Přejít na obsah

Síla Co-Axial: Jak Omega využívá technologii


java

Doporučené příspěvky

Dobrý den, 

 

předkládám zde pro vás můj první překladatelský počin a je to taktéž mé první přispění k tomuto fóru. Co se týče mých hodinek a abych se tak nějak trošku představil - je mi 28 let a nosím nádherné (jasně, to je subjektivní...) Hamilton Jazzmaster Auto Chrono (černé s dvěma stříbrnými subciferníky ve vodorovné poloze). Líbí se mi od té doby co jsem si je koupil a to už budou tak dva roky... čekal jsem, že mi zevšední, ale nestalo se tak, takže super :-) V minulosti jsem pokukoval po dražších hodinkách, ale nějak jsem si to nedovedl pořádně zdůvodnit, asi až teď...  hodinky jsou fakt strašná nemoc :-) Ale asi to dlouho trvat nebude a skončím u svých konečných hodinek (alespoň si to teď myslím) a budou to tak jak nadpis napovídá Omegy... ale ještě si udělám pár překladů, abych si k celé té firmě a hodinkám zvlášť udělal řekněme důvěrnější vztah. No a když už jsem si přeložil jeden rozhovor ohledně technologie co-axial od Omegy, tak by byla škoda kdybych se o to s vámi nepodělil. Upozorňuji, že jsem překladatel - nováček, tohle jsem udělal spíš ve volné chvíli protože jsem se chtěl něco dozvědět a trošku se zlepšit v angličtině, potažmo v hodinářské angličtině. Proto zde taktéž uvedu jen pro úplnost i hodinářský slovník, který mi dal trošku práce ale osobně mě velmi pomohl k pochopení hodinářské technologie. Celý tento můj příspěvek se tudíž snažím prezentovat maximálně přístupně pro co možná nejširší publikum. Snad mi to tedy zdejší odborníci prominou :-) A samozřejmě budu vděčný za jakékoliv připomínky a komentáře. Tak a teď už zmiňovaný článek, uveřejněný na adrese forbes.com z března 2013.

 

 

Síla Co-Axial: Jak Omega využívá technologii k posílení své značky

 

Hodinky značky Omega byly nedávno označeny za jedny z nejvíce žádaných hodinek v Číně, stejně tak byla Omega označena za jednu z tamních nejsilnějších luxusních značek. Na celém světě je Omega vnímána jako jedna z nejsilnějších značek mezi výrobci luxusních hodinek. Zčásti svému úspěchu vděčí podílením se na olympijských hrách, nebo účinkováním v zábavním průmyslu (např. filmy s Jamesem Bondem 007). Současně vděčí Omega za svůj úspěch potvrzováním vysoké úrovně designu a technologie kdykoliv se naskytne příležitost. Omegy byly na Měsíci, stejně tak na dně oceánu. Jak tohle všechno dokáže Omega využít ve svůj prospěch?

Neusíná na vavřínech, pokračuje v úsilí zlepšit funkčnost svých hodinek, jak nejvíce to jde. Výkon je jedním z hlavních základních kamenů značky. V současnosti je synonymem výkonu hodinek Omega zdokonalený systém kroku "Co-Axial". "Co-Axial" je mechanická součást používaná v čím dál větším počtu modelů Omegy. Firma se k němu marketingově připnula tak moc, že se stává synonymem slova Omega a byl předmětem nedávné reklamní kampaně. Měl jsem příležitost mluvit s výkonným ředitelem společnosti Omega, jehož jméno zní Stephen Urquhart. Tématem rozhovoru byl Co-Axial, co to vlastně je a jak ho Omega využila během posledního desetiletí k budování značky.    

 

 

Slovníček anglických odborných pojmů a jejich charakteristika:

 

the escapement ? krokové ústrojí

the lever escapement ? pákové krokové ústrojí

swiss lever escapement ? švýcarský kotvový krok (úpravou profilu krokového kola z původního anglického volného kotvového kroku byla dosažena podstatně příznivější energetická bilance kroku ? kralovstvihodin.cz)

pallet ? paleta (činná plocha kotvy kotvového kroku nebo jiných druhů kroků; podle funkce rozeznáváme na paletě plochu záchytnou a popudnou ? kralovstvihodin.cz)

escapement wheel ? krokové kolo nepokoje (setrvačky);

the anchor ? kotva; souvisí s mechanismem hodinek: otáčivý pohyb kol se převádí na kývavý pohyb kotvy směrem k setrvačce

the balance roller ? nepokoj (setrvačka); je to regulátor (čili oscilátor) přenosných mechanických hodin = zařízení, které se pohybuje dopředu a dozadu v pravidelné rychlosti a tento pravidelný pohyb rozděluje čas na díly, které mohou být spočítány          - viz rozhovor; Obecně lze říci, že čím více kmitů za hodinu setrvačka vykoná, tím jsou hodinky přesnější. Běžně se lze setkat s hodinkami, jejichž setrvačka vykoná 21 600 kyvů/hodina (3Hz), lepší strojky dosahují 4Hz (28 800 kyvů/hodina), tzn., že každou sekundu jsou vykonány 4 kyvy na každou stranu (celkem 8 kyvů).

            - setrvačku tvoří věnec na hřídeli (setrvačná hmota) a plochá spirálová pružinka čili vlásek, který dává setrvačce direkční sílu

sprung-balance, hairspring ? pero, vlásek na setrvačce (nepokoji), viz hodinky-damske-panske.cz

balance wheel - setrvačka

 

 

 

escapment.jpg

 

 

 

Ariel Adams (AA): Když se řekne "Omega" mnoho lidí si představí "Co-Axial". Co to vlastně ten Co-Axial je a jak důležitý je pro Omegu?

 

Stephen Urquhart (SU): První mechanický strojek s Co-Axial jsme uvedli v roce 1999. Komponenty v krokovém ústrojí OMEGA Co-Axial, kterým byl strojek vybaven, se podstatně lišily od krokového ústrojí s kotvou, které dlouho tvořilo základ každého strojku.

Systém kroku Co-Axial je sestaven z vyvážené kladky, která nese hřídel setrvačky a paletu kotvy, kotvu co-axiálu se třemi palety, tříúrovňové krokové kolo, které ho propojuje se středním kolem a podávacím kolem. Z Co-Axial technologie vyplývají jasné výhody. U jakéhokoliv krokového ústrojí musí být energie přenesena na oscilátor (zařízení, které se pohybuje dopředu a dozadu v pravidelné rychlosti a tento pravidelný pohyb rozděluje čas na díly, které mohou být spočítány ? pozn. překladatele); tato energie udržuje frekvenci oscilátoru. Impulsy v klasickém švýcarském krokovém ústrojí zahrnují ozubené kolečka klouzající kolem šikmého povrchu palety kotvy. Tento klouzavý pohyb generuje značné tření a díky tomu je správné mazání nepostradatelné, pokud má krokové ústrojí fungovat správně. Naproti tomu krokové ústrojí OMEGA Co-Axial přenáší energii za pomoci horizontálních impulzů. Menší kontaktní plocha a potřeba menší energie jako protiklad k pákovému krokovému ústrojí a jeho klouzavému pohybu podstatně snižuje tření v celém krokovém ústrojí; tudíž se tak neopotřebovává mazání strojku a s tím souvisí i prodloužené servisní intervaly (umožňující hodinkách vydržet jít bez znatelných chyb déle). Jak ve směru hodinových ručiček, tak v protisměru jsou impulsy ve švýcarském kotvovém kroku přenášeny nepřímo z krokového kola nepokoje přes kotvu až k nepokoji, což způsobuje znatelnou ztrátu energie. Impuls ve směru hodinových ručiček je v OMEGA Co-Axial kroku předán přímo paletě na nepokoji skrz ozubená kolečka krokového kola nepokoje. Díky tomu krokové ústrojí Co-Axial těží z větší mechanické efektivnosti, která stabilně zajišťuje větší přesnost. Krok OMEGA Co-Axial je použit společně s volným vláskem na setrvačce. Tempo hodinek může být nastaveno upravením momentu setrvačky namísto opakovaného měnění aktivní délky vlásku na setrvačce. Tato úprava se provádí malými šroubky zapuštěnými v otáčivé setrvačce, díky tomu pro hodináře není žádným problémem upravovat tempo hodinek. Tato konstrukce zlepšuje odolnost vůči nárazu a brání poruchám způsobené dotknutím se vlásku na setrvačce. Zatímco určité výhody krokového ústrojí OMEGA Co-Axial jsou okamžitě zjevné, jiné zaberou více času, aby je člověk ocenil. Mezi takové výhody můžeme zařadit čtyřletou záruční dobu, delší servisní intervaly a vynikající chronometrický výkon, který dlouhou dobu zůstane na stejně vysoké úrovni. Ve zkratce je to zdokonalení tradiční technologie, kterou stále používá většina hodinářských firem.     

 

wp20090326_gd3_high.jpg

 

AA: OMEGA získala technologii krokového ústrojí Co-Axial od zesnulého britského hodináře George Danielse (nar. 1926, zemřel 2011 ? pozn. překladatele). Kdy se tak stalo a proč se Omega rozhodla, že je tato technologie pro firmu tou správnou?

 

SU: Když George Daniels vyvinul první krokové ústrojí Co-Axial, šel s ním ke všem hlavním hodinářským firmám, z jejich strany však nevzbudil žádný zájem. Na počátku devadesátých let získal tuto technologii Nicolas G. Hayek (zesnulý zakladatel Swatch Group) pro firmu OMEGA. Pan Hayek byl přesvědčen, že pokud najde způsob jak zprůmyslnit výrobu krokového ústrojí Co-Axial (což bylo v té době hlavní překážkou), Omega znovu nabude pozici jedničky v hodinářském odvětví. A měl naprostou pravdu. Je také nutno podotknout, že se to značce hodilo ? měli jsme neuvěřitelnou historickou zkušenost v zavádění nových způsobů práce, zvláště pokud jde o zprůmyslnění inovativních hodinářských kalibrů. Po pravdě řečeno, kalibr, ze kterého OMEGA převzala své jméno, byl prvním skutečně zprůmyslněným kalibrem ? jakýkoliv hodinář mohl jeho části vyměnit nebo nahradit a to znamenalo přelom v historii švýcarského hodinářství.              


AA: Pro fanoušky hodinařiny je krokové ústrojí Co-Axial jedním z mála významných vylepšení v oblasti hodinářských kalibrů za posledních zhruba 100 let. Jak předáváte tuto spletitou zprávu širšímu publiku?  

 

SU: To je výborná otázka. Není možné si sednout s každým potencionálním zákazníkem a vysvětlit mu do detailu technologii Co-Axial. Je ale přirozeně nápomocné mluvit s lidmi, kteří mají na hodinářský svět a jeho zákazníky vliv ? se specializovanými blogery, novináři a tak dále. V naší strategické komunikaci se zákazníky se můžeme zaměřovat na výhody, které jsou nejvíce dostupné pro zákazníky ? delší servisní intervaly, vylepšený výkon kalibru po delší čas a skvělá záruční doba. Na širší úrovni jsme vytvořili za pomocí 3D animace reklamu, která odkazuje na náš historický odkaz a zároveň zobrazuje jakoby snovým způsobem některé komponenty Co-Axial kalibru. Reklama byla velmi dobře přijata a doufáme, že nám pomůže k přilákání lidí, kteří si půjdou ke svému obchodníkovi doposlechnout zbytek příběhu o Co-Axial kalibru.           

 

AA: V co doufáte, že si lidé budou pamatovat poté, co poprvé uslyší o tom, že hodinky Omega obsahují technologii krokového ústrojí Co-Axial?

 

SU: Jednoduše řečeno by to mělo být to, že mechanické hodinky vybavené technologií krokového ústrojí Co-Axial mají jasné výhody oproti těm hodinkám, které tuto technologii postrádají a že mnoho z těchto výhod bude znatelnějších v delším časovém období.

 

AA: Ne ve všech současných hodinkách OMEGA je krokové ústrojí Co-Axial, snažíte se o to, aby se to změnilo a všechny vaše hodinky jej obsahovaly? Jak to pomůže zlepšit vnímání značky OMEGY mezi lidmi?

 

SU: Všechny mechanické hodinky značky OMEGA vyrobené v roce 2013 obsahují Co-Axial až na původní Speedmaster Professional Moonwatch, které jsou nadále vybaveny kalibrem 1861 ze zřejmých historických důvodů.

 

AA: Je úkolem krokového ústrojí Co-Axial nabídnout nejlepší možné mechanické strojky, nebo znázorňuje především hodnoty, které OMEGA prezentuje jako značka a výrobce předmětů, které lidé nosí a spoléhají se na ně?

 

SU:  Nemyslím si, že by se tyhle dvě charakteristiky navzájem vylučovaly. Pokud začneme druhou částí vaší otázky ? zda se jedná o vyjádření hodnot, které OMEGA prezentuje ? odpověď zní ?ano?; a jednou z těchto hodnot je nabízet nejlepší možné mechanické strojky. To není nic nového pro naši firmu ? můžete se vrátit do roku 1894 a uvedení kalibru Omega, po kterém byla naše firma pojmenována. Byl to revoluční kalibr, který sehrál průkopnickou úlohu v historii hodinářství. To samé lze tvrdit o našich exkluzivních Co-Axial kalibrech, které byly uvedeny o více než století později. Již velmi dlouhou dobu jsme jako firma oddání inovacím, které jdou ruku v ruce s kvalitou.

 

AA: Je cesty zpět poté, co jste začali vybavovat vaše hodinky krokovým ústrojím Co-Axial?

 

SU: S krokovým ústrojím Co-Axial jsme změnili způsob práce navždy ? jednak způsob naší práce, ale taky způsob práce v celém hodinářském průmyslu. Zatímco jsme hrdí na náš historický odkaz a s láskou se vracíme zpět k hodinkám, které jsme v minulosti vyrobili, cestu vpřed představuje zcela jasně krokové ústrojí Co-Axial. Zajisté velmi podobně to cítí taky lidé, kteří nosí mechanické hodinky OMEGA s Co-axial. Není cesty zpět.    

 

 

Tak a to je vše, doufám že jsem alespoň pár lidem udělal radost. A jak píši v úvodu, budu rád když se někdo ozve. Zatím tedy zdar.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Toš vítej mezi námi. Moc děkuji za překlad rozhovoru. Pro mě lehce čitelné a sjel sem ho na poprvé celé. A jako první příspěvek fakt boží. Dík, pokračuj.

 

Odesláno z mého HTC Vision

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za počtení. Jestli smím malou připomínku, tak movement je strojek a ne kalibr. Říkat strojku kalibr je zažitý omyl a rarita tohohle fóra.

V učebnicích se píše o strojcích, světoví profíci mluví o strojcích, jen tady všichni říkají kalibr :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Alda

Díky za počtení. Jestli smím malou připomínku, tak movement je strojek a ne kalibr. Říkat strojku kalibr je zažitý omyl a rarita tohohle fóra.

V učebnicích se píše o strojcích, světoví profíci mluví o strojcích, jen tady všichni říkají kalibr :)

A proc ne ? Pokud mluvime o strojku (movement) typu 2824, 8500, 8L35, 3135 atd. tak v souvislosti s timto oznacenim ho nazyvat kalibrem neni chyba. Je to nazev pro typ stroje  ne ? Movement je dost obecny nazev, kalibr-xx je upresneni o jaky se jedna movement.

Upraveno uživatelem Alda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už se to jen snažíš zamluvit.

Tak znova - movement neznamená kalibr, čili strojek neznamená kalibr.

Prostě buď se mluví obecně o strojku, nebo o konkrétním typu strojku, o kalibru. Vždyť je to jednoduché, ale přesto se to tu plácá dohromady.

Ale já ten důvod asi znám, slovo kalibr vypadá velice odborně. Přesto se divím, že to zdejším profíkům nevadí.

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...