Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Víte, jak nabíhá stará cirkulárka po zapnutí? (

) Jak musíte určitou dobu počkat, než je kotouč v takovým laufu, že jeho zvuk okrajující okolní vzduch stahuje svěrač? Tak nějak takhle ?rychle? jsem byl schopen uvést svůj mozek do operativního stavu  v sobotu 6. září hned po procitnutí. V tom mezidobí mezi snem a plným bdělým vědomím si začínáte uvědomovat místo a čas. Samozřejmě vám paměť začne servírovat zážitky z předešlé noci, a to aniž byste provedli požadavek pro tuhle operaci. Začne se vám vyjevovat pivo, Lamička, pivo, pivo, Mirek a Dan, pivo, hambáč, jak si otíráte celou hubu, protože předešlá piva způsobila, alespoň ve stylu stravování se, návrat o pár století zpět, pivo, pivo, pivo a pár dalších detailů, který vyvrcholí chůzí s hasičákem v ruce přes Svoboďák, doprovázenou dětskou radostí z ukořistěné trofeje. Prostě vám dojde, že jste včera krapet vykropili chřtán a tohle jsou jen ty nejvýznamnější útržky? ?Hlavně, že se budím doma a na ruce mám furt svý hodinky, v tom bleskurychle vstanete, abyste vyhledali příznivější světlo a zrakem zhodnotili stav hodinek. Přeci jenom vzpomínka na hasičák a bujaré oslavy z jeho ukořistění naznačují, že váš tehdejší stav přímo nenabádal k opatrnosti ku vašim hodinkám.

 

A jak se na ně tak díváte a váš tep se pomalu zklidňuje, protože nic nepatřičného na pouzdru neshledáváte, náhle se vám v hlavě vybaví, jak říkáte?...a lunetu, jako dejtdžasty?? a najednou se vám do popředí dere další vožrala. Provedete analýzu klíčových vyjadřovacích prvků v jazyce opilce a vyhodnotíte, že šlo o Mirka a jeho průpovídku??..a pouzdro takový soudečkový, něco jak sporty dvojky??.a já bych chtěl už dlouho dobu nějaký bronzový hodinky?..?. ?A to by mohly bejt přímo bronzový sporty dvojky, prej to z bronzí v Eltonu uměj taky?, překrývá předešlý výjev další paměťový flashback, jehož autorem je borec, na jehož jménu si už nepamatujete, ale říkali jste mu celej večer Lamičko?A teď vám tuhle vzpomínku začne narušovat další. Víte, že dělá zmrzliny (Denjl) a jeho kámoš, co tady dneska není, ale za půl hodiny s ním budete všichni asi dvě hodiny po telefonu kalit, je alkáč (Yaras) ?..?Já mám šikovnýho známýho CNCáka, pojďme si udělat komplet svý hodinky, žádný bronzový primky, prostě naše...

 

Přesně takhle, velmi zjednodušeně a s nadsázkou, vznikl nápad na projekt, který bychom Vám rádi na následujících řádcích představili.

 

Nechtěli jsme sem přijít a založit další vlákno, které by po čase sdružovalo hromadu všemožných variant, nápadů?ale taky výpadů a vyšumělo by do prázdna. Chtěli jsme hodinky, které by nebyly pouze hodinkami, ale i symbolem, poctou,?.i přesto, že jsem si vědom, jak pateticky to teď může znít. Prostě jsme chtěli něco s odkazem. A jaký jiný odkaz by vás v roce, kdy slavíme pětadvacáté výročí sametové revoluce, měl napadnout? Možná ?

 

Liberty 1989

 

 

Kapitola 1: Pouzdro

Bronz jako materiál pouzdra a korunky se náhle velmi hodila. Je minimálně dražší než ocel, což by hodinkám tohoto významu mohlo více než slušet. Navíc je to materiál, který svou ochotou patinovat mění vzhled hodinek stejně rychle, jako se měnila porevoluční doba u nás v tehdejším Československu. A dále, každému majiteli budou patinovat jinak. Někdo je bude udržovat stále v panenské podobě. Někdo nechá pouzdro žít vlastním životem, a jiný patině ještě pomůže. Náhle je z těch pár desítek dostupných kusů každý kus jiný a je odrazem životního stylu svého majitele.

 

Chtěli jsme hodinky nositelné, pohodlně nositelné. Proto je pouzdro navrženo v průměru 40mm s podélnou vzdáleností stěžejek 44mm a roztečí mezi nožičkami 20mm. Spodní část pouzdra je klenuta tak, aby příjemně sedlo, zlehka obepnulo zápěstí. Výška přesahující povrch ruky by neměla být nad 10mm a celková výška pouzdra bude kolem 12mm.

 

post-24979-0-27172800-1416177981_thumb.jpg

 

post-24979-0-17530500-1416177997_thumb.jpg post-24979-0-00198600-1416177999_thumb.jpg

 

post-24979-0-59216500-1416178001_thumb.jpg

 

I přes poměrně malé rozměry pouzdra však nemusí těsný kontakt hodinek s rukou působit právě pohodlně, proto jsou spodní boční hrany pouzdra sražené a korunka místo na pozici 3 hod. je na pozici 4 hodin.

 

Pro akvamilce a vodomily by mohla být potěšující zpráva, že korunka, byť bude také z bronzu, bude nalisována na šroubovací korunce z nerezové oceli. Safírové sklo, byť bude ploché s vnitřní antireflexní úpravou, bude 1,5mm široké. A dýnko bude také nerezové a také šroubovací. Z předešlého by měla být zajištěna 100m vodotěsnost. S jistotou tento předpoklad samozřejmě potvrdíme, až provedeme test na prototypu.

 

Kapitola 2: Strojek

Vzhledem k šroubovací korunce půjde o automat. I přesto, že bychom tento projekt, zadaří-li se jej zrealizovat, pojali jako limitovanou edici, nehodláme hodinky osazovat něčím ojedinělým a unikátním. Půjde o levný, dostupný a léty ověřený kalibr, který je schopen v případě závady opravit každý dobrý hodinář. Použil-li jsem levný, měl bych upřesnit, že ne ten nejlevnější, i když je za ?levný? považován. Ale jen do času! Ostatně to platí i o přívlastku ?dostupný?. Vzhledem k politice Swatch group nemůže být platnost těchto dvou přídavných jmen ve spojitosti s kalibrem 2824-2 do budoucna zaručena.

 

Nemáme vlastní negativní zkušenosti, které by racionalizovali naše rozhodnutí z výběru vypustit Myiotu, nemáme, no?.Ale ani to nás nepřesvědčilo o tom, že ETA 2824-2 je špatná volba. IOHO Jednoduše ověřená a uznávaná volba.

 

Kapitola 3: Číselník

Čistý, jednoduchý a snadno čitelný, sendvičový číselník s luminiscenčími indexy zapuštěnými pod rovinu ciferníku, v barvě pololesklé světle modrošedé. Povrch číselníku bude svým jemným vroubkováním možná někomu připomínat vinylovou desku, určitě však při dopadu světla nebude nudný, právě naopak! Vroubkování pod rozměrovou hranicí desetiny milimetru bude způsobovat sunburst efekt a změnu tónu barvy v místě dopadu světla.

 

post-24979-0-83249200-1416178039_thumb.jpg

 

post-24979-0-56196300-1416178187_thumb.jpg

 

Datumové okénko je umístěno nad pozici indexu šesté hodiny. Pod pozicí indexu šesté hodiny tištěná zmínka o zemi původu. Jako protiváha bude index na dvanácté hodině zvýrazněný a dvojitý. Pod ním plasticky vystupuje nad povrch číselníku logo kopírující pomyslnou soustřednou kružnici číselníku. Část loga odkazující na rok 1989 je na řádku kolmém ku spojnici indexu 6 a 12. Vrchní plocha loga je barvená do běla.

 

Ručky k barvě číselníku kontrastně zlacené s bočními fazetami a s luminiscenčními okénky zajistí snadný odečet času i za snížených světelných podmínek. Vteřinová ručka plochá, zlacená bez lumi.

 

post-24979-0-07598700-1416178401_thumb.jpg

 

 

Kapitola 4: Edice a cena

Vzhledem k pětadvacátému výročí bude vyrobeno příznačně pětadvacet kusů těchto hodinek. Limitovaná edice bude na dýnku označena, ale nebude číslovaná, tj. označením ?série 25-ti kusů? nebo obdobně, nikoli x/25 .

 

Naše rozhodnutí přistoupit k těmto hodinkám k jako skutečně limitované edici znamenalo v co nejmenší míře uvažovat výrobní kapacity dodávané např. z Číny.

 

Důvod ? Viz. následující odkaz:

http://www.alibaba.c...0046583498.html

, který bohužel potvrzuje zaběhlou praxi, že i z limitovaných edic vyrobených v Číně prostě limitky nikdy nebudou.

 

Na odkazu výše to sice není jednoznačné, protože jde o pouzdro pro hodinky Helberg CH6, které nebyly prezentovány jako Ltd., nicméně např. pouzdro Oliverů (prezentováno jako ltd), je  následně používáno ve zcela nezměněné podobě pro jiné hodinky Longio Zhuke, nebo dále zkušenost předaná jinými  členy fóra o výrobě číselníků na Seiko FFF, nejprve stokusová série, pak další, pak jiné varianty a dnes běžně k dostání.

 

Nechceme, aby jiné hodinky s námi navrženým pouzdrem byly v budoucnu dostupné ještě někde jinde pod jinou značkou.

 

Přímý čínský původ komponent použitých na tomto projektu je pouze u safírového skla a krabičky na hodinky. Vše ostatní je Česká republika a Švýcarsko.

 

A právě z těchto důvodů vše výše představené, jak někteří z vás jistě již tuší, nebude rozhodně levné. V tuto chvíli, kdy máme kalkulaci známou, řekněme v rovině jistoty přibližně 80%, známou, se náklady nebezpečně blíží hranici čtyřiceti tisíc korun českých.

 

Předpokládáme, opět v rovině pravděpodobnosti přibližně 80%, že výsledná cena bude nižší. Nebudeme slibovat, že se zmíněný projekt podaří zrealizovat za cenu kolem pětatřiceti tisíc a nakonec požadovat dalších pět, protože výroba pouzdra, ruček, číselníku, nebo čehokoli se komplikuje, ale s výše zmíněnými vícenáklady je řešitelná. Doufáme, že případní zájemci, kteří projeví zájem i za vyšší cenu, by ve finále nelamentovali, kdyby výsledné náklady byly menší.

 

Kapitola poslední: pár poznámek.

  • Krajina původu a logo (název) anglicky chápeme jako znak projektu, který má designem, pojetím a kvalitou zpracování na to, přesáhnout hranice našich luhů a hájů, a zaujmout i jinde než u nás

...A možná jsme jen naivní

 

  • Realizace tohoto projektu je bohužel podmíněná účastí pětadvaceti vážných zájemců. Tento projekt vznikal v kruhu klanu hasičské limitky sestávající z pěti chronomagorů: Dana, Lamičky, Mirka, Sedlina a Yarase, tedy zbývá vás ještě dvacet.

 

  • Členové, kteří mají zájem se realizace tohoto projektu zúčastnit, se v tomto vlákně mohou pohádat, zda je na ciferníku lepší Liberty, Libertas, nebo 1989, či jen 89. Proč není na číselníku třeba svoboda, když to jsou hodinky české odkazující na historické československé události,?. Co má být na dýnku, jaký má být řemen a podobně

post-24979-0-04483600-1416178456_thumb.jpg post-24979-0-90886200-1416178458_thumb.jpg

 

post-24979-0-63538500-1416178461_thumb.jpg post-24979-0-29280900-1416178464_thumb.jpg

 

  • V případě úspěchu a následující realizace je tato plánována na příští kalendářní rok. Snad na léto by mohly být...

 

  • Pokud máte něco v souvislosti s tímto projektem na srdci a nechcete to psát sem, nebo chcete například tajně poskytnout zdarma vaše služby ve fázi realizace, napište někomu z nás SZ, my si informace předáme

 

  • Vedením tohoto projektu jsem byl pověřen já, protože mám nejméně etických zásad a moje pověst jako bezvěrce už nemůže být horší, postupně propadám alkoholismu, takže můj kus nakonec zřejmě stejně propadne někomu z klanu hasičské limitky :-)

 

a tady bychom si dovolili pár vizu

 

post-24979-0-17940700-1416178619_thumb.jpg

 

post-24979-0-31548200-1416178644_thumb.jpg

 

post-24979-0-62127400-1416178814_thumb.jpg

 

post-24979-0-58072900-1416178688_thumb.jpg

 

post-24979-0-70929100-1416178846_thumb.jpg

 

post-24979-0-16553900-1416178891_thumb.jpg

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 117
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

jinak ještě pro pořádek, pár shrnujících informací...

 

Materiál: Bronz, CuSn8

Průměr: 40mm

Lug to Lug: 44mm

Rozteč nožiček: 20mm

Stroj: Eta 2824-2, datumový věnec na 6hod

Dýnko: plné, nerez 316L

Sklo: rovný safír 1,5mm, vnitřní AR

Korunka: šroubovací nerez s bronzovým návlekem, na 4hod

Číselník: Modrošedý sendvič - vinyl deska

Lumi: Superluminova

Vodotěsnost: 100m

Spona: Bronz, CuSn8

Kvóta: 25ks

 

 

Cena: 35-40tis Kč/ks

zadáno 5ks, zbývá 20ks

 

za hasičský tým:

Sedlin - návrh hodinek, celková koordinace, destrukce vlastní pověsti a počínající notor

Denjl - výroba pouzdra, palačinkový a zmrzlinový zásobovač

Mirek - stroje, strapy, vhazování hamburgerů do okýnek rychlého občerstvení

Lamiczka - safír a žehlení průserů ve výčepech, kde sme udělali vostudu, případně šlohli hasičák

Yaras - finální balení, certifikáty, alkoholový background

 

Jinak samozřejmě, že každý z nás ví o všech věcech, takže komukoliv z nás napíšete, tak se Vám dostane té správné odpovědi...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Fandim Vam hosi. Pekne ste sa toho zhostili. Kazda iniciativa novej limitky ktora sa netyka len prim je super. Budem vas z radostou sledovat, ale urcite sa nezucastnim. Myslienka ma nejak nechyta za srdce a prevedienie mi pride malo vyrazne. Indexy a rucky su tenke a odcitanie casu nebude najjednoduchsie.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pěkný fejeton, vtipně napsaný  :thumbsup_anim:  pak, že v gořale se nedá nic vymyslet. Budu to tady bedlivě sledovat, téma je pro mne sice více bittersweet než velvet, takže bych asi do takové limitky nešel. Každopádně moc držím palce, ať to dotáhnete do šťastného konce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hezký nápad a prima kombinace, držím palce a vzhledem k tomu, že se účastnit nebudu, jen skromně navrhnu k modrému ciferníku a bílým indexům aspoň špičku sekundovky červenou, ať je trikolóra kompletní ;)

Držím palce ať dopadnou :cheers:

To mi přijde jako dobrej nápad, takový trochu oživení, který by nezničilo celkově vydařenej jednoduchej a čistej koncept.

 

Jinak parádně načasováno, první příspěvek vlákna 0:01, to mne zaujalo. Jestli máte vše tak dobře promyšlené, nemůže to nevyjít. Držím palce!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Fantastické nadšení pro věc, udělali jste kus práce, mám z toho po ránu dobrou náladu. Koncept naprosté univerzálnosti nakonec možná paradoxně neosloví tolik lidí jako kdyby to byly pilotky / potápky / apod., ale držím palce, ať se najde dalších dvacet členů, to zas není tak hrozné číslo. Liberty je dobrý název - ať už si myslíme s odstupem o sametové revoluci cokoli, svobodu opravdu máme a kdo chce, může si ji vychutnat každý den. Libertas ve mě nevím proč vyvolává představu něčeho mezi jízdním kolem a šicím strojem :-)

 

Nezúčastním se, ale držím všechny čtyři palce!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.


×
×
  • Vytvořit...