Přejít na obsah

Vypadávající stěžejka


Doporučené příspěvky

Nováček prosí o radu za ještě většího nováčka :)

Kamarádovi na hodinkách (vím - quartz a obecně nic za čím by se místní otočili...) neustále vypadává stěžejka. Zatím naštěstí pokaždé první díl tahu našel, ale jako náhradní díl ho prý nelze samostatně koupit a nový tah už tvoří skoro cenu těch hodinek (vzhledem ke staří a nošenosti) - takže jestli mu to příště zas ustřelí a on ho nenajde, je to otravné.

Pokaždé to dal do hodinářství a jejich rada hned napoprvé byla, ať je nosí víc na volno. Přikládám fotku - každopádně si zapnuté hodinky bez problému protočí kolem zápěstí - takhle volně jsem třeba já nikdy hodinky nenosil.

Proto se ptám:

- jsou stěžejky běžný spotřebák nebo se dají koupit nějaké zesílené? (samozřejmě pokaždé dostal novou stěžejku - teď už snad čtvrtou)

- zjevně nosí hodinky dost navolno, může v tomhle směru ještě něco udělat?

- pouzdro (usazení stěžejek) je dle hodináře OK a i běžným pohledem jsou otvory do kterých stěžejky zapadají s ostrými neohlodanými okraji a dost hluboké - napadá vás jiná příčina?

Já bych ty jeho "časy" asi dneska už hodil za psem, ale má k nim prostě citovou vazbu, takže chce vyřešit problém.

Co vy na to?

 

post-13142-0-23339700-1387459971_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Toto považuji za špatně zkrácené hodinky. Těžko někoho přesvědčovat jak těsné nebo volné to má být. Ale pokud takto spadnou hodinky mezi zápěstí a kloub a hýbu zápěstím tak okamžitě si lámu ruku nebo trhám stěžejku. Je potřeba mít hodinky nad kloubem aby zápěstí nebylo nikterak omezováno hodinkami.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Těch důvodů proč mu to furt padá je asi víc, takhle na dálku to nevyřešíme. Určitě je to blbě zkrácený, jak psal Valjoux, další co by to mohlo dělat je, že jak je vidět s fotky je nosí na pravé ruce - pokud je levák, je to v pořádku, jinak je to problém.

Další je kvalita stěžejky, kterou tam někdo dává. Nejen, že je rozdíl v tloušťce stěžejky, ale i v její pevnosti a v použitém materiálu.

Je tolik různých variant, že by to tady vydalo na pěkný článek. Jednoduše řečeno - hodinář nakupuje stěžejky v různých kvalitách a to i cenách. Některé levné typy stojí jen několik haléřů, ty kvalitnější stojí desítky korun za kus. Je pravidlem. že na ty opravdu kvalitní v měnírně baterek určitě nenarazíte a bohužel ani u spousty hodinářů.

Teď tu každý napíše, že platil za jednu stěžejku s výměnou asi 30 až 50 Kč, tudíž dostal asi tu kvalitnější, ale bohužel to nic neříká o kvalitě použité stěžejky, spíš o ceně v dané lokalitě. Vím od cesťáků, že často neprodají stěžejky, které jsou celkem kvalitní, protože někteří ,, hodináři,, nechtějí kvalitu ale co nejnižší cenu. To je současný problém napříč všemi odvětvími obchodu, zákazník jde po ceně, teprve když se napálí, shání kvalitu.

 

Aby sme ti mohli poradit, napiš nám odkud jsi a my tě tady někam nasměrujem, kde ti s hodinkami pomohou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty doporučuješ Tondo jaké kvalitní stěžejky?Nějaký tip,dík.

 

To je složitá otázka? Jak na co, na jaký typ hodinek, náramku? Svého času jsem si vozil stěžejky ze švajcu, některé používám dosud, měl jsem od nich katalog jen na stěžejky. Byl to sešit formátu A5 a byl docela tlustý.Asi by ste se někdo divil kolik typů stěžejek se vyrábí. V současnosti nakupuji stěžejky z několika zdrojů. Jednoduché řemínkové tloušťky 1,5 mm beru od svého dodavatele řemínku, zástupce firmy Condor, Některé typy pro vodotěsné hodinky ( 2,0 a 2,5 mm ) nakupuji přes zástupce Seiko a Citizen, ostatní nakupuji v německu buď u firmy Boley, nebo Beco. Zkoušel jsem i některé jiné zdroje, tuzemské,  ( stejně to je všechno dovoz z číny) ale neosvědčily se mi.

Příklad - koupil jsem silnější stěžejky 1,8mm pro velké pánské hodinky, prodejce tvrdil, že jsou celoocelové. No nebyly, konce byly jen mosazné chromované. Vzhledem k tomu, že stěžejky nakupuji většinou po 100 kusech a víc, je to celkem pech, protože za blbce jsem před zákazníkem já, když mu to za týden uletí a co potom s tím zbytkem stěžejek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No to je prca,jemu hodinar prave doporucil tah uvolnit... Nosi na prave ruce kvuli pocitu-je asi preuceny levak, pise pravou, raketu taky v prave, hokejku a snowboard zas jako levak.

Je z Ostravy, tak kam zajit? Deal? Chronos? Nebo nekdo jiny?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nošení na pravé ruce nevadí. Co je potřeba- mít kvalitní stěžejky a kvalitní hodinky. Přijde mi to na fotce utažené dost. Nejde jen o ostrost okrajů děr na stěžejku, ale taky o hloubku, aby tam sedla celá až po zarážku. Dost záleží na správném rozměru stěžejky- podměrečná chviličku drží, ale vylomí se do týdne, zvlášť na těžkých orlojích. Takové ty ,,univerzální" co se dají namontovat s dvoumilimetrovou tolerancí vyhodit. Doporučuju nechodit znovu k měničům baterek v Tescu a navštívit hodináře.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No,moje objednane Seiko 5 dorazily proti predpokladum jeste do Vanoc, tak jsem pri poslednich nakupech zasel do hodinarstvi v Lase (Ostrava). Zkraceni tahu provedeno o 4 dilky. Chtel jsem o 5, ale zjevne jsem debil a ne zakaznik, tak na me ten clovek zacal hulakat,ze to mam dobre,ze kov se neroztahne a jestli vim, jak moc mi to zkrati dalsi clanek. Opacil jsem,ze kdyz si pod zapnute hodinky klidne strcim prst tak to asi nebude OK. No,nedohodli jsme se... to mam za to, ze jsem byl liny zajit 300m dal do Dealu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...