Přejít na obsah

Aktuální vojenské hodinky


odjinud

Doporučené příspěvky

Jelikož to s Longines MVS u mě vypadá na běh na delší trať, řekl jsem si, že bych mohl zatím prozkoumat dostupnější oblast dnešních voj. hodinek a to vč. digi.

 

Když tak koukám na fotky vojáků s hodinkami, zdá se mi, že každý má něco jiného (a to i pokud pominu izreaelské slečny na vojně :-) ). Existuje dnes vůbec něco jako vojenské hodinky, že se to v armádě fasuje? Nebo resp. nefasuje, ale že armáda řekne - ano, tyhle si můžeš koupit, tyhle ne?

 

Zatím jsem našel jen ty quartz navigátorské Maratony.

 

Zajímá mě hlavně americká, britská a česká armáda.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 62
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Tak jsem zde na fóru, v sekci digitálek, našel tohle: http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/21886-co-vydrzi-g-shock/page__st__100

a sice info, že určitý Casia G-Shock, model GX-56 prodělal na žádost Casia nějaký vojenský test (dle vojenské normy, sice ne normy vyloženě pro voj. hodinky, ale přece jen).

 

Otázka je, jestli jsou tohle jediné G-Shocky, které si nějakou takovou armádní certifikací prošly nebo jich je vícero (v testech různých armád); případně jestli jsou něco extra nebo je to jen nějaký "testík", který by prošly vlastně každé G-Shocky. Co vy na to?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem prošel trochu WatchuSeek forum, kde se vyskytuje i pár vojáků US Army a zde je pár postřehů:

 

- US Army už hodinky nerozdává ani neurčuje, co to má být za typ

- vojáci si hodinky kupují za své, a to většinou v armádních shopech (tzv. PX, BX shopy...), a to hlavně podle ceny. Třeba Timex Ironman tam, vycházejí na závidění hodných 34USD, Casio 5600 na 49USD (ceny z 2011).

- dá se říct, že sortiment v těchto shopech svým způsobem činní určitý předvýběr hodinek způsobilých na ruku vojáka US Army

- co se konkrétních modelů týče, tak se často zmiňují modely Casio G-Shock - 5600 (dnes už klasika), DW 6600 (používáno dříve masivně v US Navy Seals; nově vužívají i třeba Casio PAG50 Pathfinder). Pak různé Mudmany, Risemany atd. Ve francouzském námořnictvu se zase používá např. DW 9000. Vše ovšem sériové modely.

 

Takže poetika válek se vrací do WWI, kde každý měl také jen to, co si opatřil sám... žádná krásná loga armád, státní znaky, výrobní čísla, limitované edice... :-(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zcela úplně bych nesouhlasil. Stále existuje erár, i když je to asi jen ve velmi malém množství. Vkládám odkazy na několik mých starších příspěvků:

 

Velká Británie - například Seiko/Pulsar a Traser

 

USA - americká vládní agentura Global Supply Agency (GSA) má svůj e-shop GSA Advantage!, kde za vládní peníze lze vojákům zakoupit jejich hodinky (aktuálně je tam pochopitelně hlavně Marathon a Casio) - více o GSA Advantage! v tomto mém starším příspěvku. Mimochodem, jak americká vláda utrácí své peníze u Marathon Watch Company za hodinky jsem popisoval zde. Aktuálnější čísla jsou: rok 2009 - 1,3 mil USD; 2010 - 1,4 mil USD; 2011 - 1,0 mil USD.

 

Německo - současné erární hodinky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to vypadá pozitivně; v tom smyslu, že armády ještě něco sami nakupují. Děkuji za příspěvek, Petře.

 

Nicméně to asi potvrzuje trend, že je to určitý anachronismus a že do budoucna se asi vyjma elitních jednotek typu potápěči, bojoví letci ev. hvězdná pěchota:-) vojáci žádných hodinek už moc dočkávat nebudou... :-(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Tak mi dorazily Casia DW-6600! :clap:  Náhodou se objevily na aukru a navíc v pěkným stavu. Musím říct, že mají své kouzlo.

V krámě jsem koukal i na aktuální následovníky DW-6900 a ty taky vůbec nejsou špatné. Možná je vezmu taky. Otázka jestli nejít do nějakých barevných, černé g-shocky se mi nějak začínají množit a co si budeme namlouvat, vypadjí hodně podobně.

Na cestě mám ještě ty obrovité GX-56, které si prošly tím vojenským testem (byť ne podle normy pro hodinky).

 

Vtipné je to, že mi je je líto nosit někam, kde bych je mohl omlátit. Na to pořád zůstanou asi staré ana-digi casia AW-300, které mám už 12 let. :-)

AD-300-N1EV.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to jsi mi je vyfouknul!! :clap: taky jsem na ně koukal, a posílal prodejci nějaké dotazy (jestli byla měněna baterka, tlak.zkouška apod.) a mezitím jsi je koupil. Ale to vůbec nevadí, pak jsem stejně schladnul a řekl jsem si,že je zastak nepotřebuju. A doby, kdy jsem měl doma 15x G-shock jsou dávno pryč a stačej mi jedny max. dvoje.

 

Ale model DW-6600 je stejně můj oblíbenej. Měl jsem i DW-6900, a myslím že je zbytečné si je kupovat když jeho předchůdce. Není mezi nima, žádný extra rozdíl (krom modulu), pouzdro je stejné apod. A GX-56 jsem nosil taky, ale dal jsem je pryč na ruce byly opravdu obrovský. Až jsem si řikal, že by se hodilo sundat řemeny a přilepit pouzdro někam do vrtulníku, kde by sloužily jako "nástěné" a přežily by všechno.

 

Casio G-shock jsou hodinky, které jsem se nikdy nebál nosit. Jsou jediné u kterých jsem se nebál že je škrábnu, spadnou mi na zem............

 

Asi před měsícem jsem si v šatně tělocvičny dával na ruku svoje GW-6900 a vyklouzly mi a spadly na zem na dlažbu. Spadly mi přímo na sklíčko. Hodinky jsme sebral nasadil a pohoda. A v duchu jsem si říkal co bych dělal, kdyby mi takle spadly třeba automaty i jen třeba za 10tis. Kč. Asi by následoval ťukanec na lunetě, safír by to asi přežil. Ale co by to udělalo se strojkem to nevim. A já bych se zbláznil.

 

Gumové digitálky mají něco do sebe :clap:  ale tím nijak nezatracuju mechaniky to vůbec. Každé hodinky mají svoje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No a měnil tu baterku? :-)

 

No jo, teď mě došlo, že DW 6600 a 6900 jsou nějak nápadně podobný... a taky jo, to pouzdro je fakt stejný, je ty "tři díry" jsou tam jinak... to je teda podvod! .-)

Takže DW 6900 leda červený nebo bílý, ať je nějaká změna :-) Ovšem pak už to jako vojenské hodinky bude stěží.

 

No nic, teď jdu tady vedle do bazaru pro Casio codename, už se tam valí a dráždí mě nějak moc dlouho.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Omlouvám se,ale taky se zapojím.Jako ještě nedávno aktivní voják se zkušeností a mnoha přáteli v britské armádě,můžu fundovaně napsat,že Britové u pěchoty pořád ve velkém množství používají hodinky CWC g10.A to jak starší modely s tritiovým osvitem,tak i nové s Super Luminova.Je pravda,že vojáci mají možnost nosit svoje soukromé hodinky podle svobodného uvážení,ale velká většina jich pořád využívá možnost dostat hodinky erární.Nebo jsem dokonce viděl,že měli na ruce CWCečka co nosil ve službě už jejich otec a oni je podědili.Občas má někdo značku Pulsar,ale to je menšina.Taky jsem se setkal,že voják si CWCečka dokonce koupil za "svoje" u Silvermans.

Přiznám se,že moje zkušenost se vztahuje jenom na pěchotu,ale zase je ta zkušenost velmi čerstvá v řádech měsíců

Jinak já si CWCečka pořídil před časem u Silvermans taky.Jsou to velmi spolehlivé a odolné hodinky,které navíc splňují v našich zeměpisných šířkách pro mě ještě i jednu důležitou věc.Totiž nemá je každý.A zároveň mě u znalých lidí jasně vymezují jako milovníka starých dobrých britských věcí.

Upraveno uživatelem czech.argyll
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chci se pochlubit co nosím na ruce já.Bytelné,spolehlivé,přiměřeně přesné,prostě funkční hodinky pro vojáka.

Bez zbytečných funkcí.Model prověřený desetiletími armádního používání

post-28644-0-19029000-1364846907_thumb.jpg

post-28644-0-13795800-1364847105_thumb.jpg

Upraveno uživatelem czech.argyll
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě přihodím jednu fotku.V britské armádě se všechno "točí" kolem pluku.I přípitky jsou "na královnu" a hned potom "na pluk".Je běžné,že vojáci nosí hodinky na řemínku v barvách svého pluku nebo zbraně.I moje "cabotky" jsou na plukovním řemínku.Přísluší skotskému pluku Argyll & Sutherland highlanders.Stejnému pluk jehož barvy nosím jako reenactor.

post-28644-0-58464100-1364848263_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za info a za tip.

 

Osobně bych v těchto hodinkách echt vojenské nepoznal, aspoň do otočení na "záda". Bohužel těch replik je řada a kdo se v tom má vyznat.

---

 

btw - poptal jsem před časem mailem 601.SKSS, naši nejlelitnější jednotku, co tam mají vojáci za hodinky, a zatím (docela logicky) bez odpovědi...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ono je to se speciálama od 601. obecně špatný s informacema o čemkoli.Jsou tajemný jako hrad v Karpatech  :taz: .Já na "cabotkách" oceňuju hlavně nízkou tloušťku.Když si dáváš cokoli na záda,nezadrhneš se o ně.Navíc nemají klasický perkový  osičky,ale plný tyčinky napevno.Ohnout je,to už by bylo něco.Je potřeba použít speciální navlíkací pásek.Ty se naštěstí vyrábí v desítkách barev a kombinací.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

... poptal jsem před časem mailem 601.SKSS, naši nejlelitnější jednotku, co tam mají vojáci za hodinky, a zatím (docela logicky) bez odpovědi...

 

Na to ti nikdo neodpoví... A to především proto, že nemají nic "oficiálního", nebo schváleného nebo tak - každý za sebe... Nejvíce je digitálek (Casio, Suunto) a občas někdo ručičkové (Luminoxy). Stejná situace je v podstatě i v URNě (naše druhá elitní jednotka - tentokrát policejní)...

U našich speciálů jsem viděl i Timexy, Wengery, 5.11 (s balistickým počítačem), dokonce i Festiny :D , digitálky "Dunlop" a podobné divočiny ;) Občas se taky stane, že něco vyhrají v nějakých střeleckých soutěžích, nebo dostanou od kamarádů, na misích atp. Málokdo sáhne do svých peněz pro něco dražšího... Tihle kluci, když už musí do něčeho dát vlastní peníze, tak hodinky opravdu nejsou na seznamu na čelních pozicích ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, hlavně sám vím, že když mě do firmy přijde dotaz na něco, na co odpovídat nemusím, tak to nedělám protože prostě nemám čas... a opakovaně je prudit nebudu. Leda by tam seděl zrovna chronomagor nebo někdo, kdo dostal befel propagovat jednotku navenek (což zjevně není).

 

Jinak to, že tam bude situace jako v US army podobná, tedy casia, suunta, timexy, trasery atd. jsem taky čekal.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...