Přejít na obsah

Spor MPM - QUALITY versus ELTON HODINÁRSKÁ


Návštěvník Ondra

Doporučené příspěvky

Návštěvník Ondra

...aneb spor dvou značek PRIM versus MANUFACTURE PRIM 1949.

 

Na stránkách výrobce z Frýdku-Místku (prim-hodinky.cz) jsem našel vyjádření majitele, p. Hanka. Není to datováno, netuším tedy, jak je staré, ale předpokládám, že je aktuální. Je zajímavé přečíst si pohled také druhé strany.

 

 

Vážení obchodní přátelé, hodináři a příznivci značky Prim,
 
jak jistě všichni víte, již 14 let se soudíme se společností Elton o zneužívání naší ochranné známky PRIM. Bohužel tato společnost v posledních dnech zvolila jako způsob komunikace hromadné rozesílání hrozeb Vám, našim partnerům.
 
Po celou dobu trvání této kauzy jsem mlčel a nechtěl se na našich webových stránkách vyjadřovat. Raději jsme se věnovali prezentaci hodinek značky PRIM v médiích a snažili se opět pozvednout povědomí o značce u široké veřejnosti. Se silným sebezapřením jsem přecházel neustálé výpady společnosti Elton Hodinářská a.s. (dříve Elton, pak ITEC Group, pak PRIM s.r.o. a nakonec zase Elton) proti naší společnosti. Jako výrobci a obchodníci se snažíme vyrábět hodinky, o které je zájem. Což se nám daří!
 
Nicméně poslední kroky společnosti Elton mě donutily, krom právní reakce, i k tomuto vyjádření. Rozhodl jsem se popsat, jak to vlastně vše bylo a je.
 
Historie podnikání pana Helikara je totiž ukázkovým příběhem bankrotáře, který nezná hranic. Poté, co firma ITEC Group (pana Helikara), nejprve známou továrnu na hodinky takzvaně ?špatně zprivatizovala? a zadlužila, přeprodala její ?zdravou? část (správní budova) společnosti PRIM s.r.o. Tato společnost dostala pouze licenční smlouvu na užívání loga PRIM od majitele ochranné známky, Šternberské Chronotechny (nyní Eutech a.s.). Podmínkou této smlouvy bylo, že společnost nezadluží, což se opět nestalo a tudíž hrozilo vypovězení licenční smlouvy. Pan Helikar navrhl, že ochrannou známku PRIM koupí za 10 milionů korun, jenže jak je jeho ?dobrým zvykem?, tak za ochrannou známku nezaplatil a ani nikdy zaplatit nechtěl! Ochranná známka PRIM tedy byla opět na prodej.
 
V roce 2001 jsme se rozhodli koupit ochrannou známku PRIM i s přednostními právy na všechny ostatní ochranné známky (a ty jsme následně i koupili). V té době společnost Elton / ITEC / PRIM / Elton, přestala zcela vyrábět hodinky. Maximálně používali do zbylých zásob pouzder staré, za komunismu vyrobené, strojky. Chvíli nám trvalo, než jsme nastavili výrobu na nově vzniklou situaci, ale během pár měsíců jsme začali zakoupené logo PRIM používat do hodinek a samozřejmě i prodávat v naší distribuční síti.
 
V té době mě pan Helikar oslovil s nabídkou prodeje zbytku továrny, která nás zaujala a jeli jsme si prohlédnout, co nám vlastně za požadovaných 40 000 000 korun nabízí. Byl jsem šokován, že z kdysi velké továrny zůstalo jen její torzo, tj. správní budova. Nabídka, kterou jsme dostali, byla naprosto neadekvátní a samozřejmě jsme ji odmítli.
 
Krátce poté nás Elton zažaloval za nekalou soutěž, což nás vlastně ani nepřekvapilo. Spor samozřejmě prohrál u krajského soudu a poté i u soudu vrchního.
 
Nezbylo mu moc možností, a proto změnil strategii a začal naši společnost a značku PRIM veřejně osočovat, zastrašovat a špinit příběhy o čínských šmejdech. V té době jsme již prodávali přes 10 000 hodinek ročně, což on jako ?český patriot?, s celkovými prodeji pár stovek repasovaných a předražených kusů, těžce nesl. Navíc tyto předražené modely měly strojky z komunistických zásob v hodnotě pár stovek korun. Dle jeho mínění tyto ?špičkové? strojky byly základem budování image Eltonu, jako výrobce špičkových hodinek za tehdy desetitisíce, dnes už snad statisíce. Strojky se od té doby nijak nezměnily, pokud za zásadní změnu nepovažujeme jejich lepší pozlacení. Ke zlepšení image Eltonu využívá komunity nadšenců, kteří oceňují pár typů klasických Primek vyrobených za minulého režimu. My tyto modely uznáváme také, nicméně nevidíme mezi těmito modely a současnými modely Eltonu, žádnou souvislost.
 
Vraťme se ale k obchodní strategii Elton hodinářská. Jednoznačně největším jejich zákazníkem je stát, resp. my všichni, daňoví poplatníci. Prodává rádoby kvalitní české hodinky za předražené ceny státním institucím ve stovkových sériích. Což nutno podotknout, se jim daří méně a méně, protože náš stát konečně začíná šetřit. Jak si můžeme být tak jisti? Protože z jedné prodejny a e-shopu nelze ?udělat? jejich, dle nás smyšlené, obraty. Díky operačním programům by vlastně ani nemuseli nic prodávat, protože příjem z dotací v hodnotě 60 000 000 korun by leckomu stačil. Navíc tyto dotace získal na podporu značky, kterou nevlastní ? Nicméně u příjmu dotací se musí vykázat nějaká činnost, tudíž ji Elton nějak vykazuje.
 
A jelikož se panu Helikarovi evidentně nijak zásadně nedaří, tak neoprávněně začal útočit na naše obchodní partnery a to formou výhružného dopisu s rizikem vysokých pokut a soudních výloh. Podkladem pro tyto výhružné dopisy mu byl smyšlený příběh o autorském díle. My nemáme jinou možnost než se bránit soudní cestou, což také uděláme i v tomto případě!
 
Znovu zdůrazňuji, že společnost MPM-QUALITY v.o.s. je jediná oprávněná používat všechny ochranné známky PRIM a veškeré informace o autorských dílech či podobné fikce nemohou nic změnit na tomto stavu. Ochranná známka PRIM je těmto faktům nadřazena a naopak Elton dlouhodobě porušuje naše práva. Navíc máme ochrannou známku PRIM zaregistrovanou ve všech provedeních - grafickém i slovním.
 
Orgány určené k vyřešení vzniklé situace, tj. policie a celní úřad, by si měly především uvědomit, že jsme regulérními a zapsanými vlastníky značky PRIM. A dle toho také jednat. To, že se v této chvíli s někým soudíme, neznamená, že v tomto období můžou značku používat obě společnosti. Dokud soud nerozhodne jinak, jsme stále jedinými vlastníky značky!!! Dovedete si představit jiný případ, kdy policie ani celní správa nereaguje při padělání značky a porušování regulérně zapsané ochranné známky 14 let?
 
Naše společnost prodává hodinky PRIM i v dalších Evropských zemích. Především na Slovensku, v Polsku, Maďarsku. Příkladem pro naše soudy by mělo být chování slovenských soudů, které již dávno vydaly předběžné opatření proti společnosti Elton, kterým jí zakázali prodej na Slovensku.
 
Můžu odpovědně říci, že kdyby nebylo naší firmy, tak hodinky PRIM by již nebyly v širokém povědomí a že značku PRIM jsme na českém i evropském trhu zachránili my.
 
Věřím, že i přes tyto komplikace je pro zákazníky naše značka PRIM zajímavá, což nám dosvědčuje nárůst prodeje v roce 2013. Hodinky značky PRIM vždy byly dostupné široké veřejnosti a díky nám je tomu tak i nadále.
 
Děkuji za Vaši podporu, kterou nám posíláte v e-mailech i telefonicky a děkuji i za Váš čas, který jste mému vyjádření věnovali.
 
S úctou
Petr Hanko
 
 
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 412
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď
Návštěvník Ondra

Asi to všechno dává smysl - tedy to ohledně značky a prav. Docela panu Hankovi věřím. Ale nějak nevim, kde a jak firma MPM "vyrábí" svoje hodinky? A co na nich přesně vyrábí?

 

Taky přesně nevím. Něco jsem vygoogloval TADY. Možná by stálo za to, domluvit si tam exkurzi :)

 

Otevření podnikové prodejny je pomyslnou tečkou za rozsáhlou modernizací a rozšířením výrobních, skladových a administrativních prostor společnosti. Cílem bylo maximálně využít a optimalizovat kapacitu stávajících prostor. Na ně nyní navazuje 4podlažní přístavba o ploše 2 700 m2, která propojuje aktuální výrobu se skladovými prostory. Výrobě a vlastní montáži hodinek je věnován prostor o ploše 500 m2. Společnost MPM ? Quality v současné době zaměstnává kolem 60 zaměstnanců, 30 dalších na zahraničních pobočkách.

 

1530394.jpg?7733

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky si myslím, že většina toho, co píše o Eltonu je bohužel pravda.
Na druhou stranu pořád zapomíná, že prodává čínské šunty ( byť se můžou zlepšovat ) a zneužil povědomí lidí o značce PRIM. 

Aby na nich měl Czech made, tak je asi u nás musí skládat dohromady, ne? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra

Na tohle je tu už minimálně jedno vlákno, proč další??

 

Sorry, našel jsem jen jedno hodně starý, zamknutý. Jestli je nějaké nové "živé", můžeme to sloučit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra

Taky si myslím, že většina toho, co píše o Eltonu je bohužel pravda.

Na druhou stranu pořád zapomíná, že prodává čínské šunty ( byť se můžou zlepšovat ) a zneužil povědomí lidí o značce PRIM. 

Aby na nich měl Czech made, tak je asi u nás musí skládat dohromady, ne? 

 

Mám za to, že kompletace hodinek se dělá ve Frýdku-Místku. Jednu dobu měli na stránkách i video z výroby.

 

edit: info z webu:

 

Nové kolekce hodinek vznikají ve spolupráci s vynikajícími českými designéry a odborníky jak v moderním, tak i v retro designu s využitím nových technologií a materiálů. Hodinky PRIM jsou navrhovány, kompletovány a testovány v České republice a jejich kvalita je dnes na špičkové úrovni. Důkazem to je i to, že společnost MPM-QUALITY získala po předchozích náročných testech v roce 2010 pro hodinky značky PRIM certifikát kvality CZECH MADE.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 PRIM certifikát kvality CZECH MADE.

 

To znamená, že se quartzové Primky za 3 tis třebas dva roky nerozpadnou...nic to nevypovídá o jejich původu a kde se dělají. Je to certifikát kvality. Takže je to klasicky mírně zavádějící.

 

EDIT: 

Teď jsem se díval a Czech Made má jen na některých hodinkách, na zbytku nic. Made in Czech ( Republic ) nemá nikde, protože tady vyrobené nejsou. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra

Řekl bych, že tam je vývoj. První léta asi hlavně dováželi, ale modelové řady z posledních let (Luminiscence, Tourbillon, Preciosa Onyx, Automatic chronograph, Preciosa, Dakar, by Klir) jsou navrhovány, kompletovány a testovány v České republice.

 

Asi bychom tak fakt měli zajet na exkurzi :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

Znamená to, že když pošlu do MPM Prim své staré Igeny, že mi je zrenovují?

To mi prijde jako ptat se, jestli ti opravi jednickoveho pasata ve vw servisu. Navic jsem nevidel nikde, ze by meli mpm v nabidce tuto sluzbu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja netvrdim, ze robia vysoku hodinarinu. Robia vsak pokroky a zlepsuju sa. Za mna maju +.

 

Neviete aky stroj je v tychto hodinkach: http://www.prim-hodinky.cz/cz/panske-spolecenske-sportovni-trendy/prim-w01p-10286-a/productdetail/626 ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.


×
×
  • Vytvořit...