Přejít na obsah

Archimede Pilot Chronograph


Doporučené příspěvky

Ahoj všem,

 

po měsíci a 18 dnech čekání mi dnes konečně PPL přivezlo očekávaný balík. Nadělil jsem si tak narozeninový dárek s jednodenním předstihem :)

Komu se nechce číst text níže, fotografie jsou na konci. Pro ostatní "trocha poezie" :)

 

Prvně trošku z historie. Jedná se o mé teprve čtvrté hodinky, tedy počítám-li ty "skutečné" a ne Quartz hračky z dětství. První jsem dostal kdysi darem, jakožto první mé "lepší" hodinky, z nichž jsem měl tehdá hroznou radost. Jednalo se o Tonino Lamborghini Bologna s japonskou Miyotou. Navzdory mé radosti kvalitou neoplývaly. Druhé, tentokrát první, které jsem si kupoval sám, byly Casio Edifice EF 527D-5A, dodnes na ně rád vzpomínám. Jednalo se o relativně levné hodinky (kolem 6 tisíc), které ale měly vše, co jsem potřeboval - velmi dobrou vodotěsnost, bytelné zpracování a vzhledem neurazily. Před zhruba rokem a půl jsem se rozhodl pro změnu a ačkoli jsem byl tehdy bez práce, na fotografiích mě tolik uchvátily, že jsem neodolal a objednal Tissot PRS 516 Quartz (T044.417.27.051.00). Na fotografiích byly skvělé, těšil jsem se na slíbený antireflex.. Avšak když hodinky přišly, nejvíce mě uchvátilo asi právě ono vypracované pouzdro (ne hodinek, ale balení). Hodinky na pohled vypadaly trošku fádně, z celkového dojmu jsem byl trošku zklamán a nepřítomnost slíbeného antireflexu (zjevně chyba na straně e-shopu) tomu moc nepomohla. Z počátku jsem se je snažil nějak vylepšit - od změny barvy popisků na lunetě, přes nesčetné množství řemenů, až po dodatečné nanesení antireflexu (původně na obě strany, následně jsem po de facto okamžitém poškození byl nucen horní vrstvu zbrousit dolů a nechat jen vnitřní AR, který pomáhal jen minimálně). Hodinky se okolí obecně líbily, příjemně se nosily a z mého pohledu jisté zklamání ze vzhledu vyrovnaly 100% precizní funkčností a přesností švýcarské ETY.

 

No a nyní jsem dospěl k Archimede Pilot Chronograph. Dospěl jsem k nim vlastně jen náhodou, kdy mě před časem došlo, že je čas na změnu - jednak pro nové potěšení a jednak pro využitelnost pro všechny příležitosti - od běžného nošení polotriček, přes nošení košile, až po opravdu výjimečné nošení obleku (asi 1x do roka). Původní Tissotky zrovna moc využitelné pro formální příležitosti nebyly. Hledání jsem začal, přiznávám, černými myšlenkami na fejky se švýcarským strojkem, což obecně způsobila má obliba Tag Heuerů. Představa byla prodat hodinky tak za 8 tisíc a koupit nové max. do 15. Po měsíci hledání jsem však pochopil, že opravdu povedené fejky neexistují a v tu ránu jsem se vzpamatoval a došlo mi, co jsem chtěl udělat - přejít od (ač průměrných) švýcarských Tissotek ke sprostému fejku, který by dělal jen ostudu. Podíval jsem se tak na chonoshop a díval jsem se, co bych si mohl koupit do limitu. Do 15 tisíc jsem nenašel vůbec nic, co by mě jakkoli zaujalo. Tak jsem "virtuálně" zvedl hranici na 20 tisíc a opět nic. Proto jsem si řekl, že jen tak pro přehled zvednu hranici na 25 - a narazil jsem na Steinharty do nichž jsem se na první pohled zamiloval. Naštěstí jsem se z nich po asi 14 dnech obdivu vyléčil (v případě onoho PVD modelu by totiž byla koupě stejně ukvapená, jako v případě těch Tissotek), no už spustily onu "vlnu", která je zde běžná - pro přehled jsem se podíval na hodinky za 30 tisíc a přemýšlel jsem.

Steiny mě chytly za srdce, no Archimedy, na které jsem narazil, mi přišly nevýrazné, předražené a sterilní. Musel jsem do nich dozrát, po asi 14 dnech úporného hledání a sledování fotografií jsem totiž začal měnit názor. Až jsem nakonec usoudil, že jim chci dát před Steiny přednost - jednak kvůli mému milovanému oboustrannému AR a jednak kvůli lepší vodotěsnosti (100WR vs. 50WR). Zlodějnu typu "signovaný rotor za 4.980,- Kč" jsem jednoznačně odmítl podpořit no a proto jsem ho nakonec koupil :D Prostě mi to nedalo, řekl jsem si "když už, tak už" a ten nezdobený rotor je vážně hrůza. Čili z původní úvahy investovat maximálně 15 tisíc korun se cena nakonec dostala na, bez 20 korun, rovných 35 tisíc korun.

 

No a dojmy? Bál jsem se výše popsané sterility, zda hodinky budou mít svou duši. V prvé řadě se mi velmi líbí pouzdro (tedy balení) - jistě, jsou i nápaditější, toto je ale měkké, potažené velmi příjemnou a intenzivně vonící kůží. Po otevření jsem hned věděl, že se historie opakovat nebude, neboť hodinky předčily očekávání. Pravda, čekal jsem, že budou masivnější, no na ruce sedí naprosto 100% perfektně. Přesnost a smysl pro detail je poutavý, duši hodinky rozhodně mají. Nejsou tak laboratorně chladné, jsou prostě, abych tak řekl, "teplé". Dle fotografií fádní kožený řemen je velmi příjemný a povedený, jen je zatím nový, čili trošku tvrdší a tak ještě hledám, jak moc jej utáhnout. Každopádně zvláště v té tmavě hnědé barvě hodinkám rozhodně sluší, k pilotkám ta barva prostě tak nějak patří.. Průhledné dýnko je taková nová hračka, která možná omrzí, no první pohled na srdce hodinek je asi u každého stejný - poutavý a navzdory nepřiměřenému příplatku mě ten signovaný rotor těší :)

Samo, jednou z nejpoutavějších věcí je pro mě oboustranný, výrazně fialový antireflex - na to jsem úchylný. Hodinky opravdu působí "na úrovni", myslím, že budou všestranně využitelné a navíc mě hřeje vědomí, že je nebude mít každý, koho potkám. Aktuálně hledám, co více napsat, abych se neopakoval, však to asi každý znáte, sleduji každý záhyb, o kterém není nutné psát. Navíc jsem už trošku unavený, no nedalo mi to a chtěl jsem se podělit ještě dnes  :) Z opačného konce jsem však narazil na jedno první menší negativum, které mě překvapilo a trošku zklamalo - dal bych ruku do ohně, že na Chronoshopu byla uvedena vodotěsnost 100WR. Hodinky však mají pouze 50WR, což mě mrzí. Přijde mi potupné a trošku nejisté nechat ležet hodinky někde u bazénu. Zde bude zjevně nutné pořídit nějakou levnou outdoor alternativu..

 

Co napsat závěrem? Jsem rád, že jsme vybral, jak jsem vybral. Trošku se obávám přesnosti automatů, s nimiž dosud nemám zkušenost, no hodinky přesně splnily, ba možná i předčily očekávání a z toho mám velkou radost :) Navíc Chronoshop mohu všem jen doporučit, komunikace je perfektní, jsou ochotní a obecně není nic, co bych nemohl pochválit. Níže přikládám několik rychlých fotografií, slibuji, že ještě dodám fotografii antireflexu, to bych nebyl já :D Bohužel jsem měl ale dnes hodně práce a nestihl jsem fotit za denního světla, kdy je antireflex nejpatrnější.

Snad se tedy budou líbit :)

post-26510-0-31443300-1408392746_thumb.jpg

post-26510-0-09789900-1408392751_thumb.jpg

post-26510-0-00819100-1408392859_thumb.jpg

post-26510-0-72463400-1408392863_thumb.jpg

post-26510-0-35553600-1408392868_thumb.jpg

post-26510-0-34158600-1408392874_thumb.jpg

post-26510-0-51200100-1408392881_thumb.jpg

post-26510-0-15039600-1408392887_thumb.jpg

post-26510-0-34382800-1408392893_thumb.jpg

post-26510-0-43199800-1408392898_thumb.jpg

Upraveno uživatelem DenyKr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pilotky rozhodně duši mají, to se neboj. Duše hodinek není ve velikosti nebo počtu odlesků, ale klidně vyzařuje i přes strohost a sterilitu.

Tohle byly moje druhé fliegry a první fliegerchrona.

Koukám, že mají novou korunku a ten průhled rozhodně ostudu nedělá.

A souhlasím s tím, že Steinharty jsou fajn, ale zrovna u chrona je decentnější a vyzrálejší Archimede, i kvůli plastickému cifru a vícedílnému pouzdru.

Vítej u letců.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Gratuluju k perfektnimu nakupu. Prosel jsem si k nim pres Steiny v chronu i bez chrona a uz si na Steiny ani nevzpomenu.  

Na Archimede proste nedam dopustit, nejvic ti zavidim ten rotor, ale jak pises, bura za nej fakt nedam. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji kluci :)

Ten signovaný rotor je pro mě i jakousi investicí do budoucna - až je jednou budu prodávat, budu vědět, že si za něj nepřiplatil každý :)

 

Jinak antireflex se špatně chytá, ale pro představu přidávám jednu fotografii mé úchylky:

post-26510-0-63156600-1408434417_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji :)

Pravdou je, že včera, když jsem si sundal bundu a hodinky byly hezky vidět, si jich poprvé okatě všiml číšník v restauraci, kam jsem se šel najíst. Vyloženě se tak pohledem "zasekl", takže asi dojem dělat budou :) Mám z nich radost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Řemen se mi líbí, ač nepopírám, že možná časem začnu uvažovat o na pohled trošku masivnějším - třeba na způsob toho Di Modell Chronissimo, který jsem měl na Tissotkách, kde byl samotný řemen jakoby podložený. Z čeho jsem trošku v rozpacích, to je jeho kvalita, která možná způsobí, že to budu řešit dříve, než jsem čekal. Zatím jsem ho zajistil do spony asi 5x a už mají boky tendenci loupat se :helpsmilie:

Nicméně to je to nejmenší, až přijde správný čas, nechám si udělat řemen 100% dle mých představ, no tmavohnědý 100% zůstane :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...