Přejít na obsah

Grand Seiko SBGX103


tico1

Doporučené příspěvky

Recenzií na quartzky tu veľa nebýva, recenzií Grand Seiko je na Chronomagu tiež poskromne. A keď to spojíte dohromady, vychádza nula  :) Tak to skúsme...

 

GS + quartz?

V rade Grand Seiko sa quartzové modely skrývajú vo viacerých radoch, odlišujú sa použitým strojčekom. Pochybujem, že tento zoznam je úplný, ale dáva aký-taký prehľad v zmeti označení používaných Seikom.

 

SBGX  9F61 (no-date), 9F62 (date)

SBGT  9F83 (day-date)

SBGV  9F82 (date) -- oproti 9F62 je strojček väčší (?), dátumové okienko je bližie ku kraju (!)

SBGF  8J55 (no-date), 8J56 (date) -- nezávislé nastavenie hodinovej ručky, 5 rokov životnosť baterky (9F = 3 roky)

STGF  4J51 (no-date), 4J52 (date) -- dámske modely

 

9F podrobnejšie

Zrejme kvôli jazykovej bariére sa informácie o GS strojčekoch nehľadajú ľahko, nasleduje to málo, čo sa mi podarilo z útrob internetu vydolovať. Nápomocný bol najmä článok na watchesbysjx, z ktorého som čerpal niektoré informácie a nákresy. Rodina kalibrov 9F vznikla v roku 1993 pod vedením Kuniharu Natoriho zo Seiko Epson. Základom bol kal. 95GS -- prvý quarzový strojček použitý v hodinkách Grand Seiko (r. 1988). Podobne ako 95GS sú aj strojčeky rodiny 9F zostavované z veľkej časti ručne a použitý kremenný kryštál je "in-house" vypestovaný v autoklávoch fy Seiko. (obrázky sú klikatelné)

 

yWt7icV.jpg

 

Vylepšenie 9F oproti 95GS spočívalo v tzv. "backlash auto-adjust" mechanizme pre sekundovú ručku. Nie je mi z nákresov zrejmé ako, ale použitím vlásku (známeho zo zotrvačky) do súkolia poháňajúceho sekundovú ručku sa eliminovali mechanické vôle, ktoré niekedy spôsobujú zlé lícovanie ručky s indexmi. (Pat. US5506820)

 

Qu7wPKn.jpg

 

Ďalšou zmenou bolo okamžité preklopenie dátumu. To nie je realizované prídavným krokovým motorom, ale mechanicky. Podľa výrobcu trvá zmena dátumu 1/2000 sec, a prebehnúť môže kedykoľvek medzi 0:00 a 0:05.

 

P6hz5LL.jpg

 

Poslednou výraznou zmenou je použitie krokového motoru s dvoma rýchlo po sebe idúcimi pulzmi za sekundu. Pohyb sekundovej ručky je rovnaký ako u bežného quartzu, len sa takto dosahuje vyšší výkon -- je možné osadiť tažšie a dlhšie ručky.

 

Awq1VMO.jpg

 

Aby sa predĺžila životnosť strojčeka, jeho najcitlivejšia časť -- ozubené súkolie s hriadeľom motora -- je hermeticky uzavretá, aby pri bežnom service a výmene batérie nedošlo k jeho kontaminácii prachom. 

 

HrtiD2l.jpg

 

Pomerne málo informácií je k samotnému mechanizmu termokompenzácie. Použitý je len jeden kryštál s bežnou frekvenciou 32,7 kHz, preto je termokompenzácia realizovaná priamočiaro -- teplotný senzor každé 3 minúty zmeria teplotu a riadiaci obvod podľa toho upraví informáciu "koľko kmitov sa vojde do sekundy". Cez meno pána Natoriho je možné vystopovať Pat. US4761771 popisujúci mechanizmus termokompenzácie, ktorý je zrejme používaný dodnes v kal. 9F. Korekcia je založená na predpoklade, že frekvencia quartzového kryštálu je kvadratickou funkciou teploty. Táto kompenzácia "do druhého rádu" umožňuje kal. 9F veľmi dobrú stabilitu v pomerne širokom teplotnom rozsahu.

 

SBGX103

Kal. 9F vznikol v roku 1993, takže tento rok sa dožíva okrúhlich 20. narodenín. Zároveň sa oslavuje "100 Years of Seiko Watchmaking", a preto bola vytvorená limitovaná edícia 2000 kusov modelu s označením SBGX103, osadený kal. 9F62.

 

Základná presnosť strojčekov rodiny 9F je 10 sec/rok. V prípade niektorých limitovaných edícií, akou je aj SBGX103, je strojček dodatočne vyladený na odchýlku do 5 s/rok. Hodinky s takto ladeným strojčekom spoznáte vždy podľa 5cípej zlatej hviezdičky na číselníku. Ďalším príkladom je krásna limitka SBGT027 z roku 1998 (15 rokov 9F). Tu som sa už pokúsil aj o nejaké vlastné fotky  :photo:

 

dyXdhF1.jpg

 

Tvar puzdra nijako nevybočuje z konzervativizmu celého radu Grand Seiko. Na pouzdre aj ťahu sú kombinované kartáčované aj leštené plochy. Zaujímavé je použitie ťahu známeho skôr zo Spring Drive modelov (SBGA), v rade SBGX ho použili asi prvýkrát. Priemer puzdra (bez korunky) je dnes dámskych 37mm, svetlý číselník to trochu doháňa na pocitových, povedzme, 38-39mm. Výška puzdra je na tom podobne -- 9,9mm. Každopádne, čo hodinkám chýba na velkosti, to dobehli naopak v pohodlnosti nosenia.

 

F5wf1uA.jpg

 

gnXZUyV.jpg

 

Asi jedinou zvláštnosťou SBGX103 je číselník. Je biely so strieborným nádychom, po celej ploche má reliéf s prelínajúcimi sa znakmi "XX" a poskakujú po nich štylizované "lvíčky" známe z loga GS. Všetky sa pozerajú na západ, len ten pri 20. minúte tancuje východným smerom. Toľko snáď k symbolike čísla 20. Dojem z číselníku nie je možné zachytiť na fotografiách -- neexistujú dva uhly, z ktorých by vyzeral rovnako.

 

HtYBCEC.jpg

 

Dýnko je šrubovacie, okrem klasických informácií o vodotesnosti (10atm) obsahuje poradové číslo toho-ktorého kusu v rámci limitky a v strede je usadený medailón z 18kt zlata. 

 

T973rnR.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 86
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

dokonalost, dovedená k absolutnímu perfekcionismu /lvíček u dvacítky.../. Děkuji za perfektně zpracované informace i s odkazy a ještě jednou gratulace k nádhernému kousku!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Všetkým ďakujem za gratulácie a ohlas k recenzii. Ešte fotečka, ktorá sa nevošla do príspevku...

 

0hRilMT.jpg

 

Zabudol som spomenúť, že trochu netypicky pre GS a vôbec tento tvar puzdra je zafír z hornej strany úplne plochý. To je imho jediná chybička na kráse - mierne klenutý by bol parádny.

Upraveno uživatelem tico1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

moc diky za info, niektore veci som netusil... hlavne som rad ze ti to skace presne po indexoch a pohyb rucicky je na kazdom indexe rovnaky a presny. mam otazku? minutovka ide plynulo, alebo skace?

su inac krasne, tesim sa nazivo!! :) uzivaj dlho a dobre, mas paradne GS kombo :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Minútovka poskočí každú sekundu, vidno je to len pod lupou. Napr. na Astronoch (tie s GPS) je minútovka nezávislá (aby sekundovka mohla "tancovať" a poskytovať niektoré informácie - signál, úspešný/neúspešný sync...). Minútová ručka preto poskakuje cca každých 10 sekúnd a to už vidno úplne jasne volným okom - velmi esteticky to nepôsobí. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...