nandavat. Na dlouhé schůze to pravé :)

 

Vzhledem k tomu, že považuji lunety za nejslabší články hodinek první generace (stačí se na ni křivě podívat a barva na vnitřní straně plastové vložky se oloupe, čitelnost se rapidně zhorší či dokonce čísla zmizí a z lunety je celkem pěkný neužitečný ozdobný prvek)i druhé generace (je to sice srdcovka, ale ošoupe se tak rychle, že je lepší na ni nesahat, hromadí se pod ní špína a že by ji pak člověk otočil třeba v rukavicích-chichi...) a taky vzhledem k tomu jak se čím dál hůř shání, nepoužívám. Když už si svátečně něco ze sbírečky vezmu na ruku, snažím se lunet vůbec nedotýkat (nekrmit, nedráždit, neklepat na sklo, neživit, nepřepínat, zkrátka neřešit :smile_anim: ). Jsem rád, že zatím vypadají jak vypadají.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Pouzivam denne na mereni pracovni pauzy a vubec vse, co je nahodou treba. Jsem liny zapinat na mobilu stopky pokud staci odhad v minutach. A diky foru ode dneska budu pouzivat na mereni poctu piv - co kousek to 5 dilku (at to po sestem jde jeste poznat okem a hlavne pohodlne posunout).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tahle luneta je k nezaplacení, když se člověk nudí, jde s tím točit. A co teprve platová na Prim Sport 2, ta jde i sundavat, prostor pod tím čistit, zase nandavat. Na dlouhé schůze to pravé :)

 

Moje řeč. :) A co teprve luneta s aretací třeba na Orientech, tou se dá navíc pod stolem krásně cvakat :lol:
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...