Přejít na obsah

Rolex Sea-Dweller Deepsea 116660...


jacob

Doporučené příspěvky

zatek1.jpg

Nenapadá mě jiná asociace, která by byla tak jasná, jako spojení hodinky ? Rolex. Jsem nesmírně potěšen tím, že Vám mohu představit svoje první definitivní hodinky. Rolex Sea-Dweller Deepsea 116660.

 

"Modní" Rolex jako investice?

 

- Poslední dobou se zde často diskutuje o tom, že spousta členů již při koupi přehnaně řeší likviditu hodinek při případném prodeji a údajně tak vypukla určitá Rolex mánie. Já jsem se poprvé s Rolex blíže setkal někdy v roce 2008, kdy Kamil nabízel černé Explorer II. Tehdy se mi na nich líbila především cena a za téměř stejné peníze jsem si koupil Breitling Steelfish. Již někdy na přelomu roku 2008/2009 jsem zaznamenal, že cena hodinek Rolex doslova stoupá před očima a k tomu jsem se ve Watch magazínu dočetl o novince, nástupci modelu Sea-Dweller 16600. Nové Deepsea představené v roce 2008 na BaselWorld vyrostly tak, aby mi dobře seděly na ruce. Jejich cerachromová luneta a nádherná luminescence mě uchvátily. Věděl jsem, že ty hodinky chci a jednou je budu mít. V roce 2010 tady Deepsea prodával OldaA za naprosto skvělou cenu. Na tu nabídku jsem koukal několikrát denně, vlastně téměř neustále, ale bohužel to bylo mimo moje finanční možnosti. Musím napsat, že v té době jsem nosil Tag Heuer Formula nebo maximálně nějaké základní modely Breitling. Bylo to, jako kdybych s pětkovým BMW každý den koukal na Rolls-Royce. Abych se vrátil k původní myšlence, tak musím napsat, že pro mě je růst hodnoty hodinek Rolex a případná pozitivní likvidita jen jakýsi bonus. Kromě zlatých zakonzervovaných kousků se jedná o první a možná také o jediné náramkové hodinky, které se budou dědit. Alespoň věřím v to, že tak jako otec přivedl k hodinkám mě, tak já stejný zájem vybuduji ve svém synovi. Pokud budu mít dceru, ještě si možná rád vzpomenu na zmíněnou likviditu a růst ceny. Na závěr této kapitoly musím napsat to, co je Vám již zřejmě jasné. Moje rozhodnutí koupit si Deepsea nespadá do kategorie Rolex mánie ? pokud tedy vůbec něco takového existuje. Rozhodl jsem se již před několika lety, jen ta realizace chvíli trvala.

 

collectiondeepseastorie.jpg

Jak se to stalo

 

- Na začátku léta 2012 jsem si koupil IWC Aquatimer, což jsou moc příjemné a super přesné hodinky. Bohužel jsem po čase zjistil, že je to pořád jen náhražka za Deepsea. Hodinky mě tak přestaly bavit a musely jít z domu. V létě jsem šel do servisu v Carollinu, jelikož se mi předcházely Breitling. Mistr hodinář, pan Městka měl na ruce Deepsea, které jsem mu pochválil. Zatímco mi pan Městka reguloval Breitling, tak já jsem byl na vrcholu blaha. Seděl jsem na místní sedačce a v ruce jsem měl půjčené Deepsea. Když jsem dostal zpátky do ruky svoje Breitling, věděl jsem, že se již nemohu trápit a ty zatracené Rolex musím mít co nejdříve! O Vánocích 2012 na mě v New Yorku Deepsea číhaly na každém rohu. Jen v Diamond District, to je na West 47th Street mezi Fifth a Sixth Avenue jsem napočítal několik desítek kusů, přičemž dobrá polovina měla otřesné briliantové lunety a ciferníky. Málem jsem si přivezl použité Deepsea z New Yorku, ale odolal jsem. Od obchodního partnera jsem měl slíbeno, že pokud se u něj v klenotnictví objeví nějaké Deepsea po Vánocích, tak mi dá vědět. Přibližně v polovině ledna jsem dostal radostnou zprávu, ať si připravím peníze, protože ve Španělsku na mě čekají nové Deepsea. Takto jsem se po čtyřech letech dočkal velikých R původem z Evropské unie.

 

64942599.jpg

 

deepseafestivecollectio.jpg

 

Technické parametry (ale ne ctrl+c, ctrl+v)

 

- Průměr pouzdra je 44 milimetrů a přibližně 48 milimetrů s korunkou. Hodinky mají praktickou ochranu korunky, což mi u IWC Aquatimer velice chybělo.

- Luneta je otočná s cerachromovou vložkou a klasickou Rolex perlou na pozici 12.

- Výška hodinek je 18 milimetrů a sklo není ani přes extrémní vodotěsnost nesmyslně vypouklé.

- Sklo je samozřejmě safírové, velice zlehka klenuté s vnitřním antireflexem. Tloušťka skla je působivých 5.5 milimetrů.

- Rozteč pro tah nebo řemen je 21 milimetrů. U spony se originální tah zužuje na 16 milimetrů. Sponá má dvě extenze.

- Zajímavostí je dýnko. Vnitřní polovina je z titanu třídy 5 o tloušťce 3.28 milimetrů. Vnější obruba je ze směsi kovů, která je 3x odolnější vůči tlaku než ocel 904L.

- Celková váha hodinek je 215.7 gramů. Samotné hodinky važí 128.4 gramů a plný tah 87.3 gramů.

- Ciferník má plastické indexy, které doslova září díky několika nátěrům technologie Super-LumiNova.

- Vodotěsnost je extrémních 3900 metrů, čemuž pomáhá patentovaný RingLock System a TripLock Crown.

- O pohon se stará automatický stroj. Jedná se o kalibr Rolex 3135.

 

r205rolexdeepseafromjoc.jpg

RingLock System

 

- Je důležité na RingLock systém pohlížet dvěma pohledy. První pohled je technický, kdy RingLock systém rozděluje hodinky na více zón, přičemž na každou zónu hodinek potom působí jiná míra tlaku, atd. Druhý pohled je čistě designový a za tuto myšlenku upřímně děkuji Cyberovi. Z technického pohledu se jedná o systém pracující s vnejším tlakem, který na hodinky působí při ponoru a tento tlak je pomocí složité konstrukce optimalizován. Pokud zde nebudu popisovat, kudy přesně tlak prochází, tak uvedu, že celé hodinky jsou rozděleny na dvě základní, téměř nezávislé zóny. Do první, vysoce zatížené zóny patří sklo hodinek a vnitřní titanová část dýnka. Do druhé zóny patří samotné pouzdro a vnější část dýnka. Pokud píši, že dýnko je titanové, tak se jedná o titan TA6V třídy 5, který je 4-krát silnější v tahu a 1.75-krát lehčí než ocel 904L. Druhá část dýnka ? vnější kroužek je vyroben z ocely BioDur 108 s vysokým obsahem dusíku, na kterou může být vyvíjen tlak až 770 MPa, oproti 250 MPa u ocely 904L. Velice odborný článek včetně patentových nákresů o fungování RingLock systému můžete nalézt zde. Z pohledu designu je jasné, že Rolex při uvedení modelu Deepsea v roce 2008 nemohl zůstat u pouzdra o průměru 40 milimetrů, když všeobecným trendem je zvětšování sportovních hodinek. Tím, že byla kolem ciferníku umístěna obruba s nápisy "Original Gas Escape" a "Ring Lock System" došlo ke proporcionálnímu zvětšení skla, aniž by byl zvětšen samotný číselník. Kdyby došlo k roztažení ciferníku, datumový ukazatel by se díky použití stavajícího kalibru posunul více do středu a celé by to z pohledu designu nepůsobilo příliš vyvedeně. Se stejným problémem se dlouhodobě setkávám u značky Zenith a u strojů El Primero. Jedná se o stroj, který byl zkonstruován pro použití v hodinkách o průměru přibližně 40 milimetrů. Tím, že Zenith stejný stroj zasazuje do pouzder o průměru 45 milimetrů a více, dochází ke zhušťování subciferníků ke středu, což podle mě v mnoha případech nevypadá dobře. Rolex se tedy se zvětšováním průměru pouzdra u modelu Deepsea v rámci možností ? za použití stavajícího kalibru vyrovnal na výbornou. Titanové dýnko dobře posloužilo i u designu, kdy oproti ocelovému dýnku ušetřilo 2.5 milimetrů tloušťky a výška hodinek je stále přijatelných 18 milimetrů.

 

ringlock.jpg

Kalibr Rolex 3135

 

- Rolex 3135 je in-house (stroj vlastní výroby) s automatickým nátahem, 31 kameny, rezervou chodu přibližně 50 hodin, 28 800 BPH a COSC certifikací. U modelu Deepsea je setrvačka přesněji její část ? vlásek vyroben z Parachromu. Jedná se o slitinu Niobia a Zirkonia vyvinutou přímo firmou Rolex. Parachrom svoji modrou barvu získává přirozenou cestou, kontaktem s kyslíkem. Výhodou této slitiny je skvělá odolnost proti magnetismu, ale hlavně odolnost vůči teplotám vnějšího okolí. Pokud u hodinek se standardním vláskem půjdete z vytopené chalupy do mrazu, tak vlásek nepatrně ztuhne a hodinky se samozřejmě začnou zpožďovat. Parachrom tento problém vyřešil.

 

- Přesnost přímo mých hodinek z měření na vibrografu Vám popisuji v tabulce níže. Doufám v to, že oceníte především umělecké zpracování tabulky. U měření je důležité všímat si především toho, zdali je odchylka podobná ve všech měřených polohách a jaké hodnoty ukazuje Beat Error. Pokud je odchylka například 15 až 20 vteřin ve všech polohách a Beat Error do 0.5ms, tak potom není problém stroj regulovat na naprosto minimální odchylku. Uvádí se, že stroje s Beat Error do 0.5ms lze považovat za "TOP GRADE".

 

rolexparachromhairsprin.jpg

 

3135r.jpg

 

formulary.jpg

Jak se hodinky nosí?

 

- Vnější obal a to první, co člověk uvidí je světlá krabice z pevného kartonu se svěle zeleným nádechem. Samotné hodinky jsou v sytě zeleném boxu, který je ve své přední časti ozdoben korunkou Rolex. Součástí balení je dále pečeť Rolex, záruční karta, pouzdro na karty, návod k hodinkám, servisní kniha, záruční kniha, prachovka a plastový kryt lunety. Celé balení na mě působí velice solidně a konzervativně. Jelikož jsou to moje první Rolex, balení je takové, jaké jsem čekal.

 

- Hodinky jsou přesně tak masivní, jak jsem chtěl. Věřím, že například po roce budu mít z nošení tolik dojmů, abych hodnotil, jak jsou Deepsea praktické pro denní nošení. 70% času nosím trika, mikiny a svetry. 29% času nosím košile a 1% času obleky. I z toho důvodu jsem si mohl jako svoje hlavní hodinky vybrat tyto výrazné "tool" Rolex. Číselník je i díky famózní luminescenci skvěle čitelný. Myslel jsem si, že v luminescenci již nic nepřekoná IWC Aquatimer, ale Deepsea se jim minimálně vyrovnají. U IWC dojem vytvářela především safírová luneta, ale u Rolex svítí samotné indexy takovým způsobem, až osvětlují samotný číselník a nápisy na něm. Na denním světle je celý číselník bez jakéhokoliv zaváhání dobře čitelný, všechny ručky jsou dostatečně odlišné a celkově zde nemám co vytknout.

 

- Pouzdro hodinek je kombinací leštěného (boky pouzdra a korunka) a broušeného kovu (vrchní část). Tah je také kombinací obou těchto povrchových úprav. Mám rád, pokud jsou hodinky v intaktním stavu a nejsem zastáncem přelešťování od té doby, co mi přibližně před pěti lety u Dušáka zbrousili sponu u Seamaster natolik, že vypadala jako fake. Nikdy jsem do žádných hodinek neudělal hluboký vryp nebo zásek. Doufám, že i Deepsea alespoň chvíli vydrží krásně lesklé. Otázkou je, zdali tomu ocel 904L pomůže nebo ne. Hodinky by měly být tvrdší, ale zároveň náchylnější na vlasové škrábance. Kromě toho, že lze ocel 904L vyleštit do vyššího lesku, se podle mě jedná především o marketing, aby Rolex nabídl "něco navíc". Žádné hodinky z ocely 316L se mi nezkroutily a rukou je neohnu :-).

 

- Jak jsem uvedl již u předchozí odrážky, tah je také kombinací dvou povrchových úprav. Jeho šíře u hodinek je 21 milimetrů a postupně zužuje na 16 milimetrů u spony. Tah je poctivě plný a netrpí plechovým zvukem. Řekl bych, že se jedná o standard u hodinek v této cenové kategorii. Zajímavější než tah je spona, jelikož se jedná o opravdu precizní dílo. Po odklopení pojistky je možno prostřední část spony vysunout nahoru, odblokovat tím aretaci a z vnitřní části spony vysunout první extenzi s devíti možnostmi nastavení délky. Po plném vysunutí této extenze se prostřední část spony zacvakne zpět, čímž dojde k zpětnému zajištění. Nyní je možnost použít druhou extenzi, která je klasicky dvojdílná a zdobí ji logo Rolex ? tedy korunka. U Deepsea nejsou extenze jen proto, aby se to napsalo do katalogu. Celá spona je maximálně funkční a zpracování je na té nejlepší úrovni.

 

- Děkuji Vám, že jste si přečetli moji recenzi.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 81
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Dal jsi si opravdu záležet a přeji Ti,aby naplnění několikaletého snu se ukázalo jako definitivní.Myslím,že tenhle kus hodinek za to stojí,ještě mám v paměti jak stojím v Pařížský jako uhranutý.Nebylo nic co bych vytknul, tak jako tvým fotografiím a recenzi.Budu se těšit na další fotky i zkušenosti s těmito skvostně toolovými strojovnami. :notworthy:

 

Ještě bych si dovolil doplnit,že žádná fotka (myšleno na netu) ač sebeúžasnější na mě neudělala takový dojem jako hodinky ve skutečnosti.Tak jako se třeba PO lehce fotografují a pak tak i ve skutečnosti

 

vypadají,tohle je úplně něco jiného.To kouzlo

 

zpracování,techniky,materiálů prostě u Rolex pořádně vyfotit nejde.

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2Daemonultimate - Byly to zřejmě moje první hodinky, od kterých jsem dost očekával. Jak se blížilo datum našeho setkání, tak jsem se bál, abych nebyl zklamaný, ale dopadlo to skvěle. Hodinky jsou naživo opravdu o dost jinde, než napoví fotografie. Některé hodinky to mají obráceně, tyto naštěstí ne :-).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2kulix - Máš úplnou pravdu, foto spony je z Rolexforums, protože jsem chtěl, aby to bylo foto spony i s fólií. Pro upřesnění tedy píši, že spona u SDDS má korunku přesahující přes pojistku a středový díl spony není leštění.

 

Až bude venku více světla, tak založím samostatnou fotogalerii, kde se budu činit :). Ono lze do jednoho příspěvku stejně nahrát jen 10 fotografií přes hosting a zbylé jsou jako klasické přilohy, takže je to taková improvizace.

 

EDIT: foto tentokrát regulérní SDDS spony a foto pěkné sbírky z Watchuseek - není to moje sbírka :-).

 

post-1156-062528000 1361023599.jpg

 

post-1156-073198700 1361023549.jpg

Upraveno uživatelem jacob
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem si hlavně původně myslel, že ty Challenge se vůbec nedostaly do prodeje, ale pak jsem našel info, že jich bylo vyrobeno 500 v odhadované ceně přibližně 25 000 euro.

 

Je to dobře,jsou opravdu monstrozní ale mají své místo.Jinak docela hezky zachycená cesta na to nejhlubší dno oceánu http://rolexblog.blogspot.cz/2012/03/rolex-deepsea-challenge-attached-to.html

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

gratuluju k nalezeni prvnich definitivek, to se ceni :) ja uz mam definitivky minimalne dva kousky a to SMP + SD, ktere proti SDDS vyhraly mensi velikosti, zejmena tedy vyskou pouzdra, vic mi to vyhovuje. teoreticky treti definitivky mam Aquatimery Vintage Collection, ty pravdepodobne uz taky nikdy nikam nepujdou :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hezká recenze, díky za informace, ideální je dělat vlastní fotky, přece jenom by se neměly používat cizí fotky. Definitivní hodinky je zvláštní termín, ovšem pokud je má někdo 20 let, lze to tak nazvat, jinak tomu moc nevěřím. Každopádně tyhle hodinky budu muset taky pořídit, je to rozumná investice!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...