Přejít na obsah

Jeden rok s hodinkami ARCHIMEDE Sporttaucher


siwi

Doporučené příspěvky

Obvykle tu bývá zvykem psát recenze na hodinky v zásadě ihned po jejich pořízení. Na to jsem byl v době nákupu svých prvních mechanik příliš líný, a tak jsem se k tomuto kroku rozhodl právě nyní. Za pár dní to totiž bude přesně rok, co jsem tyto hodinky v obchodě poprvé nasadil na ruku a dodnes je v podstatě nesundal. Domnívám se proto, že by tu mohly někoho zajímat zkušenosti s jejich celoročním každodenním užíváním.
 
Koupě hodinek

Až do května loňského roku jsem byl výhradním uživatelem quartzových technologií, pominu-li PRIM Sporty v dětství. Má cesta vedla v průběhu let přes klasické digitálky až k - dle mého názoru - jednomu z vrcholů elektronické časomír, hodinkám CITIZEN ProMaster AS4030-59 E. Nabízely však vše, čeho si srdce milovníka moderních technologií může žádat. Rádiové seřizování, solární napájení, kalendář, budík, stopky... K tomu titanové pouzdro i tah včetně silného klenutého safíru s antireflexem. Prostě ideál, který bezchybně slouží svému majiteli a nic za to nechce.
 
A právě poslední zmíněná vlastnost spolu s vlivem tohoto fóra mě asi po dvou letech užívání pohnula k zájmu o mechaniku. Chtěl jsem se o hodinky prostě nějak starat a mechanika k tomu dává spoustu příležitostí.
 
Ještě nějaký týden jsem váhal, až jsem se 6. května 2013 vypravil do ChronoShopu na průzkum. Prohlédnout jsem si chtěl hlavně Steinhart Ocean 1. Jenže ty zrovna na skladě nebyly. Ochotný personál se mi ale věnoval příkladně, takže jsem si poprvé v životě mohl osahat hodinky Sinn, Glycine, Traser... Všechno beze sporu pěkné a kvalitní kousky, ale pořád to nebylo tak nějak to, co jsem hledal.
 
Už jsem byl skoro na odchodu a pohledem se s obchodem loučil, když v tom jsem je uviděl.  Silné bílé ručky na černém ciferníku, zřetelné indexy i vteřinovka, luneta, kovový tah! Takhle přesně vždycky vypadaly v mých představách ideální hodinky! Bylo rozhodnuto. Ačkoliv jsem o značce Archimede věděl jen to, že existuje, a jejich nabídkou jsem se nikdy nezaobíral, tady jsem nemohl odolat. Čím déle jsem je držel v ruce a pohlížel na ně, tím více se mi líbily. Kombinace černé, bíle a červené barvy na ciferníku pod plochým antireflexním sklíčkem byla prostě fascinující. Co na tom, že stály dvojnásobek obnosu, jenž jsem plánoval v ChronoShopu utratit. Tyhle hodinky jsem prostě musel mít. Byla to spontánní koupě - láska na první pohled!
 
post-437-0-02655500-1398617903_thumb.jpg
 
post-437-0-40417400-1398617912_thumb.jpg

Základní specifikace

protože šlo o impulzivní nákup, seznámil jsem se s většinou technických údajů až po příchodu domů.

  • Ocelové kulaté pouzdro o průměru 41,5 mm bez korunky. Rozteč nožiček 20 mm. Výška 12 mm. Povrchová úprava pouzdra, korunky, plného dýnka i tahu matná (broušení).
  • Vodotěsnost 300 m
  • Ploché safírové sklíčko s oboustrannou antireflexní úpravou
  • Korunka i dýnkou šroubovací
  • Jednosměrně otočná luneta fixovaná ve 120 bodech
  • Mechanický strojek s automatickým nátahem ETA 2824-2, zobrazení hodin, minut, vteřin a data
  • Kovový tah s plnými dílky a překlápěcí signovanou sponou
  • Hmotnost hodinek včetně tahu 185 g

Laický popis jednotlivých částí hodinek doplněný o osobní zkušenosti

Pouzdro, dýnko
Tvar pouzdra i jeho velikost je pro mou ruku 17,5 cm přesně akorát. Po nastavení správné délky tahu hodinky po zápěstí mírně "cestují" v rozsahu, na který jsem po léta zvyklý. V případě vyšších denních teplot či větší námahy, kdy se ruka zpotí, si hodinky najdou samy své místo, na kterém zůstanou a nijak neobtěžují. Díky své nízké stavbě se v pohodě vejdou i pod manžetu košile.
 
Povrchová úprava ťukance ani škrábance nijak nepřitahuje. Po roce každodenního nošení vidím na pouzdře jednu kraťonkou vlásečnici patrnou jen pod určitým úhlem dopadu světla. Žádné hluboké rýhy, důlky či ožvýkané hrany.
 
Kruhový tvar pouzdra je od pozice 3 do pozice 5 narušen oblým výstupkem, do něhož je u čtyřky zapuštěna korunka. Celé to působí přirozeně, nenásilně a přispívá to k pohodlnému nošení, kdy korunka nijak netlačí. Horní plošky ochrany korunky jsou zcela rovné a velmi rády se na nich usazují nečistoty. Ty je kvůli malým rozměrům plošek obtížné odstranit prstem s hadříkem, lépe je použít tenký navlhčený štěteček nebo uchošťour.
 
post-437-0-43800100-1398618663_thumb.jpg
 
Dýnko je plné, šroubovací, mírně vypouklé. V jeho středu je velkými písmeny vygravírován název značky ARCHIMEDE a typ hodinek Sporttaucher. Po obvodu jsou pak uvedeny údaje o vodotěsnosti, použitém materiálu pouzdra i sklíčka a zemi původu. Jak už jsem uvedl, na zápěstí se usadí skvěle. Pro ty, kdo se rádi dívají na strojek, nabízí výrobce ve svém portfoliu i variantu se skleněným průhledem, kterou je možno si objednat buď hned při koupi hodinek nebo kdykoliv potom.
 
post-437-0-44530100-1398618780_thumb.jpg

Korunka
Korunka na pozici 4 je díky své velikosti nepřehlédnutelná. Kvůli jistému úchopu má po svém obvodu široké vroubkování. Její čelo zdobí reliéf stylizovaného písmene A. Jako u každých správných potápek se šroubuje do pouzdra a navíc je do něho pro svou ochranu zapuštěna. Po jejím vyšroubování zjišťujeme, že má poměrně dlouhý závit. Po vytažení do druhé pozice se mírně viklá, na funkci rostlináře ani seřizování času to ale žádný negativní vliv nemá. Navíc se mezi prsty drží velice dobře. Jen škoda, že zmíněné A je v zašroubované poloze vzhůru nohama.
 
post-437-0-45198400-1398618881.jpg
 
Menší problém občas představuje její opětovné zašroubování. Zde je třeba překonat poměrně velký odpor pružiny při současném otáčení. Často se stane, že se na první pokus nepodaří trefit závit, a korunka vyskočí zpět do polohy ručního nátahu. Ale chce to spíš opatrnost a trpělivost, hlavně ne žádné násilí. Konec konců, chtěl jsem se o hodinky starat a ne je jenom nosit. 

Otočná luneta
Luneta je vyrobena nejspíše z hliníku. Její povrchová úprava je úplně stejná jako zbytek hodinek. Vložka má černou barvu s bílým potiskem. Slouží k odečtu zbylého času, je tedy ocejchována od 0 do 60 minut, přičemž 0 je plastická s luminiscenčním bodem. Zákazníci si ale mohou vybrat stejný model s lunetou pro určování světových stran nebo druhého časového pásma. Na obvodu je opatřena středně jemným vroubkováním s ostřejšími hranami. Po přejetí bříškem prstu vroubky mírně drhnou, takže úchop je skutečně jistý. S lunetou se otáčí příjemně. Klade přiměřený odpor rovnoměrně po celé otáčce, krásně cvaká a v ruce je zřetelně cítit každý ze 120 fixačních bodů. Nikdy se mi samovolně nepootočila.
 
post-437-0-83708700-1398619026_thumb.jpg
 
Na této části hodinek je každodenní používání opravdu vidět. Zajímavé ale je, že všechny vlásečnice jsou výhradně na bílém potisku vložky, kde jdou až na stříbřitý povrch kovu. Ten se v nich odrazí při natočení lunety proti zdroji světla. Při letmém nesoustředěném pohledu vidět nejsou. Naproti tomu černý potisk a celý nepotištěný zbytek lunety (obvod s vroubkováním) zůstaly stále netknuté.

Sklíčko
Ploché safírové sklíčko je opravdovou chloubou těchto hodinek. Díky své oboustranné antireflexní úpravě skýtá pokaždé trochu jiný pohled na ciferník. Někdy jakoby vůbec nebylo, jindy zbarví ciferník od temně fialové až do světle zelené barvy. Úplně nejvíce se mi líbí, když se povede docílit odrazu obsahujícího celý tento fialovozelený barevný přechod.
 
Pokouším se v rámci objektivity sklíčku něco vytknout, ale není co. Jeho odolnost je prokázána tím, že na něm nejsou sebemenší známky používání. Napadá mě jen, že antireflex zvenku extrémně přitahuje mastnotu a každý dotek je na něm dost vidět. Takže hadřík s sebou.
 
post-437-0-87160400-1398619061_thumb.jpg
 
post-437-0-73498200-1398619074_thumb.jpg

Ciferník, ručky
To, co mě přimělo ke spontánnímu nákupu byl právě ciferník s ručkami. Jejich extrémní kontrast a s ním spojená vynikající čitelnost dělají mému vetchému zraku moc dobře. Číselník samotný je antracitově černý. Tvoří jej tři soustředné segmenty. Středový kruhový plát, z něhož vycházejí ručky, je nahoře zdoben bíle natištěným názvem značky, v dolní části pak rovněž bílým názvem typu a červeným údajem o vodotěsnosti. Obemyká jej o něco výše posazený prstenec nesoucí na sobě silné, bíle natištěné indexy s luminiscencí a okénko data. Vlastní obvod číselníku tvoří tenoučký, opět o něco vyvýšený kroužek, na kterém jsou bílé čárky označující jednotlivé minuty spolu s červenými číslicemi desítek minut.
 
post-437-0-58639100-1398619279_thumb.jpg
 
Ručky hodin a minut jsou silné, celobílé. Směrem od středu číselníku se mírně rozšiřují, zakončeny jsou špičkou. Jejich středem se táhne prohlubeň, v níž je nanesena luminiscenční barva. Tenká bílá vteřinovka má na konci šipku, jejíž kontury jsou obtaženy červeně. I uvnitř této šipky je najdeme luminiscenční vrstvu.
 
Zvolená kombinace kontrastních barev ve spojení s nekompromisní čitelností indexů i ruček zajišťuje neomylné odečtení času včetně polohy vteřinovky za doslova jakýchkoliv (ne)světelných podmínek.
 
Už tu padla zmínka o luminiscenci. Majitelé hodinek typu Seiko Monster nebo MG S.A.R. by ji bez váhání označili za silně podprůměrnou. Je pravda, že po nasvícení její jasnost velmi rychle vadne až do zdánlivého úplného potemnění. Ovšem nacházíme-li se třeba v nějaké zšeřelé místnosti, lumi stále nepotřebujeme. Pořád ještě vystačíme s kontrastem přirozených barev ciferníku a ruček. Teprve až v naprosté tmě dá o sobě lumi opět vědět. Svítí zeleně, slabonce, ale dost na to, aby bylo možné ihned zjistit, kolik že to vlastně je. V noci po probuzení je to tak akorát. Oči neoslní, ani není nutné se na hodinky nějak zaměřovat. V této kvalitě lumi vydrží po celou dlouhou zimní noc, aniž by je bylo před tím třeba cíleně nasvěcovat. Nezastírám, že by se mi nelíbila záře S.A.Rů či Monster. U mých dalších hodinek to bude jistě jeden z požadavků. Nicméně i zde svůj účel plní.
 
post-437-0-48061200-1398619357_thumb.jpg
 
post-437-0-13836700-1398619373_thumb.jpg
 
post-437-0-40241000-1398619386_thumb.jpg

Kovový tah
Tahu samotnému se nedá vytknout nic. Provedením i mohutností odpovídá stavbě pouzdra. Vyměnitelné dílky se šroubují. Jako celek nechrastí a je pohodlný. Šířku u nožek má 20 mm, u spony pak 18 mm.
 
Spona je překlápěcí s extenzí. Zapíná se zatlačením, rozepíná odtržením. Není to tedy bohužel typ se zámkem s tlačítky na bocích. Toho u těchto hodinek lituji nejvíce. Z dřívějška jsem byl na tlačítka zvyklý a i dnes se mi takové zapínání jeví jako nejlepší. I u spony je zřejmá snaha o kvalitní zpracování, ale u svého kusu jsem asi neměl dost štěstí. Při zapínání nestačí na ni jen zatlačit. Musím pod ni zasunout ukazováček druhé ruky a zatlačit proti němu, aby do sebe segmenty zapadly. Otevírat jde dobře, ovšem i to jsem musel nechat dodatečně poladit. Po zakoupení jsem si na tom mohl utrhat nehty.
 
post-437-0-48458200-1398619485_thumb.jpg

Strojek
Popisovat zde ETu 2824-2 v základu by na tomto fóru bylo mlácením prázdné slámy. Proto rovnou ke zkušenostem.
 
V této souvislosti musím opět připomenout, že hodinky nestřídám, nosím vždy jen jedny do té doby, než si koupím jiné. Sundávám je pouze před spaním. Z toho plyne skutečnost, že od doby, kdy byly v ChronoShopu nataženy, se až do dnešního dne nezastavily. Nevedu nijak aktivní život. Většinu dne prosedím u počítače. Na ruce je mívám tak 14 hodin. K natažení to  plně dostačuje.
 
Hned od počátku mě pochopitelně zajímala přesnost. Přechodu od rádiového seřizování k mechanice jsem se přeci jenom trochu bál právě kvůli tomu, jak často budu muset čas seřizovat. Odchylku jsem začal sledovat při nočním odkládání na dýnko, kdy jsem naměřil v průměru +8s/den. Po několika týdnech jsem polohu změnil na "korunkou vzhůru", kde se přesnost nijak nezměnila. Zbývalo tedy už jen otočit hodinky na korunku. Tím se odchylka snížila na +4 až +4,5s/den. Zde hraje roli míra natažení. Tuhle hodnotu si strojek drží stále, což je velice potěšující. Nařizuji vždy v neděli večer, kdy nechám vteřinovku dojít na 12ku, zahackuju a tu půl minutku si počkám na časové znamení. Obavy z přílišné nepřesnosti se tudíž nenaplnily. A navíc se na tento úkon vždycky celý den těším.
 
Datum se překlápí spolehlivě s nepatrným "nakročením" a následným překlopením doprovázeným silnějším cvaknutím zhruba 4 minuty před půlnocí.

Závěrem
 
Hodinky se mnou za celý rok pravda neprožily nic výjimečného. Práce (kancelářská), domácí pohoda, sem tam nějaký výlet nebo společenská událost. Vždy mi byly dobrým a hlavně spolehlivým společníkem. Dodnes se na ně podívám spíš proto, že mě ten pohled těší než proto, abych zjistil aktuální čas. Pozornost okolí nepřitahují, zato mým potřebám vyhovují dokonale. To mi trošku komplikuje život. Na světě jsou mraky hodinek, které bych potřeboval nutně vyzkoušet. Ale musím si přiznat, že málokteré z nich by mi mohly nabídnout víc než tyhle. Snad jen s výjimkou machr indexu, na který ale nehraju a dost nerad bych s tím začínal.
 
Hodinky jsou koncipovány jako univerzální pro každodenní nošení, což osvědčily. Svou konstrukcí i vzhledem dávají na jedné straně najevo, že jde o "sportovní náčiní", což ale na straně druhé nebrání jejich nasazení i při formálnějších příležitostech. To na nich oceňuji nejvíce, stejně jako kvalitně seřízený strojek. Tomu nevadí, že si za celý rok ani na chvilku neodpočinul a i přesto jde stále velice přesně. Rovněž vodotěsnost nezklamala. Zkoušel jsem se v nimi sprchovat a i pod kohoutkem jsem je kvůli focení chvíli držel. Nikterak jim to neublížilo. Jen bych uvítal odolnější vložku lunety, výraznější luminiscenci a sponu tahu s jiným systémem zapínání.
 
Je docela škoda, že zde na fóru nejsou tyto hodinky až zas tak populární. Podle mého názoru a především zkušeností by si to rozhodně zasloužily. Mohu je doporučit každému, kdo hledá spolehlivé potápky do pohody i nepohody. 
 
post-437-0-15426100-1398619588_thumb.jpg
 
post-437-0-71966500-1398619605_thumb.jpg
 
post-437-0-99006500-1398619622_thumb.jpg
 
post-437-0-29607100-1398619636_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuju moc za takhle pozitivní reakce. Je příjemné vidět, že jsem to nesmolil zbytečně  :D

 

Pěkný hodinky i čtení.

Mě osobně odradil úzký tah.

 

Ten tah se nosí hodně příjemně. Měl jsem vždycky hodinky s tahem a skoro pokaždé jsem si musel nejdřív zvyknout. Tady to nebylo vůbec potřeba. Hned po prvním nasazení jsem věděl, že to tentokrát bude v pohodě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máš k těm hodinkám fajn vztah, mně hodně sympatický.

 

Pěkné počtení, díky.

 

Díky. Pokud jde o vztah, ten je pro mě hodně důležitý. Už jsem to tu párkrát psal. Hodinky mají podle mě duši a žijou se svým majitelem. Kdybych je nechal doma a šel něco hezkého prožívat, měl bych výčitky, že je zanedbávám. Proto je také tak často neobměňuju. Líbí se mi, když si zpětně uvědomím, co vše se mnou prožily. A pak, když už je mám dýl, fascinuje mě, že něco tak složitého vydrží takovou dobu spolehlivě sloužit. 

 

Když tu sleduju, s jakou frekvencí někteří členové střídají modely a značky, napadá mě otázka, jestli je to ještě láska k hodinkám nebo už spíše lovecký pud ženoucí lovce neustále za novou kořistí. Nemíním to jako kritiku ani se nad tím nepohoršuju. Každý to nějak máme. Jen bych tuhle spírálu u sebe nerad rozjížděl. Je zde dobře vidět, že ani vysněné hodinky nepřinesou do duše klid. Jen posunou horizont zase o kousek dál. Místo, kde se koleje sbíhají do jedné, je pořád stejně daleko, ať po nich běžíme nebo jdeme zvolna. Proto s pořízením dalších hodinek nespěchám a mám v úmyslu si své stávající ještě užívat.

Upraveno uživatelem siwi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Velmi dobře.Krásný čtení i pokoukání.A souhlas,dělat jakoukoli recenzi novým hodinkám,kdy je člověk ovlivněn ještě stále emocemi a postrádá dlouhodobější zkušenosti s používáním,ztrácí smysl.Jak jsem četl,jsem na tom dost podobně ve vztahu k solárku a rádiu.Tuhle konstrukci můžu jen chválit,ani po letech užívání mě nikdy nezklamala.Bohužel moje spokojenost sahá až tak daleko,že jejím vyvážením v mechanice je z velké části značka.

Hodinky Ti padnou perfektně a můžu jen přát,aby jsi se do tohoto vlákna vrátil zase za rok s dalšími postřehy.Ještě jednou díky za zajímavý čtení.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Naozaj príjemná recenzia. K hodinkám máme v podstate rovnaký prístup a tak som počas čítania len prikyvoval hlavou. Vďaka za cenné informácie "po roku" a super fotky podčiarkujúce Tvoj dobrý výber a spokojnosť. Prajem nech slúžia rovnako dobre aj naďalej. ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S chuti jsem si precetl recenzi hodinek, ktere i ja jsem kdysi vlastnil. Jejich rozmery, nadherny antireflex, suprova WR, ale i zpracovani tahu je primo predurcuje jako idealni univerzaly, proto se nedivim, ze se jim z ruky nechce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vojto parádní recenze a to nejhezčí na závěr - ta poslední fotka je super!!! Za celkovou snahu a ochotu se takhle krásně rozepsat dávám 5*! :) . Protože Tě znám, tak přesně vím, co máš některými pasážemi na mysli a držím Ti pěsti i do dalších let nepodlehnout a jít si za určitým typem konkrétních hodinek. Je vidět, že Ti Archimede učarovaly.

 

Ještě jednou díky, bylo to fajn počteníčko.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě jednou díky za pozitivní reakce. Těžko se za ně bude v budoucnu hledat náhrada. Samozřejmě, že i přesto se tu každý den porozhlížím, co by je mohlo za nějaký čas nahradit. Do oka mi padly nejdříve MG S.A.R. a vzápětí taky Sinn U1. Ale čím víc o nich přemýšlím, vychází mi, že ani jedny už nejsou tak univerzální, a chtělo by to něco k nim. Jenže střídat hodinky nechci. Bude to tedy muset být zase něco pro každou příležitost. Proto jsem začal uvažovat o Breitling SuperOcean 44 (David ví :D ). Problémem u nich  je ovšem cena. Rád mám hodinky od nova. 

 

Proto jsem se v poslední době zaměřil na značku TAG Heuer a jejich model Aquaracer 300m. Tam bych to cenově po nějakém čase šetření utáhl a navíc se mi dost líbí právě v té modré. http://www.tagheuer-hodinky.cz/eshop-tagheuer-automatic-16952.html Máte s nimi někdo zkušenost? Vím, že se tu nedávno prodávaly. Koukal jsem na stránky výrobce a zjistil, že je v nich stejný typ strojku (nejspíš ve vyšším provedení) nebo dokonce Selita SW 200. Tak váhám, jestli to za ty peníze stojí. Pokud by to ale bylo vykompenzováno kvalitním zpracováním, tak by mi to nevadilo. S tou ETou mám vynikající zkušenosti.

Upraveno uživatelem siwi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...