Přejít na obsah

Nože


Doporučené příspěvky

A je to asi stabilizované, či?

Já se v téhle věcech nevyznám, snad je to nějak ošetřené. Já to jen natřel kaméliovým olejem potom co jsem to vybalil. V čem spočívá to stabilizování? Ptám se čistě bezelstně, už jsem se s tím termínem setkal, ale nevím jak to funguje.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V podstatě jde u stabilizace o to, že se dřevo ponoří do lázně, podtlakem se z něj vysaje vzduch, následně se nádoba přetlakuje a tím se ten stabilizační roztok dostane do uvolněných prostor. Následně se zahřeje a nechá se zatvrdnout. Vznikne v podstatě materiál, kterým je dřevo vyplněné živící. Tím pádem zůstává beze změn a dá se krásně opracovat...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za vysvětlení. Tak snad to ošetřené je, třeba zevnitř je ten tvar opracování hodně složitý. No každopádně, můžu si teď odskrtnout další že svých dlouhodobých plánů, "ideální EDC nůž s dírou (myšleno Spyderco) a dřevěnými střenkami" CHECK! :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám pár nožíků, ale určitě se nepovažuji za znalce. Když koukám na poslední fotky, je pod nápisem Mcusta i "Seki - Japan". Stejný nápis mám na jednom malém Spydercu, co jsem kupoval v r.1991 za cca 3500,-, což byly tehdy fakt šílené peníze, ale celý život jsem u sebe nosil kapesní nožík a chtěl jsem konečně nějaký kvalitní. Někde jsem četl, že SEKI - Japan je nějaká japonská nožířská firma a Spyderco si u nich některé modely nechávalo dělat. Můžete se k tomu prosím někdo vyjádřit, popř. napsat víc? Díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Seki je město v Japonsku - https://en.wikipedia.org/wiki/Seki,_Gifu ... viděl jsem o tom poměrně dost dokumentů, ale už si toho moc nepamatuji ... historicky se tam soustředila výroba nožů ... a tuším že i ocelí, pořádají se tam furt veletrhy s nožema a podobně. Má to pro Japonsko spíš historickou a kulturní hodnotu. O firmu se nejedná.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...následně se nádoba přetlakuje a tím se ten stabilizační roztok dostane do uvolněných prostor.

 

Přetlak nádoby myslím netřeba. Ty póry se zalijou taknějak samy po vytlačení vzduchu v předchozím bodě (kdy jsme vakuem změnili hydrostatický tlak).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, stačí nádoba ve které po x (desítek) hodin udržíte podtlak ... a kompresor kterej ten podtlak vyrobí. (na youtube je spoustu návodů, hledat pojem "stabilizing wood") Pokud jde o střenky, tak na knifu je pár lidí co stabilizaci dřeva (i kostí, atd.) nabízí ... zkusil bych kontaktovat uživatele "Mat" na knife.cz (sorry za reklamu), vím že vyrábí pěkné zavíráky a dřevo si nechává stabilizovat u různých lidí. U běžnějších nožů do kuchyně se to často jen "napouští" olejem (např. lněným), voskem, atd.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...