Přejít na obsah

Totální hodinkové přiznání II (ze Stodůlek) Diagnoza Chronobundus


long

Doporučené příspěvky

Ahoj kolegové a kamarádi,

jsem tady již delší dobu a napadlo mě že bych se s Vámi mohl podělit o část své diagnozy, která fakticky začala již před 24 lety a nikoliv až vstupem na forum Chronomag.

Když jsme nastoupil před 24 lety do prodejny Starožitností n.p Klenoty, měl jsem veliké , veliké štěstí na lidi kteří mě učili jak starožitnosti v praxi chápat a brát je do ruky, ale stejně tak si je ukládat do hlavy stejně tak jako informace,které byly nenahraditelné.

Můj šéf a učitel byl člověk s obrovskými zkušenostmi a dodnes je to člověk, kterého si ohromně vážím nejen jako člověka i mentora,ale stejně tak jako odborníka.

Hned po týdnu se mě zeptal jestli mám řidičský průkaz, čím jezdím a co že to vlastně sbírám.

Na dvě otázky ode mne dostal dost negativní odpověď, jelikož jsme byl mlád a zajímali mě opravdu zcela jiné hodnoty než sbírání " starých krámů".

Díky tomu ,že jsem byl opravdu mlád a nebyl jsem úplný vůl, nechal jsme se velice brzy " přemluvit" ke dvou změnám.

Začnu autem i když to nebylo to nejpodstatnější, ale po týdnu jsme zjistili že namísto Ford Fiesta který jsme v té době měl nutně , ale opravdu nutně potřebuji v té době kultovní Peugeot 309 GLD což jsme vyřešili v horizontu týdne včetně prodeje mého Fordíka a to i díky tomu, že v té době spadaly všechny autobazary pod n.p Klenoty v kterém jsem vlastně pracoval.

Spolu s novým vozem jsem byl postaven před problém co vlastně sbírat a to doslova a do písmene tedy zafungovalo to tak, že mi šéf řekl : tady se na krámě rozhlédni a něco si vyber co se ti bude líbit a bude tě to bavit protože každých chlap musí něco sbírat.

Lidi já tam stál na krámě jako trotl a opravdu jsem v té záplavě nevěděl co by mi dělalo radost a v tu chvíli to VLASTNĚ CELÉ ZAČALO a já se pomalu zamilovával do hodinek.

Hrnečky a porcelán byly pro báby, hračky pro teplouše a obrazy pro staré dědky. Sklo sbíral šéf a na mě vybylo hádejte co ????? ANO PŘECI HODINKY A HODINY !

Během prvních pár let jsem dostal slušnou nalejvárnu jak o značkách tak o strojích . Lemanie, Hanhart, Omega,Heuer, IWC byli v té době běžná vyskytující se věc a to jak stopky, náramkové, ale i kapesní. Současně mě učarovali například ročky a nebo například nástěnné hodiny s typem stroje REGULATEUR a vteřinovou ručkou na pozici 12 z roku cca 1860 s faktickou absolutní týdenní přesností.

 

Většina hovorů těchto let byla opravdu z větší části o hodinkách a hodinách všeho druhu a navíc nebyl opravdu problém v té době držet v ruce hodinky, které jsou nyní raritní.

Asi po třech letech k nám přišli z Vojenské správy a přínesli nám v krabicích od bot a od nějakého železnobrodského skla mnoho hodinek s černýmí číselníky a tří značek.

Ano máte pravdu byli to letecké hodinky tří nám známých značek Eterna, Longines , Lemania a k tomu pár zlatých náramkovách chronograph Heuer.

Vykoupili jsme je s podmínkou, že si přijde maximálně do počtu deseti lidí, kteří mají ke svojím hodinkám silný citový vztak a za tu výkupní cenu si je od nás odkoupí zpět.

Samozřejmě že u mne zůstali nějaké s těmi černými číselníky, ale hlavně mi šéf dovolil odkoupit si " za ranec" jeden ten zlatý chronograph Heuer.

Byly to mé prvé staré náramkové pořádné hodinky a začal jsem tedy se značkou Heuer, Lemania, Longines a Eterna.

Spolu s hodinkami jsem si díky této práci a díky tomu, že jsem seděl na schůzích v Jindřišské když šéf nechtěl jít vedle Míry Dušáka přičichl k diamantům a ostatatním drahým kamenům a šperkům a to hlavně díky tomu, že pod sebou měl fakticky výkupnu zlata naproti obchodnímu domu Máj. :-)

 

Za půl roku poté přišel k nám do krámu zákazník z Usa a měl na ruce hodinky které mě dostaly již na první pohled svojím vintage lookem. Byl to remake Longines Lindbergh a to nemluvím o tom jak mě dostaly na druhý pohled když je sundal z ruky a odklopil zadní dýnko, kde bylo uvnitř povídání o CH.A.LINBERGHOVI a to již raději nemluvím o tom co ce mi dělo v hlavě, když mě začal vysvětlovat funkci prostředního kroužku v číselníku a lunety v kontextu 1 hodiny a 15 stupňů a 24 hodin, tedy jednoho dnu a 360 stupňů, o které se právě za těch 24 hodin země otočí a důležitosti tohoto rozdělení v letecké navigaci. Šla mi z toho hlava kolem . Jeho povídání bylo o to zajímavější že pán byl 60 letý čechoameričan a pracoval v USA na výstupní kontrole ve fabrice na letecké motory.

Jak to dopadlo Vám musí být jasné: hodinky jsme od něho prostě i přes jeho lehký odpor při jeho příští návštěvě koupil a při jeho další návštěvě mi dokonce dle dohody přivezl i krabku a doklady.

Staly se z nás nakonec přátelé a mnoho let až do jeho smrti jsme si pravidelně psali přání nejen k vánočním svátkům.

Tak to byli mé první pořádné náramkové novodobé hodinky, které jsem si koupil. Ano Longines Lidbergh L2 601.4

 

Od té doby za těch 24 let jsem fakticky čtiříkrát změnil zaměstnání a zaměření i profesi, ale láska k hodinkám mě stále zůstala.

Následovalo postupně několik dalších koupených i prodaných náramkových hodinek:

 

Heuer Monaco

Heuer Monza

Heuer Carrera

Heuer Autavia

Heuer Carera novější model ( ty se mi stále ještě vrtí)

Heuer Carrera soudobé

Heuer Verona

Muhle Glashutte

Longines Weems

Longines Admiral

Longines Dolce Vita

Longined Lungo Mare

Longines Ladičkové

Breitling Chronomat

Bretling ( nějaké dalšé novodobé)

Breitling v titanu Sea Wolf ( ty se mi stále ještě vrtí)

Omega Seamaster celkem 3x

Omega Speedmaster 2x

Cartier ?

Bel a Ross Demineur

Tissot 4x

Baume Mercier Formula 1

Eterna

Mondaine

Movado

Bulova

Candino 2 x ( jedny se ještě vrtí)

Squalle ( s velikou historií a ještě se vrtí)

Sinn

Laco

Steinhart B uhr

Steinhart Chronograf

Fortis jsem měl asi 4 x včetně posledních chronografových modelů

Luminox také proběhl

Traser do automatů přes Quartz se otočil doma si 6 x

Seika asi 10x mimo 3 verzí Alpinistů, 2xMonster a všech verzí Samurai opakovaně asi 2x

G shock asi také tak 10 kousků z toho 3 kousky stále doma

Prim Orlík různé remake také 3x

PRIM všechny Diplomat, Pseudo Diplomat, Elegant, Sport Igen, IIgen a většina novodobějších Sportů v mechanice a Quartz a vojenských, leteckých i například lesnických ( jsou stále vystaveny doma)

Wittnauer,Hamilton,Tavanes Watch, Minerva, CWC, Enicar, včetně těchto i jiných vojenských modelů a modifikací samozřejmě nemohli chybět

Samozřejmě jsem na mnoho značek i modelů zapomněl, jelikož jsem si během let jaksi nevedl evidenci, ale to na rozvinutém Chronobundusu jaksi nic nemění.

 

Raději nepočítám kapesní hodinky, stopky, nástěnné a ročky i jiné typy větších hodin, které nám doma svým občasným potikáváním zpestřují chvíle pohody a odpočinku.

 

 

Ale stále jsem měl až do minulého týdne pocit, že mi jaksi něco chybí a až koncem minulého týdne jsem zjistil co to vlastně je.

Jsou, respektive byly to hodinky !!! Divné co ?

Jsou a nebo spíše byly to přeci mé první náramkové novodobé hodinky Longines Lindbergh , které jse před cca 5 lety z mě neznámého důvodu zbytečně za pár peněz prodal.

Říkal jsem si, že by se kruh mohl uzavřít a díky fajn dohodě s místním příjemným členem JSEM UZAVŘEL KRUH A VLASTNĚ JSEM SE VRÁTIL TAM, KDE JSEM PŘED MNOHA LETY ZAČAL.

Tak tady jsou :

 

 

 

Díky za přečtení a přeji vám hezký den plný myšlenek o Vašich nových hodinkách

 

 

 

 

zdroj fotografií: Google

post-965-015960800 1346144537.jpg

post-965-081719500 1346144564.jpg

post-965-002556700 1346144613.jpg

post-965-026112500 1346144621.jpg

post-965-001980700 1346144681.jpg

post-965-089825200 1346144709.jpg

post-965-048859400 1346144776.jpg

Upraveno uživatelem long
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Krásný příběh, díky za něj. Rád jsem si jej pročetl. Longines Hour Angle Watch jsou opravdu parádní hodinky, které jsem už několikrát obdivoval. Jejich příběh je velmi silný, ale bohužel v novodobé historii kosmonautiky přebitý Moonwatchema. A to je škoda.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nemas tam rolex, iwc ani panerai, takze z pohledu moravsko-slezske kliky jsi jeste panic :D

 

 

 

 

To jo, to jo, máš pravdu předsedo. ale díky Tobě jsem si právě vzpomněl na jedny HEUER Potápky a na jednu tu moderní americkou značku hodinek s velkým osvitem a super luminovou. TAK ŽE + 2 KOUSKY do výčtu.

 

p.s. IWC by se nějaké kapesní jistě doma našly a Panerai se mi nějak prostě nelíbí.

 

Rolex si koupím, jestli se tedy kruh neuzavře a musí být z roku 1966

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pripada mi to jako sumarizace na zacatku ixteho dilu sagy "co se stalo v minulem dilu".

Zadne zachytne body ci usazeni v defintivnu nevidim... :smile_anim:

 

 

 

Píši , že se kruh uzavřel.

No popravdě rád by ch si dal pauzičku, nechal si to co mám a přestal vždy a všude čumět lidem na ruce a k televizi si sedat na 20 cm hlavně abych viděl jaké měl Belmondo hodinky, někdy mi z toho slzí voči a jsem zpocený (120 cm plazma Panasonic Viera).

 

Uvidím jestli budu ještě nakupovat, moc se budu snažit vydržet, ale nejsem kdoví jaký hrdina.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

....zase tolik toho tady nečtu,ale TOTO jsem si přečetl až do konce :-))))))......paráda!!!....i když jsem o asi o 5 let mladší než Ty a můj hodinkový příběh začal o ten samý časový rozdíl později,máme hodně společného......již jak před více než 30 lety jsem se stal pravidelným návštěvníkem všech strožitností a bazarů v Praze po boku mého táty a nedá se na to zapomenout :-)))))

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...