Přejít na obsah

Rado D-Star 200


prazskej

Doporučené příspěvky

Rád bych přivítal všechny čtenáře u mojí první recenze. Nejsem zrovna expert, hodinky co prošly mýma rukama by se daly spočítat na prstech jedné ruky, takže tato recenze je čistě subjektivní vyjádření vlastních dojmů z užívání :)

 

Jako řada dalších lidí, i já jsem měl zpočátku ke značce Rado dost rezervovaný postoj. Diplomaticky řečeno. Postupně moje estetické vnímání začalo téhle značce šanci. Ovšem pouze pro řadu Original Diver. S nimi to mám jako s buldočky. Tak škaredí, až krásní. Zbytek produkce mi stále absolutně nic neříkal.

Dostal jsem se do fáze, kdy jsem přesně věděl, co hledám. Jednoduchý, řekl bych nadčasový ciferník, rozumná velikost, rozumná cena. A nějakých těch subjektivních 10%, co okouzlí, navrch. Hledal jsem dlouho, Rolex a Omega přesahovaly cenový strop. Hamilton, Ch.Ward, Steindhart zase nemají pro mě těch 10%. Hledání pokračovalo, aspoň byl čas našetřit a nemuset se přitom omezovat v ostatních hobby. Pak to přišlo, nová řada D-Star 200 se objevila a já jen zíral, jak se zrovna Rado trefilo přesně do mých požadavků. Zbývalo už jen se rozhodnout, jestli chrono nebo ne a jakou barvu ciferníku. Prý jsou to potápěčské hodinky. Když myslí? stejně budu pořád šetřit na Longines Original Diver. Každopádně, trocha čekání a jsou doma, za podstatně jinou cenu než od Dušáka, paráda!

 

Teď dojmy přímo ze zápěstí

 

Nádhera, vnímaná kvalita mě opravdu překvapila, těch 10% je spíš tak 50%. Originální tvar pouzdra, šroubovací korunka samozřejmě s Rado kotvičkou, keramická luneta. Safírový průhled na strojek taky potěší. Hodně mě baví tah, kombinace broušených středních článků s bočními z leštěné oceli. To celé zakončené titanovou překlápěcí sponou. Pod safírovým sklíčkem s kyklopem datumovky se skrývají plastické indexy s luminiscencí, dále už jen nápis Automatic a nechybí samozřejmě pohyblivá kotvička nad logem Rado. Čistý, jednoduchý design.

Překvapivá je váha hodinek, rozhodně nejsou z nejlehčích. Ale tak to mám rád, chci hodinky na ruce cítit. Nerozhazuju pak rukama a nehrozí tolik šrámů z boje.

Nejde však neustále jen chválit. Trochu mi vadí už zmiňovaná korunka. Vzhledem k lomení tvaru pouzdra se s ní poměrně těžko manipuluje, což vedlo k mojí obavě, jestli je vše ok, nebo se někde něco ohnulo. Návštěva u Dušáka mi shodila kámen ze srdce, je to ok, musí se víc zatlačit (ano, nehet to nevydržel), vykroutit ruku a po chvíli se korunka hermeticky uzavře. Tlaková zkouška potvrdila, že vše je ok. Nicméně, měnit čas a datum je boj.

 

To je však moje jediná výtka k Rado D-Star 200. Nemůžu si pomoct, ale pořád si musím říkat, že to byl sakra dobrý kauf. Za relativně málo peněž skutečně hoodně muziky. Jasně, měřit se s místní vyšší ligou nemůžou, co se strojku týká. Ale myslím, že skutečnost, že teď vůbec netoužím jít výš, o jejich kvalitě dost vypovídá. Troufám si tvrdit, že i když časem postoupím výš, tyhle neprodám. Ale tak tu začínali asi všichni?  :whistling:

 

Technické údaje

 

Nejsem znalec, takže ve stručnosti. Srdcem dvoustovek je ETA 2824-2 pyšnící se 38 hodinovou rezervou chodu. Průměr pouzdra bez korunky 42 mm

post-26179-0-62762400-1367666887_thumb.jpg

post-26179-0-86841600-1367666896_thumb.jpg

post-26179-0-05785900-1367666905_thumb.jpg

post-26179-0-13257800-1367666912_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky všem za slova chvály, vždycky to potěší :-)

 

Proč jsi nevzal ty modrý, porovnávals je naživo? A odkud jsou, smím-li se ptát?

Samozřejmě jsem nejdřív porovnával naživo. U modré jsem se bál, že se mi brzy okouká. Není moc hluboká a co je úplně hlavní - modrou si schovávám na TH Monaco. Jinak nákup proběhl přes e-shop v zámoří, kamarád mi je pak dovezl, když se vracel na svátky...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc hezký kousek...

Na RADO se mi líbí že všechny jejich modely jsou originál a že ani u potápek nesklouzávají ke kopírování designového mainstreamu (=Rolex). Ten kyklop by byl IMHO možná taky lepší, kdyby vůbec nebyl... každopádně přeju ať dlouho a dobře slouží!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc povedené hodinky! Přiznám se, že o Radech toho zase tolik nevím, ale tyhle mě určitě hodně oslovují- a to především tvarem pouzdra a takovou jednoduchou čistotou ciferníku (který podle fotek zřejmě pěkně mění odstín podle množství a typu světla). Jen se přidám k menší kritice kyklopa- tvar s datumovkou mohli chlapci z Rada sjednotit....ale celkově krásné hodinky, ať slouží co nejdýl!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové, díky za reakce! :)

Na téma kyklop, přesně jak zmínil filo-boxer, je to polarizující věc. Taky jsem si ze začátku nebyl jist, co si vlastně o tom mám myslet, nicméně s odstupem si troufnu tvrdit, že bez něj by hodinky sklouzávaly možná malinko k nudě, vzhledem k maximální čistotě zbytku. Zakulatit datumovku, jako to má tuším Ch.Ward, to mi nesedí. Na druhou stranu, jak by působil kyklop stylu RLX by mě docela zajímalo.

Ještě bych zmínil leštěnou sponu - hodinky nosím poměrně často (ale ne denně) po dobu zhruba půl roku a zatím bez sebemenších vlásečnic. To mě hodně potěšilo, snad to tak bude co nejdéle!

Další fotky určitě přijdou, budu se snažit během týdne něco dodat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

gratulujem, paradne hodinky !! :)

pred par dnami som ich mal moznost vyskusat na ruke, presne tieto sede. spravili velmi dobry dojem, velmi prakticke a nadcasove hodinky, krasne vypracovanie, vedel by som si ich predstavit u mna :) jedine co ma trochu sklamalo je neisty chod lunety (v ramci jedneho kliku ma volu) a sklicko pri pohlade zo sikma deformuje obraz, toto mi trochu vadi. chcem sa opytat, ci aj ty mas taku lunetu, ci to nahodou nebola "vlastnost" daneho kusu.

dikes, uzivaj dlho a dobre! ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
  • po 2 týdnech...

Perfektní, univerzální, originální a střízlivý desing. Možná to nemusí každému vyhovovat. Ale já už jsem v tomto vlákně asi po třetí. :D Proto se přimlouvám za foto na ruce..

 

Edit: a navíc je tam ta kotvička :baby:

Upraveno uživatelem Jeronimo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...