Přejít na obsah

PRIM Sport I Gen - jaké náhradní díly použít ?


Doporučené příspěvky

Ahoj všem.

Tohle je tady můj první příspěvek a chtěl bych se s Vámi poradit, jaké náhradní díly použít k opravě/renovaci PRIM Sport I Gen.

Hodinky jsem koupil přes Aukro a podle mně jsou v žalostném stavu. S tím jsem počítal, koupil jsem je za pusinku. Teď bych v rámci mích finančních možností přistoupil k šetrné výměně některých věcí na hodinkách. V první řadě asi ciferník, ručičky a lunetu. Možná ještě korunku a její hřídel (jde poměrně ztěžka). Pro názornost jsem dnes udělal pár fotek hodinek.

 

PS4.jpg

PS2.jpg

PS3.jpg

PS5.jpg

PS6.jpg

 

Včera jsem hledal nějaké vhodné díly a vlastně jsem našel jen tři možnosti. První je Parexo, ale tam se bojím právě toho ciferníku a lunetky. Chtěl bych aby indexy a ručičky v noci svítily. Takže nevím, nechám si poradit, i když jsem pročetl některá témata tady na fóru a Parexo se moc nedoporučuje. Na druhou stranu, výhodou je cena takových dílů...

Další možný zdroj je zde http://www.glashutte-hodinky.cz/index.php/dily-pro-hodinky-prim-a32  Tam mám ale pocit, že díly jsou s Parexa...

Jako poslední jsem našel zde http://www.antik-hodinky.cz/nahradni-dily/3 Ciferníky vypadají jako původní originál.

Třeba tento ciferník vypadá velice dobře http://www.antik-hodinky.cz/cernej-cifernik-na-prim-1

prislusenstvikhod-62-1a.jpg

 

Indexy jsou světlé. Nevím, ale jestli se jedná o původní fosfor barvu. 

Další ciferník je zde http://www.antik-hodinky.cz/cifernik-na-prim-1-cernej-pr-30-mm

CIMG_4522.jpg

 

Indexy jsou žluté... Takže zase nevím jak to je s barvou.

 

Každopádně bych byl rád kdyby jste se vyjádřily, popřípadě napsali svůj názor a třeba i tip, kde za rozumné peníze sehnat věci do Prim Sport I Gen.

Tyto Sporty budou moje první renovace.

 

Děkuji za rady a názory.

 

JL

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj.

Díky za odpovědi.

Taky si myslím, že investovat větší peníze do těchto hodinek se prostě asi nevyplatí. Proto jsem si říkal že vyměním "jenom něco" a nechám hodinky dožít... Investice tak do 1000,-. Víc si stejně nemůžu dovolit, neb jsem bez práce zrovna.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mno, pokud ti není cizí bastlení, tak se na nich můžeš docela vyřádit. Ručky a ciferník očistit od plísně - obojí jde u igenů velmi dobře, ručky vyleštit. Sklíčko přebrousit a vyleštit a budou z nich zase fešandy. Dominantou je samozřejmě neustále omílaná vložka lunety - když je olezlá, vypadají celý hodinky hnusně. Nejlepší je objednat novou v eltonu, ale i to stojí peníze. Pokud by ti to  pomohlo, můžu ti soudružskou výpomocí dát vložku lunety do stavu, který vídíš na fotce, možná i lepšího, protože postupně přicházím na to, jak se to dělá. Aspoň tuhle položku bys měl zadarmo :) - jestli máš zájem, napiš SZ.

 

Pokud jde o pouzdro a nehodláš hodinky sbírat, ale jen nosit, taky se s ním taky dá leccos udělat. Je to ale pracný a, samozřejmě, se to nevyplatí. Je to ale taky legrace, a pokud jsi teď bez práce, tak by ti to mohlo vyplnit volnej čas. Pro ukázku viz fotky hodinek před a po opravě pouzdra, vše doma na koleně, jen chromování udělali v galvanovně za pade.

post-29245-0-44768900-1398255629_thumb.jpg

post-29245-0-63210100-1398256529_thumb.jpg

post-29245-0-18642400-1398256552_thumb.jpg

post-29245-0-30512100-1398256579_thumb.jpg

post-29245-0-72536000-1398256596_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To: Perun73

Děkuji za návrh a nabídku. Tu lunetu asi koupím novou a to pouzdro, na tvé fotce to vypadá suprově, myslím ten výsledek. Takže to ještě promyslím co s tím...

Jen bych se chtěl zeptat, čím, jakou chemikálií čistit pouzdro, ručičky a ciferník ? Něco jsem zde na fóru pobral, ale stejně, raději se zeptám...

Pak bych se chtěl ještě zeptat k těm mím fotkám ciferníků, co jsem postnul. Na jednom ciferníku jsou indexy bílé a na druhém takové žluté. Které s nich jsou asi lepší, co se týče svítivosti ve tmě ?

Každopádně děkuji za rady.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud to myslíš s hodinkama vážně,tak bych dal servis strojku u hodináře +lepší ciferník a ručky.Zbytek bych očistil jak je to jen možné a připravil se na přehození celého strojku s ciferníkem a ručkama do nového /nerezového/ pouzdra.

Na ciferník bych moc nesahal,ráda sleze barva.Pouzdro vydrbat starým kartáčkem na zuby a mýdlem,jarem a nechat oschnout.

Sklo se dá přeleštit vodním smirkem o hrubosti 1200,1600 a 2000 a pak obyčejná zubní pasta /bez mikrogranulí/ a leštit s kapkou vody.Ručky jedině jemným brouskem očistit od rzi a pak nabarvit na bílo,jinak budou oxidovat.

Upraveno uživatelem bohus76
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S hodinkami to samozřejmě myslím vážně, ale teď si můžu dovolit akorát nějaký základní servis strojku + lepší ciferník a ručičky. Tak abych se vešel do 1000,-. Vím, že je to asi málo, hlavně co se týče servisu a práce u hodináře. Někdy v budoucnu počítám s tím, že dám hodinkám to co potřebují, ale zatím je chci dát do stavu, kdy si je budu moct dát na ruku a nosit je a nebudu se na ně stydět podívat...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

oprava se vyplatí pokud máš hodinky na donošení. Vím že tu spousta lidí nemá rádo PAREXO, ale já šel touto cestou. Hodinky mám pouze na donošení, tahám je do práce a nešetřím je. Běží pořád dobře, ale na nákladnou ren. to už nebylo. Proto jsem pořídil ciferník a ručky z Parexa. S vložkou lunetky si pohrál místní člen (TÍMTO MU TU CHCI MOC PODĚKOVAT  :notworthy: , PARÁDNÍ PRÁCE). A jsem max spokojený. Barva ruček na 100% ladí s index. ciferníku a i když svítí pouze trochu, tak za ty peníze je to super.

 

Přilkládám foto před a po.

 

10176180_781458618532307_45727412430477710152616_781458668532302_67640347601735910155544_781458701865632_7177043758218191002691_781458735198962_7495877214341838

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vypadá to fakt moc pěkně... Ale je to přesně tak jak píšeš. Hodinky chci mít na nošení, mám rád mechanické věcičky a ty hodinky jsou zkrátka fakt pěkný... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak se opět vracím k tématu, ale tentokrát bych měl dvě otázky ohledně strojku.

Jedná se o kalibr 683, který tiká (tedy tikal) v těchto PRIMkách. Jak jsem zjistil někdo už si ze strojkem hrál...

První otázka. Je u těchto PRIMek zaměnitelný strojek ? Za jiný kalibr ? A pokud ano, co je k tomu potřeba ještě vyměnit - upravit ?

A druhá otázka. Jelikož nemám přístup do sekce Bazar, tak bych měl prosbu, jestli někdo nemá doma navíc tento strojek. Kalibr 683. Samozřejmě za strojek zaplatím.

Děkuji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Když dovolíte, tak bych se svezl na tomto vlákně. Mám PS I, asi teda Humberta. Sorry, jsem začátečník total... a zajímá mě, zda je v nich stejný kalibr jako je v IGEN. Tedy zda je možné vytáhnout strojek z PS II, v Parexu koupit sadu na GO IGEN-ů a celé to seskládat dohromady a na nošení by to mělo být OK. Nebo se těžce pletu?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Humberta jsou PS 2. Je tam 68.4 coz je v podstate stejny kalibr 68 jako u Igenu. Je nedekorovany a pusobi jak z bezneho plechu. Zkratka zadna krasa jako u 68.3 v igenech. Mozne to je, ale s Parexem to neni moc dobra volba a uz vubec ne chlubeni. Pokud to ale budes mit pro svuj dobry pocit a denni noseni, tak kazdy strujcem sveho stesti jest.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když dovolíte, tak bych se svezl na tomto vlákně. Mám PS I, asi teda Humberta. Sorry, jsem začátečník total... a zajímá mě, zda je v nich stejný kalibr jako je v IGEN. Tedy zda je možné vytáhnout strojek z PS II, v Parexu koupit sadu na GO IGEN-ů a celé to seskládat dohromady a na nošení by to mělo být OK. Nebo se těžce pletu?

 Při troše štěstí to půjde (výrobní tolerance dílů z Parexa je značná, třeba vteřinovka vůbec nemusí jít nasadit) na vodotěsnost moc nehraj a stejně se toho brzo zbavíš, poleze Ti to na nervy. Ale klidně to vyzkoušej :smoke:  já to taky zkusil...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...