Přejít na obsah

Swatch Sistem51


Návštěvník maxipesfik

Doporučené příspěvky

Cloveku, ktoremu sa pacia hodinky vo vseobecnosti (nezaujima sa uz primarne o to, co je pod kapotou) bude jedno, ci 40 hodin power reserve, ci 90. Ci 51 dielov, alebo 151 dielov, atd. Tieto aspekty sa riesia maximalne tak na hodinkovom fore. Ja si myslim, ze väcsina ludi toto nijakym sposobom riesit nebude a umysel "malej" revolucie sa neudeje. Nerad by som, aby to vyznelo invektivne, ale populacia je hodinkovo negramotna. Pre 99% ludi to bude dalsi model swatch a nic viac. 20 ludi z fora si ich kupi, nieco skonstatuje, zalozia do krabice, ci predaju. Väcsinu ludi, ktorych z fora poznam si velmi neviem predstavit s tymto na ruke. Ale tak, nic protu vkusu kazdeho jednotlivca....

 

IMHO, power reserve 40 nebo 90 hodin je hodně velký rozdíl, který je pro hodně lidí hodně důležitý (teda aspoň pro mě :clap: ).  Při 90 hodinách si člověk může bez problémů dát hodinky v pátek odpoledne na poličku a v pondělí ráno si je bez obav vzít, a to už se vyplatí  :mobile:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 131
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Sorry, ale argument o nadřazenosti "tradičních kalibrů" a "preferování složitosti" v případě téhle konzumní kategorie až tak úplně neberu - kdo ze zdejších (kromě vyložených shromažďovačů starožitností) by si dobrovolně za 10-100 litrů koupil nové hodinky s 80 let starým pajšlem, výdrží 12 hodin a přesností v minutách denně, když "dnešní" (konstrukčně 30-50 let staré) kalibry vydrží 3-4× tak dlouho, jsou konstrukčně odolnější vůči poškození a jejich denní odchylka je běžně v jednotkách sekund? Takhle se holt místo "velkého servisu" (komplet rozborka, výměna opotřebovaných dílů a pod.) vymění ve stejném servisním intervalu celej zapečetěnej pajšl, přetěsní se a tradá... přičemž nikde není inzerováno, že po 10 letech se dotyčný strojek Sistem51 rozpadne na prach.

 

Baterkáře výdrž počítaná v hodinách samozřejmě neohromí - ale jestli mají současné mechaniky někde "uživatelskou" slabinu, tak je to právě v bídné rezervě chodu. A zavedení 90-hodinového standardu do low-endu určitě časem probublá i do "mechanického mainstreamu". Ten reklamní rádoby kopernikovskej plastovej dekl je samozřejmě úlet a pevně doufám že brzo přijdou i vkusnější a serióznější kousky - ale pokud se osvědčí, vůbec bych se nedivil kdyby se za 5-10 let podobné kalibry začaly potichu osazovat i do nižších řad značek jako IWC/Breitling/Omega, tak jako dnes ETA... Zatímco na hodinkových fórech se dál povedou učené dyšputace proč nastavená tržní cena 150 litrů za kousek je vlastně naprosto OK, když si onu laserovou kalibraci výrobce jako dělá "inhouse", že datumovej věnec má unikátní holografickej podklad každýho čísla, ciferník pokrývá diamantovej prach a ručičky jsou... třeba z bájného "adamantia"... :lol2:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tohle je snad zbytečný ne? Ono to jaksi nejsou první jednoduchý mechaniky v historii...

Zbytečný to není, odepisujete něco, co jste ani neviděli a hned je to špatně (jsem si zcela vědom, že je to kategorie ultralevná mechanika a že nás to nebude "bavit" jako hodinky, se kterými si "jde hrát").

Plně roboticky vyrobený kalibr bez zásahu lidské ruky je v době, kdy se mikroprocesory vyrábí s tolerancemi, které před padesáti lety byly za hranicemi snů, prostě prozatím odmítám odsoudit bez reálné zkušenosti.

Fakt nejde srovnávat ruční práci (což je to, co mě jinak fascinuje) s automatickým procesem, který si snad Swatch group pohlídá ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co se tyce swatch, z meho pohledu bazmek na jedno pouziti. Dedit se asi nebudou.

 

nikdo ani nepredpoklada, ze se budou dedit (s vyjimkou prototypu nebo prvni vyroby, ktera muze mit nejakou sberatelskou hodnotu). to ani neni ucelem swatchek. stale je to ale posun pro swatch od klasickych baterkacu k (doufejme) spolehlive mechanice - pokud ty PR clanky maji pravdu, tenhle jednoduchy a levny 'bazmek' predci v presnosti i elaborate grade ETA. 

 

odhadoval bych, ze realna zivotnost/vyuzitelnost swatchek je kratsi nez teoreticka zivotnost samotneho kalibru, vetsina uzivatelu swatchek je za par let vyhodi (stejne jako ted vyhazuji baterkace) a poridi si nove...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

IzTaPa: zivotnost kalibru by byla urcite vyssi, kdyby byl opravitelny, nebo spis by byla moznost ho namazat. Tohle je hermeticky uzavrene, cilene neservisovatelne s omezenou zivotnosti. To uz radeji quartzky.Mimochodem vis jaky je rozdil mezi standart, elabore a Top grade?

 

u swatchek oboje - quartz i ten mechanicky calibr - preziji realnou vyuzitelnost hodinek samotnych. kdybych si mel vybrat mezi dvema swatchkama, radsi si vezmu mechanicke (full disclosure: ze zvedavosti si jedny sistem51 nejspis koupim)

 

uz se to tu diskutovalo - system51 ma mit presnost max +/- 5s/d. odchylky pro standard/elaborate/top/COSC jsou na webu - UTFG :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No ptal jsem se proto, protoze mi nebylo jasne proc zrovna s elabore, ktery dokaze byt stejne presny, jako top a chronometer grade. Uznavam, ze nemusi dosahovat teto presnosti primo od vyrobce, ale da se regulovat.

 

elaborate (a ne standard) proto, ze podle toho, co jsem vysledoval, vetsina 'decentnejsich' casomericu ma ETA v elaborate (a ne standard)

 

 

No jsem na to zvedavy. Jestli to pujde 10 let s presnosti 5s denne, tak smeknu. Aby to ale po zaruce nebylo 30s denne, navic bez motnosti regulace :)

 

swatchky jsem mel jako teenager asi troje - zadne vice jak 3-4 roky :) 5 let by to melo vydrzet (aspon doufam) :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak si to vysledoval ? Ty stroje jsou od sebe k nerozeznani a pouzivaji stejne komponenty nebo ne?

 

 

a ty hned oteviras kazdy hodinky, co se ti dostanou do ruky? ;) krom tech velkych znacek mas uroven kalibru vetsinou napsanou primo ve specifikaci (alespon u tech znacek, ktere ja sleduji)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mně stačilo včera o tomhle zázraku prohodit pár slov s mistrem mechanem ;)

 

 

Tak názor mistra hodinářského si opravdu dovedu představit, měl tě vyhodit, když ho otravuješ konversací o něčem, jako swatch sistem 51 :D  To je jak kdybys diskutoval s mistrem brusičem sklářským křišťálovým čínskou lisovanou plastovou velkoprodukci, vole :D

 

Myslím, že vůbec brát na tohle kritéria posuzování z mechanických hodinek, jak jim fandíme, je zpozdilé. ( testování v praxi :D , suby :D seamasrtery :D ) Je třeba je srovnávat s tou quartz produkcí ( swatch,), kterou máme oba rádi.

 

Myslím, že tady je minimálně ekologický pokrok zjevný. Jak píše emef, považuju je za opravdu bezvadný dárek někomu, kdo není totál chronomagor.Pro mě, třeba :D

 

Estetika pilotního modelu je podle mne na vysoké úrovni, vlastně je hvězdná.

Upraveno uživatelem cigi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

par dalsich informaci, cena podle me zajimava, presnost velmi dobra na 'cheap plastaky'...

http://www.watch-insider.com/news/swatch-sistem51-swiss-watchmaking-revolution/

 

na konci clanku jsou i fotky novych modelu - bohuzel je sem z ipadu nenapostuju...

 

jinak je uz jich par na ebay na prodej

 

Case: 42 mm

Components: 51

Modules: Plate with wheel train, gear train, hand fitting and date / Mechanical module / Escapement module / Automatic device module / Oscillating weight

 

Diameter: 30.00 mm

Height: 4.80 mm

Display: Hours, minutes, central seconds hand, date window

 

Functions: Automatic winding, 90 hour power reserve

Frequency: 21.600 A/h (= 3 Hz)

Rate precision: +/- 7 seconds/day; set by laser at the factory

 

Design: Printable surfaces, including oscillating weight and modules

Assembly: Under clean-room conditions on a fully automated, 20 meter long assembly line

 

Price: 150 Swiss Francs or 120 Euro

 

sc01_sutw400_2_Press-832x1024.jpg

 

sc01_sutb400_2_Press-832x1024.jpg

 

sc01_sutr400_2_Press-832x1024.jpg

Upraveno uživatelem IzTaPa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja v tom jednu vyhodu oproti baterke na koniec vidim.... a aj oproti tomu co svojho casu nazvali autoquartz..... Mala baterka vydrzi max 4 roky a zivotnost kapacitoru ak tie hodinky denne nenosite/nenatahujete nie je o mnoho vacsia. A to je pre zatavene hodinky koniec cesty aj keby ich clovek nevybral za cely cas z krabice. Mozno si pamatate akcie swatch ked autoquartz hodinky davali v obchodoch k inym hodinkam zdarma. Toto naopak moze lezat v krabici (na sklade?) roky, prakticky asi az kym nestvrdne a nepopraska ten umelohmotny remen. Vyhoda je to teda asi skor pre vyrobcu nez zakaznika ale urcite je.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem se dnes zúčastnil "revoluce". 

 

Na Swatch je mi nejsympatičtější to, že si na nic nehrajou, jsou swiss made a jejich prodeje zachránili Hayekovi celou skupinu. 
Mají své charisma, fanoušky, celosvětové renomé, sběratele a nejsou to "fashion sračky" vezoucí se na současné vlně odírání nicnetušících konzumentů. 

 

Do dneška měly jenom jednu chybu - a to sice, že jsem žádné nevlastnil. ( Což při počtu cca 200+ kusů bylo na pováženou ). Proto byl Sistem 51 neodolatelnou výzvou. 

 

Navíc si troufám říci, že dosažené parametry ( viz. IzTaPuv post ) v porovnání s konstrukcí strojku jsou velmi dobré, takže je to hodinářský počin a ne že ne, 

ryzí INHOUSE! :)

 

Když k tomu přičtu marketing, který je KULERVOUCÍ!, musím smeknout. Hodinky jsem pořídil na Banhofstrasse v Zurichu, kde si Swatch pronajal celý obchod hned na rohu u Bucherera a uvnitř nabízí jen 4 nové modely Sistem 51, nic jiného! ( ano je to NEJLUXUSNĚJŠÍ ulice v Ch a ANO nájmy tam musí být neskutečné, ANO v okolí  800m má Swatch minimálně 4 obchody )

To jen dokazuje, co SWATCH pro celou group znamená a co dokáže troška smart engeneering v kombinaci s marketingem. 


Takže neříkám, že to je milník, který rozčeří hodinářské vody, že se změní výroba strojků, ale je to velmi sympatický počin, který bude mít své místo v historii. 

 

post-11236-0-42698800-1387232023_thumb.png

post-11236-0-70458400-1387232026_thumb.png

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...