Přejít na obsah

Pomoc při identifikaci - kapesní hodinky Slavia


Doporučené příspěvky

Při návštěvě rodičů jsem si vzpomněl, že jsem si jako malý hrával s hodinkami po pradědečkovi a zeptal jsem se na ně - táta tvrdil, že nejdou, ale po vyhrabání ze skříně a natažení tikají a jdou úplně vzorně... Samozřejmě nevím jak přesně, byl jsem tam dvě hodiny, ale zvládnul jsem je nafotit. 

Jestli se v tom někdo vyznáte, moc bych uvítal identifikaci těchto hodinek - alespoň kdy se zhruba vyráběly, čím víc se o nich dozvím, tím budu radši...:) 

Pouzdro je ze stříbra, čas se nařizuje po stisknutí tlačítka vpravo od korunky, zhruba na pozici 1 (jinak se dají korunkou jen natahovat). Na ciferníku je napsáno "Slavia" a pak tam asi bylo dvouciferné číslo, zůstala z toho jednička a to druhé je už nečitelné - ale hádal bych to asi na dvanáctku nebo sedmnáctku... 

Hodinky mají dvojité víčko (nebo dýnko, chcete-li), na svrchním je něco jako erb (do toho se podle mě vyrývaly monogramy, když se hodinky darovaly nebo když je chtěl mít majitel podepsané), po jeho odklopení se ukáže víčko druhé, nahoře jsou na něm medailonky s různými obrázky, je jich celkem 5 (viz. foto, i když není moc kvaůlitní...). Pod tím jsou nápisy: "REMONTOIR", níže "PRECISION", dále "BALANCIER COMPENSE", to je takovým normálním fontem a pod tím ozdobně "SPIRAL BREGUET". Pak už jenom "ANCRE 15 RUBIS", zase normálně. Po odklopení tohoto víčka je už vidět strojek. 

Fotky přikládám, i když nejsou úplně ideální... 

 

Díky za info, rád bych věděl, cože nám to pradědeček koupil:) 

post-32954-0-47752300-1393149008_thumb.jpg

post-32954-0-32873300-1393149023_thumb.jpg

post-32954-0-63347200-1393149033_thumb.jpg

post-32954-0-07139300-1393149051_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Krásný cibule. Nápisy jsou v žabožroutštině, tak bych tipoval, že pocházejí ze Švýcar. Jsem ti pomoh, co? :)

V hudebninách prodávají takový modrý japonský hadříky, který parádně oživí zašlé stříbro. Používám je na fajfkový troubele.

Ten nápis Slavia na cifru možná jen říká, komu praděda fandil:)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Dlouho jsem tu nebyl, tak sorry za pozdější příspěvek... A díky za reakci. Nějak se mi nechce uvěřit, že by pradědeček měl švýcary, i když část toho nápisu, kde stojí "Breguet" ve mě evokuje příjemné pocity:) 

Byl bych vděčný za radu, kde a jak vystopovat výrobce, označení, původ atd. těchto hodinek. Jednou je zdědím, tak ať vím, co mám... 

 

A zajímavý je, že pořád jdou, i když jsem si jistý, že do nich pár desítek let nehrábl žádný hodinář. Stačí je natáhnout. Ovšem přesnost jsem neměřil, teď je má táta, moje budou až později. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

já Ti bohužel neporadím, k tomu jsou tu povolanější borci, ale chci ocenit Tvůj přístup k rodinnému dědictví. Většina lidí jenom co něco takového najdou, tak koukají na to, aby zjistili jakou to má finanční hodnotu a hned koumají, jak by na tom něco "trhli". 

Už jenom kvůli tomu věřím, že kluci Ti dají informace po kterých prahneš.

Klobou dolů a omlouvám se, že jsem OT.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...