Přejít na obsah

Recenze: Omega Speedmaster Mark 4.5, Lemania 5100


lany

Doporučené příspěvky

Ahoj,

snad vám udělám radost obsáhlejší recenzí. Dovolil jsem si založit nové vlákno, protože renovaci už máme za sebou.

Po několika měsících intenzivního nošení Speedmasterů (Mark 4.5 , 176.0012, Lemania 5100) musím konstatovat jediné: spolehlivé, odolné, praktické, krásné.

 

Vím, že se opakuji, ale ještě v krátkosti příběh. Budu se snažit ho rozšířit. Hodinky koupil můj děda, kterému je dnes krásných 85 let a žije v Kolíně nad Rýnem, v roce 1976. Bylo to v době, kdy byl úspěšným novinářem (resp. pracoval v rádiu DW) a dle svých slov vydělával víc než kancléř. Náhodou šel kolem obchodu s hodinkami a měl v kapse 1000 Euro. Tak je koupil. Celé to má pro mě zvláštní symboliku, protože sám pracuji ve zpravodajství Českého rozhlasu.

 

Vzpomínám si, jak se mi s nimi chlubil, když jsme se za ním v devadesátých letech poprvé podívali. O dvacet let později už byly v šuplíku s konstatováním, že ?nechápe, proč si někdo kupuje tak drahé hodinky, když ani nejdou přesně? a koupil si quartzky za 20 Euro. Zajímavý obrat. Díky němu jsem ale do šuplíku mohl sáhnout a vzít si je ? což bylo asi rok poté, co jsem propadl chronomagorství. Asi tušíte to nadšení, když jsem zjistil, že jde právě o takový stroj!

 

Hodinky byly ale v dezolátním stavu, chybělo tlačítko, a jak správně řekl jeden z místních členů, sklíčko vypadalo, jakoby na něm někdo hrál hokej. Speedmastery podstoupily osmiměsíční renovaci v ateliéru Knespl a Mejzlík s neuvěřitelným výsledkem. Od té doby mi dělají radost. I když nevím, jestli já dělám radost jim.

 

Hodinky jsou na mém zápěstí 24 hodin denně. Nerad hodinky sundávám, okamžitě je totiž někde zapomenu. To by byla v tomto případě vcelku škoda :) Za quartzky měním jen ve chvílích, kdy skutečně dělám hrubou a pro hodinky nebezpečnou práci.

 

Po několika měsících jsou zkušenosti následující:

 

Pouzdro

Hodinky jsou velké a těžké, ale ani na mojí ruce s obvodem 17,5 cm to nevadí a nevím o nich. Pravdou je, že 15mm výšky udělá své. Už jsem jednou pořádně vzal o omítku. Ze sklíčka jsem jenom otřel prach a kamení a nebylo ani známky po nějakém poškození. Neuvěřitelné - hodinky totiž nemají safírové sklíčko, ale jen minerální.

 

Tah

Originální tah je zvláštní, člověk si musí zvyknout. Je na velikost hodinek poměrně lehký, očekával bych něco robustnějšího. Mezery mezi články jsou na můj vkus poměrně velké. Při delším nošení mám trochu odřené ruce, musím to kombinovat s kůží a teď se mi blíží z Anglie NATO pásek, na který se moc těším. Ruka si oddechne.

 

Strojek

Lemanii 5100 asi nemusím představovat. Je to prostě odolný stroj. Děda s nimi hrál squash i tenis. Já s nimi jezdím na koni a už přežily jeden můj poměrně ostrý pád na hodně tvrdou zem.

Přesnost je 2.5s do plusu denně. Nemění se.

Edit: Důležitý poznatek. Tuhost tlačítek. Není žádná sranda stopky zmáčknout. A pořádně to cvakne (když jsem v živém vysílání, musím to zmáčknout ještě před zapnutím mikrofonů, jinak by ostatní spadli tím cvaknutím ze židlí :). Ještě brutálnější sílu musí člověk vynaložit pro nulování. Nechápu, jak to ten stroj může přežít.

 

Přehlednost, praktičnost atp.

Lemania je dokonalá. 24hodinový ciferník nevyužiji, ale stopky jsou prostě úžasné. Jestliže můj děda je pustil možná dvakrát za život, já je pouštím dvakrát denně. V rádiu při živých rozhovorech, kdy potřebuji mít přehled o času (ano, je tam mnoho digitálních hodin, ale má to svá úskalí, která nebudu popisovat). U těchto hodinek budete vždycky při prvním pohledu vědět, kde je minutovka. Velké ručičky jsou skvělé. Mínusem ? ale jenom v mém případě ? je zničená luminiscence. Plánuji, že si jí časem nadělím jako dárek :)

 

Závěrem tedy můžu konstatovat, že vůbec nelituji vynaložených peněz na renovaci. Snad je mi trochu líto, že jim občas dávám zabrat, ale nejsem člověk, co bude mít hodinky v poličce a vezme si je příležitostně. Vlásečnice se objevují, časem bude určitě i něco hlubšího. Jejich příběh zkrátka pokračuje. Snad dalších 40 let.

 

A teď pár fotografií, některé už jste viděli.

 

Před renovací:

omega_pred.jpg

omega_pred2.jpg

 

Po renovaci:

na_kovu1.jpg

 

na_kovu2.jpg

 

omega_po_renovaci_2.jpg

 

omega_po_renovaci_1.jpg

 

Co se mnou běžně zažívají (až na ten pád, ten Speedmastery zažily zatím jen jeden :)

 

Často se proletí vzduchem ...

speedmaster_kun1.jpg  speedmaster_kun2.jpg

 

speedmaster_kun3.jpg

Upraveno uživatelem lany
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 56
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Pekna recenze,jen bych te upozornil,asi jko mladsi rocnik,ze jestli mel deda v roce 1975 v kapse 1000eur,tak byl hodne napred :-))),zkus 1000 marek.

Jinak parada,parada,parada. Chrono a datumovka me bere.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pekna recenze,jen bych te upozornil,asi jko mladsi rocnik,ze jestli mel deda v roce 1975 v kapse 1000eur,tak byl hodne napred :-))),zkus 1000 marek.

Jinak parada,parada,parada. Chrono a datumovka me bere.

 

:) Mladší ročník jsem, ale marky jsem ještě zažil. Dobrý postřeh! :-D

Upraveno uživatelem lany
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zachránil jsi opravdu krásnej kousek, klobouk dolů :notworthy: Knespl a Majzlík jsou samozřejmě také boreččci, ale to už tady všichni víme :smile_anim: Z toho koníčka letíš vpřed ty? Asi dobrej potlamák to vypadá"

 

Jo, však na levé ruce jsou Speedmastery vidět. Potlamák to byl, tejden jsem nemohl spát.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Krásné hodinky, výborná renovace a hlavně ten příběh s pokračováním v rodině - to mne vždycky dostane. Gratuluji k hodinkám a hodinkám k takovému majiteli :D

Upraveno uživatelem ricous
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Famozni. Celkove. Pribeh, popis, vysledek, fotky, ta v padu, jak tam jsou videt hodinky, ta je prvotridni, to tu nema asi nikdo. Toto je famozni prispevek, to se s dzinama v opere neda srovnat. Zvedl jsi mi naladu.

 

Edit: A to nejsem na chrona! :-) Ale mit Omegy s Lemanii a takovym pribehem, tak je nosim furt a ani nemrknu.

Upraveno uživatelem Hasňa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:) Mladší ročník jsem, ale marky jsem ještě zažil. Dobrý postřeh! :-D

Postreh proto,ze me tva renovace nadchla a chystam podobnou u jinych omeg (mam slabost pro chrona od omegy)a ty tve jsou fakt paradni.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Sice už jsem ti gratuloval v renovačním vlákně, ale rád to zopakuji- jsou skvělé a ta historie z nich dělá opravdu rodinný skvost, snad jednou nějaké podobným způsobem pošlu dalším generacím.

 

Užívej jich a nesundávej z ruky, takové hodinky si to zaslouží

 

PS- na kůži jim to opravdu sekne!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Paráda, takýto príbeh ti veľa podobne postihnutých musí len závidieť. Krásne si ich dal zrenovovať a môžu žiť pekne ďalej a do budúcna ja pre ďalšie generácie :)  Bol by som hrdý kebyže môžem napísať niečo podobné. Je super, že niesú niekde v trezore ale žijú ďalší príbeh. Opatruj a dávaj na ne pozor. Majú pre teba tú najvyššiu hodnotu - nevyčísliteľnú.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...