Přejít na obsah

B-42 Cosmo Chrono


Harry

Doporučené příspěvky

Po delší době jsem se konečně dostal k tomu, sesmolit něco o jednom z posledních potápění s B-42...

 

Původně jsem měl ocelové B-42 Cosmonauts Chrono. A byl jsem z nich nadšený, jen mi trochu vadily malé indexy a čísla...

 

C1.jpg

 

A tak jsem časem nechal vyměnit ciferník a ručky za typ z titanových. A s tím už jsem byl maximálně spokojený :)

 

C2.jpg

 

S těmito hodinkami jsem prožil leccos, potápěl se až do 55m, prostě naprostá spokojenost a pohoda. Ale časem mi trochu začala vadit ta hmotnost... Takže došlo nevyhnutelně k tomu, že jsem je prodal a koupil B-42 Cosmonauts Chrono Titanium. A tím jsem vyřešil vše ;) Mám k nim jak titanový pásek, tak originální Fortis kožený, Fortis kaučukový (černý a oranžový), Fortis velcro a také to kosmonautské pouzdro, ve kterém celou sadu vydávají ve vesmírném středisku. Ale upřímně řečeno - nejvíc nosím černý kaučuk. Nicméně pro potápění je velmi dobrý jejich velcro pásek se sucháčem, u kterého není problém ho nosit jak na ruce, tak i přes neoprén. Jen jsem ještě přidal českou vlaječku na suchý zip B)

 

C3.jpg

 

Ačkoliv jsem s těmi ocelovými B-42 i s menšími Cosmonauty (39mm) absolvoval spoustu ponorů, nikdy jsem neměl žádný problém. První závada či problém s Fortisy přišel až u těchto titanových - odloupla se mi hliníková vložka lunety s indexy. Je přilepená do lunety (která je jinak z jednoho kusu) jakýmsi dvojsložkovým lepidlem, nicméně to není po celé ploše. Tímto způsobem připevňují vložku do lunety nejen u Fortisů, ale prakticky všechny firmy, které mají podobně řešenou lunetu (to jsem si zjišťoval).

 

Stalo se "pravděpodobně" (protože zpětně to nelze dokázat. Nicméně jsem to řešil poměrně dost a to nejen přes zastoupení Fortisů u nás) následující: během ponoru se zřejmě dostalo trochu vzduchu pod tu vložku k lepidlu (už jsem se zmínil že se nedává po celé ploše) a při vynořování se jeho objem zvětšil natolik, že doslova tu hliníkovou vložku "odstřelil" ven z lunety. Je to jediné logické vysvětlení a zcela vyjímečná situace, o které ve Fortisu doposud neměli záznam. Nicméně stejně tak by se mohlo stát něco podobného i při výstupu kosmonautů do volného prostoru, takže to výrobce řešil a udělali nějaká opatření do budoucna (které bohužel neznám. Pravděpodobně používají více lepidla :) ). Tu vložku jsem přirozeně na dně nenašel, ačkoliv jsem ji další den hledal :snorkle:

 

C4.jpg

 

Bohužel celé to potápění (Filipíny) bylo provázené jedním průserem za druhým, takže mne to vůbec nepřekvapilo (uletělo nám dohromady pět letadel, cena za celou akci se navýšila asi o 80%, po návratu jsem se rozešel s přítelkyní a málem se nám utopil jeden potápěč :suicide_anim: Navíc to původně mělo být vrakové potápění se zaměřením na vraky z 2sv.v., ale za celou dobu jsem byl nakonec v jednom! vraku komerční lodi, jinak jsme hledali různé druhy mořských plžů... :crybaby: )...

 

Ta mimořádná situace pod vodou stojí za zmínku... Šli jsme původně na pohodový noční ponor, kdy můj buddy byl méně zkušený potápěč. Ale měl to být snadný a pohodový ponor... Ale tak jako skoro vše ostatní, i ten se zvrhnul. Znenadála přišly šílené proudy, takže to byl najednou noční driftový ponor. A aby to nebylo málo, tak ten nejmíň zkušený potápěč měl technickou poruchu na výstroji, která přímo ohrožovala jeho život a ve spojení s tím šíleným proudem a tmou to bylo více než zajímavé... Dva jsme na něm viseli a bojovali ze všech sil s proudem a tou závadou, než se nám podařilo asi po dvaceti minutách vystoupit bezpečně na hladinu. Byl jsem tak vyčerpaný, že jsem nedokázal vylézt do lodi, museli mne vytáhnout...

 

Zpět k hodinkám - s těmito Fortisy jsem maximálně spokojený nejen na suchu, ale i pod vodou. Čitelnost je prostě vynikající a o vodotěsnost se opravdu nebojím. Největší dosažená hloubka při tomto potápění byla 45m.

 

C5.jpg

 

A pod vodou je stejně hezky i když jen hledáte plže a ani nemáte kvalitní foťák a světlo (protože je na jiném ostrově než zrovna vy) :D A tak tu mám pár mizerných obrázků ;)

 

C6.jpg

 

C7.jpg

 

C8.jpg

 

C9.jpg

 

C10.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nádherné fotky a hrůzné story. Focení mě taky hodně bere, tak pomalu kupuji výbavičku :)

To mu spadl opasek, nebo trvale nafukoval žaket (pokud to tedy vůbec jde, protože když jste na něm viseli, tak usuzuji, že jej to táhlo na hladinu)? Docela mě to zajímá, ať se přiučím :)

Jooo Filipíny, jednou se tam chystám, snad se to povede.

Dobře, že jsi zpět a v pořádku.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky za peknou story,uplne se mi pri tech proudech tajil dech,doufal jsem v happy end...uf:-)Jsou to hodinky do extemnich podminek,jsou,tak tu lunetu moc nechapu,ale stalo se.Krasny fotky,tyhle hodinky miluju,mel jsem nechrono,ale tohle bych moc chtel.Velky plus za tuning velcra,parada:-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pěknej článeček a super fotky. Ta záležitost s lunetou je hustá - taky mám takto dělanou lunetu, respektive její vložku, a xkrát jsem si říkal, že doufám, že to mají pořádně přilepený - a ouha ty přijdeš s tímhle příběhem :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bezva čtení, díky Harry! Jen v jiném vlákně se někdo ptá na zkušenosti s Fortisy a problémy s lunetami a Tvůj odlepený kroužek k důvěře ve značku nepřispívá. Já jsem "bohužel" spokojený majitel, mohl bys Fortisy zhodnotit z hlediska kvality a srovnat s jinými hodinkami?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja si myslim,ze by meli Harryho ve Fortisu zamestnat jako nejakyho externiho poradce,nebo tak neco,pac co on s tema hodinkama vyvadi,to sem nevidel,tady dzungle,tady potapeni,tuhle poust a ja nevim co,za dobu,co jsem na foru jen cetl,hltal a vstrebaval,jsem byl z tech jeho akci uplne paf,co on tem hodinkam dava za ceres,to mi hlava nebere.Trochu ho podeziram,ze normalne hodinky ani nenosi,ale jakmile to zasm.di nejakym adrenalinem,sup Fortisky na ruku:-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky, jsem rád že se obrázky líbí, něco ještě přihodím...

 

Takhle to vypadalo bez té vložky, je ještě vidět zbytek lepidla...

 

DAIII81.jpg

 

Ano, porucha byla na žaketu, stále do něj proudil vzduch a byl tedy naplno nafouknutý...

 

Bohužel, jak jsem už naznačil, bez kvalitní techniky toho pod vodou moc nenafotíte. Jde především o světlo, protože s hloubkou ubývá barev a tak je vše nakonec modré... Je tedy potřeba si vzít pod vodu "náhradní slunce", nejlépe dvě :D Jinak dopadnete jako já, že budete moci vyfotit leda nějaké makro levňoučkým chcípákem, což není úplně ono...

 

C16.jpg

 

Pod vodou se dá ale najít spousta podivuhodných věcí, zvláštních tvorů a pokud si posvítíte, tak i překrásné barvy...

 

C18.jpg

 

C21.jpg

 

C22.jpg

 

C23.jpg

 

No a samozřejmě sbírku nejrozmanitějších plžů :whistle:

 

C19.jpg

 

C20.jpg

 

Potápění je prostě pohoda :clap:

 

C24.jpg

 

:snorkle:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...