Přejít na obsah

Doxa Grafic - kolik nás tu je?


Argon

Doporučené příspěvky

u mě se ocitly dnes i ty automaty od Dzose. Je to fajnovka, mají na 100% originál sklíčko, to mě potěšilo. Automat jde na první našlápnutí a teď konečně vidím v reálu rozdíl mezi těmito a druhými, co prodělaly renovaci. Ty mají sklíčko, které je opticky zmenšuje. Nevím jestli se mi podaří nafotit. V každém případě jsou velikostně stejné, ale pohled na ciferník je naprosto rozdílný.

:photo:

**

 

Gratuluju ke koupi, jak jsem viděl v prodejním inzerátu tvé SZ,tak jsem chtěl psát jak jsi dopadl :-). Udělej pořádné fotky, jsem na ně moc zvědavý. Já na svých mám sklíčko původní, ale cifr jsem musel nechat přetisknout. Bohužel byl hodně rozmázlý..... a je pravda, že původní polostříbrnou perleť podle mě nikdo není schopný udělat...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 225
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

ok, právě jsem na to myslel, hodinky vypadají velmi dobře, od oka stav 2, dobrá patina, co více si přát...

asi ještě nezlacené s původním sklíčkem.....  :photo: , to původní sklíčko začínám preferovat, protože mám doma jednu ukázku toho, jak to ve skutečnosti pak nemá vypadat.  :frusty: , ale napřed musím opatřit nějakou slušnou kůži, pak se pokusím nafotit.

*

Mě ten nějaký pocit nejistoty díky tomu sklíčku u těch natahovacích přivedl v uplynulém roce k tomu, že jsem je měl na ruce jen jednou. Dokonce jsem je z ruky sundal při přípravě na setkání abiturientů, nešlo to, vadil mi ten pocit podivnosti z toho sklíčka. Stále jsem to ale pořád nechápal, až teď, když mám to srovnání. je mi to konečně zcela jasný. :eek: . Abiturienti si užili s mými Seiko SQ, které dal do kupy taky Tondako a dnes už jsem to překonal.

Člověk když kouká jen na prospekty nebo jiné fotky  druhých majitelů tak vlastně ani netuší, že má v ruce téměř jiný model....

**

Upraveno uživatelem eloga
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Delawer

porovnej si toto foto před renovací se svými steel, sklo je na těchto po renovaci stále stejné. A není to originál.

A na dalším snímku takovýto kus je též ...., ale není to žádná Doxa, ale ruský Ljuks Penza.  :frusty:

 

Sklo na originálech je v rozích nízké, ke středu mírně vypouklé, ruské je všude stejně vysoké a hranaté.

Při pohledu zepředu na ciferník  to působí podivně, protože ruské je uzpůsobeno k tomu, aby sloužilo k rozeznání vteřinových indexů, které na Ljuksech jsou. To na těchto  Grafikách žádné nejsou, ale sklo přesto umožňuje sledovat zlacenou hranu poudra a asi i lepenou hranu skla - je to takový zvětšený kus něčeho, co poutá pozornost více než ciferník a co nepůsobí moc dobře a nijak to neuklidňuje. Ovšem přežít se to dá jen s vědomím, že se to sklo časem vymění. V každém případě takovéto sklo na Grafiky nepatří, to je zcela evidentní. Podle historie, kterou tu popsal Pege1012 se dá odsledovat jak to vzniklo. 

**

Tedy abych to uzavřel, nejsou li grafiky s originálním sklem, nepůsobí to jako skutečný model Doxa grafic.

 Vlastní foto přidám pozdějí, 

:cheers:

**

 

 

 

post-18915-0-38062100-1457214090_thumb.jpg

post-18915-0-03317200-1457214207_thumb.jpg

Upraveno uživatelem eloga
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tady je view na ty indexy - no, a je to.

Teď vím na čem jsem a jak se to pozná. takže do dalších Grafických výprav se může i do ruských zdrojů, jen semi  zdá, že to nestojí za to. Sledoval jsem to poněkud šířeji, v CCCP/Rusku z téhle řady postupně vyvinuli další podobné modely,  je toho víc. Třeba viz třetí obrázek.

**

post-18915-0-64275100-1457215469_thumb.jpg

post-18915-0-55157100-1457215480_thumb.jpg

post-18915-0-66887800-1457215680_thumb.jpg

Upraveno uživatelem eloga
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Aha, tak už to vidím...... vážně to působí divně. Ono vypadá, že Ljuks má sklo víc zapuštené, i proto to na nich nebude působit až tak rušivě jako na Doxa grafic. To sklo je opravdu hodně vysoký, nedalo by ne nechat udělat nižší? Třeba zbroušením klasického? Co chodím k hodináři, tak ten má "svýho chlapa" co mu vyrábí skla i na hranaté hodinky. JInak jsou po renovaci od Tondy suprový. Povedl se ten cifr, rád bych ho viděl na živo, abych ho mohl porovnat s mým od Chrzana. Polsko vs. Anglie ;-).

 

Jinak koukám, že se z tebe stává graficový velkostatkář. Už jsi je koupil od Page, teď od Dzose.... musím ty pohlídat ty své ;-). Naházej sem foto své rozmnožené sbírky, ať se můžu pokochat. Já jsem rád, že se mi je podařilo sehnat v oceli.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ok, počítám s tím. Ještě ti napíšu další zvěsti ohledně bližšího Graficového průzkumu průběžně do SZ. Pokud jde o ta skla - je vidět, že komplertní hodinky jsou navržerny opravdovými odborníky na "Linie" a jde o design s velkým D. A prásknout tam z nouze jen tak nějaký Glass z velkovýrovy není nic moc i když to účel splní. Ale zatím to beru jak to je....

**

 

post-18915-0-30150200-1457269844_thumb.jpg

Upraveno uživatelem eloga
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co se týče skel u Gaficů, tak to je problém. Originální na trhu k sehnání nejsou. Možná by šlo napsat do Doxy, jestli by se ještě našly ve skladech. Ale moc bych na to nespoléhal.

 

Dostaly se ke mě ještě graficy v nerezu s prasklým sklíčkem, u kterých se rok neúspěšně hledalo vhodné sklíčko. Já jsem se také pak snažil hledat, ale (zatím) bez valnějších úspěchů.

 

 

A mimochodem, dělaly se také verze ve zlatě:

 

http://www.ebay.co.uk/itm/272140764819?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

 

post-27970-0-23049700-1457285971_thumb.jpg

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jo, sorry, je to 555 US$, ne liber, ale mi jen zaráží, kolik jich nabízí nebo je původem z východní Evropy nebo přímo z bývalých ruských zemí. Přece jen třeba zrovna tyhle za 555 nemají čistou lini, a to sklo jestli se dá z jedné fotky odhadnout spíše vykazuje ruské parametry,Viděl jsem je nabízet z Rumunska, Estonska, Pege1012 je měl ze Srbska - s ruským sklíčkem. Přitom zrovna Bulharsko, Srbsko a Makedonie jsou ruským odbytištěm a mají kromě společného písma a ve valné míře i společné tržní zájmy, v tomto případě okruh náhradních dílů nebo záměnných komponent.  I když z druhé strany je to kostrbatá  teorie, protože použít každý jiný díl mimo toho sklíčka nedává moc velký smysl. Ovšem objevují se ty, co nemají čisté linie a my na to koukáme solidním civilním prizmatem, který podstatně rozdílný než vidění lidiček kdesi na východě. Osobně bych Grafiky v původním stavu a většinou slušném spíše čekal v západní Evropě, Španělsku, Itálii a také USA. Ten východ na mě dělá spíše dojem bastlů  z Ukrajiny, kde stále mastí Gagarinskie/Šturmanskie z čehokoliv a i v tomto případě k tomu je v Rusku asi dost zdrojů. Ale třeba je to jen zdání a můj osobní pocit, mohu se mýlit.

*

Koukal jsem do ruských zdrojů na netu a měl jsem dojem že z jedné fabriky šlo něco velmi blízkého Grafikům a s totožným sklíčkem.  Ale mohlo to být dále nepotvrzená náhoda. Zkoumám to dále jestli to byl jen náhodný vzorek či kus anebo to fakt tak v tom závodě dělali nezávisle na tom Ljuksu.

Delawer - ty tvoje steel jsou původem odkud?

Dzos - můžeš sem dát foto dýnka tvých zlatých s továrním číslem nebo to poslat do SZ,? Pokouším se zorientovat v číselných řadách, když ta Doxa má odplavený archiv nebo co sem to tu někde četl.  :frusty:

**

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dělaly se v 18 ct. zlatě. Máme tu i origo print s celkovou nabídkou, kdysi jsem ho postnul já a později i ty :-). Také jsem si všiml, že toho je hromada z bývalého východního bloku, ale na německém ebay.de se vyskytují také, i když ne tak často, ale zase většinou ve zlatě... Já koupil ty své přes Aukro, vyšli mě tenkrát na 1800,- v původním stavu. Nečekal jsem, že půjdou až "za tolik", ale prostě jsem si je nechtěl a nemohl nechat ujít ;-). čekal jsem několik let, než se objevily v prodeji.

 

Ljuks dělal na pohled téměř stejný model. Prostě okopčili to komplet ;-), Javert má jedny po dědovi - http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/43598-ljuks/?hl=ljuks a to je model, který je na Doxa grafic nejpodobnější. Myslím si, že hromada Doxa grafic na ebay s divnými pouzdry jsou prostě předělávky ruských ljuksů (využití pouzdra), případně i přetisknutý cifr.... 

 

Ještě bych doplnil - po koupi těch mých na Aukru jsem oslovil prodejce s dotazem na původ a bližší info o nich, bohužel nevěděl vůbec nic...  

 

 

post-20230-0-85414300-1457366528_thumb.jpgpost-20230-0-76084800-1457366536_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Delawer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ok, mám podobné teorie,jen mi dělalo trochu problém vzít v potaz to, že když to zbastlí na východě, tak je tam originál strojek.

To mi právě nedávalo smysl, no ale jak se říká, v Rusku je možné úplně všechno..... takže i pro nás nepochopitelné bastlení. Trochu mi to připomíná vtip o tom, jak rychle rostou v Rusku brambory, no..... :clap: 

Ruské okopčené Ljuksy mají ruský kalibr a tím pádem to celé nesedí.  V těch originál prospektech má Grafik danou WR/30, to tyhle ruské asi nebudou mít ani náhodou.  Projevuje se to více vystrčenou korunkou mimo case, jak je vidno na tvých obrázcích, ovšem s těmi Sportovními do této rozpravy si mě dostal ...  :lol2:  :lol2: . Já zrovna pasu po těch s plavcem a ne a ne to z někoho vyrazit.  :frusty:

*

Pokud jde o čísla Grafic - tak jsem ty tvé a další zde publikované odkoukal, takže to je mi známo a jednotlivé modely Steel/Filled gold/Gold mají své značení, zkoumám postupně dostupné kusy pro nějakou rozumnou "teorii". Možná se trefíme, nic jiného než to odhadovat stejně nezbývá. Tak proč ne.  :cheers:

**

Další zprávy postupně

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tady ještě pár fotek jedněch hodinek, které se k tobě nedostanou ;-). Je tam dobře vidět to origo sklo.... 

 

attachicon.gifVýstřižek.JPGattachicon.gifVýstřižek1.JPGattachicon.gifVýstřižek2.JPG

to jsou ty tvoje ne? Nedostanou, nevadí, s kým bych to pak řešil??  :notworthy:

Co na tom za kůži?

**

Upraveno uživatelem eloga
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když on ani ten strojek vlastně není problém. Je tam klasická eta 2406 (značená jako Doxa S.A.) http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&11&2uswk&Doxa_104 to je strojek, který se objevoval i v docela běžných "kulatých" hodinkách Doxa. Od toho už stačí kousek a je to :-) - pouzdro Ljuks, číselník si dotisknu a strojek tam hodím z obyč Doxa a mám grafic jak fík :-).

 

Jinak snažit se získat nějaké díly přímo od Doxa je zbytečné... můj hodinář je prodává a občas jim dělá i servisy a říkal mi, že dostat z nich nějaký díl je problém..... 

 

Cokoli zjistíš o Doxách grafic z čísel i bez nich uvítám. 

 

Jojo, jsou to ty moje :-). Mají na sobě origo kůži Doxa, hovězina s texturou krokouše. Drží neobyčejně dobře. Původně jsem na nich měl i origo signovanou sponu, tu jsem nakonec obměnil za klasickou. 

 

post-20230-0-97166600-1457376009_thumb.jpg

 

 

...přesně tak. S kým bys to pak všechno tady rozebíral, kdybych je pustil. ... ale tak se mi zdá, že Dzos má něco dalšího k dispozici ;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ok, ranfftl, to sem chtěl taky prozkoumat, ale už jsem visel včera dlouho na těch číslech, kde jaká byla a už jsem se k tomu pak nedostal. Ale s témi poznatky, co jsem zatím nachytal,  to možná dává smysl. No a rozpoznání klíče číslování nakonec může odhalit složeniny a fejky.... :frusty:  Teď nevím, jestli tohle je zpráva dobrá nebo špatná, ale skutečné závěry je ještě brzo, to nejde uspěchat.   :notworthy:

**

Upraveno uživatelem eloga
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano pánové, ještě mi jeden kousek zbyl :). Zatím. :) :). 

Posílám seriová čísla, snad to pomůže k nějaké identifikaci.

11888-4

6643095

 

post-27970-0-41987000-1457423422_thumb.jpg

 

 

Je pravda, že občas jsem je na ebay sledoval a moc jich tam nebylo. A najednou plno. Rumunsko, Estonsko, Itálie. Ale taky USA. Něco jasný originál, u jiných si nejsem jistý. Co jsem vysledoval, tak zlacený mají ploché naklapávací dýnko, ocelové vypouklé.

 

Tady je třeba pár kousků, jsou tam i výr. čísla:

 

http://www.ebay.co.uk/itm/Doxa-Vintage-Watch-/322014749353?hash=item4af99322a9:g:kX4AAOSwe7BWyFYo

http://www.ebay.co.uk/itm/Vintage-Doxa-Grafic-Wristwatch-in-Very-Good-Functional-and-Cosmetic-Condition-/222045101531?hash=item33b2eb5ddb:g:bnwAAOSwT5tWKUtF

http://www.ebay.co.uk/itm/doxa-grafic-SA-caliber-104-11-1-2-movimento-manuale-movement-manual-watch-dial-/121913752255?hash=item1c62a03abf:g:KckAAOSwvgdW2VEj

http://www.ebay.co.uk/itm/DOXA-GRAFIC-AUTOMATIC-LADIES-WATCH-WORKING-/252306672871?hash=item3abea64ce7:g:1e8AAOSwuTxWCY2o

http://www.ebay.co.uk/itm/Vintage-Doxa-Grafic-Automatic-Date-18-Karat-Massiv-Gelbgold-/252307962310?hash=item3abeb9f9c6:g:XAIAAOxyTMdTKb41

http://www.ebay.co.uk/itm/Doxa-Grafic-585er-14kt-Gold-Handaufzug-/151979761336?hash=item2362b31eb8:g:ZzwAAOSwNSxVBvWd

http://www.ebay.co.uk/itm/DOXA-GRAFIC-VINTAGE-LADIES-WRISTWATCH-SCARCE-BLACK-DIAL-VARIETY-PRICED-TO-SELL-/141923212602?hash=item210b485d3a:g:8ZEAAOSwwpdW3bFn

http://www.ebay.co.uk/itm/DOXA-grafic-automatic-/141915914606?hash=item210ad9016e:g:6zUAAOSwL7VWpRgL

 

 

Toto považuji za  fík či skládačku, pouzdro je moc divný, o ručkách nemluvě:

http://www.ebay.co.uk/itm/Vintage-Doxa-Art-Deco-Grafic-Wristwatch-/222045101529?hash=item33b2eb5dd9:g:fAMAAOSwA4dWKUc0

Toto je myslím asi jasné:

http://www.ebay.co.uk/itm/VINTAGE-DOXA-GRAFIC-BLACK-DIAL-MANUAL-WIND-MANS-WATCH-/151381522367?hash=item233f0ab7bf:m:mXDdb-N_twJo4OHk1d2-XpA

Další divný kousek:

http://www.ebay.co.uk/itm/VINTAGE-DOXA-GRAFIC-BLACK-DIAL-DATE-AUTOMATIC-MANS-WATCH/191796252659?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20140122125356%26meid%3D5ee5e2651190452aacbd14a09548a072%26pid%3D100005%26rk%3D2%26rkt%3D6%26sd%3D121913752255

 

 

Upraveno uživatelem Dzos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ok, díky za přehledy a za tvé číslo, které má za pomlčkou "4", to skoro na 100% značí, že jsou z kovu  Argentanu, tedy v hierarchii kvality kovů o něco lepší/cenější  materiál než Steel, který má zde "3" a Gold-filled /pozlacené/ s "5". Delawer má trojku, já mám obojí s pětkou.  Ten Argentan by mohl/měl být vyražen někde na vnitřní ploše, jak jsem to viděl na jiných , které z tohoto byly dělané, ale byly to většinou o hodně starší modely.

Takže možná.....

*

Z těch Ebay odkazů - většinu Grafik mám zachycené doma v kompu,  některé další podivnosti ne, ale k tomu se teď tedy dostanu.  

Tedy díky za další materiál. Já jsem sledoval také Doxy na ebayi  obecně, tedy i kulaté a kapesní, kvůli číslům, kalibrům  a jiným podrobnostem. V každém případě tady z toho všeho cos dal jako link, to dost vypadá na východní skládačky, a ještě podivnější čísla, než by tam ve skutečnosti asi měly být. Ale to se ještě ukáže.

Zatím je toho více než jsem čekal.....  :eek: , ale i tak dobrý, jedeme dál.

:notworthy:

**

Upraveno uživatelem eloga
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano pánové, ještě mi jeden kousek zbyl :). Zatím. :) :). 

Posílám seriová čísla, snad to pomůže k nějaké identifikaci.

11888-4

6643095

 

attachicon.gifdxgr1.jpg

 

 

Je pravda, že občas jsem je na ebay sledoval a moc jich tam nebylo. A najednou plno. Rumunsko, Estonsko, Itálie. Ale taky USA. Něco jasný originál, u jiných si nejsem jistý. Co jsem vysledoval, tak zlacený mají ploché naklapávací dýnko, ocelové vypouklé.

 

Máš ještě jeden kousek? Ten by se mohl Elogovi hodit.... navíc není zlacený :-). Je to tak, fakt si myslím, že většina z toho co je ebay jsou předělávky. Je těžký, že podpora původní Doxy v podstatě není... Několikrát jsem od nich zkoušel něco zjistit a vždy byla odpověď stejná - bohužel litují, ale k tomu Vám nemůžeme nic sdělit....

 

Přeci jen už Doxa není dnes taková Doxa, co bývala..... škoda, že ke své historii nemají skoro nic...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ok, díky za přehledy a za tvé číslo, které má za pomlčkou "4", to skoro na 100% značí, že jsou z kovu  Argentanu, tedy v hierarchii kvality kovů o něco lepší/cenější  materiál než Steel, který má zde "3" a Gold-filled /pozlacené/ s "5". Delawer má trojku, já mám obojí s pětkou.  Ten Argentan by mohl/měl být vyražen někde na vnitřní ploše, jak jsem to viděl na jiných , které z tohoto byly dělané, ale byly to většinou o hodně starší modely.

Takže možná.....

*

Z těch Ebay odkazů - většinu Grafik mám zachycené doma v kompu,  některé další podivnosti ne, ale k tomu se teď tedy dostanu.  

Tedy díky za další materiál. Já jsem sledoval také Doxy na ebayi  obecně, tedy i kulaté a kapesní, kvůli číslům, kalibrům  a jiným podrobnostem. V každém případě tady z toho všeho cos dal jako link, to dost vypadá na východní skládačky, a ještě podivnější čísla, než by tam ve skutečnosti asi měly být. Ale to se ještě ukáže.

Zatím je toho více než jsem čekal.....  :eek: , ale i tak dobrý, jedeme dál.

:notworthy:

**

 

3, 4 a 5? A já jako zakladatel vlákna mám jen trojku?! ;-)...... tohle by mě opravdu nenapadlo, zkoumat výrobní čísla byl hodně dobrý nápad, ,jsem zvědavý k čemu všemu dojdeš... 

 

Kde je ta doba, kdy jsi chtěl před dvěma lety koupit jen novodobé quartzky :-)..... 

 

Jedny ne zrovna standartní má i Tolja.... jsou na fotkách zde ve vlákně na straně dvě. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes ani včera jsem k tomu vůbec nedostal, sorry, ale jsem rád, že se něco děje.

Ty Toljovy jsem viděl, to bych si nechal až nakonec, tedy úplně nakonec, až bude informací víc a jasnější, zatím v tom je moc teorií a málo jasna. K těm quartzkám bych řekl, že bych je vzal stále a steel, abych neodřel ty vintage při běžném nošení, ale maj přetaženou cenu. To si beru raději Seika jako dnes, je jakési vintage výročí, a nakonec i tenhle model se s Graficama skoro docela kamarádí. Mají podobně jemnou kresbu a masívní pouzdro. 

**

Vypadá to takhle http://www.thewatchsite.com/8-seiko-citizen-trading-post/2520-fs-seiko-lm-special-all-original-kanji-5206-mov-t-150-shipped.html

post-18915-0-47242100-1457544454_thumb.jpg

Upraveno uživatelem eloga
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...