Přejít na obsah

Grand Seiko SBGR051


Doporučené příspěvky

 

Estetika hodinek Grand Seiko mne něčím přitahuje. Nedávno jsem s těžkým srdcem prodal hodinky SBGW031 (recenze zde) kvůli absenci datumovky a mé neschopnosti udržet datum v paměti. Neměl jsem vůbec v plánu kupovat místo nich jiné Grand Seiko, ale nakonec jsem nemohl jinak. Tentokrát jsem sáhl po modelu SBGR051, který datumovku má. Je to sice automat a já preferuji ruční nátah, navíc je na tahu a já preferuji řemínek, ale přesto to byla dobrá volba.

 

SBGR051 je spolu se svým černým klonem SBGR053 jakýmsi vstupním modelem do světa mechanických Grand Seiko a současně ztělesněním jejich tradičního designu. Má volba padla na něj kvůli průměru pouzdra 37 mm, který považuji za vhodný pro mé zápěstí o obvodu 17.5 cm. I přes výšku 13.3 mm hodinky nepřekáží a hladce vklouzávájí pod rukáv košile.

 

Váhal jsem, zda zvolit stříbrný nebo černý číselník. Nakonec jsem sáhl po tradičním světlém číselníku, i když s jistou obavou, zda hodinky nebudou působit příliš kovově chladně. Opět se však potvrdilo, jak promyšlená péče je designu Grand Seiko věnována. Nepodařilo se mi číselník správně nafotit, ale v reálu je matně mléčný a působí pozoruhodně ušlechtilým dojmem. Při detailním pohled z určitého úhlu se objeví jeho jemná paprsčitá struktura, ale většinou vypadá jako hladký a za určitých světelných podmínek dokonce vyvolává dojem pohledu do husté bílé mlhy. Opravdu mne velmi příjemně překvapil.

 

Za zmínku dále stojí nápadně velká datumovka, která byla dalším důvodem koupě těchto hodinek. Není to žádné maličké okénko ztracené na velké ploše číselníku, jak tomu často bývá. Mně osobně se toto praktické řešení, které zaručuje skvělou čitelnost datumu, velmi líbí. Čitelnost času je rovněž zcela bez výhrad, jen gracilní vteřinovka se někdy na okamžik skrývá. Často se kochám pozorováním hodinek za různých světelných podmínek. Například jemně zkosené okraje ruček mohu být jednou kovově lesklé a jindy mohou tvořit černé rámování zrcadlově jasných horních ploch.

 

Safírové sklo je lehce klenuté a jak je u Grand Seiko zvykem, má pouze vnitřní antireflex. Pouzdro je celé leštěné s výjimkou horních částí nožek. Udávaná vodotěsnost je 100 m, korunka je přitom klasická, nikoli šroubovací. Uvnitř pouzdra pracuje na frekvenci 28800 půlkmitů za hodinu (4 Hz) strojek kalibru 9S65 35J. Tento kalibr má 35 kamenů a jeden pérovník, který zaručuje rezervu chodu nejméně 72 hodin. Natahování korunkou je máslově hladké, jak jsem byl zvyklý už u modelu SBGW031 s kalibrem 9S64.

 

Původně jsem měl v úmyslu rychle nahradit kovový tah řemínkem, ale zatím jsem tento krok odložil. Přes počáteční obavy z vyšší hmotnosti proti řemínku (celková hmotnost hodinek a tahu je 140 g) jsem si na něj rychle zvykl. Jedinou výhradu mám k absenci jakékoli formy mikroregulace. Po zkrácení u hodináře mi tah sedí výborně, ale skutečným testem bude až léto, kdy se objem zápěstí mění nejvíc.

 

Svébytný chladně střízlivý design těchto hodinek neosloví každého. Já osobně jsem Grand Seiko dlouho přehlížel, než si mne získaly. Jenže jak ukazuje tento nový nákup, teď už není cesty zpět, jejich styl si mne získal. V produktové řadě Grand Seiko nejsou žádné barokně opulentní mechanické extravagance, kterými ohromují někteří výrobci. Seiko se řídí prostou strategií nabízet v modelech Grand Seiko "the best basic watch in the world". Technické inovace jsou proto podřízeny ryze praktickým kritériím, jako je přesnost, rezerva chodu, odolnost vůči vnějším vlivům apod. Ve strojcích tak najdeme unikátní slitiny SPRON 510 a SPRON 610 nebo součástky vyrobené technologií MEMS, viz má dřívější recenze modelu SBGW031. Sestavení hodinek a některé technologické kroky jsou manuální, výrobní proces a celkové zpracování se vyznačují nejvyšší pečlivostí.

 

Přikládám několik fotografií pořízených mým malým starým kompaktem, ale doporučuji podívat se také na pěkné fotografie na Watchuseek zde.

 

1. Frontální pohled.

post-11943-0-41031200-1363444843_thumb.jpg

 

2. Hodinky na zápěstí s obvodem 17.5 cm.

post-11943-0-82315700-1363444849_thumb.jpg

 

3. Boční profil a korunka.

post-11943-0-93180900-1363444854_thumb.jpg

 

4. Tah a spona.

post-11943-0-16314000-1363444861_thumb.jpg

 

5. Strojek s "tokijskými pruhy". Ty dokáží rozehrát kontrastní plastickou světelnou hru, ale protože tah mezuje přístup objektivu, tak se mi ji nepodařilo lépe nafotit.

post-11943-0-42142300-1363444869_thumb.jpg

 

6. Rotor a setrvačka.

post-11943-0-31752600-1363444876_thumb.jpg

 

7. Na tomto bočním pohledu je nad středem rotoru částečně vidět prchavý lvíček zakletý do skla průhledu.

post-11943-0-34408600-1363445357_thumb.jpg
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 52
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Napsal jsi to moc hezky. Gratujluju k super hodinkam. Skoda jen, ze na foru tak malo zastoupenych. Muj favorit je stale hi-beat, ale tohle bych na ruce taky snesl:-))))) Kecam, jsou bozi!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky všem. Jsem s touto klasikou naprosto spokojený, a proto jsem na sebe jednohlasně uvalil roční moratorium na nákup jakýchkoli hodinek :-) Samozřejmě, ryze teoreticky nemohou vyloučit, že někdy v budoucnu sáhnu po hi-beat nebo po manuálním nátahu, pokud se u GS objeví něco zajímavého s datumovkou a průměrem pod 40 mm.

 

To filo-boxer: Absence lumi je u mechanických GS stejná tradice jako u Rolexek plné dýnko :-)  Pravda, za úplné tmy nevidím nic, ale i za značného šera se na nich díky zrcadlově hladkému povrchu ruček dá čas odečíst.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsou nadherny, lumi by mi taky chybela ale :( jaky je srovnani s oyster date?

Jejich estetika se samozřejmě liší a jejich kalibry mají rozdílné vlastnosti, ale řekl bych, že v jedné věci jsou Oyster Date a tyto GS shodné: jsou to nadčasové spolehlivé hodinky pro každodenní život.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...