Přejít na obsah

Jaký základní nářadí pro "domácího kutila"?


Doporučené příspěvky

Zdravím,

 

už mě nebaví chodit s doslova s každou blbostí k hodináři a rozhodl jsem se koupit si konečně nějaké nářadí. Nemám nějaké moc ambice - chci jen vyměnit pásek, odšroubovat vodotěsné dýnko, možná zkrátit tah, ev. se porochnit ve starejch primkách.

 

Co byste doporučovali koupit a v jaké cenové hladině?

 

Určitě potřebuju vystěžejovač, kde bych možná nešetřil - koneckonců je to "na celý život" a vzal ten bergeon z chronoshopu. Nebo je to zbytečný? Když už jsme u stěžejek, má cenu kupovat ty "drahé" za 10Kč? Jaký je tam rozdíl od těch, co vyjdou cca 1-3Kč/ks? Chápu, že na "normální" hodinky je to bezpředmětné, ale myslím to na staré primky.

 

Co se týče otvíráku na pivo závitová dýnka :-), tak tak už nevím. Vím, že jsou čínské za stovku, ale je mi jasné, jak ty hroty jsou kvalitní. Nebo se pletu a tyhle stačí? Je nutné mít tříbodový otvírák ("moje" hodinářka má dvoubodový a prý to v pohodě stačí)?

 

Další nářadí netuším. Asi by se učitě hodil nějaký šroubovák, přesněji sada šroubováků. Co ještě tak pro "domácího kutila"? Lupa, kleště...?

 

Nepředpokládám, že bych se vůbec vrtal v nějakejch dražších hodinkách, tam to vidím na výměnu pásku max. Koneckonců, práci na strojcích jsem v životě taky nedělal, takže se max. možná postupně začnu hrabat v primkách.

 

Je lépe ty jmenované věci koupit separátně, nebo v nějaké sadě? Případně jaké a kde? Četl jsem zde o Mavexu a Parexu; máte tam na myli nějaké konkrétní sady?

(nejradši bych vše koupil na jednom místě, ať se s tím nemusím hrabat na 3 obchodech, ale není to podmínkou)

 

Předem díky za Vaše rady.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 91
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Jestli ještě nějakou chvíli vydržíš tak na podzim bude výstava Klenoty a Hodinky na Výstavišti. Většinou tam je poměrně dost nářadí na výběr a hlavně si to osaháš aby ti to vyhovovalo. Jinak nářadí se dá pořídit přes Mavex nebo Olympii. Mavex si něco vozí sám z Číny a něco se přez ně dá objednat od fy Beco z němec. Olympia podobně vozí něco čínskýho a potom mají v nabídce věci od fy Horotec. Ty sady moc nedoporučuju, je to o tom, že prvořadé u těchhle věcí je co nejnižší cena pro zákazníka. Když to koupíš jednotlivě výjde to sice dráž, ale mužeš si vybrat kvalitnější věci. Osobně mám výborné zkušenosti s Mavexem, potažmo s tím dovozem z Beca. Když se v Mavexu domluvíš, tak si to určitě budeš moct přijet k ním prohlédnout. Mají firmu v rodinném domě kousek před Turnovem směrem od Prahy. Ideální to je spojit s nějakou turistikou v Českým ráji nebo v Jizerkách.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky doporučuju řešit to někde osobně, protože ty s tím budeš pracovat, tak by tě aspoň to nářadí nemělo moc rozčilovat :)

Hotovou sadu nebrat, jak už tady padlo, je to kompromis, aby se vešli do ceny.

Já doporučuju sadu středně kvalitních šroubováčků, jednu dvě pinzety, jednu dvě lupy, nějaký kleštičky, držák na hodinky/strojky.

Vystěžejkovače a otvíráky já nikdy nepotřeboval, jde o to co hodláš dělat a jak moc si dokážeš/nedokážeš poradit jinak.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji pánové za rady. Už jsem to předtím trochu Googlil, ne že ne, ale šlo mi hlavně o zkušenost z praxe.

Na podzim čekat nehodlám. S těmi sadami jste mě trochu zviklali - no, je jasné, že za ty peníze nelze čekat nic extra. Asi to tedy koupím separátně.

Zatím to vidím na ten vystěžejkovač, otvírák dýnek a šroubováky. Ještě něco do začátků - pinzeta(y), lupa(y), kleště, "svěráček", nějaká special kudla?

 

ad otvírák dýnek

Co říkáty na ty levné čínské otvíráky jako třeba tenhle: http://aukro.cz/watc...3055403353.html

Vydrží to něco? Nebo jsou to úplně vyhozené peníze?

Co je takový přiměřený model pro neprofi používání (otvírání tak jednou/dvakrát týdně)?

Mavex má třeba za 750Kč tohle:

otvirac_sada.gif

 

ad vystěžejkovač

Jestli budu hodinky sbírat až dod důchodu, což by mohlo, tak tenhle nástroj se nadře, takže asi tady nemá cenu šetřit a vzít ten bergeon.

 

ad šroubováky

Když vezmu třeba ten Mavex http://www.mavex.cz/sroubovaky.htm tak lup je tam hafo. Jaké tloušťky bych měl pro začátek vzít?

 

ad lupa

Když vezmu třeba ten Mavex http://www.mavex.cz/lupy.htm tak lup je tam taky hafo. Stačí jedna, nebo jich více (jaké?). Nosím brýle, je nutné kupovat ty lupy na brýle nebo se pracuje bez nich?

 

ad nůž

Má cenu kupovat nějaký special nůž, jako třeba tohle:

Cena je sice jen 150,-, ale je tam nějaká odlišbost od obyčejného "zavíráku"

nuz3.gif

 

ad pinzety

Cena pinzet na Mavexu mi přijde nějak nadstandardní http://www.mavex.cz/pinzety.htm asi je vezmu někde jinde. Je někaká logika, po jakých bych se měl ohlížet? Tvar, velikost atd.

 

Tak to pro začátek myslím stačí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Uděla jsem si nějaké poznámky k tvému výběru.

Vystěžejkovač - osobně si myslím, že ho nepotřebuješ. Stžejky se mnohem lépe nandávají čimkoliv jiným. ( pinzetou, šroubováčkem, nožem )

Otvírač závitových pouzder - tuhle čínskou repliku ,, Jaxa,, jsem měl taky a dal jsem ji pryč. V součastnosti používám ,,volant,, ale chápu, že pro občasné otvírání je to zbytečné. Ten tříbodový otvírák jsem si vloni opět koupil kvuli Omegám a Bretlingům, ale to asi dělat nebudeš. Myslím, že by ti stačil tenhle a nebo tenhle .Budeš v každém případě ještě potřebovat nějakej držák, ale obrázek jsem nenašel. Svěráček se ti bude občas asi taky hodit, ale není to nezbytnost. Šroubováčky si vybral dobře, pokud nechceš celou sadu, tak si kup od růžového po šedý, na Primky ti to bude stačit, nekupuj ty antimagnetické, jsou měkké. Lupy, já osobně používám ty od Sternkreuze, jsou lehké a dobře sedí v oku. Mavex to tam má nějak zvláštně číslované, koukni sem . Jsou tam dvě čísla, jedno z nich je velikost zvětšení a drůhé číslo lupy, chce to vyzkoušet. Dřív jsem používal č.3 a teď mám na běžnou práci č.4. Nůž, když už hodinářskej, tak radši takovej , občas je potřeba něco uříznout, nebo přeříznout. Pinzety, to je dost obsáhlé téma, ty co v Mavexu nabízejí jsou Dumont , což jsou supr pinzety, ale jsou drahé pro občasné použití. Z Beca se dají koupit levnější tady buď z té řady Standart nebo Beco Technik stávaly asi 4?. Nekupuj si ale ty INOX jsou měkké. Je dobré mít jednu antimagnetickou pro tvéobčasné použití by ti měly stačit pinzety č3 a 4, ale zase, je to lepší vyzkoušet osobně. Ještě si tady nepsal jednu důležitou věc, pokud budeš chtít občas nějaké hodinky rozebrat, budeš potřebovat podstavečky. Myslím, že stačí tyhle . Tak hodně úspěchů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tondako - díky moc za tvoje rady. Obávám se, ale že jak jsi profík, budou moje požadavky trochu jiné.

 

K nákupům na Beco technik - nevidím tam ceny, to bude asi jen pro přihlášené, ale ze zahraničních e-shopů nenakupuju - nemám kreditku, co by to uměla, ani paypal nebo podobné platební systémy. Nicméně pro inspiraci dobré. K jednotlivým věcem:

Vystěžejkovač - jo, vím, že nožejk je u profíků klasika, ale obávám se, že u mě ne.

Otvírák (ten 2-bodový bergeon) - po vygooglení vychází na nějakých 130EUR (takže nějakých 3200Kč), to je pro mě moc, asi tak 5x víc než chci max. dát. Hodlám ho používat tak 1 týdně, hlavně na starý primky a ruský plečky. Byl by tip na něco cenově přijatelnějšího?

Koukám, že stahováky stojí od 100Kč na aukro, tady je za 370,-, u Mavexu za 900,- a VŠECHNY VYPADAJÍ JEDEN JAKO DRUHÝ! :sad01_anim:

Držák a svěráček - v čem je rozdíl? Myslel jsem, že je to v zásadě totéž. Já měl na mysli něco jako toto:

sveracek.png

Jinak mám doma klasický kovový modelářšký svěráček, do čelistí můžu dát třeba gumu - to je ale asi na hodinky i tak tabu, ne?

 

Šroubováky - a já chtěl právě ty antimagnetické... myslel jsem, že je to v zásadě nezbytné. Čili není? Jen si asi dát bacha, nepoužívat je někde jinde a nezmagentizovat si je...

Jaký "křížák" je na zadní dýnka u casia? Jeden nebo dva bych asi užil.

 

Lupy a pinzety jsem teď našel za dobré ceny na SWAH - vybavení zlatnických dílen. Mají i shop v Praze, což by se hodilo. Lupu asi půjdu osahat osobně, aby mi "padla do oka" :-)

Co pinzeta? Jaká by se hodila?

 

Nůž - no, já na řezání mám takovou tu odlamovací řezačku z obi. Tenhle bych využíval asi jen jako otvírák na naklapácí dýnka. Nebo je na to lepší ten jejich bazmek?

otvirac_02.png

 

Využíváte někdo stahovák ruček nebo je to na nic?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to. odjinud.

Ty věci z Beco se dají objednat přez Mavex jak jsem psal už výše, oni je tady pro český trh zastupují. Něco si k tomu přirážejí, ale není to tak hrozný. Objednávají skoro každý týden, takže to je rychlé, když jim napíšeš nebo zavoláš, tak ti ty ceny zjistí dopředu.

Vystěžejkovač, no když myslíš?

Dvoubodový otvírák - nemusíš mít zrovna Bergeon - všechno se vyrábí v čínských variantách. Mavex má v nabídce takový ten ,,typ V,, za cca 450,- Kč.

Držák hodinek třeba tenhle je na to, aby sis mohl pevně uchytit pouzdro hodinek při otvírání. Někdy se to v ruce nedá udržet.

Nevím co si myslel tím ,,stahovákem,, jestli si myslel na snímač ruček, tak tenhle je dobrej.

Zmagnetizované nářadí, ať už šroubováčky nebo pinzety nejsou problém, k odmagnetizování ti stačí i pistolová pájka. Na šroubky ke Casio hodinkám používám křížové šroubováčky zelený ( 2mm) a vínový ( 1,5mm )

Pinzety, jak už jsem psal, doporučuji vykrojené číslo 3 a 4. Ostatní jsou buď moc jemné ( 5 ) nebo kopyta.

Ty ostatní věci jsou podle osobní zkušenosti, tady ti neporadím, každému pasuje něco jiného. Chce to zkusit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky moc, Tondako. Už jsem v tom díky tobě začínám pomalu orientovat.

 

Otvírák bych nejradši ten tříbodový. Bohužel napohled vypdají všechny stejně a stojí od nějakých 200 do 900,- Asi se stavím v tom Swahu na to mrknout naživo, tak je za 444Kč (s DPH) (ovšem jestli z toho něco poznám, to je věc druhá..)

 

Beco, jsem koukal, že zastupuje Parexo...

 

Ten držák začínám chápat... to se vklíní mezi nožky pouzdra, ne? Mě bylo doporučeno tam nahodit nějaký jetý pásek (když to jako nejde udržet v ruce) a pak povolovat. Tohle je ale pochopitelně lepší, otázka jestli to neponičí moc pouzdro.

 

Ano, "stahovákem" jsem myslel ten snímač ruček. Jde to i bez něj? Přece jen to asi moc nevyužiju. A nebo - co tenhle:

1145363595_25.jpg

Ten je za 120,- oproti tomu 540,- za ten lepší. Ručky fakt budu stahovat jendou za měsíc, jestli vůbec.

 

Když už koukám na ten SWAH, majií tam i cosi, co označují jako "snímač vodítek":

1145363381_24.jpg 1145363381_23.jpg

 

K čemu to je, prosím tě?

Upraveno uživatelem odjinud
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teda to je otázek, že já ti odpovídal:smile_anim:

Nejdřív ten tříbodový otvírák - fakt stačí ten dvoubodový. Většinu hodinek s tím bez problémů otevřeš a je jednodušší na používaní. Jestli si koupíš ten tříbodový, tak to stejně časem budeš otvírat jen těmi dvěma protilehlými hroty.

Beco skutečně je lepší objednat přez Mavex, od Parexa si nic nekupuj !!!!!!!

Ten držák pouzdra je plastový, pouzdro to neponičí.

Tenhle snímač ruček nemám vyzkoušenej, nikdy jsem ho neměl v ruce, tudíž nedokážu posoudit. Jestli ti jde o cenu, ručky se dají snímat i snímací pinzetou , (obrázek jsem nenašel) nebo jsou na to taková ,, páčidla,, ale ten snímač ne nejjednodušší.

Ten snímač voditek je na něco uplně jiného, pokud se do hodinařiny opradu nepustíš a nebudeš zkoušet vyměňovat setrvační hřídel, nikdy v životě ho nebudeš potřebovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já myslím, že už to je pomalu všechno :-) a můžeme to pak nechat vyvěsit někam nahoru.

A taky si zlepšuješ si karmu :-))

 

Je fakt, že "moje" hodinářka má taky dvoubodový (ten bergeon, jak mi radíš) a ani nevěděla, že jsou nějaké tříbodové :-)

A asi je fakt, že bych ten 3bodový používal jako 2bodový, a jen kdyby to nešlo, šteloval bych se s tím 3. hrotem. To se ale pak ten 3. hrot hodí, ne?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A asi je fakt, že bych ten 3bodový používal jako 2bodový, a jen kdyby to nešlo, šteloval bych se s tím 3. hrotem. To se ale pak ten 3. hrot hodí, ne?

 

Jde o to, že v posledních letech některé firmy ( třeba Omega, Breitling, Citizen a jiní ) začali používat na víčka svých některých modelů ruzné systémy proti neodbornému vniknutí. V podstatě je to jednoduché, protože většina všech otvíračů je konstruována tak, že na víčku proti sobě jsou buď otvory, drážky nebo plošky, kterých je sudý počet, takže jsou vždy dvě kolmo proti sobě. Takže k tomu aby se nedaly běžně otevřít stačí, když těch otvorů, drážek nebo plošek je lichý počet a laik se do nich nedostane. Některé ty pouzdra se dají otevřít právě těmi tříbodovými otvirači, ale všechna taky né. Na to jsou pak speciální přípravky, ale to už je jiná hodinařina než na jakou se chystáš.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Něco z mé "praxe" ke šroubovákům:

 

Každý šroubovák, který má šroubovat a ne ničit hlavy šroubů se musí nabrousit. To se vpodstatě nedá dělat bez přípravku (a to jsem si myslel, že když jsem kdysi dělal v nástrojárně, vrtáky a tvarové frézy a nože jsem brousil i z ruky, tak že to půjde - ne, nejde).

Kvalita šroubováků, které se mi zatím dostaly do ruky nebyla nijak valná - hroty měkké.

Zatím nejlepší je šroubovák, který jsem si upravil vložením hrotu ze zlomeného vrtáku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hlavně si nezapomeň koupit něco takovýho, ať ten cajk máš do čeho dát. Přírodní materiál, a můžeš s tím do tramvaje.

 

post-953-0-45756500-1364333321.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na broušení hodinářských šroubováčků existují některé přípravky třeba tenhle

http://www.beco-professionals.com/product_info.php?info=p1392_Sharpener-for-screwdriver-blades.html

 

pak už stačí v železářství koupit karborundum brousek. Vzhledem k tomu, že náhradní hroty ke šroubováčkům jsou běžně dostupné a snadno vyměnitelné, nechápu potřebu je z čehokoliv vyrábět. Důležité je, je dobře nabrousit, né přípiš ostré, pokud to není nutné kvuli hlavě šroubku a používat šroubováčky přiměřené velikosti k hlavičce šroubku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V Parexu ho mají za 89,-

 http://www.parexo.noveranet.cz/Naradi%20hod.pdf

Na broušení hodinářských šroubováčků existují některé přípravky třeba tenhle

http://www.beco-professionals.com/product_info.php?info=p1392_Sharpener-for-screwdriver-blades.html

 

pak už stačí v železářství koupit karborundum brousek. Vzhledem k tomu, že náhradní hroty ke šroubováčkům jsou běžně dostupné a snadno vyměnitelné, nechápu potřebu je z čehokoliv vyrábět. Důležité je, je dobře nabrousit, né přípiš ostré, pokud to není nutné kvuli hlavě šroubku a používat šroubováčky přiměřené velikosti k hlavičce šroubku.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...