Přejít na obsah

Tuning Orient Mako (CEM/FEM6500...)


capillus

Doporučené příspěvky

Ahoj všem!

Mimo jiné i díky chronomagu jsem cca týden šťastným majitelem modré verze hodinek Orient označovaných jako Mako biggrin.gif. Vzhledem k tomu, že se jedná o hodinky nižší cenové kategorie nemají některé "vychytávky" dražších modelů. Jak jsem tak ale hledal po netu, dá se na ně sehnat ledacos. Rád bych tedy, pokud byste sem soustředili vaše zkušenosti, případně postřehy týkající se vylepšení těchto hodinek. Předem bych rád sdělil různým posměváčkům, kteří by nám šťastným majitelům chtěli vysvětlovat, že jsme si měli koupit dražší hodinky, že jsem se vážně hodně snažil, ale nic, co by mělo stejné vlastnosti a tak nádhernou povrchovou úpravu ciferníku, jako modrá verze, ani u mnohem dražších hodinek nenašel (a že jsem se snažil).

 

Takže první úprava, kterou bych osobně chtěl provést je výměna původního minerálního sklíčka za safírové. Kombinace s antireflexem by mohla dodat modré verzi ještě lepší dojem z nádherného ciferníku. Safír pro Maka by měl jít sehnat od jakéhosi Harolda alias Yobokies (yobokies(zavináč)yahoo.com.hk). Jeho album je k dispozici tady: http://s161.photobucket.com/albums/t208/yobokies/?start=all. Fotky Orient Mako jsou k dispozici tady: http://forums.watchuseek.com/f21/look-sapphire-orient-mako-cem6500-307867.html. Sklíčko je dokonce vypouklé, jedna fotka za všechny z uvedeného odkazu:

DSC_0285.jpg

Na uvedeném fóru se píše, že na rozdíl od původního sklíčka nemá leštěnou zkosenou hranu, tj. je matná. Na některých fotkách je to vidět na jiných se mi to nezdá.

Bohužel netuším, jak je to s výměnou. Mohl byste někdo popsat, jak je to složité, jestli to hodináři běžně zvládnou? Taky netuším jak je to s těsněním - jestli je vždy při výměně skla nutná výměna, nebo se dá použít opakovaně? Netušíte jestli jsou nějaké "standardní" rozměry, nebo musí být vždy na konkrétní hodinky? Aha, tak právě jsem našel safír i s těsněním ještě tady: http://www.orientuhren.de/sapphirecrystal-gasket-cememfem65-models-p-488.html.

Máte už někdo safír na svých Mako? Podělte se o zkušenosti případně fotky!

 

 

Další tuning by se mohl týkat dýnka. Na některé hodinky dodává průhledná dýnka opět Harold. Bohužel na Mako jsem je ještě neviděl. Já vím, on ten kalibr není na pohled takový jako třeba 7750 s modřenými šrouby a ženevskými pruhy, ale rád bych se občas na ten svůj běžící strojek podíval. Ve výsledku by to mohlo vypadat přibližně nějak takto:

bluesliderule2.jpg

 

 

Na některých fotkách z odkazu výše je vidět jiná barva lunety - černá luneta s modrým ciferníkem:

DSC_0282.jpg

Nevíte někdo, jestli je výměna pro hodináře "brnkačka" a kde samotnou lunetu sehnat?

 

 

No a poslední věc, která mě napadá je řemen. Rád bych vyzkoušel nějaký gumový / kaučukový / silikonový. Líbilo by se mi ale, kdyby byl vytvarován podle pouzdra. Prostě měl by mít u pouzdra vybrání, aby k němu hezky dosedl, něco jako tohle:

5480295888_12716d5be9_z.jpg

Mnozí jistě poznali řemen Sinn, prodávaný mimo jiné v chronoshopu. Taky bych se rád zkušenějších zeptal (tedy téměř kohokoli biggrin.gif), jestli je poznat rozdíl v komfortu mezi tímto Sinn řemenem a "obyčejným" např. RIOS Richmondem, který je v chronoshopu také k mání? Pak by mě zajímal rozdíl mezi motýlovou a překlápěcí sponou. Ty na první pohled jasné rozdíly mě vysvětlovat nemusíte, ale zajímalo by mě, která je např. pohodlnější na nošení, která se snadněji zapíná / rozepíná, která dýl vydrží apod.

 

Sakra to jsem se ale rozepsal. Doufám, že toto vláknou bude mít informační cenu nejen pro mě, ale i pro každého, koho zaujme jeho název.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 93
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Hele mám dojem, že to u těch mako, kde píšeš že jde o kombinaci černé lunety a modrého ciferníku, je jenom modrý odraz AR a jinak jde o standartní černá maka. Ale počítám že udělat takovou výměnu nebude problém, jelikož černá i modrá luneta budou jinak úplně stejný...

Jo a gratuluju k výběru. Myslím že v dané cenové hladině jde o dobrou volbusmile_anim.gif Taky jsem nad nima uvažoval ale nakonec jsem si přídil orient ray (samo že v modré barvěrolleyes.gif)

Upraveno uživatelem tomek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tomek: Asi máš pravdu, nejspíš to bude odraz od AR, ale taková barevná kombinace v kombinaci s černým gumovým řemenem by nemusela být vůbec špatná. Raye jsou samo taky moc hezký, mě se líbí na ciferníku čísla, takže volba byla jasná.

 

Jezevcik2: No, možná, kdyby se nás sešlo alespoň 10, tak bychom na orientuhren.de mohli mít nějakou slevičku - píšou to u toho safíru. Je to sice údajně dražší než od Harolda (59EUR vs. 48USD), ale zase je to s těsněním. Nikde jsem nenašel jestli Harold umí dodat taky těsnění.

 

 

 

Ještě jsem zapomněl na jeden tuning a sice lumi. Na orientuhren nabízejí už vytuněnou verzi s barvivem Superluminova BGW9. Co jsem četl, tak Maka prý svítí slušně. Já bohužel nemám možnost porovnat, tak nevím. Nicméně o něco víc bych snesl (koukám na čas, když se zbudím v noci). Porovnání na uvedeném shopu vypadá hodně lákavě:

Lumi%20vergl.jpg

Upraveno uživatelem capillus
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě to safírový sklo zajímá spíš kvůli tvaru (vypouknutí) a odolnosti než kvůli antireflexu.

 

Co se týká tahu, tak údajně se dají použít ty pro SEIKO SKX007. Podobný je Super Oyster Type 2, ktreý má plné koncovky. Četl jsem ale, že to prý nesedí úplně dokonale. Nicméně samotné (ale neoriginální) koncovky nabízel pro změnu Harold alias Yobokies - více tady: http://www.pmwf.com/Phorum/read.php?10,141017,141017. Ale je to dost starý post, tak nevím, jestli to ještě platí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdyby teda byl nekdo ochotnej objednat ten safir, tak bych do toho sel taky. smile_anim.gif Mam svy raye rad a je fakt ze jediny co mi vadi, je ta absence safiru. No a vzhledem k tomu ze jsem nedavno poskrabal sklicko, tak je vymena stejne nevyhnutelna. Myslim ze by to stalo za zvazeni a ze by se snad dalo dohromady dostatek lidi...

Jinak nevite nekdo, jestli by ten safir s AR nejak zasadne zmenil barvu (vzhled) ciferniku? Ted kdyz na neho sviti slunce, tak hraje hezky odstinama modre barvy, ale bojim se, ze po pripadne vymene bude pusobit spis jako cerny, pripadne ze ta hra barev uz nebude takova...worried_anim.gif

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Tak jsem psal Haroldovi, jestli má safírové sklo a k němu i těsnění, průhledné dýnko, plné koncové dílky tahu, případně ručky z big Mako (líbí se mi ta vteřinovka, rád bych jí dal na svá Maka). Bohužel je schopen dodat jen to safírové sklo. Aktuální cena je 53USD a zahrnuje doručení běžnou poštou. Co jsem se zatím různě dočetl, tak těsnění by se měla vyrábět ve standardizovaných rozměrech a neměl by být problém to správné sehnat. Zatím jsem po tom ale nepátral.

 

Našel jsem ale zajímavou potenciální modifikaci lunety. Orient dřív vyráběl model přezdívaný Submariner (asi víme proč :-D). Měl označení CER00008d (příp. 2ER00002d a černá varianta - CER00008b). Ta luneta nemá vybrání vložky u indexů na pozicích 5,15,25... Hodinky vypadaj trošku větší, podle mě jim to víc sluší. Připadá mi, že velikost lunety stejná jako na Makách (pouzdro na Subech je trochu menší). Našel jsem i fotky, rozebrané lunety (http://www.pmwf.com/Phorum/read.php?30,206914,206914). Jediná "drobnost" je že vložka má menší úhel zkosení než na Makách. Zkusím se pozeptat u Orientu, jestli by dokázali dodat lunetu jako náhradní díl. Možná by do ní šla lépe i vložka pro Suby popsaná výše s menšími komplikacemi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S tou lunetou by mě to dost zajímalo co by tam dobře sedlo. Nedávno jsem ji ošklivě zramoval (teda stačila by jen vložka, luneta je celkem ok) :suicide_anim: (vlastně i sklíčko, ale to sehnat jde).

Už jsem psal Haroldovi a ještě do dvou shopů s díly hlavně na seiko ale všichni jen ... "sorry" ... :sad01_anim: Hledám dál, ale kdyby jsi něco zjistil jistého,

určitě to sem hoď.

Upraveno uživatelem martin.951
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mně tunning na safír (taktéž od Harolda) na mých Seiko SKX007 realizoval pan Frýdl - zlatnictví Janka/Praha/Florenc...nové těsnění nebylo třeba a i s tlakovou zkouškou by ses mohl vlézt do 300,- (aktuální ceník neznám)...můžu jen doporučit, když bylo hotovo, dokonce mi poslal sms že si je můžu vyzvednout...každopádně, ať už to budeš dělat kdekoliv, trvej na tlakové zkoušce

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak safír jsem už u Harolda objednal. Díky Ondoni za tip na zlatnictví. O tlakové zkoušce jsem přemýšlel a docela by mě zajímalo, jak se to dělá. Viděl jsem nějaké fotky, kde to vypadá, že jsou hodinky v kapalině, pak mi není jasné, co se stane, když testem neprojdou (voda uvnitř?). Pokud by se testovalo jenom pouzdro, tak jaká je jistota, že zůstane vodotěsné i po vsazení strojku? Na některých to vypadá, že jsou v nádobě, kam asi pumpují vzduch, ale pak mi není jasné, jak se pozná, že se zvýšil tlak i v pouzdře. Prostě si nejsem jistý, jestli ta zkouška má vůbec nějaký vypovídající charakter, na druhou stranu už to asi dělaj léta, takže bych tomu měl prostě věřit. Poptám se u toho hodináře.

 

Jinak jsem psal i japoncům do Orientu kvůli lunetě a zatím se neozvali. Na druhou stranu jsem zkoumal blíže fotky uchycení lunety u Mak a Subů a příjde mi, že u Subů je méně zapuštěná v pouzdře, takže mám strach, že by byla mezi pouzdrem a lunetou mezera. Nicméně pokud se japonci ozvou a nebude to stát stejně jako nový Maka, tak to nejspíš zkusím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zkouška vodotěsnosti v kapalině se už podle mě moc nedělá. Ale mechanismus je tuším takový, že hodinky se ponoří do vody a z uzavřené nádoby se naopak vzduch odčerpává ...takže když je na cibulích nějaká netěsnost, unikají v tom místě bublinky...ale je tam podle mě docela nebezpečí, že když něco není ok a vyletí sklíčko, tak ti je prostě utopí...

 

No a přístroje na tlakovku mají podle mého dost citlivé čidla, aby ten rozdíl tlaků poznaly...zatím se mi nestalo, že by tlakovka vyšla ok a hodinky mi pak začaly mlžit ;)

 

edit: pravopys

Upraveno uživatelem Ondoni
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Začínám uvažovat o safíru - původní minerální sklo má nadprůměrné sklony k poškrábání - trochu vyčnívá nad lunetu a navíc je z nějakého měkkého materiálu. Povedlo se mi získat 2 velké škrábance (u 10 a mezi 1 a 2) a leštění byla neskutečná fuška :axehead:

 

post-7426-013653100 1348648770.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moje hodinky se už stačili políbit s kovovým zábradlím a kupodivu na původním skle ani šrám, ale trochu to odnesla luneta (naštěstí jen škrábanci). Našel jsem zajímavé vlákno, kde se baví o možnosti použít Seiko lunetu z SKX007 a 009. Jestli jsem to správně pochopil tak luneta je držená systémem typu "pero-drážka" (dá-li se to tak nazvat). Je tu samozřejmě nějaké to ALE. U těch Seiko hodinek je ta drážka mělčí a Orient má zase obráceně delší to "pero". Takže, aby Seiko luneta hezky seděla na Makách je třeba do té drážky navinout kus tenkého drátku. Pak to prý sedí výborně, bez problémů se otáčí, dokonce ty lunety mají prý 120 kroků. Někteří tam místo drátku použili těsnění pro dýnka vhodného rozměru, ale pak se luneta neotáčí. Více info tady: http://forums.watchuseek.com/f21/seiko-orient-hybrid-bezel-swap-264474.html.

Obrázek pro ilustraci:

Picture903.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podle mého ta luneta dost hodinkám ubrala.

 

Moje řeč...přiznám se, že tahle luneta bylo asi to jediné, co mi na mojich 007 vadilo...poptával jsem i u Harolda nějakou "PO style", ale jediným řeším by bylo vyměnit vložku lunety...ale to už je do jiného vlákna ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...