Přejít na obsah

Casio Oceanus OCW-S100


Trebus

Doporučené příspěvky

Rozhodl jsem se napsat stručnou recenzi na moje nové hodinky Casio Oceanus OCW-S100. Buďte ke mě shovívaví, jedná se o můj první literární pokus :-)
 
post-35331-0-72215800-1401651728_thumb.jpg
 
Výběr
Nejsem typický fanda do hodinek, který láskyplně opatruje svoje mechanické miláčky a má doma hodinek vícero. Já mám hodinky jedny a vyhovuje mi, pokud jejich údržba a nastavování je co možná nejmenší.
Pro výběr nových hodinek jsem si proto stanovil následující kriteria: hodinky by měly celé být z kovu (ideálně titanu), safírové sklíčko, přiměřeně vodotěsné, solární a rádiem řízené.
Nakonec padla volba právě na Casio OCW-S100. Líbí se mi jejich jednoduchý design bez ozdob a zbytečných funkcí navíc.
 
post-35331-0-22720500-1401651729_thumb.jpg
 
Řada Oceanus
Modely Oceanus lze považovat za nejvyšší řadu Casio. Původně se hodinky z této řady prodávaly v Evropě i USA, ale již nějakou dobu jsou k dostání pouze v Japonsku. To trochu ztěžuje výběr, protože všechny oficiální stránky jsou pouze v japonštině a hodinky si nelze nikde prohlédnout naživo. Moje výše uvedená kritéria splňují všechny modely Oceanus, takže volba modelu je potom hlavně věcí vkusu a peněženky.
Nákup proběhl bezproblémově na www.seiyajapan.com, balíček dorazil na pražskou celnici za 3 dny. Jednoletá záruka je uplatnitelná pouze v Japonsku, ale opravu lze provést v kterémkoliv autorizovaném servisu Casio. Manuál je naštěstí k dispozici i v angličtině.
 
post-35331-0-21182100-1401651728_thumb.jpg
 
Vzhled a materiály
Pouzdro i tah jsou vyrobeny z titanu, hodinky jsou proto příjemně lehké (90g). Titan je ?nějak? povrchově ošetřen (dle překladače Titanium carbide processing) aby byl odolnější proti poškrábání. Hodinky nemám tak dlouho, abych to mohl posoudit, ale podle informací na různých fórech patří technologie Casia mezi kvalitnější.
Tah obsahuje i půldílky, proto s nastavením délky není problém. Rozměry hodinek jsou 45.7 × 41.5 × 10.5 mm, vodotěsnost do 100 m.
Sklíčko je safírové s jednostrannou antireflexní úpravou. Odrazům to úplně nezabrání, ale čitelnost je i tak dobrá, ručičky jsou vidět vždy.
Ciferník je jednoduchý, okraje hodinových indexů i obvod celého ciferníku jsou modré, což vytváří celkem pěkný efekt měnící se s okolním osvětlením.
Obecně musím vzhled pochválit, hodinky vypadají docela hodnotně a baví mě je pozorovat i když zrovna nechci vědět, kolik je hodin :-) Samozřejmě je třeba brát v úvahu danou cenovou kategorii, Grand Seiko to určitě není.
 
post-35331-0-71358900-1401651727_thumb.jpg
 
Co je uvnitř
Jak jsem už uvedl, hodinky jsou řízeny radiovým signálem a jsou schopny přijímat signál snad ze všech světově dostupných vysílačů (Německo, Británie, USA, Čína a 2x Japonsko). Příjem signálu v panelákovém bytě je poměrně dobrý, přes den většinou selže, ale v noci se hodinky bez problému automaticky synchronizují.
Strojek obsahuje technologii ?Tough mvt? vyvinutou původně pro řadu G-Shock. Díky tomu by měl být odolnější proti otřesům a navíc má automatickou korekci pozice ručiček, která se kontroluje každou celou hodinu.
Každá ručička má svůj vlastní motorek, proto se pohybují zcela nezávisle na sobě. Pokud např. změním časové pásmo, posune se pouze hodinová ručička. Možná je trochu neobvyklé, že se všechny ručičky pohybují krokově, minutová po 10 sekundách, hodinová každé 2 minuty.
Vzhledem k tomu, že hodinky nemají žádné funkce navíc, je jejich ovládání poměrně jednoduché. Nastavení časového pásma se provede vytažením korunky a jejím otáčením, sekundová ručička potom ukazuje na jednotlivá časová pásma na vnějším obvodu ciferníku. Pokud chci ověřit výsledek poslední rádiové synchronizace, stačí krátce zmáčknout tlačítko vpravo dole.
 
post-35331-0-34098300-1401651730_thumb.jpg
 
No a nyní závěrem?
S hodinkami jsem velmi spokojen, nemám k nim žádnou větší výhradu. Trochu mě mrzí, že se řada Oceanus neprodává i mimo Japonsko, mému vkusu vyhovuje více než Casio Edifice. Pokud bych měl přece jen něco vytknout, byl by to trochu slabší příjem radiového signálu a pak samotná značka Casio, která je spíše synonymem levnějších hodinek a digitálek.
 
post-35331-0-82414900-1401651729_thumb.jpg
 
Řada Casio Ocenus (bohužel pouze v japonštině):
oceanus.casio.jp/lineup/
 
Profesionální fotky a video na Watch Tanaka:
watch-tanaka3.sub.jp/casio/OCW-S100-1AJF/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 106
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Pěkná recenze i fotky.Oceanusy mám už čtyři roky a nekupoval jsem je nový,bral jsem je jako hodinky co dostanou do těla,je to model chron s diver lunetou,makaj perfektně.Jenom dodám,že ještě nedávno měli ten muj model v Koscomu.

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám přesně ty stejný a jsem s nimi také moc spokojený. Ještě bych dodal, že mě moc příjemně překvapila jejich lumi - při troše nasvětlení jsou bez problémů čitelné až do rána.

 

tož gratuluju k dobrému vkusu a výběru :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na začátek moc pěkná recenze zajímavých hodinek. Škoda jen, že nejsou dostupné v Evropě. Jinak i já je měl před více než dvěma léty možnost jeden z modelů oceánů koupit v Budějkách a to mi majitel dokonce dával slevu. Měl tam spoustu starších modelů ProTrek ... Blbec jsem je nevzal. A tak teď tiše slintám. Hlavně ať vydrží

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky všem za pozitivní reakce, zatím mi hodinky dělají jen radost. Pokud by si někdo chtěl prohlédnout variantu se bílo-zlatým ciferníkem, nedávno vzniklo vlákno na watchuseek:
Oceanus OCW-S100G-7AJF Unboxing and first impressions

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

najskor dik za foto aj info, z mojho pohladu idealne hodinky :)

 

zaujimalo by ma to overenie poslednej synchronizacie - po zmacknuti tlacitka hodinky nejak daju vediet, ze maju nastaveny presny cas, alebo sa jedna len o manualne vyvolanu synchronizaciu?

resp. viem nejak z hodiniek vycitat, ze neboli dlhsiu dobu synchronizovane (napr. kvoli slabsiemu signalu)? vo vseobecnosti si to celkom dobre neviem predstavit pri takomto type hodiniek (jednoduchy dizajn bez displayov, chrono, ...)

a len tak zo zvedavosti, tretie tlacitko (vpravo hore) sluzi na co?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hodinky se synchronizují automaticky každou noc, ale synchronizaci lze vyvolat kdykoliv i manuálně. Výsledek poslední synchronizace lze zjistit zmáčknutím tlačítka, sekundová ručička ukazuje výsledek (na ciferníku mezi 9 a 11 hod je vidět malinké Y a N).

Jinak hodinky mají spoustu dalších nastavení - když není k dispozici signál, lze čas i datum (včetně roku a měsíce) nastavit manuálně, lze vypnout automatickou synchronizaci a letní čas, dá se vyvolat automatická korekce pozice ručiček.

Jestli tě to zajímá, koukni do manuálu v příloze.

Casio_qw5235.pdf

Upraveno uživatelem Trebus
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Mě se povedlo přepnout na jejich stránkách do angličtiny :-)

http://www.casio-watches.com/oceanus/asia-mea/en/

http://www.casio-watches.com/oceanus/asia-mea/en/collection/catalog/

Ale jsou zde v nabídce jen modely G a S3000, S100 už tam není

 

A jak se dostat na ten http://www.seiyajapan.com/ ? Mě to hodí vždy na stránku http://www.seiyajapan.com/password a chce to po mě nějaké heslo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky za velmi peknou recenzi, at slouzi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě se povedlo přepnout na jejich stránkách do angličtiny :-)

http://www.casio-watches.com/oceanus/asia-mea/en/

http://www.casio-watches.com/oceanus/asia-mea/en/collection/catalog/

Ale jsou zde v nabídce jen modely G a S3000, S100 už tam není

 

A jak se dostat na ten http://www.seiyajapan.com/ ? Mě to hodí vždy na stránku http://www.seiyajapan.com/password a chce to po mě nějaké heslo.

Na japonské verzi stránek jsou hodinky stále v nabídce, anglické stránky obsahují jen některé modely. Nevím proč, možná Casio plánuje některé Oceanusy prodávat i mimo Japonsko.

 

Seiyajapan má občas "zavřeno". Prostě musíš počkat do 3.ledna, je to tam napsané.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc pekna recenze. Preju at slouzi. Podobne, jako zde ukazal Murphy97 jsme taky kupovali tatovi zhruba 10 let zpet. To se jeste rada Oceanus prodavala i u nas. Hodinky byly na kovovem tahu, tmavemodry cifernik, ktery hazel zajimave odlesky. Byly moc pekne, akorat byl s nima neustaly problem, ze se zastavovaly. Po trech reklamacich jsme je vratili. Doufam, ze tobe se nic takoveho nestane.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...