Přejít na obsah

Pilotky PARNIS


šíma

Doporučené příspěvky

Před časem jsem kliknul na jedny pilotky této poměrně známé (především na eBay, v Číně v obchodech vidět nejsou) a produktivní značky, protože jsem se chtěl osobně a podrobně seznámit s kvalitou této produkce a snad je i tak trochu srovnat s rovněž známými pilotkami Steinhart, případně Archimede, které jsem oboje vlastnil. Vybral jsem hodinky stylu B-Uhr s deklarovaným průměrem 44 mm a ciferníkem typu A-muster opatřené čínským klonem manuálně natahovaného strojku Unitas s vteřinovkou na deváté hodině. To jsou také zároveň jedny z nejlevnějších hodinek značky Parnis, které se dají sehnat za cenu cca od 70 USD (já zaplatil 73 USD). Sice jsem zapomněl požádat prodejce, aby na balíček uvedl cenu pod 30 USD kvůli placení (resp. neplacení) DPH, ale on to udělal za mě a tak konečná cena byla přesně 1 682,69 Kč. První překvapení, když jsem si je dnes ráno na poště převzal, byla nepatrná hmotnost balíčku a opravdu jsem si chvíli myslel, že mi poslali prázdnou krabici. Baliček totiž vážil jen 130 (!) gramů, ale hodinky v něm nakonec opravdu byly, tak jsem se zase uklidnil.

Nejdřív trochu parametrů : Průměr 43,6 mm, tloušťka 11,5 mm (na ní se ale cca dvěma milimetry podílí vypouklé sklíčko), rozteč nožek pro řemen 22 mm, průměr korunky 8 mm, hmotnost s řemenem je 73,3 g.

Pouzdro je třídílné s poměrně výraznou, v profilu dovnitř prohnutou, leštěnou lunetou, která objímá vypouklé, zřejmě minerální sklíčko o průměru 38 mm. Sklíčko přes lunetu lehce přesahuje, takže o ochrané funkci lunety mluvit nelze, nicméně esteticky je zdařilá a hodinky příjemně oživuje. Samotné pouzdro je vysoké jen 4 mm a kromě horní a spodní plochy nožek, která je leštěná, je z boku opatřeno podélným brusem. Spodní víčko s průhledem o průměru 36 mm (sklíčkou opět vystupuje) se přes gumové těsnění šroubuje k pouzdru. Šroubky jsou z velmi měkkého kovu a strhnout drážku není žádný problém, chápu však, že je to levnější řešení než řezat závit. Na pouzdru z boku je číslo "limitované" edice 117/1000. Aby se vlastníci nehádali a nezáviděli si lepší čísla, je toto číslo na všech hodinkách a to včetně jejich barevných variací (PVD, pozlacené apod.), stejné. Obdobně i na spodním víčku je cosi, co by mohlo vypadat jako výrobní, či typové číslo, ale i zde 0123456 mají všechny hodinky stejné. Celkové zpracování je ale opravdu velmi dobré a nenajdeme tu ani ony ostré hrany na vnitřních stranách nožek známé ze Steinhartů. Oko Toho, který píchá hnidy sice najde drobné nesrovnalosti např. na pouzdru mezi nožkami, na spodní a vniřní straně nožek apod., ale i tak je úroveň zpracování v podstatě srovnatelná s produkcí mnohonásobně dražších značek. Luneta i spodní víčko do pouzdra pasují bezvadně a co víc chtít.

Ciferník je hladký, černý, výborně čitelný a ciferníček pro vteřinovku má dokonce svoji povrchovou úpravu v podobě centrálního kruhového drážkování. Nenápadnou, ale sympatickou ozdobou je i červená šedesátka. Ručky jsou standardního pilotního tvaru a mají leštěné okraje z tmavého kovu. Luminiscence je dobrá, ale dost hrubozrnná a poměrně rychle vadne. Jestli vydrží do rána vyzkouším až dnes. Velká korunka ve tvaru lehce ocucaného diamantu slouží dobře svému účelu a klade při natahování a nastavování přiměřený odpor.

Strojek vypadá velmi dobře, je v úpravě s ženevskými pruhy, modřenými šroubky a zkosenými hranami velkých kol. Je opravdu velmi podobný švýcarskému Unitasu, ale nenajdete na něm jediný nápis. Také se při otáčení korunkou dozadu proti času celkem ochotně rozeběhne pozpátku, takže nějaké rozdíly v konstrukci (o použitých materiálech nemluvě) tu asi budou.

Řemen je slušný z tmavě hnědé kůže s kontrastním prošitím a skokově se zužuje z 22 mm u pouzdra na 18 mm u spony.

 

Celkově se jedná o levné, ale velmi dobře zpracované, lehké a na ruce skvěle padnoucí hodinky s bezproblémový odečtem času za jakýchkoli podmínek. Další zkušenosti přijdou až časem, ale první dojem je velmi dobrý. Při koupi pilotek Steinhart získáte navíc švýcarský strojek, safírové sklíčko s antireflexem, lepší řemen, ve finále asi přece jen o chloupek lepší zpacování pouzdra včetně jeho utěsnění, ale zaplatíte šestinásobnou (v případě Archimede spíš osminásobnou) sumu a to může být pro někoho rozhodující. Navíc v případě problémů je tu i možnost kupovat jednotlivé díly hodinek samostatně, strojek stojí asi 40 USD, stejně tak pouzdro a k mání jsou i ciferníky, ručky apod.

Takže je teď budu nějakou dobu testovat a pak se třeba objeví v prodejním vláknu...

 

post-987-0-67095900-1414237328_thumb.jpg

post-987-0-81659000-1414237339_thumb.jpg

post-987-0-49460100-1414237353_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za detailní recenzi.

Sám jsem si pilotky Parnis bez názvu a loga na ebay několikrát prohlížel. Kdybych do nich náhodou někdy šel, zvolil bych průměr 47 a vteřinovku na šestce.

Pilotky jsem nikdy neměl a nejsem si jistý, jak dlouho by mě bavily, takže by to byla zkušební varianta a pak by přišlo něco lepšího anebo bych zjistil, že to prostě není moje parketa. Zároveň bych si tím odpověděl na otázku, jak je to vlastně s kvalitou čistokrevných čínských hodinek. Budu rád, když sem pak napíšeš své dojmy po nějaké době jejich nošení.

Přeju ti, ať ti hezky šlapou a tikají.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To snad ani ne, spíš je lehké pouzdro a je tam hodně skla. Díval jsem do své staré recenze pilotek Ticino 44 mm se strojkem Miyota 8215 a ty měly při o cca 2 mm větší výšce pouzdra a plném dýnku bez průhledu hmotnost 85 g včetně řemenu, takže mi přijde 73 g Parnisek celkem přiměřených.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Koupil jsem něco velmi podobného tchánovi a byl jsem taky velice překvapen z kvality zpracování. Holt, čínská provenience se začíná zdokonalovat. Kupují švýcarské firmy a učí se...

ono nebylo potřeba ty švýcarské firmy ani potřeba kupovat, vzpomeňme si, jak vznikl Seagull, Tianjin watch company...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO

tydle hodinky sou pro mě víc než červenej hadr před ksichtem ..... proč se to menuje parnis ? ...... tydle pouzdra může nakoupit každej hejhula po ***ónech ....... dávat do toho co ho namane a posouvat dál jako eksklusivní zboží ...... třeba tendle : http://www.nejpanskehodinky.cz/

 

doporučuji otevřít láhef vodky a pečlivě projít

 

za mně teda humus ..... to i to

 

*jo a čísla limitek sou fakt stejný :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To YPO : to že Parnis a jiní skládají z univerzálních dílů svoje hodinky považuji za legitimní, i když některé modely jdou s inspirací za čáru. Ale pokud se to jmenuje Parnis, nebo jinak, případně nijak, dá se to s určitou mírou tolerance akceptovat, nakonec se to tady pořád řeší i u Steinhartů a dalších. Za mnohem horší považuji praxi obchodu v OC Smíchov, kde tyto hodinky prodávají za čtyřnásobek a zákazníkům tvrdí že jsou německé a mají švýarské strojky. To je u mě podvod.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO

 to že Parnis a jiní skládají z univerzálních dílů svoje hodinky považuji za legitimní, Ale pokud se to jmenuje Parnis, nebo jinak, případně nijak, dá se to s určitou mírou tolerance akceptovat

to přece nemůžeš myslet vážně  :eek:

 

http://www.nejpanskehodinky.cz/hodinky-podle-znacek/parnis-/ ...... studuj i když to zcela jistě znáš

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ať to čtu jak čtu nevidím nic co by nemělo být myšleno vážně. Spiš se divím já že tebe vytáčí pilotky Parnis, navíc je to cenově naprostý low end, nic exkluzivního. Prostě ten dělá pouzdra, ten strojky, další řemeny atd. a jiný z toho skládá hodinky a prodává je. Tak to dělají Švýcaři, Němci i Číňani. Problém jsou fejky, ale o tom snad řeč není...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO

Ať to čtu jak čtu nevidím nic co by nemělo být myšleno vážně. Spiš se divím já že tebe vytáčí pilotky Parnis, navíc je to cenově naprostý low end, nic exkluzivního. Prostě ten dělá pouzdra, ten strojky, další řemeny atd. a jiný z toho skládá hodinky a prodává je. Tak to dělají Švýcaři, Němci i Číňani. Problém jsou fejky, ale o tom snad řeč není...

v tom případě netuším co tě rozčiluje v OC Smíchov ..... byl sem se na ty skvosty tento týden podívat a nevidím rozdíl mezi "Parnis" a "B uhr" nebo jak to nazývají

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO

todle je evidentně diskuze o houňe (opět a jako vždy)

 

dal jsem do googlu: Parnis ...... první odkaz kterej na mě vyskočil byl tendle odkaz na fejky a je jich tam samozřejmě víc 

 

ceny si přečteš sám ..... na první straně uvidíš hned Omegy, Rolex, Panerai, Tudory atd, atd = to je ten tvůj Parnis

 

o čem se tu bavíme ?

 

prostě sis koupil sračku místo abys šel někam na dobrou večeři, ale účel to zřejmě splnilo 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Koupil jsem si za svoje peníze hodinky, napsal na ně objektivní recenzi a umístil ji za účelem rošíření obzorů na fórum do rubriky "recenze hdinek". Rubrika dobrá, fórum špatné.

 

YPO ty řeči o sračkách a večeřích mi do recenze nepíš, je to nemístné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

×
×
  • Vytvořit...