Přejít na obsah

* DATEJUST vs. DATE - cesta do minulosti *


filo-boxer

Doporučené příspěvky

Už něco déle než rok jsem velice spokojeným a šťastným majitelem modelu DATE (reference 115200, uvedena na trh v roce 2007), často neprávem opomíjeného, stojícího ve stínu svého staršího a většího sourozence DATEJUST.

 

Proto jsem se rozhodl sesmolit něco málo o vzniku těchto dvou modelů, jejich vývoji a rozdílech v čase. Za případné nesrovnalosti se předem omlouvám, informace z různých zdrojů se někdy rozcházejí nebo si dokonce protiřečí nebo jsem se prostě spletl. Nemám náladu se zabývat autorskými právy a tak je text prokládán výhradně mými fotografiemi mých hodinek (přírodní, neupravované).

 

Pěknou recenzi modelu 115200 napsal v roce 2011 Sorbus -> KLIK, mou skromnou fotogalerii naleznete zde -> KLIK.

 

post-3194-0-66243100-1363263012_thumb.jpg

______________________________________________________________________________

 

Rok 1945 byl jedním z mnoha milníků v bohaté historii firmy ROLEX. Právě v tomto, i v jiných ohledech významném roku, byl na trh uveden model 4467 ? tzv. ??Jubilee DATEJUST??. První vodotěsné (Oyster), automatické (Perpetual) náramkové hodinky s chronometrickou přesností se zobrazením data (DATEJUST) na světě, které se staly vlajkovou lodí kolekce a svrhly tak z trůnu model Prince, jehož prodej už nějakou dobu pokulhával.

 

Model DATEJUST (od teď DJ) byl vrchol čtyř desetiletí intenzivní práce a evoluce strojku a pouzdra z bezejmenné tuctovky v roce 1905 až po automatický, certifikovaný chronometr ROLEX ve vodotěsném pouzdře.  A protože si Hans (Wilsdorf) nechal všechno pěkně patentovat, získal si ROLEX na dlouhá léta náskok před konkurencí. Ta musela trpělivě čekat, až platnost patentů vyprší.

 

Dnes už tato technická řešení nikoho neohromí, jsou pro nás naprostou samozřejmostí. Ale je třeba si uvědomit, že to byl právě ROLEX, který se v první polovině dvacátého století zasloužil o razantní vývoj a rozšíření těchto řešení. Cesta ke každému z nich byla složitá a trnitá, s mnoha slepými uličkami. Pro více informací doporučuju některou z knih o historii firmy, koukněte do Cyberova knižního vlákna -> KLIK.

 

post-3194-0-24816100-1363263011_thumb.jpg

 

Zde jen pár, obecně známých, informativních údajů:

 

1910 ? Jako první na světě dostává testovaný exemplář náramkových hodinek ROLEX certifikát potvrzující chronometrickou přesnost.
1914 ? Britská Kew-Observatory uděluje testovaným hodinkám ROLEX poprvé v historii certifikát třídy A, na tento do té doby dosáhly pouze námořní chronometry.
1926 ? První prachotěsné a vodotěsné náramkové hodinky.
1931 ? První automatické náramkové hodinky s nátahem na principu 360° rotujícího závaží.
1945 ? První náramkové hodinky na světě s ukazatelem data.
 

Nejdříve jedna zajímavost k názvu modelu. Hans Wilsdorf si původně přál jméno Victory, jako oslavu vítězství dobra nad temnou sílou (psal se rok 1945), to si ale neprosadil (!) a ROLEX si registroval jméno Ritedate. Nakonec to ale dopadlo úplně jinak, tak jak to všichni známe ? DATEJUST, ovšem s přívlastkem Jubilee, který se v průběhu času zažil a stal jménem kovového náramku modelu DJ.

 

Proč vlastně datum zrovna na pozici 3? Ani to není náhoda, i toto je promyšlené a má praktický význam. Většina lidí nosí hodinky na levé ruce a tak je toto místo na ciferníku první, které vykoukne z pod manžety košile nebo rukávu obecně.

 

Způsob uvedení DJ na trh taky stojí za zmínku. ROLEX si zaplatil celostránkovou reklamu v deníku Tribune de Geneve, kde se čtenáři dozvěděli, že prvních sto kusů DJ bude rozdáno - vylosováno mezi těmi, kteří zašlou vystřižený kupón z reklamy do ROLEXu. No nebylo to od nich hezké? O tom, jakou sběratelskou lahůdkou je to co z těchto sto exemplářů zbylo, se snad ani nemusím zmiňovat. Pokud na ně náhodou někde ve vetešnictví narazíte, neváhejte. Poznáte je podle ruční gravury čísla 001 až 100 mezi nožkama pouzdra a (u většiny z nich) buď rodinného erbu (případně erbu rodného města), nebo rodinného monogramu na dýnku. 

 

post-3194-0-96651000-1363263011_thumb.jpg

 

Sedm let, tedy až do roku 1952 se DJ vyráběl pouze v 18. karátovém zlatě a byl to jediný model v portfoliu firmy zobrazující datum. ROLEX samozřejmě nechtěl poškodit prestiž a exklusivitu tohoto modelu ale zároveň chtěl rozšířit využití svého patentovaného zobrazení data. Koncem roku 1952 byl zahájen prodej modelu ROLEX Oysterdate v oceli s manuálním nátahem. Tento nebyl certifikovaným chronometrem a zůstal v programu až do pozdních sedmdesátých let.

 

Během let byl DJ kontinuálně technicky vylepšován a doznával různých kosmetických úprav, největší z nich však bylo zavedení Kyklopa v roce 1954. Nápad na zvětšovací lupu dostal Hans Wilsdorf údajně při ranní toaletě, kde prý trávil až dvě hodiny denně, protože zde dostával své nejlepší nápady. Kyklopa vymyslel pro svou milovanou, špatně vidící ženu.

 

O něco později se u DJ objevila ?zubatá? luneta a kolem roku 1957 se DJ začaly vyrábět i v oceli - poté co léta páně 1956 nový model Day-Date převzal roli vlajkové lodi Kolekce. Nyní bylo možné DJ objednat i s koženým řemínkem nebo na Oyster kovovém náramku. A taky to byl rok, kdy uhodila hodina modelu DATE. O 5% menší pouzdro bylo určeno zájemcům s menším zápěstím.

 

post-3194-0-05989000-1363263009_thumb.jpg

 

V roce 1962 začal ROLEX vyrábět DJ v kombinaci ocel-zlato (Rolesor), tento model se stal jedním z nejprodávanějších v historii firmy a podle mého zdroje i nejkopírovanějším na světě. Na řadu přišlo rychlé nastavení data (1978) a na konci osmdesátých let pak byl model vybaven safírovým sklem místo plastového.

 

A jaký vlastně je/byl rozdíl modelů DATE/DATEJUST v průběhu těch několika desetiletí? To se po celou dobu jejich paralelní existence měnilo, to hlavní však byla a je velikost pouzdra, které je u modelu DATE o dva milimetry menší (DJ II neberu v potaz), tedy 34 mm. Použitý kalibr je aktuálně u obou modelů stejný, tedy 3135.

Srovnáme-li poslední evoluční stupeň obou modelů, najdeme tyto další rozdíly:

  • DATE je k dispozici pouze s ocelovým náramkem OYSTER 19mm, DJ s 20mm OYSTER a JUBILEE v oceli, ocel/zlato, zlato, nebo s koženým řemenem.
  • Výběr ciferníků je u DATE nesrovnatelně menší.
  • DATE je k mání jen v oceli, a sice s hladkou ocelovou lunetou (115200), s jemně vroubkovanou ocelovou lunetou s hodinovými indexy (115210) a také se zubatou lunetou z bílého zlata (115234).  Jemně vroubkovaná s hodinovými indexy není u DJ k dispozici, zato žluté nebo růžové zlato, diamanty?
  • Před zavedením šestičíselných referencí v roce 2007 to ale bylo jinak. Bylo možné koupit také zlaté a Rolesor DATE s následujícími lunetami: rýhovaná zlatá u Rolesoru (15223), zubatá zlatá u celozlatého modelu (15238), zlatá hladká u Rolesoru (15203). Rýhovaná zlatá u DJ nebyla. Do 2007 taky nebyla, oproti DJ, bílá DATE Rolesor verze s rýhovanou lunetou.

Změny, či technická vylepšení byla často nejprve zavedena u DJ a až o několik let později u DATE:

  • Zavedení kalibru 3035: DJ 1977/78, DATE až 1982/83
  • Zavedení kalibru 3135 a Safírového skla: DJ 1988/89, DATE také 1988/89
  • Zavedení nového pouzdra a masivního řemenu: DJ 2003/04, DATE až 2007

post-3194-0-05921700-1363263010_thumb.jpg

 

Mnohdy je zmiňováno, že DJ disponuje na rozdíl od DATE tzv. ??rychlou změnou data??. Zde je nejprve potřeba si upřesnit terminologii, protože pokud mluvíme o změně data, rozlišujeme u ROLEXu dvě základní funkce, které jsou často míchány dohromady:

  1. Rychle přeskakující/překlápějící se datum
  2. Rychlé (pře)nastavení data

Ad. 1. Datum se přesně o půlnoci během okamžiku překlopí na další pozici. Proto se mu říká ??okamžité překlápění??. Toto funguje u všech moderních kalibrů ROLEX. Existují výjimky - starší kalibry (např. do roku 1983 v dámských modelech používaný kalibr 2035) kde se datový věnec otáčí circa hodnu a půl. Tomuto ROLEX říká ??progresivní překlápění data??.

 

Ad. 2. V roce 1978 ROLEX poprvé zavedl tzv. rychlé nastavení data. Toto umožnuje rychlé a komfortní nastavení data otáčením povytažené korunky bez nutnosti změny času. To se hodí každý druhý měsíc a hlavně v únoru, tedy vždy, když má měsíc méně než 31 dní. Taky pokud hodinky delší dobu stály a je potřeba přeskočit několik týdnů je to velice praktické.

 

Tato funkce rychlého nastavení data nemá nic společného s jedním či druhým modelem ale jen a pouze s použitým kalibrem. To znamená, že existují DJ i DATE s touto ale i bez této funkce. Tak například DJ ref. 1601 z roku 1974 nemá rychlé nastavení data, zato DATE ref. 15000 z roku 1984 ano. Obráceně DJ ref. 16014 z roku 1984 ji má, DATE ref. 1500 z roku 1976 ji nemá. Všechny jmenované ale disponují okamžitým překlápěním data.

Obecně platí (pro DJ i DATE), že čtyřčíselné reference nemají rychlé nastavení data, pěti- a šestičíselné reference ho mají.

U modelů bez rychlého nastavení data lze datum přetáčet i nazpět, zpětným přetočením ruček před půlnoc. To se může někdy hodit, aby si člověk při nastavování nadobro neukroutil ruku.  

Toť vše, děkuji za pozornost.

 

post-3194-0-98473900-1363263007_thumb.jpg

 

Čerpáno bylo z těchto zdrojů:
Kniha The Best Of Time - Rolex Wirstwatches
Matthias aka Prof. Rolex, www.r-l-x.de (vielen Dank Matthias!!!)
Kniha 100 let ROLEX - děkuji Pepo!!! (Josef01)
Časopisy CHRONOS a UHREN-MAGAZIN
Obecně WWW

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

Velmi přehledný a čtivý text. DATE a DATEJUST jsou jedny z nejelegantnějších a současně nejpraktičtějších modelů náramkových hodinek, jaké znám.
 
A jsem rád, že konkrétně tyto hodinky skončily právě u Tebe. Lepšího majitele si nemohly přát :-)

Díky Petře. Ani nevíš, jak jsem rád, že jsem po nich před rokem skočil. Každý den mi dělají velkkou radost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@FiXilVer: Tak ona to ani tak nemá být klasická recenze jako spíš obecně ohlédnutí do minulosti těch dvou modelů. Fajn recenzi napsal už Sorbus a fotky jsou v extra vláknu, odkazy najdeš v třetím odstavci, nebo tady:

 

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/34832-rolex-oyster-perpetual-date/?hl=%2Bdate+%2B115200

 

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/47408-rolex-oyster-perpetual-date/

 

A postřehy za rok nošení? Pohodlné, nenápadné, přesné, robustní, univerzální, krásné....definitivní. :king:

Upraveno uživatelem filo-boxer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...