Přejít na obsah

Nože


Doporučené příspěvky

Ještě k ostření - tady je jedno udělátko, co bylo dost doporučováno i na knife.cz - https://www.amazon.com/Sharpener-Professional-Sharpening-Fix-angle-III/dp/B015XKSNS2/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&qid=1519660689&sr=8-1&keywords=ruixin+pro&linkCode=sl1&tag=bushradical-20&linkId=c46e5f07ddd99c62ff3af2e9534b0c1c,

 

Tady nějaká recenze:

.

 

Mám to doma, ale za 1,5 roku jsem to použil asi 2x, ono než to člověk složí, nastaví, no, prostě os..., je to asi fajn pro ty, co brousí pravidelně a mají toho hodně. Kdyby to někdo chtěl, tak za pár drobných přenechám i s nějakým tím diamantem :-)

Upraveno uživatelem swenak
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chlapi neblbnite. Uz jsem to tu mozna psal, nevim...lecim chripku, tak mirne vypadky nemuzu vyloucit.

Noze ktere dneska nosime a pouzivame jsou z ruznych kosmickych materialu, coz je obecne spis spatne. Jednoduse proto, ze jsou drahe jak svina a nakonec se je pouzivat bojime. Pak, kdyz uz je nahodou pouzijeme, se je bojime nabrousit. Z casti proto, ze to samozrejme neumime, z casti proto, ze ten nuz byl drahy, ma nejakou povrchovou upravu atd. a bojime se, ze ho zkurvime. Zkurvit ho samo muzeme, ale daleko driv toho dosahneme tim pouzivanim. Vony ty praskove ocele jsou asi fajn, ale na takove domaci zvykani spis teda nejsou. Takze kdo ma drahy nuz a trikrat rozmysli do ceho s nim rizne, necht si ho necha nabrousit u profika. Zas tak casto to nebude a ve finale to muze vyjit levneji, nez si kupovat ty silene monstra, ktere stejne neumime pouzit.

Kdo nuz nosi a pouziva (opravdu), necht se nauci brousit. Jednoduche a rychle to neni, to abychom predesli nedorozumenim! Nic takoveho neexistuje...ani s tema startrekama za desetitisice...sorry.

Technicky, zrychlene, jde pouze o material cepele, kteremu musi odpovidat material brousku. Proste tvrdej nuz na mekkem brousku nenabrousis a mekkej na tvrdym zmizis (a bude zmizelej).

Ale jak a na cem teda brousit? Mno, idelane, na klasickym sutru. Rozmer? No aby se vesel ze jo...na to co nosime po kapsach, kolik, 7x20cm? Nebo tak nejak. Aby slo s tim nozem na sutru udelat pohodle osmicku. Pohybem...sudlat nuz po sutru do osmicky. Pod nejakym sklonem. Ovsem pod jakym? To uz je na vkusu kazdeho soudruha, podle pouziti. Klasicke rezani tahem/tlakem chce ostry uhel. Sekani zase tupy, kvuli vylamovani. Kazdopane, resit sklony v absolutni presnosti je fakt blbost. To nemate na cem docenit. Udrzeni jakz takz stejneho sklonu na cele delce cepele je jen a pouze otazkou cviku, ale hlavne pro nase kazdodenni pouziti to proste nema zadny vazny vliv. Brouseni nastroju, treba pro mistni svadlenky, je zase neco jineho.

Jestli si chcete sami brousit vlastni nuz, ktery bezne pouzivate, je prakticke naucit se to. Jak, to je samo otazka. Ideal je, aby vas to neucil nekdo, kdo to sam opravdu umi. Na tom obycejnem sutru! Nic vic fakt neni potreba! Idealni by asi bylo zajit k nejblizsim jatkam/masokombinatu a tam uprosit/uplatit reznika. Coz asi nebude uplne komfortni situace, ale bude to mit vysledky. Ja jsem se brousit noze ucil cca. rok a pul az dva, prakticky denne. Stejne jako jakejkoliv jinej reznik. A byl to opravdu boj! Ale byla to nutnost a to v zasade kazdodenni. Ale kdyz to pak jeden umel, byla to otazka par minut na jeden nuz. A ocilka je fajn vec, ale funguje pouze jako nouzova udrzovaci zalezitost behem dne. Vecer opet brousek ;) A kdo se chce naucit s ocilkou, at si vezme dva libovolne klacky a jede...dokud se nenauci s nima o sebe nebouchat i se zavrenyma ocima. Pak jeste rok, dva a udrzi i sklon.

 

Brouseni nozu neni veda! Je to umeni. Ale naucit se to muze v zasade kdokoliv, kdo bude mit dostatek trpelivosti. A ku zlosti vsech prodavacu supermodernich systemu, k tomu neni potreba vic nez brousek za par stovek.

 

Hodne stesti a trpelivosti tem, kteri se do toho chteji poctive pustit. Vsem ostatnim bude stacit elektricka bruska s kamenem tvrdsim nez je nuz...idealne vymenitelnym za o trochu mekci, k finalnimu dohlazeni.

 

Ja pouzivam kaminek od Falknivenu, cca 3x10 cm. Z jedne strany diamant na hrubou praci, z druhe strany neco jemneho na vyhlazeni. Je to uplne na hovno (moc maly), ale normalni moderni a tvrdy zavirak na tom nabrousit jde. Az ho ztratim nebo zlomim, koupim si totez, jen vetsi...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máš pravdu , nakonec je to vždy jen o tom, co chceš mít a jak se ti to líbí, abys z toho měl dobrý pocit ... protože kdybychom nůž potřebovali skutečně jen jako nástroj k tvrdé obživě jako kdysi, řešili bychom nejspíš úplně jiné věci než kvalitu a souměrnost fazety a srovnávání ocelí, z nich i ta nejhorší pořád poslouží, a linku nože atd. ... nakonec je to přece úplně stejné jako u hodinek, aut a jakýchkoliv jiných hraček nejen pro kluky :lol2: :lol2:

Upraveno uživatelem chloupek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tohle jsou archivní fotky, žádnou z nich už nemám, oceli VG-10 a ZDP-189, broušeno na KME, finální grit 3600 podle CAMI, takže podle evropské stupnice FEPA cca 8000, vrcholový úhel 30°, závěr na kůži se suchou bílou pastou, po nabroušení všechny tahem přesekly volně visící vlas ... úplná blbost, ale jak mi pak bylo dobře :eek: :lol2: :lol2:

post-53232-0-33779800-1543648762_thumb.jpg

post-53232-0-28009700-1543648771_thumb.jpg

Upraveno uživatelem chloupek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chlapi neblbnite. Uz jsem to tu mozna psal, nevim...lecim chripku, tak mirne vypadky nemuzu vyloucit.

Noze ktere dneska nosime a pouzivame jsou z ruznych kosmickych materialu, coz je obecne spis spatne. Jednoduse proto, ze jsou drahe jak svina a nakonec se je pouzivat bojime. Pak, kdyz uz je nahodou pouzijeme, se je bojime nabrousit. Z casti proto, ze to samozrejme neumime, z casti proto, ze ten nuz byl drahy, ma nejakou povrchovou upravu atd. a bojime se, ze ho zkurvime. Zkurvit ho samo muzeme, ale daleko driv toho dosahneme tim pouzivanim. Vony ty praskove ocele jsou asi fajn, ale na takove domaci zvykani spis teda nejsou......

A co od Fallknivenu pouzivas, teda jestli to neni vyrobni tajemstvi ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

chloupek, jaky byl duvod finalniho docisteni na kuzi? Mi prijde ze kuze na grit 3600 ma spise efekt zhorseni vlastnosti ostri, nezli naopak. Ale asi hodne zalezi jaka to je kuze (mozna zrno by vedel o vlastnostech vic). Ja mam japonskej vodni kamen na tormeku s gritem 4000, a je uvedeno ze po brouseni na tom kameni se uz nema pouzivat kuze. Tak proto se ptam.

 

Taky jsem zkousel na tom kameni "lestit" (pro ucely zkoumani vlastnosti kamenu a kuze) plastovy sklicko a porovnat to s cistenim na kuzi. No a kuze z toho udelala zase paskvil s viditelnyma ryhama.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

byla to nějaká velmi hladká a velmi tvrdá kůže a bílá suchá leštící pasta je gritem srovnatelná s těmi 8000, aspoň pokud vím ... žádný zvláštní důvod pro kůži jsem neměl, asi spíš jako že jsem na to taky sáhl rukou a že jsem taky "v tom", když už ... máš pravdu, pokud to nejsou nižší grity, tak obtažení na kůži může skalpel jen zhoršit, pokud nestráháváš jehlu

 

a s tím vlasem, byl můj trochu silnější a bylo to skutečně bezprostředně po nabroušení, po pár řezech tenkého papíru byl skalpel pryč

Upraveno uživatelem chloupek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na ten kaminek :) Ale v pohode, zajimalo me to jen ze zvedavosti, prispevek mel hlavu a patu, tak me zajimalo co pouzival nekdo se zkusenostma a zaroven to nebyly nejaky systemy jako lansky kmfa apod.

Takova mala placata vec. Z jedne strany ?zlaty? (diamant), z druhe cerny (keramika)...oznaceni DC?, ale cislo ted nevim. Chtel jsem maly, na cesty, ale docela blbe se to drzi. A taky je to o prsty ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když už na těch internetch visím. Práškovky jsou fajn a pokud mám diamant není problém nabrousit. Používám metal-bonded z Poltavy myslím 30x150x3mm od 60 do 3?m a jsem spokojenej parchant. 

Mám doma brousek od Jan03 a za mě musím říct, že bych to nedoporučil, zadarmo drahý.

Kvalitní brusivo je drahý i to cenově dostupný.

Broušení z ruky rules! https://www.youtube.com/user/shawnhouston/videos BBB umí brousit, umí to vysvětlit a má tam i odazy na další borce(Michael Christy je též hustej).

A čím brousit> pokud máš méně jak 3% vanadia tak aluoxide nebo silicon carbide pakliže máš 3% a více doporučuji diamonds nebo CBN.

V ruce je to větší zábava, máš volnost. Honítka nešikovnost nevyléčí a přílišná přesnost může a taky zvýražní nepřesnosti primárního výbrusu z výroby. To máš stejnej úhel na honítku s přesností 0.5? na obě strany a fasety nejsou stejně široký.

A ještě k těm ocelím = na potraviny, klacíky a tak AUS8, VG10 stačí s přehledem.

Ale ovšem abrasivní materiály jako papír, kartony to je jiná.

Upraveno uživatelem ohrenstein
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...